پیامرسان داخلی یا خارجی؟
- شناسه خبر: 15874
- تاریخ و زمان ارسال: 14 تیر 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
نفیسه کلهر
«کار واجبی دارم و نیاز است که هرچه سریعتر اعضای گروهی عکسی از یک مدرکشان را به دستم برسانند. از همه اعضا این را خواستهام. بعضی برایم ایمیل کرده و یا در پیامرسان خارجی ارسال کردهاند. یک نفر اما بعد از گذشت نیم ساعت میگوید که فیلترشکنش وصل نمیشود. از او میخواهم دوباره امتحان کند. یک ربع بعد میگوید هرچه صبر میکند فیلترشکنش وصل نمیشود. میخواهم تا پیامرسانهای داخلی را هم امتحان کند. میگوید روی گوشی نصب ندارد. از او میخواهم که یکی از پیامرسانها را نصب کند ولی قبول نمیکند. میگوید من هرگز این کار را نمیکنم. وضعیت را برایش توضیح میدهم و اینکه چقدر زمان کم دارم؛ اما گوشش بدهکار نیست. میگوید من بمیرم هم پیامرسان داخلی نصب نمیکنم! دلیل این همه مقاومتش را نمیپرسم و با عصبانیت تلفن را قطع میکنم و در نهایت هم کار برای سه ماه به تعویق میافتد.» این روایت مدیر یکی از سازمانهای مردمنهاد است. روایت آشنایی که احتمالا بیشتر ما این جملهاش را شنیدهایم که «من پیامرسان داخلی نصب نمیکنم» اما علت این مقاومت در بعضیها نسبت به پیامرسان داخلی که امکاناتی مشابه خارجی و سهولتی بیشتر از پیام رسانهای فیلتر شده دارد چیست؟
پیام رسان های داخلی شناخته نشده اند
امین تجملیان، قائم مقام یک پیامرسان ایرانی در گفتوگو با ایسنا، درباره مهمترین مشکل و چالش پیامرسانهای ایرانی اظهار کرد: شاید نتوان از این موضوع به عنوان یک مشکل نام برد، اما به نظر میرسد پیامرسانهای ایرانی هنوز به میزان ظرفیت و تواناییهای واقعی خودشان به طور کامل شناخته نشدهاند.
وی افزود: معتقدیم بخشی از این موضوع ناظر به رویکرد منفی بخشی از جامعه نسبت به پیامرسانهای ایرانی است و ما در تلاش هستیم که این تلقی نادرست که ناشی از عدم آگاهی عمومی کافی است را اصلاح کنیم.
تجملیان با اشاره به مهمترین انتظار کاربران از پیامرسانهای داخلی، گفت: بدیهی است که مهمترین انتظار کاربران این است که بتوانند به آسانی و بدون هرگونه تجربه منفی از خدمات پیامرسانها استفاده کنند؛ بنابراین تلاش میکنیم یک تجربه لذتبخش و بدون دردسر و پیچ و خمهای غیرضروری را به کاربر عرضه کنیم.
قائممقام یک پیامرسان ایرانی در ادامه سخنانش با بیان اینکه در کنار این موضوع پیوسته به دنبال این هستیم که قابلیتهای خود را بر اساس نیاز کاربران ارتقا ببخشیم، تصریح کرد: از جمله این قابلیتها موضوع تماس صوتی و تصویری است که مطابق آخرین آمارها، با رضایت بالای کاربران مواجه شده و رکورد بیش از ۱ میلیون تماس روزانه را به ثبت رسانده است.
وی در پاسخ به این سوال که میزان استقبال کاربران از این پیامرسان داخلی چقدر است، تشریح کرد: در حال حاضر به طور میانگین ۴.۵ میلیون نفر کاربر فعال به طور روزانه از پیامرسان ما استفاده میکنند. تعداد کاربران ماهانه این پیامرسان بیش از ۹ میلیون نفر است که با ۱۴ میلیون دستگاه فعال از این پیامرسان استفاده میکنند و در مجموع نیز تاکنون ۲۱ میلیون کاربر با شماره موبایلهای مجزا در این پیامرسان ثبتنام کردهاند.
پیامرسان داخلی مزایایی هم دارد
چندی پیش عیسی زارعپور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، حمایت و تقویت پیامرسانهای داخلی را یکی دیگر از اقدامات دوره جدید در وزارت ارتباطات اعلام کرد و گفت: در حال حاضر بر اساس داشبورد فایربیس گوگل بیش از ۴۰ میلیون کاربر فعال ماهانه در پیامرسانهای داخلی حضور دارند و از خدمات و سرویسها استفاده میکنند.
هرچند به نظر میرسد بیشتر افرادی که با ادارات دولتی سر و کار دارند مجبورند پیامرسان داخلی روی گوشی تلفنشان نصب کنند تا ارتباطات کاریشان قطع نشود.
حدیث میگوید: «سروش برای بخشداری، ایتا برای استانداری و روبیکا برای موسسه. همه را باید داشته باشم تا کارم لنگ نماند.» و همین این شبهه را پیش آورده که فقط افرادی که ارتباطات کاری با ادارات دولتی دارند از پیامرسانهای داخلی استفاده میکنند. اما همیشه هم در بر یک پاشنه نمیچرخد مثل آرمینا که دانشجوی سال آخر کارشناسی است و همزمان در یک شرکت کار حسابداری میکند. او هم از جمله کسانی است که از پیامرسان داخلی استفاده میکند. این دختر جوان میگوید: «بیشتر کسانی که به واسطه شغلم باید با آنها در ارتباط باشم وکیل و مهندس هستند. من در شرکت خصوصی کار میکنم که هیچ اجباری هم به نصب پیامرسان داخلی ندارد اما چون اغلب افرادی که در ارتباطیم برای ارسال راحتتر فیلم و عکس از پیامرسان ایتا استفاده میکنند من هم مجبور شدم این پیام رسان را داشته باشم.» البته آرمینا میگوید که برای او استفاده از نرمافزار داخلی نسبت به پیامرسان خارجی خیلی سختتر است چون روی گوشی تلفنش نصب نمیشود و او مجبور است از نرم افزار تحت وب استفاده کند و آن هم همه امکانات را ندارد و این برای او کلی دردسر ایجاد کرده است. اما برای قطع نشدن ارتباطات کاری مجبور است از این نرم افزار استفاده کند.
رویا کاربر دیگر پیامرسانهای داخلی است که بدون اجبار محل کار آن را نصب کرده و از امکاناتش استفاده میکند. رویا میگوید: «بعد از فیلتر شدن واتساپ ما دنبال نرم افزاری بودیم که هم کارهای بانکی را بشود با آن انجام داد و هم گروه خانوادگی داشته باشیم برای ارتباط بیشتر. و با پیام رسان «بله» حتی تماسهای تصویری گروهی میشود گرفت که خب برای ما که دور از همیم و هر کدام در یک شهر خیلی خوب است.» رویا همینطور اشاره میکند که «بله» نرمافزار بانک ملی است او تمام کارهای بانکیاش را با همان انجام میدهد و توضیح میدهد: «ما خیلی قبل از فیلترینگ این نرمافزار را داشتیم. وقتی سه روز اینترنت قطع شد تنها راه ارتباطی ما همین نرمافزار بود. از همان موقع روی گوشیهایمان ماند و بعد از فیلترینگ تبدیل شد به نرمافزاری که بیشتر از همه استفاده میکنیم.
علی هم از پیامرسان داخلی ایتا استفاده میکند. او به ولایت میگوید: «راستش من خیلی در شبانهروز نیاز دارم با دوستم در ارتباط باشم. ما مدام با هم در تماسیم. شاید روزی تا 10 ساعت پای تلفن باشیم. اوایل فیلتر شدن رفتم و فیلترشکنهای مختلف را امتحان کردم. بعضی خوب بودند اما نمیشد همیشه رویشان حساب کرد. حتی یک فیلترشکن هم خریدم که قلابی از آب درآمد و ضرر کردم. اما مشکل فقط من نبودم دوستم هم همین مسائل را با فیلترشکن داشت. تا اینکه تصمیم گرفتیم هر دو یک پیامرسان داخلی را نصب کنیم و فقط هم با آن پیامرسان با همدیگر در ارتباط باشیم.» او همینطور ادامه میدهد: «خب ایتا و سروش هیچکدام از مشکلات پیامرسانهای فیلتر شده را نداشتند. امکاناتشان هم خوب بود. هم نیاز نبود مدام فیلترشکن امتحان کنیم و هم باتری گوشیمان کمتر آسیب میدید و هردو راضی هستیم و فعلا هم استفاده میکنیم.»
پیامرسان داخلی هرگز!
بسیاری افراد در پاسخ به سوالم که از کدام پیامرسان داخلی استفاده میکنید؟ گفتند: «هیچکدام» در حالی که بیشترشان شغل دولتی نداشتند یا با ادارات دولتی در ارتباط نبودند. مثل سعید، سحر، محمدرضا، فاطمه، زیبا و… که تحت هیچ شرایطی راضی به نصب پیامرسان داخلی نبودند. با استفاده از فیلترشکن و به سختی هر روز حاضرند مدت بیشتری زمان صرف کنند و اینترنت بیشتری مصرف کنند اما از پیامرسان داخلی استفاده نکنند.
اما در این میان بودند کسانی که شغل دولتیشان آنان را ملزم به استفاده از پیامرسان داخلی کرده بود اما زیر بار نرفته بودند. مژده نام مستعار یکی از آنهاست. او میگوید با وجود اینکه محل کارش گروهی در یکی از پیامرسانهای داخلی ایجاد کرده بود و همکاران بخش آنان از این طریق با هم در ارتباط بودند؛ اما او این نرمافزارها را روی گوشیاش نصب ندارد. مژده توضیح میدهد: «یک گروه کاری در ایتا داریم که بیشتر خبرها آنجا منتشر میشود. من چند باری از قافله عقب ماندم چون اطلاعات به من نمیرسید. مدیرم هم با من برخورد کرد. ولی خوشبختانه همکاران خوشقلبی دارم که از آن به بعد مسائلی را که مربوط به من است و در گروه مطرح میشود بلافاصله برایم پیامک میکنند. به رئیسم هم گفتم که گوشی تلفنم مشکل دارد و حجمش کم است و نرمافزار دیگری نمیتوانم نصب کنم و او هم فعلا دست از سرم برداشته. اما همین نصب نکردن کلی فشار کاری روی من وارد کرده. سر و کله زدن به خاطر عدم نصب، خودش کلی انرژی از آدم میگیرد.»
اما مهتاب که زیر فشار برای نصب پیامرسان داخلی کوتاه آمده میگوید که از این وضعیت ناراضی است: «همه خانوادهام به من میگویند تو مواظب باش هر حرفی نزنی با این گوشی، احتمالا گوشی تو با این پیامرسان کنترل میشود. همه اعتمادشان را از دست دادند و شاید برای خودشان هم احساس خطر میکنند که با من در گروه مشترک هستند.» این بیاعتمادی بین بسیاری از کسانی که از پیامرسانهای داخلی استفاده میکنند هست. هرچند بعضی معتقدند این شایعهای بیش نیست که مردم را نسبت به این پیامرسانها بدبین کند. اما با این حال خیلیها به آن مساله باور دارند.
*
به نظر میرسد با وجود امکانات پیامرسانهای داخلی استقبال خوبی از آنان نشده است، مگر به ناچار و تحت اجبار. شاید اگر اختیاری در انتخاب پیامرسان وجود داشت استقبال بیشتری از پیامرسانهای داخلی میشد. اما حالا قدرت و اجبار میتواند میزان نفوذ پیامرسانهای داخلی را تعیین کند.