ارتقاء مشارکت مردم استان در انتخابات
- شناسه خبر: 46366
- تاریخ و زمان ارسال: 13 آبان 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
ولیا… حسینزاده
پیدایش و شکلگیری و پیروزی نظام جمهوری اسلامی با مشارکت، حمایت و محوریت مردم بوده است و این مشارکت و حمایت با گذشت 45 سال همچنان در ابعاد مختلف وجود دارد البته این مشارکت در ادوار مختلف دارای نوسان و فراز و نشیب بوده است.
با توجه به ماهیت دینی و فرهنگی نظام جمهوری اسلامی مشارکت، حمایت و همراهی مردم از نظام و حاکمیت در ابعاد مختلف از جمله برگزاری مراسم و تجمعات مذهبی و انقلابی همچون راهپیمایی22 بهمن، راهپیمایی روزجهانی قدس، برگزاری مراسم تشییع چند میلیونی چهرههای شاخص از جمله سردار قاسم سلیمانی تبلور پیدا کرده است.
اما بدون تردید یکی از مهمترین و اصلیترین جلوههای مشارکت که میتواند میزان پیوند مردم با نظام را در ابعاد مختلف داخلی و خارجی به نمایش بگذارد و میزان آن را به طور دقیق اعلام کند، میزان مشارکت مردم در انتخابات مختلف است.
هر چند تاکنون میزان مشارکت مردم ایران در بیش از چهل انتخابات پس از پیروزی انقلاب از میانگین برخی از کشورهای مدعی دموکراسی بالاتر بوده است اما به دلائل مختلف در سالهای اخیر میزان مشارکت مردم در انتخابات کاهش معناداری داشته است که این کاهش بهانهای برای تخریب و زیر سوال بردن مقبولیت نظام قرار گرفته است.
کاهش مشارکت مردم در دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی به 7 درصد زنگ خطر و هشدار جدی مردم به نظام برای تغییر رویکردها در برگزاری انتخابات و تغییر شرایط مدیریتی کشور بود.
دلائل بسیار زیادی را میتوان در کاهش و یا افزایش مشارکت مردم در انتخابات سالهای اخیر برشمرد که بیان آن از حوصله این نوشتار خارج است اما بدون تردید از دلائل کاهش و یا افزایش مشارکت مردم در انتخابات را میتوان به رقابتی بودن انتخابات، حضور و نقشآفرینی چهرههای محبوب مردمی در انتخابات و در نهایت میزان رضایت مردم از شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و … گره زد.
در راستای کاهش مشارکت مردم در انتخابات میزان مشارکت مردم استان قزوین در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی بر اساس آمارهای رسمی کمی بیش از 37 درصد بوده که استان قزوین را در میزان مشارکت در بین 31 استان در جایگاه 27 در سطح کشور قرار داد؛ این در حالی است که همواره سطح مشارکت مردم استان در انتخابات مجلس شورای اسلامی بالا بوده است.
باوجود تمام تبلیغات گسترده و استفاده از ظرفیتهای مادی و معنوی و حتی در مواردی گره زدن مشارکت و یا عدم مشارکت مردم در انتخابات به ارزشهای دینی و انقلابی و … قرار گرفتن مشارکت مردم استان قزوین در جایگاه 27 را میتوان ضعف عملکرد مدیریت استان و نارضایتی مردم و عدم حضور فعالانه و سازمانی احزاب اصلاحطلب و عدم مشارکت فعالانه و میدانی چهرههای تاثیرگذار و کاریزماتیک در انتخابات برای ایجاد شور و نشاط انتخاباتی برشمرد؛ هر چند که بخشی از کاهش مشارکت را میتوان به موضوعات و مشکلات در سطح ملی مرتبط دانست.
اما مشارکت مردم استان قزوین در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری با فعالیت احزاب و گروههای اصلاحطلب و حضور فعالانه، مسئولانه و دلسوزانه چهرههای شاخص اصلاحطلب و به حرکت درآمدن آرای خاکستری و خاموش، موجب افزایش مشارکت مردم استان نسبت به انتخابات گذشته شد و جایگاه استان قزوین را با مشارکت بیش از 51 درصدی از رتبه 27 کشور به جایگاه17 ارتقاء داد.
بنابراین طبیعی است که گروههای اصلاحطلب و چهرههای شاخص این جریان که در قالب ستاد انتخاباتی دکتر مسعود پزشکیان فعالیت داشتند در مدیریت آینده استان نقشی پررنگ داشته باشند.
اینک شخصیتها و جریاناتی که در انتخابات گذشته باوجود اینکه تمام ظرفیتهای مادی و معنوی خود را به کار بسته بودند و جایگاه مشارکت مردم استان را در انتخابات به رتبه 27 کشور تنزل دادند این روزها انتظار و توقع دارند که آنان میوهچین تلاش دیگران باشند و جریانات و شخصیتهای تاثیرگذار که موجب ارتقاء جایگاه مشارکت مردم استان در انتخابات شدهاند؛ نقش و حضوری در صحنه سیاسی و مدیریتی استان نداشته باشند تا همچنان آنان که مردم در انتخابات به رویکرد و جریان فکری آنها «نه» گفتند نقش اصلی و کلیدی را در مدیریت استان بر عهده داشته باشند.
این روزها میتوان نگرانی و حساسیت مردم استان قزوین در پیگیری اخبار انتخاب استاندار جدید را در فضاهای مختلف دید و با تمام وجود لمس کرد که چگونه افکار عمومی استان با شنیدن برخی از دخالتها و نادیده گرفتنهای تاکیدات مقام معظم رهبری در دخالت نکردن برخی از شخصیتهای حقوقی از جمله نمایندگان مجلس شورای اسلامی در انتخاب مدیران، چگونه نگران و بعضا ناامید میشوند.
بیشک حتی اگر احزاب و شخصیتهای محوری اصلاحطلب استان، نجیبانه در برابر برخی از فشارها و لابیهای گسترده مخالفان دیروز پزشکیان سکوت کنند و نخواهند که مسئولیت و ماموریتی که عموم مردم استان از جمله آرای خاموش و خاکستری به صحنه آمده در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری برای تغییر بر عهده آنها گذاشتهاند را به طور دقیق و کامل پیگیری و عملی کنند مردم استان هرگز آنها را نخواهند بخشید و یقینا نتیجه کنار کشیدن و انفعال جریان پیروز انتخابات ریاست جمهوری کاهش مشارکت مردم در انتخابات بعدی و طولانیتر شدن صف تحریمکنندگان انتخابات را به همراه خواهد داشت.
سخن پایانی اینکه در شرایط بسیار حساس و پیچیده کنونی که نظام مقدس جمهوری اسلامی و ایران در آن قرار دارد؛ مشارکت فعالانه مردم در عرصههای مختلف به ویژه انتخاباتهای پیشرو میتواند سطح قدرتنمایی و چانهزنی کشور را در عرصههای بینالمللی افزایش دهد.
هر گونه حرکت، دخالت و ناامید کردن مردم از نتیجه انتخاب دکتر مسعود پزشکیان برای تغییر خواسته یا ناخواسته از سوی هر شخصیت حقیقی و حقوقی و جریانات سیاسی و تربیونها، بازی در زمین دشمن و تضعیف جایگاه بینالمللی نظام است لذا انتظار میرود این شخصیتها و جریاناتی که در بیان، خود را سینهچاک ولایت و نظام معرفی میکنند حداقل در این مرحله با دست کشیدن از منافع گروهی و سیاسی اجازه دهند فرآیند انتخاب استاندار قزوین و دیگر مدیران در راستای خواست و مطالبه اکثریت مردم و افزایش امید حرکت کند.