از بین رفتن تدریجی باغهای چند صد ساله اطراف شهر قزوین
- شناسه خبر: 9082
- تاریخ و زمان ارسال: 26 بهمن 1401 ساعت 08:20
- بازدید :
دکتر سید مسعود قوام
یکی از مالکین باغهای سنتی قزوین
یکی از مالکین باغهای سنتی قزوین در نامهای به وزیر کشور و وزیر جهاد کشاورزی که نسخهای از آن را به دفتر روزنامه ولایت ارسال کرده است، به مشکلات و دغدغههای باغداران قزوینی و از بین رفتن تدریجی باغهای چند صد ساله اشاره کرده است که متن آن به شرح زیر میباشد:
باغها و فضای شهر قزوین به مساحت تقریبی 7 ـ 6 هزار هکتار همانند نگینی شهر را در برگرفته؛ آن هم باغهای انگور، بادام، پسته، زردآلو و … با سالی یکبار یا دو بار آبیاری و تولید بهترین میوه، متاسفانه در چند دهه اخیر با تخریب انبار و انحراف آب برای فضای سبز بوستان باراجین و غیره این باغها خشک شده و آخر امر مالکین مجبور به توافق با شهرداری شده و میشوند (البته از این طریق درآمدی هم برای شهرداری حاصل میگردد)
جالب توجه اینکه سازمان حامی و حافظ باغهای سنتی شهر قزوین زیر نظر شهرداری اداره میشود! حال چه کسی میتواند به سازمان باغات سنتی معترض باشد؟ بدیهی است این تخریب رو به افزایش فضای سبز و ریه شهر و عدم توجه سایر مسئولین شهر و استان در اذهان عمومی باقی خواهد ماند.
در چند سال اخیر تخریب باغات جاده قدیم تهران (بلوار شهید ابوترابی) به بهانه ایجاد کمربندی شروع شده است!
ـ1ـ در سال 1392 باغهای سنتی شهر قزوین ثبت ملی شده است (آن هم روی کاغذ و بدون پشتیبانی خاص)
ـ2ـ اداره عمران قزوین قبل از انقلاب هدفش احیای دشت قزوین بوده و به باغهای سنتی قزوین ورود ننموده است.
ـ3ـ متاسفانه تاکنون به جز 9 تخریب باغات هیچگونه اقدام علمی و عملی و بازسازی و حمایت برای باغات قزوین صورت نگرفته است؟!
برای مثال:
الف) محافظت از باغهای مجاور جادهها (با بلوک سیمانی و غیره که مورد تجاوز عابران قرار نگیرد که تاکنون علیرغم تذکرات لازم اقدامی صورت نگرفته است)
ب) پیوند درختان بادام با گونه دیرگل (که همیشه سرما به درختان صدمه میزند) و آموزش به افراد برای حفظ درختان
پ) پرداخت وام برای احیای باغها و تامین سم و سمپاشی همزمان باغات و کود مورد نیاز؟
ت) آبیاری به موقع و تامین ماشین آلات کشاورزی و بازرسی از طرف افراد متخصص برای حفظ باغها
ث) متاسفانه صدور مجوز ساخت و ساز مجاور جاده تهران قزوین که خود به خود تخریب زمینهای کشاورزی مجاور را تا چند صد متر همراه خود داشت.
لذا توصیه میشود که سازمان باغهای قزوین به صورت هیات امنایی اداره شود (به صورت مشترک دولتی و سازمان مردم نهاد NGO) و تعیین ردیف اعتبار بودجه و اساسنامه با اعتبار پایدار بودجه ملی (یا استانی پایدار).