قزویبن رتبه دوم در خطرآفرینی زلزله در ایران
- شناسه خبر: 6978
- تاریخ و زمان ارسال: 11 دی 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
ـ350 میلیون تومان تسهیلات برای نوسازی بافت فرسوده پرداخت میشود
در نشست تخصصی آموزههای زلزله بم که به مناسبت روز ایمنی در برابر زلزله با حضور مسئولین و متخصصین حوزه شهری با رویکرد بازآفرینی بافتهای ناکارآمد در قزوین برگزارشد بر لزوم بهسازی بافت فرسوده شهری تاکید شد.
به گزارش ولایت، غنچه معاون مدیرکل دفتر مطالعات و امور ترویجی شرکت بازآفرینی شهری ایران در همایش آموزههای زلزله بم که همزمان با سالروز زلزله بم و روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی در محل سالن مفاخر شهرداری قزوین با حضور مدیران دولتی و شهرداری برگزار شد، افزود: زلزله شهرهای آوج و رودبار زنگ خطری جدی برای سایر شهرها بود، در حال حاضر در شهر قزوین 34 هزار واحد ناپایدار وجود دارد که تاب ایستادگی در برابر زلزله 6 ریشتر به بالا را ندارد.
معاون مدیرکل دفتر مطالعات و امور ترویجی شرکت بازآفرینی شهری ایران در بیان راهکار بهبود شرایط موجود خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری نیز نسبت به ایمنسازی ساختمانها به خصوص در بافت فرسوده، تاکید داشتند و فرمودند که دولت، سرمایهگذاران را برای ساخت واحدهای چهار و پنج طبقه در بافتهای قدیمی کمک کند. معتقدیم که با تخریب هر واحد در بافت فرسوده میتوان 3 واحد مستحکم و مقاوم در برابر زلزله را بنا کرد.
غنچه یادآور شد: 2/7 درصد از واحدهای موجود در شهر قزوین واحد ناپایدارند و این قابلیت وجود دارد که در بافت فرسوده شهر پنج میلیون واحد مسکونی جدید بسازیم.
وی در ادامه به بستههای تشویقی برای جذب سرمایهگذار و ایجاد انگیزه برای مالکین اشاره کرد و گفت: 50 درصد تخفیف عوارض بافت فرسوده، تسریع در صدور پروانه ساخت، اهداء پروانه پایانکار در اسرع وقت از جمله تشویقهایی است که میتواند در بهبود شرایط و اوضاع بافت فرسوده مثمرالثمر باشد.
معاون مدیرکل دفتر مطالعات و امور ترویجی شرکت بازآفرینی شهری ایران افزود: همچنین امتیازی برای دستگاههای دولتی که با هدف تسهیلگری در امور خدماترسانی اقدام به رفع موانع بهسازی بافت فرسوده میکنند؛ در نظر گرفته شده است.
وی تصریح کرد همچنین بالغ بر 350 میلیون تومان تسهیلات به متقاضیان نوسازی در بافت فرسوده، پرداخت خواهد شد. همچنین در 9 ماهه نخست امسال 426 واحد معرفی شده و 254 واحد وام خود را دریافت کردند.
غنچه افزود: اسکان موقت مالکان بناهای بافت فرسوده، با اعطای تسهیلات 60 میلیون تومانی یکی دیگر از بستههای تشویقی در این حوزه است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: یکی دیگر از برنامههای دفتر مطالعات و امور ترویجی شرکت بازآفرینی شهری ایران در خصوص بافت فرسوده شهر قزوین، اجرای مصوبهای جهت از بین بردن نقاط کور در بلوکهای شهری است.
وی در پایان گفت: بر اساس این مصوبه، مواردی همچون نوسازی قطعات غیرقابل تجمیع (پلاکهای ساختمانی کمتر از حدنصاب و 50 متر)، نوسازی در عمق بافت فرسوده شهری، نوسازی در مقیاس محورهای اصلی محلهای، بازآفرینی یکپارچه در مقیاس بلوک شهری، سیاستها و ضوابط تشویقی و توجه به پدافند غیرعامل در آن مورد توجه قرار گرفته است.
ـ طرح بازآفرینی شهری گامی موثر در عرصه ایمنسازی و شهرسازی است
شفیعی زرندی، فرماندار سابق بم نیز در این نشست گفت: طرح بازآفرینی شهری که هماکنون در استانهای کشور در حال اجرا است، گامی موثر در عرصه ایمنسازی و شهرسازی است.
وی افزود: باید کارگروهها و کمیتههای تخصصی این طرح بهصورت مستمر از آخرین اقدامات و چگونگی انجام کار و تسهیل در امور مربوط به ایمنی و ساختوسازها را بررسی کنند.
وی با بیان اینکه، در شهرکنونی بم، زیرساختهای اقتصادی و عمران با جدیت هر چه بیشتر بنا شده است، گفت: محلی برای پرداختن به چرایی زلزله بم وجود ندارد چرا که زلزله امری بدیهی و طبیعی است؛ اما مسئله مهم آن است که چرا در زلزلهای با اندازه 6/6 ریشتر 40 هزار نفر جان خود را از دست دادند؟
زرندی با تأکید بر اینکه، نظارت عالیه بر اجرای ساختوسازها در بم صورت نگرفته بود، بیان کرد: در آن زمان شهر بم، باغ شهر بود و خانهها از حداقل پایداری برخوردار بودند.
شفیعی زرندی خاطرنشان کرد: طرح بازآفرینی شهری که هماکنون در استانهای کشور در حال اجرا است، گامی مؤثر در عرصه ایمنسازی و شهرسازی است. نیاز است که کارگروهها و کمیتههای تخصصی این طرح بهصورت مستمر از آخرین اقدامات و چگونگی انجام کار و تسهیل در امور مربوط به ایمنی و ساختوسازها را بررسی کنند.
این کارشناس مسائل شهری تصریح کرد: بروکراسی حاکم در دستگاههای اجرایی سدی در مسیر نوسازی و بهسازی فضای شهری است و دستگاههایی همچون ادارات کل استانداری، راه و شهرسازی و یا شهرداریها میتوانند با عمل به این طرح، یاریگر متقاضیان در بهسازی و بازسازی شهری و همچنین امور زیربنایی و ایمنی باشند.
وی عنوان کرد: نگرانی و دغدغه من بهعنوان کسی که 35 سال کار اجرایی در حوزه شهری انجام دادهام بسیار ملموس است که اگر اجرای این طرح به ورطه فراموشی سپرده شود در آینده نهچندان دور همان واقعهای که برای شهروندان بمی به وجود آمده برای مردم کشور هم به وقوع خواهد پیوست.
شفیعی زرندی گفت: یکی از دلایل خرابی در بم، عدم بازنگری طرحهای تفصیلی بوده است که فکر میکنم تمام شهرهای کشور با این مسئله درگیر هستند.
وی خطاب به مسئولین استان قزوین گفت: این تجارب تلخ را استفاده کنید، شرایط سخت و دشواری است که در دمای منفی 13 درجه سانتیگراد، کسی را ببینی که لابهلای جنازهها به دنبال بازماندهای برای خود باشد. پس از 19 سال هنوز کابوس، رنج و بغض آن برای اهالی این شهر باقیمانده است. اما فراموش نخواهیم کرد که استان قزوین بهعنوان استانی متعهد، یاریگر مردم داغدار بم بود.
ـ اقدامات خوب شهرداری قزوین برای افزایش ایمنی شهر در برابر زلزله
سید صادق قدسیپور سرپرست سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین ، اظهار کرد: شهرداری قزوین طبق مصوبه قانون سال 1389، در راستای بازآفرینی شهری، اقداماتی انجام داده که از جمله آنها میتوان به طرح احیاء و بهسازی محدوده هادیآباد قزوین، به مساحت 3/7 هکتار اشاره کرد.
وی اضافه کرد: تاکنون 236 واحد طرح احیاء و بهسازی محدوده هادیآباد قزوین تملک شده و تنها 39 واحد آن باقیمانده است.
قدسیپور ادامه داد: طرح مشارکتی خیابان شهید نواب صفوی که با هدف ساماندهی بافت فرسوده و بهبود فضای مسکونی شهری در مساحت 4 هزار و 525 مترمربع کلید خورده، از دیگر طرحهای این سازمان است که با هدف بهبود رفتوآمد خودروها در شهر انجام شده است.
وی تصریح کرد: طرح بهسازی و ایمنسازی بازار قزوین، اصلاح معابر قدیمی بافت فرسوده، احیا و مرمت بناهای تاریخی ارزشمند، تدوین طرح مشارکتی احیاء فضاهای مستعد اطراف خیابان امامخمینی (ره)، استفاده بهینه از فضاهای متروک شهر، احیا و زنده سازی بناهای تاریخی از دیگر اقدامات انجامشده در سازمان نوسازی و بهسازی شهر قزوین برای افزایش ایمنی شهر در برابر بلایای طبیعی همچون زلزله است.
قدسیپور در ادامه گفت: شهر قزوین دارای 614 هکتار مساحت است که از این میزان بالغ بر 522 هکتار آن بافت تاریخی و در دل بافت تاریخی، 504 هکتار بافت فرسوده است. متأسفانه مواجهه این 2 بافت با یکدیگر شرایط آسیبزایی را برای شهر تاریخی مینودر به وجود آورده است.
وی اظهار کرد: شهر قزوین به دلیل دارا بودن بافت فرسوده شهری و همچنین بافت تاریخی، در معرض برخی آسیبهای احتمالی و غیرمترقبه است از همین رو سازمان نوسازی و بهسازی شهر قزوین، بهعنوان یکی از سازمانهای متولی در تلاش بوده تا تمامی اقدامات انجامشده در این سازمان با رویکرد ایمنی در بافتهای فرسوده باشد.
وی بابیان اینکه قزوین جز مناطق زلزلهخیز کشور است، عنوان کرد: شهر قزوین با دارا بودن کمتر از یک درصد از مساحت کشور، بیشترین آثار تاریخی را در خود جایداده و از لحاظ قطب صنعتی در جایگاه ششم کشوری قرار دارد. همچنین این شهر دارای باغستانی سنتی به قدمت یک هزار و 400 سال است که اهمیت این شهر را دو چندان کرده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر قزوین خاطرنشان کرد: شهر قزوین دارای 614 هکتار مساحت است که از این میزان بالغ بر 522 هکتار آن بافت تاریخی و در دل بافت تاریخی، 504 هکتار بافت فرسوده است. متأسفانه مواجهه این دو بافت با یکدیگر شرایط آسیبزایی را برای شهر تاریخی مینودر به وجود آورده است./پ