کاهش ۳۱ درصدی مرگ و میر ناشی از آنفلوانزا با تزریق واکسن آنفلوانزا
- شناسه خبر: 23572
- تاریخ و زمان ارسال: 13 آبان 1402 ساعت 07:45
- بازدید :
اینکه چه افرادی در اولویت دریافت واکسن هستند و چه افرادی نباید واکسن تزریق کنند، یکی از موضوعاتی است که در گفتوگوی مختصر با کارشناس بیماری آنفلوانزای مرکز بهداشت استان به آن پرداخته شده است.
با من همراه باشید در این گفتگو …
ترشحات حلق و بینی بیماران، مخزن عفونت است و سرفه و عطسه باعث انتقال بیماری آنفلوانزا میشود
علی قندیان در ابتدا تعریفی از بیماری آنفلوانزا ارائه داده و گفت: بیماری آنفلوانزا، یک بیماری حاد ویروسی دستگاه تنفسی است که معمولا خود محدود شونده است ولی در موارد همه گیری، عوارض و مرگ و میر بیشتری دارد.
وی ادامه داد: تب بالای 38 درجه سانتیگراد، سردرد، خستگی، بدن درد، آبریزش بینی و چشم، ناراحتی گلو و سرفه از علائم مهم این بیماری به شمار میآیند.
این کارشناس ارشد اپیدمیولوژی با اشاره به راه انتقال این بیماری گفت: ترشحات حلق و بینی بیماران، مخزن عفونت است و سرفه و عطسه باعث انتقال بیماری میشود.
وی یادآور شد: ویروس آنفلوانزا، دائما در حال تغییرات آنتیژنی است که همین موضوع زمینه ساز وقوع همهگیری آنفلوانزا است. قندیان با بیان اینکه تاکنون سه نوع آنفلوانزا به نامهای B ,A و C شناخته شده است؛ اظهار داشت: نوع A، بیشترین توانایی ایجاد همهگیری را دارد.
وی افزود: بزرگترین همهگیری آنفلوانزا در اسپانیا در سال 1919- 1918 اتفاق افتاد که به موجب آن 500 میلیون نفر به این بیماری مبتلا و 40 میلیون نفر در سراسر جهان از بین رفتند.
افزایش تعداد کودکان مبتلا به بیماری تنفسی تبدار، اغلب اولین نشانه شروع همهگیری آنفلوانزا در یک جامعه است
کارشناس بیماری آنفلوانزای مرکز بهداشت استان با اشاره به اینکه کودکان در سنین مدرسه، هسته اولیه انتشار آلودگی محسوب میشوند؛ ادامه داد: افزایش تعداد کودکان مبتلا به بیماری تنفسی تبدار، اغلب اولین نشانه شروع همهگیری آنفلوانزا در یک جامعه است که با ظهور موارد بیماری در بالغین ادامه مییابد.
وی با اشاره به واکسیناسیون برای پیشگیری از بروز عوارض این بیماری در گروههایی از افراد جامعه، گفت: واکسیناسیون بر علیه آنفلوانزا از عوارض شدید و مرگ و میر بیماری جلوگیری کرده و موارد بستری در بخش مراقبتهای ویژه را تا 82 درصد و مرگ ناشی از آنفلوانزا را 31 درصد کاهش می دهد.
فاصله زمانی واکسیناسیون تا ایجاد ایمنی در بدن، حدود 2 هفته است
قندیان اذعان داشت: فاصله زمانی واکسیناسیون تا ایجاد ایمنی در بدن، حدود 2 هفته طول می کشد.
این کارشناس مرکز بهداشت استان یادآور شد: به دلیل تغییرات در ویروس آنفلوانزا، لازم است هر ساله واکسیناسیون با واکسن آنفلوانزا تکرار شود.
واکسن آنفلوانزا، تاثیری بر سایر ویروسها، بیماریهای مشابه و سرماخوردگی ندارد
این کارشناس ارشد اپیدمیولوژی با تاکید بر اینکه در صورت دریافت واکسن، احتمال ابتلا به شکل خفیف آنفلوانزا وجود دارد؛ خاطرنشان کرد: باید تاکید کرد که واکسن آنفلوانزا، تاثیری بر سایر ویروسها و بیماریهای مشابه و سرماخوردگی ندارد.
گروههایی از افراد جامعه در اولویت دریافت واکسن آنفلوانزا هستند
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه گروههایی از افراد جامعه در اولویت دریافت واکسن آنفلوانزا هستند؛ تصریح کرد: کلیه کارکنان و دانشجویان (بهداشتی، درمانی) شاغل در بیمارستان، آزمایشگاه، کلینیکهای تخصصی، مراکز خدمات جامع سلامت و واحدهای تحت پوشش آنها و اورژانس با اولویت مواجهه با ویروس، کارکنان سازمان دامپزشکی و سازمان حفاظت محیط زیست و نیروهای نظامی، انتظامی و امنیتی شاغل در بخشهای ارائه خدمات بهداشتی و درمانی با هماهنگی و معرفی اداره، بیماران مبتلا به ایدز و همینطور بیمارانی که به هر علتی دچار ضعف سیستم ایمنی هستند در اولویت دریافت این واکسن هستند.
قندیان توضیح داد: بیماران مبتلا به بدخیمی با یا بدون شیمی درمانی یا رادیوتراپی، گیرندگان پیوند، دیالیزی، تالاسمی ماژور، آنمی سیکل سل، هموفیلی از بیمارانی هستند که میتوانند نسبت به تزریق واکسن آنفلوانزا اقدام کنند.
وی با اشاره به وجود گروههای پرخطر در جامعه همچون ایثارگران و جانبازان،کارکنان و سالمندان ساکن در مراکز نگهداری سالمندان و معلولین، زنان باردار و زنان تا دو هفته پس از زایمان (بالاترین اولویت جهت دریافت واکسن) توصیه کرد نسبت به دریافت واکسن آنفلوانزا اقدام کنند.
کارشناس بیماری آنفلوانزای مرکز بهداشت استان در ادامه گریزی نیز به دیگر گروههای پرخطر در جامعه برای دریافت واکسن آنفلوانزا داشته و اظهار کرد: افراد 6 ماه تا زیر 65 سال دارای بیماریهای مزمن و زمینهای شامل بیماریهای ریوی (از جمله آسم کنترل نشده و COPD)، بیماران قلبی عروقی از جمله مبتلایان به پرفشاری خون (بنا به تشخیص پزشک معالج)، بیماران کلیوی، بیماران کبدی، بیماران مبتلا به بیماریهای نورولوژیک، بیماران هماتولوژیک، بیماران مبتلا به بیماریهای غدد(از جمله دیابت ملیتوس) و همچنین افرادی که دچار اختلالات متابولیک هستند توصیه میشود نسبت به دریافت واکسن اقدام کنند.
کارشناس بیماری آنفلوانزای مرکز بهداشت استان یادآور شد: همچنین به کلیه افراد با سن بالای 65 سال و کودکانی که به مدت طولانی تحت درمان با آسپرین هستند، توصیه میشود نسبت به تزریق واکسن آنفلوانزا اقدام کنند.
چه افرادی نباید واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند
وی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: افرادی که به تخم مرغ حساسیت دارند، بیماران تبدار و افرادی که در موارد قبلی تزریق واکسن، حساسیت داشتهاند، نباید واکسن آنفلوانزا را استفاده کنند.