کلاف سردرگم انتخاب مدیران در استان قزوین
- شناسه خبر: 7951
- تاریخ و زمان ارسال: 2 بهمن 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
ولیا… حسینزاده
واقعیت این است بخشی از مخالفان و منتقدان سید ابراهیم رئیسی با توجه به عملکرد وی در قوه قضائیه و فرصت چهارساله که وی از دولت دوازدهم تا استقرار دولت سیزدهم پیدا کرد و همچنین شعارها و وعدههای که در مناظرات انتخابات مطرح کرد تصور میکردند که انتخاب وزیران و مدیران دولت سیزدهم از چنان پشتوانه تخصص، تجربه، توانایی و … برخوردار خواهد بود که امکان تغییر وزیران، مدیران، استانداران و …. در این دولت به ندرت اتفاق خواهد افتاد؛ اما با گذشت بیش از یکسال نه تنها انتقادهای منتقدان دولت در زمینه انتخاب تعدادی از مدیران ضعیف، غیرمتخصص و … رنگ واقعیت گرفت بلکه حتی بخش قابل توجهای از حامیان و هواداران دولت سیزدهم در سطح ملی و استانها با توجه به عملکرد ضعیف برخی از مدیران در برابر سیل گسترده انتقادات آچمز شدهاند و آنان را یارای دفاع از عملکرد برخی مدیران وجود ندارند.
استان قزوین به عنوان یک قطعه از پازل مدیریت کشور در بیش از یک سال گذشته دچار تغییرات و تحولات گسترده در حوزه مدیریت شد تا حامیان و همراهان دولت سیزدهم فرصت پیدا کنند برنامهها و طرحهای خود که قبل از در اختیار گرفتن سکان مدیریت اجرایی کشور آنها را نسخه شفابخش تمام مشکلات کشور و استان معرفی میکردند پیاده کنند.
اینک با گذشت نزدیک به دو سال میتوان بررسی کرد که چرا تعدادی از مدیران دولت سیزدهم در استان قزوین در بخشهای مختلف از جمله حوزه جذب سرمایهگذاری، حوزه اجتماعی، سیاسی، آموزش و پرورش، مدیریت شهری به ویژه در شهر قزوین، شهر الوند و …. نتوانستهاند عملکرد موفق و قابل دفاعی از خود ارایه دهند تا جائی که این عملکرد باعث گردید برخی از هواداران دولت سیزدهم به هر دلیل صف خود را از مدیران جدا و به عملکرد ضعیف مدیران به کار گرفته شده اذعان و اعتراف و حتی اعتراض کنند.
البته بیانصافی است که تمام عملکرد دولت سیزدهم و مدیران فعلی در استان قزوین را در یک ترازو بسنجیم چرا که عملکرد برخی مدیران متخصص و با تجربه و اتفاقا کم ادعا که در حوزههای تخصصی خود مسئولیت پذیرفتهاند علیرغم همه مشکلات و بعضا دخالتهای هیچ کارهای استان که این روزها به راحتی با استفاده از امکانات و فضای دولتی جلسات سیاسی خود را اتفاقا اغلب با مدیران ضعیف برگزار میکنند؛ عملکرد نسبتا موفق داشتهاند که شایسته تقدیر نیز است.
اما شاید بتوان گفت مهمترین و اصلیترین دلیل عملکرد ضعیف و غیرقابل دفاع تعدادی از مدیران استان قزوین به این دلیل باشد که انتخاب این مدیران بر اساس شاخصهای تخصص، تجربه، توانمندی، شایستهسالاری، و … صورت نگرفت بلکه انتخاب این مدیران صرفا بر اساس برخی از بده بستانهای سیاسی، گروهی، قبیلهای، محلی، سفارشات، فشارها و ارایه لیست از سوی شخصیتهای حقیقی و حقوقی و … بوده است و مهمتر اینکه در هر صورت مدیران دولت دوازدهم حتی اگر مدیران موفق و متخصص بودهاند باید از قطار مدیریت پیاده میشدند؛ صورت گرفته است.
صاحب قلم در شروع موج تغییرات مدیران استان یادآور شد که قطعا جابهجایی مدیران حوزه سیاسی دولت گذشته و بعضی مدیران امری پذیرفته است اما در آن نوشتار تاکید شد که در جابهجایی مدیران استان از مدیران متخصص، با تجربه، توانمند اردوگاه اصولگریان و حامیان دولت سیزدهم استفاده شود که در برخی از مدیریتها چنین نشد؛ لذا با توجه به انتخاب برخی از مدیران ضعیف پیشبینی میشد که مدیریت ارشد استان پس از مدتی دست به تغییرات مدیران منصوب شده خواهد زد.
در هفتههای گذشته پیشبینی صورت گرفته با تغییر و جابهجایی تعدادی از مدیران کلید زده شد اما جای شگفتی است که مدیریت ارشد و تصمیمگیران استان در انتخاب مدیران جدید تجربه تلخ گذشته را نادیده گرفتهاند و در تغییر و انتخاب مدیران جدید مجددا همان مسیر نادرست گذشته را طی میکنند و حتی شنیده شده برخی از قهر و آشتیها هم در انتخاب مدیران مورد توجه قرار میگیرد.
به عنوان مثال استاندار در حکمی مهدی مدرسی را از مسئولیت مدیر کلی امور اجتماعی استانداری قزوین به عنوان مدیر کل پدافند استانداری منصوب کرد و در حکم خود نیز تاکید داشته است در راستای تعهد به مردم و عهدی که با پروردگار بسته است؛ همکاران خود را از متخصصین و … انتخاب میکند؛ و انتخاب مدیر کل جدید پدافند در این راستا بوده است. حال این سوال مطرح است که اگر آقای مدرسی در حوزه امور اجتماعی عملکرد موفق داشته است چه لزومی به جابهجایی وی که تازه دوران آزمون و خطا را در این بخش طی کرده وجود داشته است و اگر عملکرد وی در این حوزه ضعیف بوده است چرا در پست مهمتر و حساستر حوزه پدافند که از هیچ تخصص و تجربهای در این بخش برخوردار نیست مورد استفاده قرار گرفته است؟ همچنین سپردن امور اجتماعی که سرچشمه و مادر بسیاری از مشکلات جامعه در بخشهای مختلف است به فردی نورس و خارج از مجموعه نیروهای کارشناس و باتجربه رسمی استانداری که حتی یک روز تجربه مدیریت در این سطح را ندارد آیا جز ادامه مسیر اشتباه گذشته نمیباشد؟
شنیده میشود که تغییر سرهنگ کبیری از معاونت سیاسی و امنیتی استاندار با توجه به دلائلی که همگان میدانند قطعی شده است و حتی نام برخی از افراد به عنوان گزینه نیز مطرح است؛ به حال اگر بنا بر ضرورت، کبیری باید از ساختمان میدان سرداران خداحافظی کند سپردن این مسئولیت راهبردی و بسیار مهم و تاثیرگذار به فرد بیتجربه و غیرمتخصص دیگر در این حوزه، مصداق «مومن از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشود» است.
بههرحال انتظار این بود که تصمیمگیران استان در زمینه انتخاب مدیران با برطرف کردن برخی از ضعفها و اشکالات گذشته در فرصت باقی مانده عمر دولت سیزدهم مدیران متخصص، باتجربه، کارآمد، قوی و با انگیزه را انتخاب کنند تا در ادامه راه شرایط زندگی مردم بهتر شود؛ اما به نظر میرسد که در استان در زمینه انتخاب مدیران درب همچنان بر همان پاشنه اشتباهات گذشته میچرخد و کمتر امیدی به اصلاح چرخه مدیریت وجود دارد و یقینا مردم استان اصلیترین بازنده این سیکل معیوب خواهند بود.
و کلام آخر اینکه آیتا… جوادی آملی در دیدار با سردار اشتری فرمانده سابق نیروی انتظامی بیان داشتند: «صرف اینکه کسی آدم خوبی باشد به معنای این نیست که مسئول خوبی هم میتواند باشد، عقل و تدبیر لازمه مدیریت است» بنابراین ضمن احترام به شخصیت حقیقی همه مدیران به عنوان برادران دینی، تاکید میگردد آنچه که در سطور بالا آمد و مصادیقی بیان شد صرفا مربوط به جایگاه حقوقی آنان بوده است هر چند که همچنان درک و هضم این سخن و توصیه مهم شهید عارف و متخصص مصطفی چمران که «کسی که تخصص ندارد و کاری را میپذیرد بیتقواست» در میان انبوه مدیران غیر متخصص سخت است.