کاهش مصرف لبنیات و بالا بودن مصرف نمک
- شناسه خبر: 29347
- تاریخ و زمان ارسال: 8 بهمن 1402 ساعت 07:30
- بازدید :
به گزارش ولایت؛ دکتر جلال رحمانی در نشست خبری که به مناسبت پویش ملی «تغذیه سالم» برگزار شد؛ گفت: از اول بهمن ماه پویش ملی تغذیه در کشور آغاز شده است.
وی با بیان اینکه این پویش امسال با تمرکز بر کاهش مصرف نمک و افزایش سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشور برگزار میشود؛ ادامه داد: این پویش با شعار «نمک کم و تصفیهشده یددار و عدم استفاده از نمکهای غیرتصفیه شده» از اول تا هفتم بهمن صورت گرفت، بیان کرد: سرانه مصرف استاندار نمک برای هر فرد مقدار ۳ تا ۵ گرم است ولی متأسفانه میزان مصرف این ماده در جامعه بالاتر از این حد استاندارد است.
سرانه مصرف نمک سه ـ چهار برابر استاندار آن است
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین با بیان اینکه سرانه مصرف نمک نه تا ۱۲ گرم در استان قزوین برآورد شده است؛ افزود: هر چند طی سالهای اخیر میزان مصرف نمک با تبلیغات و اقدامات انجام شده پایین آمده، ولی همچنان مصرف آن سه تا چهار برابر نُرم تعیین شده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش از عوارض بالای مصرف نمک گفته و یادآور شد: مصرف زیاد نمک یکی از مهمترین عوامل در بروز فشار خون بالا به شمار میآید.
مصرف نمک زمینهساز فشار خون بالا و فشار خون بالا زمینهساز ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی، سرطان و … است
رحمانی با اشاره به زمینهساز بودن افزایش فشار خون در بروز بیماریهای قلبی ـ عروقی؛ تصریح کرد: علاوه بر این، مصرف بیش از استاندارد نمک، میتواند زمینهساز بروز سرطانها به ویژه سرطان معده و روده نیز شود.
وی افزایش احتمال بروز پوکی استخوان را از دیگر عوارض در مصرف بالای نمک یاد کرده و اظهار داشت: با اجرای این پویش به دنبال آن هستیم تا مردم نسبت به تغذیه خود حساس شده و نسبت به کاهش فاکتورهای خطر در سبد غذایی خود از جمله نمک اقدام کنند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین در بخش دیگری از سخنانش از شعار دوم این پویش گفته و تصریح کرد: از هشتم تا پانزدهم بهمن ماه نیز با موضوع لبنیات و شعار «از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی» در سراسر کشور به اجرا در میآید.
سرانه مصرف لبنیات ۱۶۴ گرم در روز است
رحمانی با اشاره به کاهش مصرف شیر و لبنیات در کشور؛ گفت: متاسفانه به دلایل مختلفی مصرف لبنیات در کشور کاهش یافته و به حدود ۱۶۴ گرم در روز رسیده است.
وی با تاکید بر اینکه سرانه مصرف شیر و لبنیات بایستی ۲۵۰ گرم در روز باشد؛ اذعان داشت: بر اساس آمارها، خوردن شیر در افراد ۱۵ سال به بالا در هفته حدود 5/3 لیوان بوده که در سال ۹۹ به 8/2 لیوان رسیده است.
مصرف ماست بین ایرانیها به نصف کاهش یافته است
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین با بیان اینکه از قدیم، ماست یکی از مواد غذایی ثابت سفره ایرانی بوده است، از کاهش مصرف آن گفته و اظهار داشت: بر اساس آمارها مصرف این ماده غذایی از ۱۴۳ کیلو در سال ۷۰ به ۸۶ کیلو در سال ۹۵ رسیده است.
وی تاکید کرد: این امر زنگ خطری برای سلامت جامعه است چرا که عدم مصرف شیر و لبنیات میتواند عوارض بسیاری بر سلامت افراد به جای بگذارد.
رحمانی یادآور شد: شیر یک ماده غذایی کامل است و به دلیل دارا بودن پروتئین بالا، انواع مواد معدنی و ویتامینها، نقش مهمی در سلامت انسان دارد.
وی تامین سلامت استخوانها و استحکام آن را از مهمترین فواید مصرف شیر دانسته و بر ضرورت افزایش مصرف آن در سبد غذایی خانوارها تاکید کرد.
به سخنان خلاف واقع درخصوص مصرف نمک دریایی و شیر و لبنیات گوش ندهید
وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه علاوه بر دلایل متعددی همچون مشکلات اقتصادی در کاهش مصرف شیر و لبنیات، تبلیغات سویی در قالب طب سنتی ارائه میدهند نیز بر کاهش مصرف این مواد غذایی مهم دامن زده است؛ گفت: مصرف شیر و لبنیات برای سلامت بدن یک ضرورت است و نباید به برخی از تبلیغات سوء توجه شود.
رحمانی در ادامه با اشاره به وجود این تبلیغات در بحث نمک یددار و تبلیغاتی مبنی بر استفاده از نمک دریایی و… گفت: تاکید ما بر استقاده از نمک تصفیه شده یددار است.
وی گفت: نمکهای دریایی به انحاء و عناوین مختلف به دلیل وجود فلزات سنگین در آن و عدم برخورداری از ید کافی به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین در ادامه سخنانش به پویش ملی سلامت که اخیرا در کشور انجام شده اشاره داشته و گفت: در این پویش، سلامت افراد بالای ۱۸ سال از نظر ابتلا به دیابت و فشار خون مورد ارزیابی قرار گرفت.
وی با بیان اینکه این دیابت و فشار خون دو بیماری خاموش هستند، تصریح کرد: متاسفانه سن ابتلا به این بیماریها پایین آمده است.
وی با تاکید بر مزایای اجرای این پویش از مشارکت ۹۹ درصد جمعیت روستایی و بیش از ۷۵ درصدی ساکنان در شهرها گفته و یادآور شد: در قالب این پویش، افرادی که دچار دیابت و فشار خون بالا بوده و یا در معرض ابتلا به آن بودند شناسایی شدند./ق