پیچ و خمهای زندگی افراد دارای اختلال هویت جنسی
- شناسه خبر: 10353
- تاریخ و زمان ارسال: 23 اسفند 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
جامعه بر رنج افراد دارای اختلال هویت جنسی نیافزاید
همانند سایر کشورها در ایران نیز برخی افراد از هویت جنسی خود راضی نیستند و تلاش میکنند آن را تغییر دهند. هر چند نظام حقوقی جامعه ایران عمل تغییر جنس را (تحت شرایطی) مجاز میداند، افراد تغییرجنسخواه در فرایند تغییر جنس و حتی بعد از آن در زندگی فردی و اجتماعی خود با محدودیتهای زیادی روبهرو هستند. این وضعیت سرمایه اجتماعی و سطح کیفیت زندگی آنها را کاهش میدهد. آمارهای جهانی نشان میدهد از هر 70 هزار تولد مرد، یک نفر تمایل به زن بودن دارد و از هر 100 هزار زن یک نفر تمایل به مرد بودن دارد. با وجود آنکه آمارها بالا نیست اما شدت این آسیبها باید مورد توجه قرار بگیرد.
گزارش: معصومه حسینی
ـ پذیرش 110 نفر در مرکز اختلال هویت جنسی بهزیستی قزوین
بنابر اعلام معاون اجتماعی بهزیستی استان قزوین در مرکز اختلال هویت جنسی تاکنون 110 نفر پذیرش شده و حدود 4 هزار و 200 مورد خدمات شامل روانشناسی، مددکاری و حقوقی به این افراد ارائه شده است.
هدی حقیقی با اشاره به اقدامات بهزیستی برای افراد دارای اختلال هویت جنسی میافزاید: دفتر امور آسیبدیدگان اجتماعی مسئولیت کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی از این افراد را به عهده گرفته و از اواخر سال 1381 طرح حمایتهای اجتماعی از بیماران مبتلا به اختلال هویت جنسی تهیه شده و بیماران برای تشکیل پرونده و انجام مراحل درمان و پیگیریهای پس از آن و همچنین حمایتهای مالی و اجتماعی دیگر باید به مرکز اورژانس اجتماعی محل سکونت خود مراجعه کنند.
وی ادامه میدهد: کاهش خشونت و اثرات و انگ و تبعیض علیه مبتلایان به نارضایتی جنسیتی؛ ارتقای سلامت روانی و اجتماعی و بازپیوند اجتماعی این افراد و توانمندسازی آنها از اهداف فعالیتهای انجام شده است.
معاون اجتماعی بهزیستی استان قزوین بیان کرد: مرکز اختلال هویت جنسی از سال 83 در استان شروع به فعالیت و ارائه خدمات کرده است.
این روانشناس بالینی در تعریف اختلال هویت جنسی میگوید: اختلال هویت جنسی به وضعیتی گفته میشود که جنسیت تعیینشده در بدو تولد (یعنی جنسیتی که در بدو تولد، معمولاً بر اساس اندام تناسلی خارجی تعیین میشود) با هویت جنسی فرد (یعنی حس روانشناختی فرد از جنسیت خود) همسو نیست. این افراد معمولا فشار روانی را تجربه میکنند که ناشی از عدم تطابق بین جنسیت تعیین شده در بدو تولد و هویت جنسی است. اگرچه این اختلال اغلب در دوران کودکی شروع میشود، برخی از افراد ممکن است آن را بعد از بلوغ یا خیلی دیرتر تجربه کنند.
وی میافزاید: این افراد ممکن است چندین حوزه تأیید جنسیت را دنبال کنند، از جمله تأیید اجتماعی (مثلاً تغییر نام و ضمایر)، تأیید قانونی (مثلاً تغییر نشانگرهای جنسیت در اسناد صادر شده توسط دولت)، تأیید پزشکی (به عنوان مثال، سرکوب بلوغ یا جنسیت) و یا تایید جراحی (به عنوان مثال، جراحی زنانهسازی صورت، بازسازی قفسه سینه مردانه و غیره). توجه داشته باشید، همه افرادی که اختلال هویت جنسی دارند تمایلی به همه حوزههای تایید جنسیت ندارند، زیرا این تصمیمات کاملا شخصی و فردی هستند.
ـ اختلال هویت جنسی در سنین مختلف شروع میشود
سعید حدادی در پاسخ به این سوال که در افراد در چه سنی این اختلال را نشان میدهند و علایم آن چیست اظهار میکند: برای تشخیص اختلال جنسیتی باید معیارهای خاصی را رعایت کرد و این معیارها بسته به سن متفاوت است.لازم به ذکر است هرگونه اظهارنظر و تشخیص در این خصوص باید توسط متخصصین صورت گیرد. به طور کل اگر نوجوان و بزرگسال هستید باید حداقل دو مورد از موارد زیر را تجربه کنید تا تشخیص داده شود شما از اختلال هویت جنسیتی رنج میبرید:
ـ عدم مشارکت بین جنسیت با تجربه بیان شده و خصوصیات جنسی اصلی یا ثانویه شما
ـ تمایل شدید برای رهایی از خصوصیات جنسی اصلی یا ثانویه
ـ تمایل شدید به خصوصیات جنسی اولیه یا ثانویه جنس دیگر
ـ تمایل شدید به جنس دیگر بودن
ـ تمایل شدید برای برخورد با جنس دیگر
ـ اعتقاد شدید به اینکه شما احساسات و واکنشهای معمولی جنس دیگر را دارید
اگر کودکان به مدت شش ماه 6 مورد از موارد زیر را تجربه کنند به اختلال هویت جنسیتی مبتلا شدهاند:
ـ تمایل شدید به بودن از جنسیت دیگر یا اصرار بر این که آنها جنس دیگری هستند
ـ اولویت برای پوشیدن لباسهای معمولی جنس مخالف
ـ ترجیح برای نقشهای جنسیتی متقابل در بازی باورنکردنی یا بازی فانتزی
ـ ترجیح برای اسباب بازیها، بازیها یا فعالیتهای کلیشهای است که توسط جنسیت دیگری استفاده میشود
ـ ترجیح قوی برای همبازیهای جنس دیگر
ـ مخالفت شدید با اسباب بازیها، بازیها و فعالیتهای معمولی برای جنسیت اختصاص داده شده آنها
ـ عدم تمایل به آناتومی جنسی آنها
ذکر این نکته ضروری است که بدانیم تا زمانی که فرد به بلوغ نرسد، غیر از مشاوره فردی یا خانوادگی، نیازی به درمان ندارد.
ـ پذیرش افراد دارای اختلال هویت جنسی وظیفه جامعه است
این روانشناس بالینی در خصوص وظیفه جامعه در رابطه با افراد دارای اختلال هویت جنسی بیان میکند: بزرگترین خدمتی که افراد در جامعه میتوانند در مقابل افراد با اختلالات هویت جنسی داشته باشند پذیرش آنهاست، پذیرش اینکه این افراد نیز مانند سایر افرادی که دچار اختلالات جسمانی و روانی هستند حق زندگی دارند و باید از انگ واستیگما جلوگیری کنند تا خدشهای به عزیت نفس و اعتماد به نفس آنها وارد نگردد.
ـ عدم درمان اختلال هویت جنسی پیامد نامطلوب روانی دارد
سعید حدادی تصریح میکند: افراد تراجنسیتی از سطوح بالایی از انگ، تبعیض و قربانی رنج میبرند، که به تصور منفی از خود و افزایش میزان سایر اختلالات سلامت روان کمک میکند. آمار خودکشی در میان افراد ترنس به طور قابل توجهی بالاتر از جمعیت عمومی است. کودکان و نوجوانان تراجنسیتی اغلب قربانی قلدری و تبعیض در مدرسه هستند، که میتواند به پیامدهای نامطلوب جدی سلامت روان کمک کند. پس لازم است والدین پس از مشاهده نشانههای اولیه بدون نگرانی افراطی مراتب را از طریق مراجعه به متخصصین امر پیگیری کنند.
ـ اختلال هویت جنسی، کیفیت زندگی فرد را تحت شعاع قرار میدهد
وی در ادامه به نقش مهم والدین در شکلگیری هویت جنسی کودکان اشاره و تاکید میکند: خانواده بهعنوان مهمترین نهاد اجتماعی در شکلگیری هویت افراد نقش مهمی در ایجاد و یا عدم ایجاد بسیاری از اختلالات روانی و جسمی دارد که یکی از این اختلالات اختلال هویت جنسی است که کیفیت زندگی فرد را از کودکی تا بزرگسالی تحتالشعاع قرار میدهد. بهترین نمونه و الگوی کودکان برای تعیین هویت جنسی آنان والدین هستند، کودکان با والدینی که دوران کودکی خود را به خوبی پشت سر گذاشته باشند به خوبی همانندسازی میکنند و به نقشهای جنسیتی خود و دیگران احترام میگذارند و در آینده نیز میتوانند الگو و سرمشق مناسبی برای فرزندانشان باشند.
حدادی میافزاید: افرادی که از زن یا مرد بودن خود راضی هستند، احساس خوب نسبت به هویت جنسی را به فرزند خود منتقل میکنند، به عنوان مثال مادری که هویت زنانه خود را میپذیرد به بهترینوجه میتواند احساس زیبای زن بودن را به دختر خود منتقل کند اما مادری که احساس میکند جنس مونث مورد ظلم قرار میگیرد و در جامعه جایگاهی ندارد این حس را به دخترش منتقل میکند که دختر بودن مایه حقارت است، چنین مسائلی میتواند اختلال هویت جنسی را در کودک ایجاد کند. اگر در سن ایجاد هویت جنسی در کودک، به هر علتی حضور فیزیکی یا معنوی پدر در منزل مثبت نباشد مانند افرادی که طلاق گرفتهاند یا پدر جایگاه اجتماعی خود را در منزل نداشته باشد یا به دلایل مختلف فرزند، پدر خود را نبیند در چنین حالتی ضروری است به جای پدر جانشین مناسبی در نظر گرفته شود مانند عمو، دایی و… تا کودک رفتارهای مردانه را از وی بیاموزد و با او همانندسازی کند. اگر در چنین خانوادهای جانشینی به جای پدر در نظر گرفته نشود وی به سمت مادر گرایش مییابد و با او همانندسازی میکند به نحوی که خصوصیات زنانه در چنین کودکی بیشتر تقویت میشود. این فرد در آینده نیز رفتارهای مردانهای نخواهد داشت و از جنسیت خود راضی نخواهد بود.
این روانشناس بالینی در رابطه با درمان این اختلال میگوید: یکی از روشهای موثر، شرکت در جلسات مشاوره درمانی است. از آنجایی که بیشتر این افراد سطوحی از افسردگی را تجربه میکنند لازم است احساسات خود را بیان کنند. این درمان یک نوع درمان حمایتی بوده و توسط روانشناس و روانپزشک مجرب و حمایت کننده صورت میگیرد. در صورت صلاحدید روانشناس و روانپزشک درمانگر و متخصصین مربوطه میتوان از روشهای دیگر همانند جراحی و فالوپلاستی و متودیوپلاستی استفاده کرد. اما باید تاکید داشت فرد و خانواده وی حتما بایستی پس از جراحیهای تغییر جنسیت نیز به روانشناس مراجعه داشته باشند و از خدمات جلسات مشاوره استفاده کنند.