قزوین هوشمند میشود
- شناسه خبر: 13221
- تاریخ و زمان ارسال: 1 خرداد 1402 ساعت 08:00
- بازدید : 12

آرش صالحی ـ با توجه به افزایش مشغله افراد و کمبود زمان در این روزها که افراد شهرنشین با آن درگیر هستند، موضوع هوشمندسازی خدمات شهرداریها که بر اساس آمارها بالاترین میزان مواجهه را با مردم دارند، امری گریزناپذیر محسوب میشود. البته طرح «شهر هوشمند» یا همان «هوشمندسازی خدمات شهری» در بستر آیتی در واقع زیرمجموعه کلان طرحی به نام «دولت الکترونیک» است که اجرای آن از سالها قبل در کشور شروع شده ولی هنوز زیرساختها و خدمات آن تکمیل نشده است. با توجه به اینکه شهرداریها به دلیل وابستگی به درآمد مالیاتی (سهم شهرداری از عوارض مالیات ارزش افزوده) در عمل نهادهای نیمهدولتی و یا خصولتی محسوب میشوند، بنابراین پیروی از کلانطرح دولت الکترونیک برای آنها از نظر حاکمیتی هم ضروری است. در همین راستا هم شهرداری قزوین از چندی پیش اجرای طرح شهر هوشمند را شروع کرده و همین آغاز طرح موجب شد که دفتر شهری استانداری هم اجرای طرح هوشمندسازی خدمات شهرداریها را به صورت جدیتری پیگیری کند.
شهرداری قزوین پُر مراجعهترین دستگاه در استان است
مهدی صباغی شهردار در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه شهرداری قزوین پر مراجعهترین دستگاه در استان محسوب میشود، اظهار داشت: تعداد بالای مراجعات مردمی، محدودیت نیروی انسانی و وجود مشکلاتی مانند ترافیک موجب میشود که بسیاری از مواقع مردم نتوانند با مراجعه حضوری به ادارات شهرداری کارهای خود را انجام دهند.
وی اضافه کرد: به همین خاطر در دوره جدید مدیریت شهری قزوین با توجه به سیاستگذاری ابلاغشده از سوی شورای شهر به دنبال هوشمندسازی کلیه خدمات شهرداری به مردم هستیم تا مراجعات مردمی به سازمانهای شهرداری به حداقل ممکن رسیده و ضمن تسریع در اجرای کارها از اصطکاک بین نیروهای انسانی شهرداری و مردم جلوگیری شود.
110 خدمت شهرداری قزوین هوشمند میشود
صباغی ادامه داد: بنابراین در راستای تحقق شعار هوشمندسازی مدیریت شهری نحوه ارائه 110 خدمت در شهرداری قزوین هوشمند خواهد شد. در این طرح سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اقدام به طراحی زیرساختی کرده که در آن 110 خدمت مورد تقاضای مردم از سازمانهای شهرداری به صورت هوشمند و از طریق فضای وب به آنها ارائه میشود.
وی میزان پیشرفت در طراحی این زیرساخت و هوشمندسازی خدمات شهروندی یاد شده را 40 درصد دانست و تصریح کرد: نام این پلتفرم به صورت موقت «قزوین من» انتخاب شده که عملکردی مشابه پلتفرمهای خدماتی شهرداری سایر شهرهای بزرگ دارد و اعتقاد داریم در این حوزه باید زودتر کار شروع میشد، اما خوشبختانه در دوره جدید مدیریت شهری قزوین این طرح اجرایی شد.
شهردار قزوین همچنین از اجرای طرح شهروند سپاری به صورت آزمایشی در منطقه 4 شهرداری قزوین خبر داد و گفت: این طرح هم یکی از زیرمجموعههای هوشمندسازی مدیریت شهری قزوین است و در آن تلاش میشود که حداکثر خدمات شهرداری منطقه 4 به صورت مجازی و غیرحضوری به شهروندان ارائه شود.
صباغی افزود: در حال حاضر بین 110 خدمتی که قرار است در قالب پلتفرم به مردم قزوین ارائه شود، سامانه شکایت و گزارشهای مردمی 137 با 70 درصد بیشترین پیشرفت را دارد و تقریباً به صورت آزمایشی عملیاتی شده است.
راهاندازی دبیرخانه شهر هوشمند در قزوین
معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری قزوین هم از آغاز به کار دبیرخانه شهر هوشمند در معاونت برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری قزوین خبر داد و گفت: شهر هوشمند یک فضای شهری نوآورانه است که با بهرهمندی از فناوری اطلاعات و ارتباطات منجر به افزایش بهرهوری عملیاتی، بهبود کیفیت خدمات مورد ارائه شده است.
سید حامد موسوی اضافه کرد: استفاده از این خدمات باعث بالا رفتن سطح رفاه شهروندان جامعه میشود، از اینرو شهرداری قزوین با رویکرد تحقق اهداف توسعه پایدار شهری تصمیم گرفته است تا با تشکیل و آغاز بهکار دبیرخانه شهر هوشمند در مجموعه مدیریت شهری، گامی موثر در مسیر خدمترسانی هر چه بهتر به شهروندان بردارد.
موسوی با اشاره به شعار دبیرخانه شهر هوشمند «قزوین آینده، قزوین هوشمند» گفت: یکی از موارد مورد بررسی در این نشست، اقدامات، تجربیات و مؤلفههای موفق شهرهای هوشمند جهان بود که لازم است پس از تشکیل و شروع بهکار این دبیرخانه در شهرداری قزوین، همواره از دانش نخبگان و متخصصان شهری با محوریت شهروند هوشمند، اقتصاد هوشمند، محیطزیست هوشمند و حملونقل هوشمند در خصوص اجرای طرحهای موضوعی و سند چشمانداز مجموعه مدیریت شهری بهرهبرداری شود.
وی ادامه داد: از جمله فعالیتهای این دبیرخانه پیشبینی تقویم اجرایی، پیگیری و ابلاغ مصوبات شورای راهبردی، هماهنگی جلسات، ایجاد پرتال (درگاه) شهر هوشمند و مدیریت و بهروزرسانی آن، اطلاعرسانی و ایجاد ارتباط بهینه با شهروندان و سایر نهادها، ثبت بازخوردهای طرحهای اجرا شده، جمعآوری، ثبت و هدایت نظرات و پیشنهادات شهروندان است.
معاون شهردار قزوین با اشاره به اینکه ارتقای دانش ارتباطی و سرمایههای فکری شهروندان از مهمترین برنامههای شهرداری قزوین در دبیرخانه شهر هوشمند است، بیان کرد: تحقق شهر و شهروند هوشمند بدون مشارکت شهروندان میسر نیست و در این مسیر شهرداری قزوین با برقراری ارتباط مؤثر با فرهیختگان و دانشپژوهان شهر قزوین در تلاش برای تبدیل قزوین به شهری هوشمند مبتنیبر فناوریهای روز است.
هوشمندسازی برنامههای شهرداری 26 شهر استان قزوین
مدیرکل دفتر شهری و شوراهای استانداری قزوین هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه مدیریت شهری در رأس آن شهرداری به عنوان ادارهکننده هر شهر نقش اصلی را در تحقق شهر هوشمند بر عهده دارد، اظهار داشت: فناوری اطلاعات در فرآیند توسعه شهری و ارتقای جایگاه مدیریت شهری در نظام اداری و اجرای مدیریت شهری و رفاه شهروندان از بخشهای پیشران محسوب میشود.
محسن اسماعیلی اضافه کرد: اگر به ابعاد گوناگون فناوری اطلاعات در مدیریت شهری توجه شود، مسیر توسعه شهری با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت و شاهد تحولات بزرگی در شهر و شهرداری خواهیم بود.
وی ادامه داد: در راستای استقرار دولت الکترونیک و کاهش مراجعات به شهرداریهای استان و ضرورت ایجاد وحدت رویه، شفافیت و تسریع در انجام فرآیندها با هدف غایی کسب رضایت شهروندان و تسهیل و تسریع در ارائه خدمات مطلوب و ارتقای سلامت اداری، شهرداری هوشمند در استان قزوین در حال راهاندازی است.
مدیرکل دفتر شهری و شوراهای استانداری قزوین درباره راهاندازی شهرداری هوشمند یادآور شد: با ایجاد شهرداری هوشمند علاوه بر ایجاد شفافیت در امور خدماتی، دیگر نیازی به مراجعه حضوری شهروندان به شهرداری نخواهد بود و خدمات به صورت غیر حضوری ارائه خواهد شد.
اسماعیلی همچنین از هوشمندسازی برنامههای شهرداری 26 شهر استان قزوین خبر داد و افزود: بستر سختافزاری و نرمافزاری هوشمندسازی مدیریت شهری در 26 شهر استان قزوین انجام شده تا مردم کمتر به شهرداری برای کارهای خود مراجعه کنند.
وی با تأکید بر ضرورت الکترونیکی شدن خدمات شهرداری در راستای ایجاد شهر هوشمند به عنوان یکی از راهکارهای نوین برای رفع مشکلات شهری اظهار داشت: مطابق بند ۲ مصوبات صورتجلسه نشست شهرداران استان در اسفند ماه ۱۴۰۱ در راستای سال تحول دیجیتال شهرداریهای استان قرارداد استقرار توسعه راهبردی شهرداری الکترونیک و هوشمند از طریق سازمان همیاری شهرداریهای استان با شهرداریها منعقد شد و هم اکنون ۱۶ شهر استان در فاز نخست و ۱۰ شهر در فاز توسعه قرار دارد.
کدام خدمات شهری هوشمند میشود؟
مدیرکل دفتر شهری استاندار قزوین با ذکر اینکه پیشگیری از سلیقهگرایی، شخص محوری و جلوگیری از اتلاف وقت شهروندان از مهمترین ثمرات این سامانه است، گفت: با ارائه خدمات به صورت غیرحضوری گام مهمی در راستای شفافسازی و اجرای حداکثری قوانین و مقررات برداشته خواهد شد.
اسماعیلی در جواب این سوال که کدام خدمات شهر هوشمند میشود؟ گفت: در همین راستا متقاضیان میتوانند ضوابط شهرسازی و پروانه ساختمان ملک خود را شامل تراکم، کاربری، سطح اشتغال، تعداد طبقات، عوارض و غیره را بر اساس لایههای اطلاعات مکانی و محاسبات سیستم رویت و سپس درخواست پروانه ساختمانی به صورت الکترونیکی و غیرحضوری ثبت کنند.
پرداخت هوشمند کرایه تاکسی و عوارض شهرداری؛ حداقلهایی که محقق نشد
با این حال مهدی مهدیخانی دبیر شورای شهر قزوین و رئیس کمیسیون عمران و زیربنایی شورای شهر در آبانماه 1400 از هوشمندسازی خدماتی مانند پرداخت کرایه تاکسی و انواع عوارض شهرداری از محل کیف پول الکترونیکی به عنوان گام نخست اجراییسازی شهر هوشمند در قزوین خبر داده بود که این خدمات حداقلی هم تا امروز محقق نشده است.
مهدیخانی با اشاره به طراحی اپلیکیشن (برنامه کاربردی) «قزوین من» گفت: بحث بازیافت و جمعآوری هوشمند پسماند، نگهداری هوشمند فضای سبز، استفاده و توسعه اپلیکیشنها و نرمافزارهای موجود جهت آشنایی با آثار تاریخی، شهدای شاخص و چهرههای ماندگار شهر قزوین و خرید انواع بلیطهای الکترونیک مانند بلیط دهکده طبیعت، بازیگاههای کودکان، اماکن تاریخی و همچنین موقعیتیابی ناوگان حملونقل شهری در اپلیکیشن قزوین من مدنظر قرار خواهد گرفت.
وی استفاده از دوچرخههای اشتراکی، پارکینگهای هوشمند، انواع کیوسکهای اطلاعرسانی و بحث راهاندازی پرداختهای آنلاین و ایجاد درآمد پایدار، شناسنامه مشاغل و ساماندهی، نظارت و بهداشت در مشاغل سنتی و بومی را از دیگر خدمات هوشمند اپلیکیشن قزوین من برشمرده بود.
مهدیخانی افزوده بود: تعاملات لازم بین نهادها و دستگاههای مرتبط با شهرداری در حوزه ساختوساز هم هوشمند میشود، برای مثال ارتباط مردم با سایر سازمانها مانند نظام مهندسی، ادارات آب و برق و گاز هم میتواند در همین راستا در سالهای آینده و در بستر ایجادشده توسط شهرداری به شکل هوشمند اتفاق بیافتد.
لزوم توجه به طراحی کاربرمحور در سامانههای هوشمند شهری
با این همه به نظر میرسد تا زمانی که هوشمندسازی خدمات شهری به معنای واقعی سرعت و کیفیت ارائه خدمات در شهرداریها را بالا نبرد، نباید انتظار بالایی از این طرح داشت. به همین خاطر توجه به نکات طراحی سامانههای هوشمند شهری از جمله بحث مهم یوزرفرندلی (کاربر محوری) در این امر بسیار مهم است و مهمتر از آن سرعت قابل قبول اینترنت برای استفاده از چنین خدماتی است که در حال حاضر در برخی نقاط استان این سرعت چندان مناسب نیست.