گزند سوداگران عتیقه در روستای مهدیآباد
- شناسه خبر: 14631
- تاریخ و زمان ارسال: 27 خرداد 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
میگویند این روستا نگین سرسبز قزوین است. البته در سالها پیش به بخش دشتابی هم معروف بوده است. وقتی پای صحبت یکی از قدیمیترین ساکنان روستا نشستم. از خلیلآباد گفت تا اینکه به سرگذشت دختری به نام گلشن خانم رسید. او اشاره کرد آن سالها این شخص پیشبینی ترافیک سنگین خودرویی امروز در روستا را کرده بود. میگفت: روزی خواهد آمد که وسایطی میآیند که از اینجا عبور نمیتواند بکند. چقدر پیشینیان ما آیندهنگر بودند. خدا رحمتشان کند. لذا خیابانی به نام گلشنآباد احداث میکند. روستای مهدیآباد بزرگ در بخش مرکزی شهرستان قزوین 1500 نفر جمعیت دارد. عمده فعالیت مردم ترک زبان روستا زراعت، دامداری و باغداری است. پیرمرد قصه امروز من آقای برزگر با بیان گرمش چند بیت شعر زیبا برایم خواند. این روستا در فاصله 17 کیلومتری قزوین واقع شده است .
شکوههای دامدار؛ نالههای دام
وارد دامداری که شدم. چند گاو ناله میکردند. تعدادی سر در آخور داشتند. مابقی هم یا خوابیده بودند و یا از یک طرف به طرف دیگر میدویدند. در این میان دامدار در اندیشه این بود که خوراک را چگونه تهیه کند!؟ دارو برای درمان گاوها و گوسالهها چطور به دستش خواهد رسید!؟ با هر دامداری که سر صحبت را باز کردم. شکوه و شکایت داشتند از وضعیت سخت نگهداری از دامها!؟ بالا بودن قیمت تهیه نهادههای دامی!؟ و همچنین گرانی دارو برای دامهایی که بیمار میشوند!؟
به گفته آنها درمان شکستگی یک شاخ گوساله 600 هزار تومان هزینه دارد. بهخاطر مشکلات، انگیزه تداوم کار ندارند. در روستای مهدیآباد بزرگ در بخش مرکزی قزوین 1500 رأس دام سبک و 1000 رأس دام سنگین وجود دارد.
تا ریشهها نفس بکشند…
برگهای تازه و سبز رنگ درختان در کنار شکوفههای زیبا جلوه قشنگی به باغ داده بود. هر بار که پا روی بیل میگذاشت و محکم در دل خاک وارد میکرد. مقداری از خاکهای اطراف ریشه درختان را جابهجا میکرد. به گفتهی باغبان: بیل زدن باغ در فصل بهار باعث میشود تا ریشههای درخت بهتر نفس بکشند و همین امر موجب رشد و میوهدهی خوب درختان میشود. در روستای مهدیآباد بزرگ در بخش مرکزی شهرستان قزوین ـ حدود 170هکتار باغ وجود دارد. عمده محصول آن انگور، گلابی، گردو، بادام، هلو، زردآلو و آلبالو است. صاحب باغ حسین آقای خوش ذوق در حین بیل زدن با صدای گرماش آواز دلنشینی خواند که خیلی شنیدنی بود.
آش و حلوای نذری
دیگهای بزرگ و کوچک را بعد از شستن در حیاط خانه، کنار هم چیده بودند تا خشک شوند. زنان کدبانوی روستای مهدیآباد بزرگ در بخش مرکزی شهرستان قزوین در مناسبتهای مختلف گرد هم جمع میشوند تا نسبت به پختن خوراک نذری اقدام کنند.
در یکی از خانههای روستا در ماه رمضان دو عدد دیگ آش رشته نذری پخته بودند و همسایهها ظرف آورده تا مقداری از آش نذری را برای سفره افطار ببرند. آنها مقداری حلوای نذری هم پخته بودند. در روستای مهدیآباد بزرگ قیمه نثار، آش دوغ، دیماج و آش حلیم هم پخته میشود. زمان پختن خوراک نذری معمولا ماه رمضان، شبهای قدر و محرم و صفر است.
سرگذشت شاخههای خشک
تیغه تیز قیچی و یا دندههای برنده اره باغبانی وقتی به شاخههای خشک بوته انگور نزدیک میشد هر آنچه اضافه بود را جدا میکرد تا بوته انگور برای رشد بهتر و دادن محصول با کیفیت مناسب مانعی نداشته باشد.
در روستای مهدیآباد بزرگ باغداران در فصل بهار با هرس درختان باغ را برای رشد میوههای خوشمزه آماده میکنند.
آقای جمشیدی سالهاست این کار را انجام میدهد و تجربه خوبی کسب کرده است. در گوشهای از باغی دیگر، آقای اکبری برای آبیاری قطرهی نهال، تازه کاشته شده با استفاده از بطری کار قشنگی کرده بود. بهخاطر فاصله زیاد آبیاری و جلوگیری از خشک شدن نهال زیر بطری گذاشته شده در خاک را سوراخ کرده بود و آب آرام، آرام در طول هفته ریشه را سیراب میکرد.
حمام قدیمی و تپه قدیمی
روزی که در روستا بودم. امکان دیدن داخل حمام قدیمی فراهم نشد! فقط سقف گنبدی شکل آن را دیدم. آقای محمدی برایم گفت که: حدس میزنند قدمتش به 500 سال برسد. البته داخل حمام کتیبهای نصب شده است که حکایت از بازسازی حمام در 100 سال پیش دارد. روستای مهدیآباد بزرگ در بخش مرکزی شهرستان قزوین ـ چند تپه قدیمی نیز دارد. تپه یا زاغهها هم قدمتی 500 ساله دارند. آقای برزگر گفت: متاسفانه حفاریهای غیرمجاز همه قسمتهای تپه را زخمی کرده است!؟ مردم به این تپهها در اصطلاح ترکی (پیچاق تپه) میگویند. به گفته ایشان، بیشتر حفاریها در فصل زمستان انجام شده است. با توجه به قرار گرفتن زمینهای زراعی در اطراف تپهها و حضور کشاورزان در فصول کار، خوشبختانه افراد سودجو امکان حفاری ندارند. حفاظت از میراث فرهنگی وظیفه همگانی است.
مزرعه و کارگاه گیاهان دارویی
درختان قد کشیده در اطراف مزرعه مکانی بود تا پرندگان با لانه کردن در میان شاخ و برگهای آنها به سروصدا و پرواز بپردازند. هر طرف را که نگاه میکردم. سرسبز بود و هر چه جلوتر رفتم بوی خوش گیاهان بیشتر به مشامم میرسید.
مزرعه وکارگاه گیاهان دارویی در روستای مهدیآباد بزرگ در بخش مرکزی شهرستان قزوین ـ از چندین سال قبل در مساحت 23 هکتار و به صورت یکجا ایجاد شده است. در این مزرعه حدود 20 نوع گیاه دارویی کشت شده است. به گفته یکی از افراد کشت هر درخت و بوته و گیاه در مزرعه هدفمند و کاربردی است. گیاهان بعد از برداشت و خشک شدن بهداشتی در کارگاه مستقر در کنار مزرعه، به کارخانه برای تولید انواع داروهای گیاهی منتقل میشود. داروهای گیاهی طبق تجویز پزشک نقش مهمی در رفع بیماریها و حفظ سلامت مردم دارد.
از شخم زدن زمین تا مهپاشی زمین
زمین حسابی شخمخورده بود. در مرحله بعدی تراکتور در زمین حرکت میکرد و با دستگاه دیسک زمین را صاف میکرد تا برای کشت گوجهفرنگی آماده شود. رنگ زرد و یک دست زمینهایی که کلزا کشت کرده بودند. در میان زمینهای سبز رنگ بسیار زیبا بود. در روستای مهدیآباد بزرگ در بخش مرکزی شهرستان قزوین ـ حدود 3800 هکتار زمین زراعی وجود دارد که عمده محصول آن: گندم، جو، یونجه و ذرت است.
در این روستا برای جبران کمآبی و همچنین صرفهجویی در مصرف آب برخی کشاورزان از شیوه مهپاشی استفاده میکنند.
به گفته کشاورز، روستای مهدیآباد بزرگ در این روش حدود 80 درصد نسبت به آبیاری غرقابی صرفهجویی میشود.