چالش دولتیها برای پر کردن اوقات فراغت دانشآموزان
- شناسه خبر: 14616
- تاریخ و زمان ارسال: 27 خرداد 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
انتقاد از کمیمحور بودن برنامههای دولتی اوقات فراغت
یکی از اولیای دانشآموزان در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به کلیشهای بودن برنامههای فرهنگی و ورزشی آموزش و پرورش گفت: این برنامهها با توجه به اینکه تعداد زیادی از دانشآموزان را در برمیگیرند، بیشتر از نظر کمی و بیلان (ترازنامه) کار برای مسئولان اهمیت دارند و در این برنامهها کیفیت چندان مدنظر نیست.
معصومه فتحی با بیان اینکه بهترین راه برای فهمیدن علایق دانشآموزان نظرخواهی از خود آنهاست، تصریح کرد: وقتی دانشآموزان علاقه به حضور در دورههای ورزشی یا هنری مثل کلاس بازیگری یا موسیقی دارند، معلوم نیست چرا باید به برخی برنامههای کلیشهای که در آن فقط برای دانشآموزان سخنرانی میشود، دعوت شوند.
وی افزود: هنر بهترین دریچه برای آموزش مفاهیم ناب تربیتی و فرهنگی به دانشآموزان است و باید بتوانیم با برگزاری دورههای هنری قوی بهترین محتواهای تربیتی را در این قالب به دانشآموزان ارائه کنیم تا دانشآموز از شرکت در دورههای غنیسازی اوقات فراغت زده نشود.
44 هزار دانشآموز قزوینی زیر پوشش طرحهای غنیسازی اوقات فراغت
معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به ظرفیت بالای آموزش و پرورش در حوزه غنیسازی اوقات فراغت دانشآموزان اظهار داشت: در تابستان پیشِرو 44 هزار و 465 نفر دانشآموز در 14 ناحیه آموزشی استان قزوین زیرپوشش برنامههای غنیسازی اوقات فراغت آموزش و پرورش قرار میگیرند.
حجتالاسلام حسین محمدزاده با بیان اینکه 18 هزار و 665 نفر دانشآموز در نواحی یک و 2 شهر قزوین به پایگاههای تابستانی آموزش و پرورش میروند، اضافه کرد: بنابراین 42 درصد از مخاطبان برنامههای غنیسازی اوقات فراغت دانشآموزان شهر قزوین هستند و 58 درصد دانشآموزان و مخاطبان هم در سایر شهرها و 12 ناحیه دیگر آموزش و پرورش حضور دارند.
محمدزاده ادامه داد: بنابراین 6 هزار نفر دانشآموز در پایگاههای تابستانی شهرستان البرز، 4 هزار نفر در بویینزهرا، 4 هزار نفر در تاکستان، 3 هزار نفر در آبیک، 2 هزار و 500 نفر در آوج و مابقی یعنی 6 هزار و 300 نفر هم در پایگاههای تابستانی نواحی آموزشی اسفرورین، الموت شرقی و غربی، خرمدشت، شال، ضیاءآباد و طارمسفلی مخاطب برنامههای اوقات فراغت آموزش و پرورش هستند.
معاون پرورشی آموزش و پرورش استان قزوین با اشاره به زیرساختهای ایجاد اوقات فراغت در آموزش و پرورش استان گفت: اردوگاه یانسآباد با قابلیت جذب 50 هزار دانشآموز، پایگاههای منتخب آموزشگاهی، موسسات و آموزشگاههای علمی آزاد و زبان خارجه با ظرفیت جذب 50 هزار نفر، 13 پژوهشسرای دانشآموزی با ظرفیت جذب 13 هزار دانشآموز، 46 سالن ورزشی و 38 زمین چمن طبیعی و مصنوعی با ظرفیت جذب 10 هزار نفر، 21 کانون تربیتی و فرهنگی با قابلیت جذب 12 هزار نفر و 16 دارالقرآن با قابلیت جذب 4 هزار و 500 نفر، زیرساختهای غنیسازی اوقات فراغت دانشآموزان در ایام تابستان هستند.
محمدزاده افزود: بنابراین در استان قزوین قابلیت غنیسازی اوقات فراغت 132 هزار نفر از دانشآموزان را داریم، در حالیکه تعداد فعلی دانشآموزان استان قزوین 2 برابر این عدد است.
اوقات فراغت موضوع مغفولماندهای در فضای مدیریتی استان است
همچنین معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار هم با یادآوری اینکه تابستان بهزودی از راه میرسد، گفت: اغلب اعضای کارگروه غنیسازی اوقات فراغت استان قزوین نگران وضع طلاق، بزههای اجتماعی و ازدواج هستند. بسیاری از مسائل و مشکلات اجتماعی ما در رها کردن جامعه هدف و مخاطبانمان در همین فصل تابستان که آموزش و پرورش و دانشگاههای ما تعطیل میشود، ریشه دارد؛ ما هم هیچ برنامهای نداریم.
عباس کاظمی تصریح کرد: در صورتیکه قانون در این زمینه مواد متعددی دارد و همه دستگاههای اجتماعی و فرهنگی را موظف به برنامهریزی در حوزه اوقات فراغت کرده است. بنابراین کارگروهی با حضور آموزش و پرورش، تبلیغات اسلامی، ارشاد، کمیته امداد، هلالاحمر، مجموعه بسیج و سمنها تشکیل میشود که موضوع آن برنامهریزی اوقات فراغت برای تابستان است.
وی با ذکر اینکه اوقات فراغت موضوع مغفولماندهای در فضای مدیریتی استان است، ادامه داد: در این حوزه دچار فراز و فرودهایی شدیم که آسیبهای آن را در فضای اجتماعی میبینیم.
برگزاری 90 برنامه فرهنگی و ورزشی برای غنیسازی اوقات فراغت دانشآموزان
معاون آموزش و پرورش استان قزوین در ادامه سخنانش از برگزاری 90 برنامه فرهنگی و ورزشی برای غنیسازی اوقات فراغت دانشآموزان هماستانی خبر داد و گفت: برگزاری مسابقات قرآن، عترت و نماز، مسابقات هنری در قالب 80 رشته، نشستهای تربیت سیاسی دینی، برگزاری اردو، برگزاری کلاسهای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی با عنوان نوجوان سالم، برگزاری المپیادهای ورزشی درون و برونمدرسهای، برگزاری برنامههای حیاط پویا، سفیران سلامت و سواد حرکتی از جمله این 90 برنامه برای غنیسازی اوقات فراغت هستند.
محمدزاده همچنین به انتظارات اولویتدار نهاد متبوعش در حوزه ساماندهی اوقات فراغت اشاره کرد و ادامه داد: تأمین و تخصص اتوبوس رایگان به پایگاههای تابستانی برای اعزام دانشآموزان به اردوهای قزوینگردی توسط شهرداری، همکاری در برگزاری آزمون و صدور گواهی پایان کار دوره کارگاههای مهارتی از جمله این انتظارات هستند.
وی تصریح کرد: تخصیص بلیط رایگان و یا تخفیف ویژه برای بازدید از مراکز فرهنگی شامل موزه و سینما توسط دستگاههای فرهنگی در قالب اردوهای یکروزه قزوینگردی از دیگر مطالبات ماست و همچنین تقاضا داریم که پایگاههای تابستانی به سامانه سرمایشی و آبسردکن مجهز شوند.
تخفیف 50 درصدی حضور در اماکن ورزشی بسیج برای دانشآموزان
رئیس سازمان بسیج دانشآموزی استان قزوین هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به هزینه پایین حضور در کلاسهای تابستانی آموزش و پرورش گفت: با این حال در کف جامعه ما خانوادههایی هستند که برای ثبتنام دانشآموزان خود در این کلاسها دچار مشکل هستند و با توجه به اینکه در تابستان حدود 3 ماه فراغت از تحصیل دارند، نباید از آموزش و تربیت عقب بمانند.
سرهنگ پاسدار ابراهیم رسولیفر اضافه کرد: بنابراین از آموزش و پرورش انتظار داریم که به دانشآموزان کمبضاعت تخفیف 50 درصدی برای حضور در کلاسهای تابستانی بدهند، برای این منظور باید مساعدت مالی به کانونها و دارالقرآنها صورت بگیرد.
وی با اشاره به برنامههای بسیج دانشآموزی سپاه استان قزوین برای پر کردن اوقات فراغت دانشآموزان گفت: به همین خاطر با همکاری اداره ورزش و جوانان و معاونت تربیتبدنی سپاه حضرت صاحبالامر(عج) 50 درصد تخفیف برای دانشآموزان و 30 درصد تخفیف برای اولیای دانشآموزان در استفاده از اماکن ورزشی سپاه در تابستان درنظر گرفته شده است.
مسئولان از برگزاری اردوهای راهیان نور دانشآموزی حمایت نکردند
مسئول بسیج دانشآموزی سپاه صاحبالامر(عج) به سایر برنامههای مهم بسیج دانشآموزان در حوزه غنیسازی اوقات فراغت اشاره کرد و افزود: یکی از برنامههای پرمخاطب، دوره یاوران ولایت دانشآموزی است که بهمدت 3 تا 5 روز در اردوگاههای داخل یا خارج از استان قزوین برگزار میشود.
رسولیفر تصریح کرد: همانطور که در برگزاری اردوهای راهیان نور دستگاههای اجرایی از ما حمایت نکردند و برای کمک جلو نیامدند، احساس میکنم در این اردوها و برای برگزاری این دورهها هم جلو نیایند. متأسفانه همت مسئولان استان قزوین در این حد بود که از 235 هزار دانشآموز فقط توانستیم 1000 نفر را به اردوهای راهیان نور اعزام کنیم، با وجود اینکه دانشآموزان از راهیان نور بهشدت استقبال کردند.
وی با اشاره به سایر برنامههای بسیج دانشآموزی در تابستان ادامه داد: اعزام دانشآموزان به اردوهای دانشآموزی داخل و خارج از استان از جمله این برنامههاست و نخستین اعزام ما 4 تیرماه به شهرستان خوی برای رنگآمیزی و مرمت مدارس محروم این منطقه و برگزاری کلاسهای تقویتی برای محصلان محروم خوی است.
اعزام 148 گروه جهادی دانشآموزی به مناطق محروم
رسولیفر با بیان اینکه برخی مدارس استان قزوین در مناطق محرومی مانند آوج به بازسازی، مرمت و نقاشی نیاز دارند، تصریح کرد: 148 گروه جهادی داریم که 4 گروه آن بهمدت 6 روز در شهرستان خوی و 144 گروههای جهادی با همت مسئولان در نقاط مختلف استان قزوین خدمترسانی خواهند کرد.
وی همچنین از برگزاری اردوهای راهیان پیشرفت خبر داد و گفت: برگزاری توانمندسازی ویژه دانشآموزان در حوزه فضای مجازی از جمله این برنامههاست و گردان سایبری دانشآموزی استان قزوین تابستان امسال رونمایی میشود. پیشتر با این گردان غیررسمی کار میکردیم.
رسولیفر با اشاره به راهاندازی پاتوقهای دخترانه در مراکز آموزشی و پارکها با محوریت پاسخ به سوالات و شبهات اضافه کرد: معرفی دستاوردها و توفیقات جمهوری اسلامی ایران در عرصههای علمی، ورزشی، پزشکی، صنعتی و فرهنگی در قالب پویش ایرانقوی است.
لزوم غنیسازی اوقات فراغت توسط بخش خصوصی با نظارت دولتی
در نهایت به نظر میرسد که چارچوبهای بسته دولتی اجازه توسعه کیفی برنامههای غنیسازی اوقات فراغت را نمیدهد و باید بخش خصوصی با نظارت عالیه دولت به اجرای برنامههای خلاقانه و نوآورانه برای پر کردن اوقات فراغت دانشآموزان روی بیاورد که در این میان باید این برنامهها با یارانه دولت و به صورت ارزان در مناطق محروم ارائه شود.