چالش جذب سرمایهگذار در اقتصاد پیشبینیناپذیر
- شناسه خبر: 40242
- تاریخ و زمان ارسال: 14 مرداد 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
تحریمها سرمایهگذاران را راهی کشورهای همسایه کرد
مسعود کثیریفر، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به شاخصههای الزامی جذب سرمایهگذار در اقتصاد رقابتی بینالمللی گفت: اگر چه در کشور ما همچنان بانکها بزرگترین سرمایهدار محسوب شده و نقش اصلی را در سرمایهگذاری بازی میکنند، اما به هر حال بنگاهداری بانکها موجب شده که تولیدکنندگان کمتر برای جذب سرمایه به استفاده از نظام بانکی راغب باشند.
وی با اشاره به نقش سرمایهگذاری خارجی در رشد اقتصادی کشورهای مختلف به ویژه اقتصادهای نوظهور در شرق و غرب آسیا اضافه کرد: واقعیت این است که تحریمهای مختلف اعمالشده علیه کشور ما در سالیان اخیر به نفع کشورهای اطراف و همسایه تمام شده و بسیاری از رشتههای اقتصادی ما برای جذب سرمایهگذار به همین شکل پنبه شده است.
رسانههای غربی به دنبال غیرعادی نشان دادن زیستبوم اقتصاد ایران هستند
این اقتصاددان با بیان اینکه نباید در بررسی وضعیت موجود سرمایهگذاری اسیر آمارها و دادههای دولتی شویم، تصریح کرد: تلاش رسانهای آمریکا، کشورهای غربی و متحدان آنها در منطقه برای غیرعادی نشان دادن زیستبوم اقتصادی و سرمایهگذاری ما معطوف به فرار سرمایهگذار خارجی از کشور ماست و شاید باقی مسائل، حاشیهای بیش نباشد.
کثیریفر با تاکید بر ضرورت نگاه فرابخشی به ویژه از بعد اجتماعی و فرهنگی به اقتصاد ملی افزود: حتی برای بهرهگیری از پیمانهای اقتصادی نوظهور مانند بریکس و شانگهای در دنیا باید رویکرد ما در جذب سرمایهگذار خارجی منعطفتر باشد و شرایط سرمایهگذاری برای چنین سرمایهگذارانی به معنای واقعی و نه در حد شعار محقق شود.
وی ادامه داد: زمانی دولتمردان ما فکر میکردند که با دادن شعارهایی مانند «همه چیز آرام است» میتوان سرمایهگذاری خارجی جذب کرد، اما واقعیت امروز این است که سرمایهگذار خارجی یا داخلی در کشوری سرمایهگذاری میکند که بتواند به راحتی در آن به انتقال پول خود بپردازد و ترس از دست رفتن سرمایه نداشته باشد.
سرمایهگذار امروز اهل آزمون و خطا نیست
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بنابراین یکی از صورت مسالههای پیشروی دولت چهاردهم این است که چگونه سرمایهگذار خارجی یا سرمایهگذار ایرانی که سرمایهاش را به خارج از کشور را منتقل کرده را متقاعد کند که بخش عمدهای از سرمایهاش را به ایران بیاورد و برای تحقق این امر باید فضای کسبوکار در کشور به کلی متحول شود.
کثیریفر اضافه کرد: سرمایهگذار امروز با سرمایهگذار دیروز فرق میکند و امروز با سرمایهگذاران حرفهای روبهرو هستیم که به آزمون و خطا و ریسک کردن دیگر اعتقاد ندارند و سرمایهای که طی سالها جمعآوری کردهاند را در بستری امن به کار میگیرند و برای تحقق این امر دیگر نمیتوان روی شعارهای اخلاقی و انسانی حساب باز کرد.
سرمایهگذار دزد نیست
مرتضی محمدمیری، تولیدکننده محصولات مرتبط با صنایع کشاورزی هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه سرمایهدار و سرمایهگذار دزد نیستند! و این نگاه باید در جامعه ما زدوده شود، گفت: شاید ریشه شکست خوردن ما در بسیاری از حوزههای اقتصادی همین نگاه ریشه کرده در ذهن بسیاری از مردم است.
وی افزود: اتفاقاً وقتی سرمایهگذاری وارد حوزه تولید میشود، در همان گام نخست از اتهامات ذهنی مانند دزد بودن مبرا میشود، چرا که در کشور ما با وجود همه تاکیدهایی که رهبر معظم انقلاب در سالهای اخیر داشتهاند، تولید سختترین کار و دلالی بهترین کار است.
فضای سرمایهگذاری پیشبینیپذیر شود
این کارشناس حوزه تولید با ذکر اینکه نوسانهای اقتصادی سالهای اخیر به ویژه در حوزه ارز و قوانین مرتبط با تولید به صورت تمامقد در برابر تولید ایستاد و چرخ آن را کند کرد، گفت: تلاش مسئولان دولتی برای مانعزدایی از تولید در جای خود ارزشمند بود، اما آنچه که تولید را رشد میدهد، پیشبینیپذیر کردن فضای کسبوکار، تولید و سرمایهگذاری است که همچنان روز به روز سختتر میشود.
محمدمیری ادامه داد: در این میان بدنه کارشناسی دولت که باید در خدمت جذب سرمایهگذاری برای تولید و اشتغال باشد، دچار عقبماندگی عجیبی نسبت به فضای تولید و اقتصاد در سرتاسر دنیاست و همچنان دولتیها فکر میکنند با تمدید مهلت بازپرداخت وام چند تولیدکننده گرهگشایی کردهاند، در حالی که چنین کارهای مرهمهای کوچک برای زخمهای عمیق هستند.
وی یادآور شد: دولتیها باید یاد بگیرند که پوشاندن اثر زخم به معنای درمان عمیق آن در اقتصاد نیست و تولید را نباید عادت به اعانه دادن کنند، چرا که اگر شاهراه سرمایهگذاری در تولید با سیاستهای اشتباه اقتصادی بسته نشود، تولیدکننده میتواند مشکلات را آسان پشت سر گذاشته و راه را باز کند.
سرمایهگذار واقعی کیست؟
این تولیدکننده در جواب این سوال که ریشه ایجاد تفکری که سرمایهدار را دزد میداند از کجا آمده است؟! گفت: آنچه امروز باعث زایش اقتصاد سرمایهداری آمریکا شده، ریشه در اندیشه پروتستانهایی دارد که از ترس تفکرات بسته کلیسای کاتولیک از اروپا به مقصد آمریکا فرار کردند و اقتصاد بزرگ آمریکا را به وجود آوردند.
محمدمیری اضافه کرد: اقتصاد لیبرالدموکراسی آمریکا در تفکر پروتستان ریشه دارد که فقیر را فضیلت نمیداند و معتقد است که خداوند افرادی را راهی بهشت میکند که در همین دنیا با تلاش خود به ثروت و رفاه رسیده باشند و به همین خاطر سرمایهدار و سرمایهگذار در آمریکا در حد قدیس خودنمایی کرده است.
وی ادامه داد: اما نکته اینجاست که بر مبنای همین اندیشه پروتستانی، سرمایهدار واقعی کسی است که سرمایه خود را به خدمت تولید و اشتغال میبرد و سود ناشی از تولید را دوباره در خود تولید هزینه میکند، در حالی که در کشور ما تولیدکننده چنین سودی را راهی بازارهای طلا و مسکن میکند و دوباره برای سرمایه خود سراغ نظام بانکی میرود.
محمدمیری تصریح کرد: بنابراین یکی از کارهای جدی دولت چهاردهم باید این باشد که تولیدکننده توانمند ما به سمت سرمایهگذاری درآمدهای تولیدی در خود تولید برود که نتیجه آن رشد تولید، افزایش صادرات، توسعه اشتغال است و البته همه اینها به شرطی محقق میشود که پای تولیدکننده با قانون و تبصره بسته نشود.
شاخصهای اقتصادی با خواهش و تمنا تغییر نمیکند
مجید حیدری، کارشناس بازار سرمایه و بورس هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه رشد سرمایهگذاری در گرو پیشبینیپذیر شدن اقتصاد است، گفت: تا زمانی که یک سرمایهگذار نداند که در مقابل میزان مشخصی از سرمایهگذار چهقدر سود و درآمد کسب میکند، صحبت کردن از جذب سرمایهگذار از شعارها فراتر نمیرود.
وی افزود: شاخصهای اقتصاد مانند قواعد حوزه فرهنگ نیستند که بتوان با تمنا و خواهش و در باغ سبز نشان دادن آنها را تا حدودی تغییر داد، بلکه اقتصاد علمی اکید و صلب است که بهتر است به جای نادیده گرفتن قواعد منطقی آن، نگاه اشتباه خود را به آن عوض کنیم و به این ترتیب شرایط ما تغییر خواهد کرد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه ریشه مشکلات اقتصاد و سرمایهگذاری ما این است که اقتصاد را میخواهیم بر مبنای سیاست شکل دهیم، گفت: در اقتصادهای بزرگ دنیا این رویکردهای اقتصادی است که رهیافتهای سیاسی را دچار تغییر میکنند و اگر قرار باشد اقتصاد خودش را با سیاست وفق بدهد، کار ما زار است.
حیدری اضافه کرد: اینجاست که نقش مفاهیمی مانند اقتصاد سیاسی و سیاست اقتصادی بهتر فهمیده میشود و باید امروز با الگو گرفتن از کشورهایی مانند چین و کشور مسلمان مالزی تلاش کنیم تا از دریچه اقتصاد به سیاست نگاه کنیم و در این صورت است که میدانیم چگونه باید موانع سیاسی را از پیش پای اقتصاد و سرمایهگذاران برداریم.
وی ادامه داد: با وجود اینکه رهبر انقلاب بارها اقتصاد را اولویت نخست و اصلی کشور میدانند، همچنان مدیران ارشد ما تلاش میکنند با استمرار روزمرگی با دیدگاههای سیاسی به سراغ اقتصاد بروند و به همین خاطر هم در نهایت در جراحیهای خود به جای درمان ریشهای بیماری، اقتصاد را آنچنان عمل میکنند که در نهایت زیر فشار جراحی میمیرد.
اطلاعات مهم نباید از سرمایهگذاران مخفی شود
در نهایت به نظر میرسد که توسعه سرمایهگذاری برای رشد اقتصادی کشور در شرایطی محقق میشود که سرمایهگذار بتواند در یک فضای پیشبینیپذیر وارد عرصه تولید شود و اگر قرار باشد سرمایهگذار از فردای اقتصاد کشور بیخبر باشد و اطلاعات مهم از او پنهان شود، فرهنگ سرمایهگذاری واقعی منتهی به تولید، روز به روز بیشتر تضعیف میشود.