گزارشی از بازار داغ «رحم اجارهای» در میان زنان
- شناسه خبر: 30598
- تاریخ و زمان ارسال: 29 بهمن 1402 ساعت 07:30
- بازدید :
رومینا اسماعیلیپور
«خانمهای خانهداری که درآمد ندارید، عید نزدیکه، آیا میخواهید کسب درآمد کنید؟ میتوانید با اهدای تخمک و رحم اجارهای، حساب بانکیتون رو میلیونی پر کنید»
داخل صفحات اینستاگرامی در حال جستوجو هستم که این متن توجهم را جلب میکند. به اسم پیج نگاهی میاندازم: «اهدای تخمک»
در ادامهی متن آگهی نوشته شده بود: «از شهرهای تهران، کرج، حومهی رشت، اصفهان، مشهد، ساری و قزوین اهدا کنندهی تخمک، جنین و رحم اجارهای میخواهیم. بشتابید برای پولدار شدن…»
نگاهی به پستها و استوریهای آن صفحه میاندازم.
ـ اهدای تخمک تا ۳۲ سال و رحم اجارهای تا ۳۷ سال پذیرفته میشود.
ـ اهدای تخمک از ۹ تا ۱۸ میلیون تومان و رحم اجارهای ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان، نفقه ماهانه بین ۵ تا ۷ میلیون تومان برای خانمهایی که اعلام آمادگی کنند.
در پست بعدی نوشته شده است: خانمهای ساکن شهرستان، اگر متاهل هستین رضایت همسر و در صورت مطلقه بودن برگهی طلاق الزامی است. ساکنان تهران نیازی به برگهی طلاق و رضایت همسر ندارند.
در یکی از استوریها شرایط اهداکنندهی تخمک به این صورت توصیف شده است: به خانمی متولد نیمهی دوم ۷۰ (زیر ۳۰ سال) با چهرهای طبیعی و زیبا، بدون مشکلات ژنتیکی و قد و وزن نرمال و متناسب نیاز داریم.
در یکی دیگر از سری استوریها مشخصات درخواست برای خانم اهدا کنندهی تخمک را بدین شکل توصیف کردهاند: دارای چشم و موی مشکی، قد ۱۶۳، سفید پوست، با وزن حداقل ۷۰ کیلو باشد. اهدا کننده باید مطلقه باشد!
تنها کافی است تا هشتگ رحم اجارهای، اهدای تخمک را در اینستاگرام سرچ کنید تا با واسطهگران بیشماری مواجه شوید که با پیدا کردن دخترانی با وضعیت مالی نامناسب مانند بردگانی از اندام زنانهی آنها کسب درآمد میکنند.
جدا از صدها پیج تبلیغکننده اهدای تخمک و رحم اجارهای، سایتهایی تحت عنوان «جویای رحم و تخمک» در اینترنت مشغول به فعالیت هستند و صحت قانونی بودن چنین صفحاتی در هالهای از ابهام قرار گرفته است.
ورود دلالان به بازار اهدای تخمک و رحم اجارهای
به گزارش ایسنا یکی از موارد مهمی که در زمینه اهدای تخمک و درمان ناباروری ایجاد شده ورود دلالان به این حوزه است. انتخاب خانم اهداکننده تخمک با ویژگی خاص ظاهری (قد بلند، چشم رنگی و…) این روزها به چالش دیگری بدل شده است که دلالان را به فکر سودجویی بیشتر انداخته است. حال آنکه در مراکز معتبر درمان ناباروری تلاش میشود تا اهداکننده تخمک تفاوت فاحشی با دریافتکنندگان نداشته باشد تا کودک در آینده از نظر ظاهری تفاوت زیادی با والدین خود پیدا نکند.
سایتهایی برای اجارهکنندگان رحم
به یکی از این سایتها سری میزنم تا شرایط آن را نسبت به پیجهای اینستاگرامی بسنجم. در این سایتها دو قسمت برای متقاضیان طراحی شده است.
اولین قسمت برای افرادی که به دنبال رحم اجارهای هستند و قسمت دیگر برای زنانی است که قصد دارند رحم خود را اجاره بدهند.
جویای رحم از یزد سال تولد ۱۳۶۳ با مبلغ پیشنهادی ۵۰۰ میلیون تومان
سلام، دنبال یک رحم خوب و سالم میگردم. با ماهی ۷ میلیون تومان نفقه. اگر خواست میتواند پیش خودم بماند تا ازش پرستاری کنم. همه اختیارات دست خودم هست و همسرم هیچ بهانهای ندارد. اگر خانم از شهر دیگری باشد مشکلی ندارم. سن برایم ملاک نیست فقط سالم باشد.
جویای رحم از تهران با مبلغ پیشنهادی و توافقی دارای فرزند سالم باشد و حداقل یک بار زایمان طبیعی کرده باشد. کوچکترین فرزند زیر ۳ سال نباشد. خانم زیر ۳۰ سال باشد. شاغل نباشد. متاهل یا جدا شده فرقی ندارد.
اجاره دهنده رحم از تهران
سودابه هستم، متولد سال ۱۳۶۹ با مبلغ پیشنهادی ۷۰۰ میلیون تومان.
یک فرزند پسر دارم و ساکن تهران هستم. یک زایمان طبیعی برای پسر خودم داشتم و یک سزارین هم برای رحم اجارهای. تجربه کافی در این زمینه دارم. از نظر روحی و جسمی سالم هستم و بارداری آسان و راحتی داشتم. برج سال دیگر میتوانم دوباره اقدام به بارداری کنم. اگر مورد خارج از ایران باشد مشکلی ندارم.
اجاره دهنده رحم از زنجان
۳۲ سالهام. گروه خونی آ مثبت، یک دختر و یک پسر دارم و همسرم هم موافقت کرده. مبلغ مقطوع هست و ماهیانه نمیخواهم. چون خودم ورزشکار هستم همیشه رژیم غذایی استاندارد دارم. هر ۲ بچه خودم را با وزن بالای ۳ و نیم کیلو و طبیعی به دنیا آوردم. یک ختم کامل قرآن از اول بارداری تا زایمان هم دین شما بر گردن من خواهد بود که نذر عاقبت به خیری بچه است. همانطورکه برای بچههای خودم انجام دادم و به لطف خدا دخترم در مدرسه و پسرم در مهد کودک از لحاظ ادب و اخلاق و هوش زبانزد هستند.
گروههای تلگرامی برای جویندگان رحم اجارهای
در یکی از گروههای تلگرامی تحت عنوان مادران آینده یکی از درخواستکنندگان رحم اجارهای نوشته است:
ـ کل پولی که برای نفقه پرداخت میشود باید صرف خرید مواد غذایی از فروشگاه شده و فاکتور فرستاده شود.
ـ اگر بچه در ۷ ماهگی به دنیا بیاید از مبلغ قرارداد کم میشود و یا اجاره دهندهی رحم باید ضرر و زیان بدهد.
ـ خانمی که رحمش را اجاره میدهد باید سفته بدهد.
ـ تصفیه کامل در بیمارستان انجام میشود.
ـ پس از تولد نوزاد تست دیانای انجام بدهید.
ـ تزریق دارو و نظافت منزل و خرید لباس باید قبل از قرارداد مورد مذاکره قرار بگیرد.
ـ بعد از زایمان در صورت نیاز نوزاد به دستگاه تصفیه انجام نمیشود.
ـ خانمهایی که به دنبال رحم هستید مراقب باشید که پول نفقه برای خورد و خوراک خرج نمیشود. اکثراً به زخم زندگی خود میزنند. در صورت امکان مواد خوراکی را خودتان تهیه کنید.
رحم اجارهای چیست؟
زمانی که در یک خانواده، زوجین مشکل ناباروری دارند و زوجه به هر دلیلی توانایی پرورش و نگهداری جنین را در رحم خود ندارد و مراجعه به پزشکهای متعدد و نیز استفاده از داروها و درمانهای متعدد نیز هیچ نتیجهای در بر ندارد، زوجین برای حل مشکل بچهدار نشدن خود، به ناچار از یک شخص ثالث که یک زن میباشد کمک میگیرند.
انواع اهدای رحم
اهدای رحم معمولاً به ۲ صورت مختلف انجام میشود. در نوع اول تخمک و اسپرم متعلق به یک زوج لقاح میشود و سپس در بدن نفر سوم قرار میگیرد. در این شرایط فرد سوم تنها باید از تخمک باردار شده این زوج مراقبت کند. اگر مرد مشکل ناباروری داشته باشد از اسپرم اهدایی برای لقاح درون لوله آزمایش استفاده میشود. روش بعدی در شرایطی استفاده میشود که خانم توانایی بارداری نداشته باشد در این شرایط کسی که تخمک را اهدا میکند رحمش را نیز در اختیار میگذارد. در این روش لقاح به روش درون رحمی انجام میشود و اسپرم مرد بهصورت آزمایشگاهی وارد بدن زن میشود.
رویکرد قانونی در رحم اجارهای
مسعود محمدی، وکیل پایه یک دادگستری در توضیح رویکرد قانون نسبت به مبحث رحم اجارهای میگوید:
درخصوص رحم اجارهای قانون مشخصی وجود ندارد که دقیقا ناظر بر این امر باشد اما در سال ۱۳۸۲ قانونی درخصوص اهدای جنین در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و شورای نگهبان نیز آن را در سال ۱۳۸۳ تایید کرد که میتوان از آن در امر رحم اجارهای نیز بهره برد اما درخصوص تنظیم قرارداد، ماده 10 قانون مدنی راهگشا خواهد بود که مقرر میدارد: قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نمودهاند، در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است.
پروسهی تنظیم قرارداد
این وکیل ادامه میدهد: صاحب رحم اجارهای همراه همسرش و زوج صاحب جنین باید چند جلسه توسط متخصص پزشکی اجتماعی مشاوره شوند تا از همه نظر از جمله حقوقی ـ پزشکی و اجتماعی، اطلاعات کافی را بهدست آورند. ارزیابی بالینی و آزمایشگاهی از نظر رد بیماریهای عفونی و تائید سلامت روانی ـ اجتماعی هم باید انجام شود.
وی میافزاید: بین صاحبان جنین و زن اجارهدهنده باید قرارداد نوشته شود. نوشتن قرارداد بسیار با اهمیت بوده لذا بهتر است با مشورت فردی آگاه مثل وکیل دادگستری یا پزشک متخصص اجتماعی، این قرارداد نوشته شود و همه شرط و شروطها هم در آن نوشته شود. وجود قرارداد برای تشخیص اشخاصی که از نظر ژنتیکی با بچه ارتباط دارند، تعیین پدر و مادر قانونی طفل، تعیین تعهدات طرفین و شروطی که مورد توافق قرار گرفته است، دستیابی به قصد مشترک طرفین، برطرف نمودن شبهه زنا در مورد مادر جانشین و مشخص شدن نسب طفل متولد از مادر جانشین بسیار ضروری است.
مشکلات غیرقابل پیشبینی در جریان رحم اجارهای
محمدی تاکید میکند: ممکن است به علت اختلافات یا اتفاقاتی (مانند فوت) که بین زوجین به وجود میآید، آنها از ادامه راه منصرف شوند در نتیجه فرد اجاره دهنده رحم میماند و بچهای که مال خودش نیست و هزینههای گزافی که قادر به پرداخت آنها نیست.
همچنین احتمال دارد شخص اجارهدهنده رحم به علت عاطفهای که نسبت به طفل پیدا میکند به مکان نامعلومی برود و دسترسی زوجین به نوزاد غیرممکن گردد.
احتمال انتقال بیماریهای ویروسی و عفونی مانند ایدز و هپاتیت و … از مادرجانشین به جنین یا برعکس، وجود دارد.
به گفته وی ممکن است فرد اجارهدهنده رحم، جهت زودتر خلاص شدن خود و رسیدن به مابقی مبلغ قرارداد، با استفاده از دارو و روشهای پزشکی، نوزاد را زودتر از موعد به دنیا بیاورد که این امر موجب نارس بودن نوزاد و بروز بیماریها و مشکلات عدیدهای بر روی وی خواهد شد.
ممکن است فرد اجارهدهنده رحم، در طول دوران بارداری با همسر خود، رابطه جنسی داشته باشد و این مساله موجب بروز اختلالات ژنتیکی برای نوزاد شود.
از آنجائی که قانون مشخصی در این خصوص وجود ندارد، در صورت بروز مشکلات حقوقی، حل آنها بسیار سخت خواهد بود که البته تنظیم قرارداد محکم و اصولی در این زمینه بسیار راهگشا خواهد بود.