کرونا همچنان جان میگیرد
- شناسه خبر: 16159
- تاریخ و زمان ارسال: 19 تیر 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
نفیسه کلهر
آفتاب گرم تابستان که غروب میکند و باد خنک که در تاریکی شب میوزد، خیابانها شلوغتر میشوند. بسیاری این زمان را برای قدم زدن یا خرید و گردش ترجیح میدهند. اما در خیابانهای شلوغ چند نفر ماسک زدهاند؟
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اخیرا با تأکید بر اینکه کرونا هنوز هم به پایان نرسیده بر لزوم استفاده از ماسک در اماکن تجمعی تأکید کرد.
در خبری که ایسنا منتشر کرده، دکتر علیرضا زالی با تأکید بر اینکه هنوز هم استفاده از ماسک برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا در برخی مواقع ضروری است، توضیح داده: اگر افراد در محیطهایی که احتمال ابتلا به بیماری در آنجا وجود دارد مانند اماکن تجمعی و با تراکم بالای جمعیتی که حداقل گردش هوا در آنجا وجود دارد حضور مییابند، همچنان باید از ماسک استفاده کنند.
وی با بیان اینکه کرونا هنوز هم پایان نیافته است، تصریح کرد: کماکان یک جهش جهانی فعال از کرونا وجود دارد که البته از شدت کم بیماریزایی برخوردار است. از طرفی با توجه به اینکه بخش زیادی از مردم هم واکسن دریافت کردهاند، به همین دلیل میزان خطر به حداقل رسیده است.
وی در خاتمه تاکید کرد: اکنون در دنیا با سویه امیکرون XBB1/5 کرونا مواجه هستیم که خوشبختانه مرگ و میر اندکی دارد، اما میتواند سبب انتقال بیماری شود.
*
اما این میان افراد کمی هستند که تن به زدن ماسک بدهند یا از تفریح و میهمانی رفتنشان به خاطر وجود این بیماری صرف نظر کنند. عده بسیار کمی هم از آن سمت بام افتادهاند. مریم یکی از آنها است. او را نشسته در کافهای در سعدالسلطنه میبینم. ماسک به صورت دارد. میپرسم همیشه ماسک میزند؟ و جواب میدهد: «وقتی قرار است در خیابانها یا مکانهای شلوغ حضور داشته باشم ماسک میزنم.» او اشاره میکند به شلوغی سعدالسلطنه و خیابانهای اطرافش در نزدیکی غروب: «نرسیده به سبزهمیدان ماسکم را از کیفم درمیآورم و روی صورتم میزنم. چه از پیغمبریه بخواهم وارد شوم و چه از خیابان بازار فرقی ندارد. هر دو مسیر پر از تردد هستند و پیادهروهای باریکی دارند که باعث متراکم شدن جمعیت در این مسیر میشود. کافی است یکی بلند نفس بکشد یا موقع رد شدن از کنارت سرفه و عطسه کند به همین سادگی آدم مبتلا میشود.» این کارمند حسابداری شرکت خصوصی توضیح میدهد: «من حتی در شرکت هم که هستم وقتی جلسه داریم و عده زیادی دور هم در یک اتاق بسته نشستیم حتما ماسک میزنم.» او میگوید که این عادت از دوره همهگیری کووید19 با او مانده است: «همان موقع هم من بیشتر از همه رعایت میکردم. هرچند دو باری هم مبتلا شدم و بسیاری افراد مسخرهام میکردند؛ اما عادت به ماسک زدن برای من از آن موقع مانده و هر هفته حتما یک بسته ماسک در سبد خریدم هست.»
بعضی شهروندان هم نسبت به رعایت پروتکلها متعجبند. مثل مریم که در مراسم عید غدیر شاهد بوده که چند نفر در میان جمعیت ماسک زدهاند و این قضیه برایش عجیب است. میگوید: «این افراد احتمالا بیماری زمینهای دارند. وگرنه مگر میشود این همه حساسیت به بیماری که تمام شده؟ دیگر مدتهاست که همه ما در جمعها و مکانهای شلوغ رفتوآمد داریم و چیزیمان هم نشده. اینکه اینها هنوز هم ماسک میزنند خیلی عجیب است.»
در حالی که متخصصان معتقدند افراد باید در میان جمعیت حتما ماسک بر صورت بزنند ولی بعضی هم بر این باور نیستند.
احمد از جمله این افراد است. او که در بازار کاسبی دارد درباره علت ماسک نزدنش توضیح میدهد: «آخه ما مدام بیرونیم. صبح تا شب سر کاریم. این همه مدت کی ماسک میزنه؟ تازه خفه میشیم از گرما یا فردا صد تا مشکل تنفسی میگیریم. کرونا هم دیگه مثل اوایل شیوعش ترسناک نیست. شده سرماخوردگی نهایت میگیریم و یکی دو روزه هم خوب میشیم.»
از احمد میپرسم که نگران نیست اگر مبتلا به کرونا شود مجبور باشد در خانه بماند و کار و کاسبیاش بخوابد؟ و او نیشخندی میزند و میگوید: «والا دوباری هم که گرفتیم ماسک زدیم و آمدیم سر کار. فاصله را هم رعایت کردیم و کسی هم طوریش نشد.»
*
تقریبا اکثریت افراد به زندگی عادی برگشتهاند و میهمانی و دورهمی و سفر و گردش را از سر گرفتهاند. تورهای مسافرتی و گالریها و سینما و… به روال عادی کارشان برگشتند و انگار که کرونا را شکست دادهاند دیگر دغدغه این بیماری را ندارند.
در میان این وضعیت همرنگ نشدن با جمعیت و رعایت موازین بهداشتی و پیشگیری از راههای سرایت کمی سخت است. حتی بسیاری که مایل به رعایت پروتکلهای جلوگیری از شیوع این بیماری هستند هم اما ناچارا به این مثل عمل میکنند که «به شهر کورها رسیدی یک چشمت را ببند» اما کرونا هرچند کم اما همچنان جان میگیرد.