یکسانسازی مجلس با رد صلاحیتها!!
- شناسه خبر: 25169
- تاریخ و زمان ارسال: 5 آذر 1402 ساعت 07:30
- بازدید :

دموکراسی با مشارکت مردم در عرصههای اجتماعی و انتخابات معنا پیدا میکند
گزارش- مریم بهبهانی فر:
مقدمه:
نتایج اولیه وضعیت صلاحیت اولیه کاندیداهای انتخابات امسال مجلس شورای اسلامی که قرار است دوازدهم اسفندماه همزمان با انتخابات مجلس خبرگان در کشور برگزار شود؛ در حالی اعلام شد که شماری از چهرههای سیاسی (که اغلب نیز دارای سابقه اجرایی در ردههای ارشد مدیریتی در دولت گذشته بودند) از ردصلاحیت خود خبر دادند. علاوه بر استان قزوین، شماری از نمایندگان عضو مجلس شورای اسلامی فعلی که از آن به عنوان «مجلس انقلابی» نیز یاد میشود از سوی هیات اجرایی انتخابات رد صلاحیت شدند.
بر اساس گزارشها، ۲۵ نماینده کنونی مجلس که چهار نفر از آنها را زنان نماینده تشکیل میدهند به دلایلی همچون عدم الزام عملی به جمهوری اسلامی، صلاحیت آنها تایید نشده؛ در استان قزوین نیز 90 نفر از نامزدهای انتخابات ردصلاحیت شدهاند که یکی از آنها اکنون نماینده مردم در خانه ملت است و سابقه شش دوره حضور در مجلس شورای اسلامی را در کارنامه خود دارد.
این اقدام هیاتهای اجرایی انتخابات در ردصلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی با انتقادهای زیادی از سوی سیاسیون کشور همراه شده است.
در میان ردصلاحیتشدگان علاوه بر آنکه نام دو تن از فرمانداران استان از دولت یازدهم و دوازدهم شنیده شد؛ سالار قاسمی مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین و البرز در دولت دکتر روحانی، رجب رحمانی نماینده فعلی مردم تاکستان در مجلس شورای اسلامی، نیز از جمله چهرههایی هستند که از رد صلاحیت خود برای ماراتن انتخابات مجلس دوازدهم خبر دادند.
اصولگرایان هم به رد صلاحیتها اعتراض دارند
در روزنامه ولایت به منظور بررسی دلایل ردصلاحیت داوطلبان و آثار سوء آن به سراغ برخی چهرههای مشهور چون علی فرخزاد، نماینده اسبق شورای شهرقزوین و معاون عمرانی استاندار در دولت روحانی، علی رحمانی فرماندار اسبق بوئینزهرا، رضا عسگری فرماندار سابق شهرستان الوند، علی شهروزی از نمایندگان اسبق قزوین در شورای شهر، فاطمه خمسه رئیس سازمان جهاد کشاورزی در دولت یازدهم و دوازدهم، صدیقه ربیعی مدیرکل سابق امور بانوان و خانواده استانداری رفتیم؛ آنها این اقدام هیات اجرایی را در راستای یکدستسازی مجلس از طریق رد صلاحیت کاندیداهای مجلس دانستند و آن را موجب کاهش مشارکت مردمی و سرد شدن فضای انتخابات برشمردند؛ همچنین تاکید داشتند حضور داوطلبان با نگرشهای سیاسی مختلف و از جریانهای متعدد فکری میتوانست فرصتی برای گرم شدن تنور انتخابات و در نهایت شوق حضور مردم در پای صندوقهای رای باشد.
این داوطلبان اغلب مطرح کردند؛ برای تایید صلاحیت خود از پای نخواهند نشست و سعی خواهند کرد که تایید صلاحیت خود را بگیرند؛ البته علی رحمانی هم از عدم اعتراض به این رای هیات اجرایی سخن گفت.
یکی از رسانههای استان هم نوشت که «تنها منتقدان نظام نیستند که از ردصلاحیتها شکایت میکنند بلکه بسیاری از اصولگرایان بهویژه اصولگرایان عدالتخواه هم آشکارا از وضع موجود مینالند و معتقدند نمایندگانی هستند که تایید صلاحیت شدهاند درحالیکه در طول همین دورهی فعلی، از رانت استفاده کردهاند و فرصتطلبانه عمل نمودهاند.»
رد صلاحیت 90 نفر در قزوین
رئیس ستاد انتخابات استان قزوین از جمله افرادی است که درباره رد صلاحیت نامزدهای انتخاباتی استان اظهاراتی داشته است.
عباس کاظمی با اعلام اینکه 90 نفر به دلیل بند 3 ماده 9 از داوطلبان انتخابات قزوین احراز صلاحیت نشدهاند؛ عنوان کرد: در این دوره از انتخابات شاهد تغییر در قانون انتخابات هستیم و ظرفیتهای جدیدی به این قانون اضافه شده و در صلاحیتهای نمایندگان مجلس چند نکته مورد توجه قرار گرفته است. نکته اول ضرورت داشتن پنج سال سابقه اجرایی، آموزشی و قضایی است؛ در واقع افرادی که در معرض انتخاب مردم قرار میگیرند علاوه بر لزوم داشتن صلاحیتهای مختلف، ضروری است که 5 سال در یکی از بخشهای اجرایی، آموزشی یا قضایی سابقه داشته باشند؛ پیش از این هر فردی میتوانست به عنوان داوطلب ثبتنام کند.
این سخنان معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار در حالی مطرح شده است که برخی داوطلبان انتخابات آتی، دلایل اعلام شده به آنها را موارد دیگری و بر اساس دیگر بندهای قانون انتخابات مطرح کردند و از عدم ارایه مستندات هیات اجرایی به آنها نیز گلایههایی داشتند.
درباره نامزدهای انتخاباتی با عدالت تصمیمگیری شود
یکی از چهرههای رد صلاحیت شده برای انتخابات آتی، علی فرخزاد، معاون سابق هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین است که در گفتوگو با ولایت اظهار میکند: به استناد بند شش ماده 31 قانون انتخابات مجلس یعنی«سوء شهرت» رد صلاحیت شدهام و اعتراض خود را به هیات نظارت اعلام کردهام.
او با تاکید بر اینکه گمان میکنم در صدور این رای سوء تفاهم پیش آمده است و در هیات نظارت برطرف شود؛ تصریح میکند: با تغییر این رای با اراده قویتر به تبیین و تبلیغ شرکت مردم در انتخابات ادامه خواهم داد تا شاهد برگزاری انتخاباتی پرشور باشیم.
وی با تاکید براینکه امیدوارم همه سلیقهها در انتخابات کاندیدا داشته باشند و مردم هم بتوانند برای انتخاب سلیقههای مختلف پای صندوقهای رای حضور پیدا کنند؛ عنوان میکند: مردم به خوبی میتوانند نمایندگان کارآمد انتخاب نمایند. تاکنون هم ثابت کردهاند که همواره انتخابهای آنها با نگاه تخصصی و براساس رفتار و سابقههای کاندیداها بوده است.
فرخزاد تاکید میکند: در استانی مانند قزوین که سابقه افراد روشن است و اغلب کاندیداها از چهرههای مطرح هستند و مردم از آنها شناخت کافی دارند؛ تحقیق کردن درباره کاندیداها برای مردم کار سختی نیست و آنها میتوانند در کوتاهترین زمان سابقههای کاندیداها را بررسی کنند.
او یادآور میشود: مردم ما به مسایل جامعه آگاهی و اشراف خوبی دارند و میدانند چگونه بررسی و تصمیمگیری کنند؛ در این میان انتظار داریم هیات نظارت، بررسیها را با دقت کافی و به دور از نگاه سیاسی انجام دهد تا فرصت برای حضور مردم با نگاههای سیاسی مختلف وجود داشته باشد.
متاسفانه در قانون جمله «نداشتن سوء شهرت» به صورت کلی مطرح شده و مصادیقی برای آن عنوان نشده است؛ از این رو نمیتوان به راحتی درباره آن اظهارنظر کرد؛ اما ما امیدواریم هیات نظارت یا شورای نگهبان این موضوعات را با شفافیت بیشتری مطرح کنند و فرصت داده شود تا نامزدهای انتخاباتی رد صلاحیت شده از خود دفاع کنند و مستنداتی ارایه دهند تا درباره نامزدها با عدالت تصمیمگیری شود.
مردم از سیاستزدگیهای جامعه آسیبهای زیادی دیدهاند
فرخزاد در تحلیل رد صلاحیتهای صورت گرفته، بیان میکند: با توجه به اینکه امروزه، مردم انتقادها و دغدغههای زیادی برای حوزههای معیشتی و اقتصادی دارند و در گذشته هم از کاندیداهای مختلف انتخاباتی وعدههای زیادی شنیدهاند که عملیاتی نشده است و اینها موجب ایجاد بیاعتمادی در جامعه نسبت به نمایندگان شده است از این رو نیاز هست با مردم ارتباط مستقیم ایجاد شود. به طور حتم اگر با مردم به صداقت گفتوگو صورت گیرد آنها واقعیتها را به خوبی میپذیرند.
او با اشاره به اینکه مردم از سیاستزدگیهای موجود در جامعه آسیبهای زیادی دیدهاند و در استان قزوین نیز افراد سیاسی فعال در راس استان، نتوانستهاند در کنار هم قرار گیرند و منافع مردم برای آنها مشترک نبوده است نارضایتیهای زیادی دیده میشود؛ ابراز میکند: اگر امکان حضور جریانهای مختلف فکری در انتخابات وجود داشته باشد و مردم کاندیداهایی نزدیک یا هماهنگ با سلیقه فکری خود ببینند، با اشتیاق پای صندوقهای رای حضور پیدا میکنند، در غیر صورت حضور مردم پررنگ نخواهد بود.
سرنوشت کشور از طریق صندوقهای رای تعیین میشود
علی رحمانی، فرماندار اسبق بوئینزهرا دیگر نامزد رد صلاحیت شده برای انتخابات امسال مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ولایت، میگوید: به این رای اعتراض نکردم؛ چرا که تنها با توجه به تکلیف سیاسی و اجتماعی و گرم شدن فضای انتخابات برای ثبتنام در انتخابات اقدام کردم. کماکان هم اعتقاد دارم سرنوشت مردم و کشور از طریق صندوقهای رای رقم خواهد خورد و از طریق صندوقهای رای میتوان اصلاحات را در کشور پیاده کرد.
او تاکید میکند: متاسفانه با اقداماتی که صورت میگیرد این شائبه تقویت میشود که برخی افراد مسئول که در راس کارها قرار دارند، برخی سلیقهها را نمیپسندند از این رو نسبت به رد صلاحیت آنها اقدام میکنند.
این چهره سیاسی استان اضافه میکند: حاکمیت و هیات برگزاری انتخابات با توجه به تجربهای که دارند میتوانستند سلیقههای مختلف را پای کار بیاورند و از این طریق بستر حضور حداکثری را برای مردم ایجاد کنند.
فرماندار اسبق بوئینزهرا درباره آسیبهای ناشی از رد صلاحیتهای داوطلبان بیان میکند: شوق حضور در انتخابات با تکثر کاندیداها در مردم ایجاد میشود. اما وقتی تصمیمگیریها بر اساس سلیقهها صورت میگیرد موجب دلسردی مردم برای حضور در انتخابات میشود زیرا مردم حضور خود را بیتاثیر میبینند.
رحمانی با تاکید بر اینکه امیدوارم هیات نظارت در تصمیمگیریها دقت بیشتری داشته باشد و با ایجاد فرصت برای حضور داوطلبان از سلیقههای مختلف سیاسی، بستر مشارکت گسترده مردم را با دیدگاههای مختلف سیاسی فراهم کند، افزود: یکی از روشهای کارآمد برای ایجاد شور انتخاباتی میتوانست حضور کاندیدا از سلیقههای مختلف سیاسی باشد.
رد صلاحیتها موجب دلسردی مردم میشود
رضا عسگری فرماندار سابق الوند، دیگر داوطلب انتخاباتی ردصلاحیت شده در گفتوگو با خبرنگار ولایت علت ردصلاحیت خود را عضویت در احزاب و تشکلهای قانونی مطرح کرده و اظهار میکند: متاسفانه فرمانداری حوزه انتخابیهای که من از آنجا ثبتنام کرده بودم درباره دلایل ردصلاحیت من مستنداتی در اختیارم قرار نداد؛ این نیز در حالی است که من بر اساس ماده 61 قانون انتخابات تقاضا کردم دلایل و مستندات را در اختیار من قرار دهد.
او اضافه میکند: هیات اجرایی من را براساس «بند 3 ماده 33 قانون انتخابات» مبنی بر عضویت در احزاب و تشکلهای غیرقانونی و وابستگی تشکیلاتی اداری به این احزاب، همچنین همکاری با شخصیتهای حقیقی و حقوقی که علیه منافع انقلاب اقداماتی داشتهاند؛ ردصلاحیت کرده است درحالیکه از ابتدای انقلاب تاکنون در هیچ مجموعه غیرقانونی عضویت نداشتهام .
این فعال سیاسی استان یادآور میشود: من در تمام این سالها، تنها در حزبهای اعتماد ملی و کارگزاران سازندگی عضویت داشتهام که این دو حزب همچنان هم دارای مجوزهای قانونی هستند.
عسگری با انتقاد به عدم ارایه مستندات از سوی هیات اجرایی به نامزدهای ردصلاحیت شده توضیح میدهد: از هیات اجرایی درخواست کردم مستندات خود را درباره دلایل ردصلاحیت من در اختیارم قرار دهد تا برایم شفاف شود که منظور آنها از احزاب و شخصیتهای مخالف نظام چیست؟ که هیچ پاسخی ندادند تا اطلاع داشته باشم باید از چه موضوعاتی دفاع کنم؟
او تاکید میکند: در قانون مربوط به علت دقیق ردصلاحیتها که مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب کرده نیز به صراحت عنوان شده است که باید دلایل ردصلاحیتها به صراحت در اختیار نامزدهای انتخاباتی قرار گیرد؛ من هم به این رای هیات اجرایی اعتراض کردهام و منتظر بررسیهای دیگر هستم.
در بند2/11 سیاستهای کلی رهبری برای انتخابات که به مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ شده به صراحت آمده است که اگر ابطال انتخابات صورت گیرد و داوطلبی به هر دلیل ردصلاحیت شود باید به صورت مکتوب به افراد پیگیریکننده، اعلام شود.
فرماندار سابق الوند با تاکید براینکه بر اساس قانون، هیات اجرایی موظف است مستندات ردصلاحیت شده داوطلبان را در اختیار آنها قرار دهد؛ میافزاید: با توجه به اینکه بر اساس ماده 97 قانون انتخابات این کار جرم محسوب میشود و قابلیت پیگیری از دستگاه قضایی دارد و در ماده 575 قانون مجازات اسلامی نیز به صراحت عنوان شده که اگر هر مقامی از جایگاه اجرایی خود سوءاستفاده کند و جلوی اجرای قانون را بگیرند جرمانگاری صورت گرفته است و باید پاسخگو باشد. از این رو از فرماندار حوزه انتخابیه به دستگاه قضا شکایت کردهام.
او با اشاره به اینکه اغلب نامزدهای ردصلاحیت شده نسبت به رای هیات اجرایی و دلایل اعلام شده اعتراض داشتهاند و اعتقاد دارند قانونی و یا مستند نیست؛ یادآور میشود: به نظر میرسد بخشی از تصمیمگیریها بر اساس اطلاعات غلط به هیات اجرایی بوده و اطلاعات ارایه شده از سوی مراجع غیررسمی بوده است. در برخی حوزههای انتخابیه استان نیز شنیدهایم برخی داوطلبها اعلام میکنند افرادی با مشخصات ناشناس نامههایی تحویل فرمانداریها دادهاند و ما انتظار داریم این موارد برای داوطلبان و مردم شفافسازی شود.
این نامزد انتخاباتی رد صلاحیت شده با تاکید بر اینکه بیشتر ردصلاحیت شدگان به جریان اصلاحات وابستگی داشتهاند؛ ابراز میکند: اگر بنا را بر این بگذاریم که هیات اجرایی بر مبنای این نامهها تصمیم گرفته است باید دید چرا افرادی که در فضای مجازی علیه نظام و انقلاب فعالیت رسانهای داشتهاند تایید صلاحیت شدهاند؛ اما داوطلبانی که جزو نیروهای ارزشی هستند تنها به دلیل اینکه به یک جریان سیاسی وابستگی داشتهاند ردصلاحیت شدهاند.
او اظهار میکند: از آنجایی که در چند انتخابات گذشته که در سالهای گذشته برگزار شده است شاهد کاهش مشارکت مردم بودهایم؛ بنابراین هرچه بیشتر از گروههای مختلف سیاسی و فکری کاندیداها حضور داشته باشند شور و شوق حضور مردم نیز برای مشارکت در انتخابات بیشتر میشود.
این نامزد انتخاباتی تاکید میکند: براساس عرف حاکم بر برگزاری انتخابات در همه نظامهای دموکراسی، هیات اجرایی و نظارت نباید به گروهها، اشخاص و جریانهای سیاسی وابستگی داشته باشند و اقدامات آنها باید بیطرفانه باشد.
عسگری میگوید: وقتی افرادی که به عنوان معتمدان هیات اجرایی انتخاب شدهاند از فعالان ستاد انتخاباتی کاندیداهای دورههای گذشته میباشند و همه آنها وابسته به یک حزب، جریان سیاسی و شخص سیاسی هستند، امری عادی است که مردم احساس کنند فضای حاکم، خارج از الزامات است و انگیزهای برای حضور در انتخابات پیدا نکنند.
او ادامه میدهد: ما سیاسیها همواره تاکید داشتهایم که باید هیات اجرایی و نظارت، شرایطی فراهم کنند تا همه افراد از جریانهای سیاسی مختلف در انتخابات حضور داشته باشند اگر هم قرار این است برخوردی صورت گیرد درباره همه باشد.
برخی رد صلاحیتها خلاف مصلحت کشور است
علی شهروزی دیگر چهره سیاسی اصلاحطلب استان که نامزد این انتخابات بود و از سوی هیات اجرای ردصلاحیت شده است در گفتوگو با ولایت درباره دلیل رد صلاحیت خود اظهار میکند: من به دلیل داشتن اقامت آمریکا در مرحله هیات اجرایی رد صلاحیت شدم که به عنوان فارغالتحصیل حقوق، فاقد وجاهت قانونی و خلاف مصلحت کشور میباشد؛ از همین رو به آن با توضیح ذیل اعتراض نمودم: «داشتن اقامت کشور خارجی مفسدهای ندارد و چون از روی اضطرار و احتیاج، مانند غالب دانشجویان ایرانی در خارج از کشور، آن را اخذ کردهام و از سویی دیگر اکنون داشتن آن برایم بلاضرور و بلاموضوع است بنابراین اجازه اقامت خود را به کشور مربوطه استرداد مینمایم.»
او تصریح میکند: مفصل موضوع اعتراض خود را به صورت پروژهای علمی در دانشکده حقوق به عنوان بخشی از تحصیلم شرح و بسط دادهام که پس از ارائه در دانشگاه و به وقت مناسب در مطبوعات برای استفاده عموم به ویژه دانشجویان حقوق منتشر خواهم کرد.
این فعال سیاسی استان اضافه میکند: نامنویسی من در انتخابات از روی وظیفه و علاقهمندی است و هیچ استفادهای جز کمک به چرخه مدیریت کشور برایم متصور نیست. از نظر من سود و منفعت شخصی در نمایندگی من در مجلس وجود ندارد به همین دلیل از بابت رد صلاحیت خود ناراحتی یا دلخوری از مسببان آن در دل ندارم.
شهروزی تاکید میکند: من از روی وظیفه برای کاندیداتوری ثبتنام کردهام؛ افرادی هم که مرا ردصلاحیت کردهاند قاعدتا به وظیفه خود عمل کردهاند؛ اگر هم فردی گمان میکند که با ردصلاحیت من میتواند آزاری به من برساند باید بگویم که سخت در اشتباه است زیرا به عکس باری را از دوش من که معتقد به همکاری جمعی است؛ برداشته است.
او با تاکید براینکه آرزویی جز بهبود زندگی مادی و معنوی همه انسانها و به ویژه ملت بزرگ و بافرهنگ ایران در دل و سر ندارم؛ ادامه میدهد: در این راه، با فرض اینکه تحصیلات و تجارب من به کار مجلس و تدوین قانون به کار میآید، کمترین کار برایم نامنویسی در انتخابات بود که انجام دادم؛ البته ردصلاحیت من نیز هیچ تاثیر سوئی در عشق، علاقه و انگیزه من در حیات علمی و سیاسیام نخواهد گذاشت.
این نامزد انتخاباتی رد صلاحیت شده همچنین تاکید میکند: جهان و کشور ما بیش از رقابت و واگرایی به همکاری و همگرایی جمعی نیاز دارد و باور من این است که به عنوان یک ایرانی مسلمان همیشه بتوانم در ساختن فردایی بهتر سهیم باشم.
در کارهای رقابتی قانون باید تصمیمگیرنده باشد
فاطمه خمسه دیگر نامزد ردصلاحیت شده و رئیس اسبق سازمان جهاد کشاورزی استان که از مدیران دولت روحانی بوده است نیز در گفتوگو با ولایت اظهار میکند: من در پی تحقیقات محلی هیات اجرایی از محل خدمت گذشتهام ردصلاحیت شدهام و خشنود هستم از اینکه براساس استعلامی که از مراجع چهارگانه صورت گرفته است درباره من هیچ سوء سابقهای گزارش نشده است.
او با تاکید بر اینکه برای من جای سوال دارد که تحقیقات محلی تا چه میزان قابل استناد است و آیا مطرحکنندگان مستنداتی هم دارند؛ میافزاید: این تصمیم بر اساس صحبتهای افراد بوده است و انتظار میرود با شفافیت بیشتری همراه باشد شاید مستنداتی برای آنها داشته باشم. من اعتقاد دارم در کارهای رقابتی قانون باید تصمیم گیرنده باشد؛ همچنین باید اجازه داده شود مردم سرنوشت خود را انتخاب کنند و همه اقشار به ویژه بانوان در عرصههای مختلف حضور داشته باشند و نشان دهند که میتوان با داشتن حجاب، قلههای بلند را فتح کرد.
عملکرد باید معیار ارزیابی افراد باشد
این نامزد انتخاباتی با تاکید بر اینکه برخلاف میل باطنی به این رای اعراض کردم؛ تصریح میکند: من بیش از چهار سال رئیس یک سازمان دولتی بودهام و این امر عادی است که در سازمان به دلیل جابجایی سمتها یا ارتقاء برخی افراد با انتقادهایی روبرو باشم و موجبات نارضایتی برخی افراد را رقم زده باشم؛ متاسفانه هیات اجرایی هم براساس نظرهای کارکنان آنجا تصمیم گرفتهاند. نباید این موضوع فراموش شود که تغییر چهرهها در اختیار یک مدیر است و در هر مجموعهای مدیر میتواند در این باره تصمیمگیری کند.
او با تاکید بر اینکه اصلاحات، کشور ما را به سمت جلو پیش میبرد؛ میگوید: اگر به مشارکت افراد در عرصه سیاسی و تصمیمگیری برای سرنوشت خود اعتقاد داریم همه باید تلاش کنند تا شور انتخاباتی روی دهد و جوانان ما بپذیرند باید برای اعتلاء کشور تلاش کنند.
رئیس اسبق سازمان جهاد کشاورزی استان با تاکید براینکه به صورت مستقل و با اصرار نمایندگان تشکلهای کشاورزی در عرصه انتخابات حضور پیدا کردم؛ مطرح میکند: با وجود آنکه قزوین در حوزه کشاورزی ظرفیت بالایی دارد؛ اما هیچگاه در کمیسیون کشاورزی مجلس نمایندهای نداشته است که من با هدف تقویت این حوزه و با نگاه تخصصی به عرصه انتخابات ورود کردم.
مشروعیت هر نظامی با میزان مشارکت مردم در انتخابات سنجیده میشود
صدیقه ربیعی دیگر نامزد انتخاباتی ردصلاحیت شده که از چهرههای اصلاحطلب استان هست نیز در گفتوگو با ولایت اظهار میکند: من بر اساس بند 9 و به دلیل نقص مدارک شامل: پنج سال سابقه تجربی و پژوهشی که نشان میداد 23 سال کارمند وزارت کشور هستم؛ ردصلاحیت شدهام که به این رای هم اعتراض کردهام.
او درباره ردصلاحیتهای صورت گرفته عنوان میکند: هیات اجرایی در مرحله بررسی صلاحیتها باید از مراجع پنجگانه استعلام بگیرد و بر مبنای آن اعلام نظر کند؛ اما این بار تحقیقات میدانی از محل کار و زندگی صورت گرفته است که این کار در گذشته توسط هیات نظارت انجام میشد و اکنون به نظر میرسد این اقدام هیات اجرایی اعمال سلیقه بوده و در راستای یکسانسازی و یکدستسازی مجلس است.
این چهره سیاسی استان اضافه میکند: باید تایید صلاحیتها در حد گسترده صورت گیرد تا مشارکت افزایش پیدا کند؛ این ردصلاحیتهای خواسته یا ناخواسته در میزان مشارکتها تاثیر جدی میگذارند. هیات اجرایی اگر کار هیات نظارت را انجام میدهد درباره همه صورت گیرد و اگر رانت، تخلف و سوءاستفادهای توسط افراد صورت گرفته است درباره همه باشد.
ربیعی عنوان میکند: انتظار میرفت با توجه به مسایل سال گذشته در این انتخابات هوشمندانه رفتار شود زیرا اکنون مردم دچار دلسردی شدهاند و این نیز در حالی است که یکی از آیتمها برای مشروعیت هر نظامی، میزان مشارکت مردم در انتخابات آن نظام است؛ بنابراین میبایست اقداماتی صورت گیرد تا انتخابات امسال با مشارکت حداکثری یا قابل قبول برگزار شود تا در عرصه بینالمللی بازتاب گستردهای داشته باشد؛ ولی تصمیمگیریها نشان میدهد به این موضوع توجهی نشده است و امیدواریم هیات نظارت با دقت بیشتری این مهم را مدیریت کند.