یک ایران در انتظار غرش یوزها در مستطیل سبز
- شناسه خبر: 4829
- تاریخ و زمان ارسال: 30 آبان 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
گزارش ـ محمد بهرامی: جام جهانی قطر ششمین دوره از حضور فوتبالیستهای آریایی در این رقابتهای معتبر است و هر دوره با اتفاقات خاصی برای خودش همراه بوده است. در هردوره از رقابتهای این جام، تیم ایران تقریبا با بهترینهایش پا به رقابتها گذاشته، اما به گواه بسیاری از کارشناسان، تیم ملی ایران در جام جهانی قطر، یکی از بهترین ترکیبهای دوران مختلف را دارد به نحوی که بیش از 80 درصد ترکیب کشورمان را لژیونرها تشکیل میدهند، لژیونرهایی که در تیمهای باشگاهی خود جزو ستونهای اصلی محسوب میشوند و در کسب نتیجه تاثیرگذار بودهاند. مابقی ملیپوشان حاضر در ترکیب تیم ملی که از تیمهای باشگاهی کشورمان انتخاب شدهاند نیز یا لژیونر بودهاند و یا تجربهای بسیار گرانبها از حضور در میادین مختلف ملی و آسیایی دارند .
یوزهای ایرانی برای حضور در قطر و بازیهای مقدماتی جامجهانی، دراگان اسکوچیچ را به عنوان سرمربی در کنار خود میدیدند و توانستند با قدرت تمام و با پشت سر گذاشتن تیم مدعی کره جنوبی، به عنوان تیم نخست به جام جهانی راه یابند اما در ادامه راه و با روی کار آمدن مهدی تاج به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال، با این تدبیر که اسکوچیچ نمیتواند با تیم ملی در جام جهانی به موفقیت برسد، کارلوس کیروش را دوباره به تیم ملی برگرداند و اسکوچیچ را برکنار کرد.
اواخر تیرماه، کمیته فنی فدراسیون فوتبال ایران تصمیم گرفت که اسکوچیچ دیگر برای این نقش مناسب نیست. در این میان یک گروه با موج جدید درخواست داشت که مربی ایرانی هدایت تیم ملی را برعهده گیرد. در تاریخ 17 ژوئیه، فدراسیون فوتبال ایران تصمیم کمیته فنی را لغو کرد و اسکوچیچ ماندنی شد. در کمتر از یک ماه، انتخاب جدید فدراسیون فوتبال ایران برگزار شد و مهدی تاج خیلی سریع اسکوچیچ را برکنار کرد و تنها 74 روز پیش از جام جهانی، کارلوس کیروش را بر روی نیمکت سرمربیگری ایران نشاند.
آشوب؟ بحران؟ گیجی؟ نام این اتفاق را هر چه دوست دارید میتوانید بگذارید. با این حال واکنش بازیکنان ایران نسبت به این اتفاقات ممکن است خیلیها را شگفتزده کند. با وجود همه این سختیها، دلایلی وجود دارد که میتوان به تیم ملی ایران امیدوار بود.
ـ طارمی و سردار آزمون، دلیل صدرنشینی ایران در آسیا
خبرگزاری ورلدساکر در مطلبی نوشت: یکی از آن دلایل، حضور ایران در صدر ردهبندی آسیا در فیفاست. دوم اینکه بازیکنی مثل مهدی طارمی که اکنون در اوج قرار دارد در کنار سردار آزمون، بازیکن بایرلورکوزن که 41 گل در تیم ملی به ثمر رسانده، میتواند جزو مهرههای تاثیرگذار و امیدوارکننده ایران باشد.
اکنون باتوجه به نتایج تیم ملی در بازیهای تدارکاتی، بسیاری از مردم و مسئولان انتظار دارند که ملیپوشان کشورمان بتوانند با صعود از گروه خود، برای اولین بار تاریخ ساز شوند. اتفاقی که برخی از ستارههای سابق فوتبال دنیا مثل ساموئل اتوئو، لوئیس فیگو و غیره نیز آن را پیشبینی کردهاند.
ـ5 دوره حضور و کسب تنها دو پیروزی
اما پیش از این، تیم ملی فوتبال ایران تاکنون پنج دوره حضور در جام جهانی فوتبال را تجربه کرده حاصل پنج دوره حضور ایران در بزرگترین جشنواره فوتبال جهان دو پیروزی، چهار تساوی و 9 شکست بود و بهترین عنوان این تیم کسب چهار امتیاز از جام جهانی 2018 روسیه با هدایت کارلوس کیروش پرتغالی بود. در آن دوره از مسابقات، ایران موفق شد تیم ملی مراکش را شکست دهد و برابر تیم پرستاره پرتغال به تساوی برسد.
ـ داناییفرد زننده اولین گل ملی در جام جهانی
ایران در نخستین حضورش در جامجهانی (1978 آرژانتین) با تیمهای فوتبال هلند، اسکاتلند و پرو همگروه شد. در آن دوره از رقابتها ایران بهعنوان تنهانماینده قاره آسیا، با کسب یک تساوی و دو شکست به کار خود پایان داد. تیم ملی فوتبال ایران ابتدا با نتیجه 3 بر 0 مغلوب هلند شد و در ادامه برابر تیم اسکاتلند به تساوی یک ـ یک رسید. نخستین گل ایران در جامجهانی فوتبال را ایرج داناییفرد وارد دروازه اسکاتلند کرد. ایران در دیدار سوم خود با نتیجه 4 بر 1 بازی را به پرو واگذار کرد. حسن روشن، تکگل ایران را در این دیدار به ثمر رساند. حاصل حضور ایران در آن دوره از جامجهانی یک امتیاز بود. آن تیم با هشت گل خورده و دو گل زده، آرژانتین را به مقصد ایران ترک کرد.
ـ 20 سال دوری از جمع بزرگان
برای حضور مجدد ایران در جام جهانی فوتبال بیست سال زمان لازم بود. تیم ملی ایران که با خلق حماسه ملبورن مسافر جام جهانی 1998 فرانسه شده بود، یکی از چهار نماینده آسیا در آن دوره از مسابقات بهشمار میرفت. در فرانسه، تیم ملی ایران، عربستان، ژاپن و کرهجنوبی نماینده قاره کهن بودند.
در این دوره از بازیها ایران با تیمهای آلمان، یوگسلاوی سابق و آمریکا همگروه شد و یکی از نتایج تاریخی کشورمان در بزرگترین جشنواره ورزشی جهان رقم خورد. تیم ایران که باوجود بازی درخشان برابر یوگسلاوی مغلوب ضربه کاشته استثنایی سینیشا میهایلوویچ نامدار شده بود، در دیدار دوم خود که به بازی قرن معروف شد، تیم ملی فوتبال آمریکا را با نتیجه 2 بر 1 شکست داد. گلهای ایران در آن دیدار را حمید استیلی و مهدی مهدویکیا به ثمر رساندند. ایران در بازی سوم نتیجه را به تیم پرتجربه و البته پیر آلمان واگذار کرد تا با چهار گل خورده و دو گل زده، فرانسه را ترک کند.
ـ کسب تنها یک تساوی درسال 2002
تیم ملی فوتبال ایران هر چند موفق به حضور در جامجهانی 2002 کره و ژاپن نشد، اما با هدایت برانکو ایوانکوویچ برای حضور در جامجهانی 2006 راهی سرزمین ژرمنها شد. ایران در جامجهانی 2006 با تیمهای مکزیک، پرتغال و آنگولا همگروه شد. حاصل کار شاگردان برانکو در آن مسابقات فقط یک تساوی بود. ایران با نتیجه 3 بر 1 بازی را به مکزیک واگذار کرد و با نتیجه 2 بر 0 مغلوب پرتغال با بازیکنان نامدارش شد. دیدار آخر تیم ملی فوتبال ایران برابر آنگولا، نماینده آفریقا بود که با تساوی یک ـ یک به پایان رسید. تیم ایران با شش گل خورده و دو گل زده بدون برانکو ایوانکوویچ آلمان را به مقصد ایران ترک کرد. یحیی گلمحمدی و سهراب بختیاریزاده، گلزنان ایران در آلمان بودند.
ـ حذفی تلخ در برزیل
حضور کارلوس کیروش در رأس کادر فنی تیم ملی ایران، امید به صعود این تیم به جامجهانی 2014 برزیل را افزایش داد، اما باخت به لبنان و ازبکستان در مقدماتی جامجهانی، صعود تیم ملی را به اما و اگر کشاند تا تیم ملی با تک گل رضا قوچاننژاد برابر کرهجنوبی جشن صعود را در سئول برگزار کند. تیم ملی ایران در جامجهانی 2014 برزیل با آرژانتین، بوسنی و نیجریه همگروه بود. در دیدار نخست برابر نیجریه نماینده آفریقا به تساوی بدون گل رسید و در دیدار دوم باوجود نمایش زیبا برابر آرژانتین مغلوب ضربه استثنایی لیونل مسی شد. شاگردان کیروش با باخت 3 بر 1 برابر بوسنی پایان تلخی را در سرزمین قهوه تجربه کردند.
ـ بدشانسی میلیمتری
اما تاریخیترین نتیجه ایران در ادوار جامجهانی 2018 روسیه رقم خورد؛ جایی که شاگردان کارلوس کیروش در یکی از سختترین گروههای جامجهانی قرار گرفتند و حاصل کار آنان چهار امتیاز بود. در آن دوره ایران با پرتغال، اسپانیا و مراکش همگروه بود. در این مسابقات ایران تنها بازی برابر تیم ملی فوتبال اسپانیا را با یک گل به حریف واگذار کرد. حاصل کار یوزهای ایران در سرزمین تزارها چهار امتیاز بود که با برد برابر مراکش و تساوی برابر پرتغال به دست آمد. در این دوره ایران با سه گل خورده و دو گل زده به کار خود پایان داد و این بهترین عملکرد دفاعی ملیپوشان فوتبال در ادوار جامجهانی بود.
ـ یک نفر کمتر از بقیه تیمها!
کادر فنی تیم ملی ایران بازی تدارکاتی مقابل نیکاراگوئه را پیش از سفر به قطر در تقویم بازیهای تیم ملی جای داد تا شرایط بازیکنان شاغل در لیگ برتر به خوبی ارزیابی شود و بعد از ارزیابی نهایی، تکلیف 25 بازیکن موردنظر کارلوس کیروش برای حضور در جام جهانی 2022 قطر مشخص شود. کیروش در دیدار مقابل نیکاراگوئه سعی کرد تا به تمامی بازیکنان مدنظرش میدان بدهد و آمادگی فنی آنها را بسنجد.
کیروش سرانجام بعد از اتمام دیدار با نیکاراگوئه و بررسی آخرین وضعیت بازیکنان با مشورت و همفکری سایر اعضای کادرفنی خود بازیکنان منتخب خود را انتخاب و اعلام کرد تا فهرست 25 نفره تیم ملی فوتبال ایران برای حضور در جام جهانی 2022 قطر مشخص شود. سرمربی تیم ملی فوتبال ایران در شرایطی فهرست تیم ملی را اعلام کرده که ایران برخلاف سایر کشورها قرار است با 25 بازیکن در جام جهانی شرکت کند، در حالی که سایر تیمها از سهمیه 26 بازیکن خود استفاده کردهاند!
ـ سورپرایز بزرگ “کیروش” در خط دروازه
علیرضا بیرانوند، حسین حسینی، امیر عابدزاده و پیام نیازمند بازیکنان منتخب کارلوس کیروش در خط دروازه هستند. حضور بیرانوند و حسینی در فهرست تیم ملی قابل پیشبینی بود اما در تصمیمی جالبتوجه کیروش از 4 سهمیه اختصاص یافته برای دروازهبانها به صورت کامل استفاده کرد و نام امیر عابدزاده و پیام نیازمند را هم در فهرست تیم ملی برای حضور در جام جهانی جای داد.
محمدرضا اخباری دروازهبان باتجربه تراکتور تبریز تنها جامانده در پست دروازه در اردوی اخیر تیم ملی است و بعد از ناکامی در حضور در جام جهانی قطر، حالا باید اخباری به ترکیه سفر کند و به اردوی تیم تراکتور اضافه شود. بیرانوند و عابدزاده برای دومین دوره متوالی است که در فهرست تیم ملی قرار میگیرند و حسین حسینی و پیام نیازمند برای نخستینبار حضور در جام جهانی را تجربه خواهند کرد. البته از میان این 4 گزینه به نظر میرسد که بیرانوند شانس بازی بیشتری در جام جهانی 2022 قطر داشته باشد.
ـ رویای مدافع دهه هشتادی محقق نشد
کارلوس کیروش برای چینش خط دفاعی تیم ملی از مجید حسینی، شجاع خلیلزاده، محمدحسین کنعانیزادگان و مرتضی پورعلیگنجی دعوت به عمل آورده تا در جام جهانی 2022 قطر همراه تیم ملی باشند. چهره سرشناس غایب در بین مدافعان دعوت شده به تیم ملی، سامان فلاح مدافع جوان تیم پیکان است که در اردوهای اخیر تیم ملی حضور داشت اما در نهایت نتوانست نظر مساعد کیروش را به خود جلب کند و در فهرست نهایی تیم ملی حضور یابد.
مجید حسینی و مرتضی پورعلیگنجی در جام جهانی 2018 سابقه حضور در خط دفاعی تیم ملی را دارند و حالا برای دومین دوره متوالی شانس حضور در این رقابتها را خواهند داشت.
ـ یک استقلالی جوان در کنار با تجربهها
سرمربی تیم ملی فوتبال ایران در پست دفاع راست مطابق انتظار، صادق محرمی و رامین رضاییان را دعوت کرده که به نظر میرسد محرمی شانس بازی بیشتری در قطر داشته باشد. در سمت چپ خط دفاعی هم در شرایطی که گفته میشد از میان ابوالفضل جلالی و امید نورافکن، کیروش روی نام یکی از آنها خط قرمز بکشد، سرمربی پرتغالی تیم ملی تصمیم گرفت تا نام امید نورافکن را از فهرست تیم ملی خط بزند تا در سمت چپ خط دفاعی تیم ملی ایران در جام جهانی 2022 قطر، ابوالفضل جلالی در کنار میلاد محمدی در فهرست حضور پیدا کند.
ـ علی کریمی، سوپرایز تیم کارلوس کیروش
کیروش در شرایطی بازیکنان خط میانی تیمش را اعلام کرده که بیشک حسرت نبودن امید ابراهیمی در کنار تیم ملی در جام جهانی 2022 قطر را میخورد. سرمربی تیم ملی ایران در پست هافبک میانی از احسان حاجصفی، سعید عزتاللهی، احمد نوراللهی، علی کریمی و روزبه چشمی دعوت به عمل آورده تا همراه تیم ملی در جام جهانی باشند. دعوت دوباره از علی کریمی بعد از مدتها دوری یکی از سورپرایزهای ویژه کیروش به شمار میرفت.
میلاد سرلک در شرایطی که گفته میشد با توجه به مصدومیت امید ابراهیمی شانس حضور در فهرست تیم ملی برای جام جهانی را دارد اما نتوانست نظر مساعد کیروش را برای جام جهانی جلب کند و باید از تهران مسابقات جام جهانی را دنبال نماید.
ـ لژیونرها به صف شدند
مهدی ترابی و وحید امیری 2 وینگر لیگ برتری دعوت شده از سوی کارلوس کیروش برای حضور در جام جهانی 2022 قطر هستند اما در کنار این 2 بازیکن پرسپولیسی، کیروش از علی قلیزاده، علیرضا جهانبخش و سامان قدوس هم دعوت کرده تا در کنار تیم ملی باشند. قدوس در جام جهانی گذشته و در دیدار با مراکش پایهگذار گل برتری ایران بود و امیدوار به درخشش دوباره در جام جهانی است.
علیرضا جهانبخش هم برای سومین دوره متوالی، حضور در جام جهانی را تجربه میکند و جزو چهرههای شاخص و باتجربه تیم ملی به شمار میرود. علی قلیزاده هم که در دوره دراگان اسکوچیچ یکی از مهرههای ثابت ترکیب تیم ملی ایران بود، امیدوار است بتواند نظر کیروش را هم به خود جلب کند و در جام جهانی 2022 قطر فرصت بازی بهدست آورد.
ـ خط حمله آتشین و کهکشانی
تیم ملی ایران در شرایطی در جام جهانی 2022 قطر حضور پیدا میکند که شاید قابل پیشبینیترین بازیکنان فهرست کارلوس کیروش در خط حمله بودند. کریم انصاریفرد ستاره باتجربه تیم ملی در کنار مهدی طارمی و سردار آزمون 3 مهاجم دعوتشده از سوی کیروش به تیم ملی برای حضور در جام جهانی هستند تا انصاریفرد هم به مانند جهانبخش سومین حضورش در جام جهانی را تجربه کند.
مهدی طارمی هم بعد از گذراندن یک فصل رویایی در پورتو حالا امید اول ایران برای درخشش در جام جهانی 2022 قطر است و سردار آزمون هم با پشت سر گذاشتن دوره مصدومیت به نظر میرسد رفته رفته به فرم ایدهآل خود بازگشته و میتواند تیم ملی ایران را در جام جهانی همراهی کند.
ـ فهرست 25 نفره تیم ملی ایران برای حضور در جام جهانی 2022 قطر:
علیرضا بیرانوند، حسین حسینی، پیام نیازمند، امیر عابدزاده، مجید حسینی، مرتضی پورعلیگنجی، شجاع خلیلزاده، روزبه چشمی، محمدحسین کنعانیزادگان، صادق محرمی، رامین رضاییان، ابوالفضل جلالی، میلاد محمدی، احسان حاجصفی، سعید عزتاللهی، احمد نوراللهی، علی کریمی، علیرضا جهانبخش، علی قلیزاده، مهدی ترابی، وحید امیری، سامان قدوس، کریم انصاریفرد، مهدی طارمی و سردار آزمون
ـ اعلام زمان دیدارهای ایران
دوشنبه ـ 30 آبان 1401
ساعت 30/16
ایران ـ انگلیس
ورزشگاه بین المللی خلیفه الریان
جمعه ـ 4 آذر 1401
ساعت 30/13
ایران ـ ولز
ورزشگاه احمد بن علی
سهشنبه ـ 8 آذر 1401
ساعت 30/22
ایران ـ آمریکا
ورزشگاه الثمامه
ـ حریفان و همگروههای ایران در جام جهانی قطر
انگلیس:
رتبه در رنکینگ فیفا: 5
حضور در جام جهانی: 16 بار
افتخارات: یک قهرمانی، 2 چهارمی
سرگروه، گروه دوم جام جهانی، تیمی است که سال گذشته تا یکقدمی فتح یورو 2021 پیش رفت اما در دیدار نهایی مغلوب ایتالیایی شد که در قطر حاضر نخواهد بود!
کشوری که مردمانش معتقد هستند، فوتبال نوین را آنها ابداع کردهاند، تنها یک بار در سال 1966 بهعنوان میزبان، فاتح جام جهانی شده است.
شاگردان ساوت گیت یک سال بعد از ناکامی در بازگرداندن جام به خانه یکی از مدعیان فتح جام جهانی 2022 به شمار میروند.
انگلیس در جام جهانی قبلی هم در گروه B حضور داشت؛ این تیم در گروهی که بلژیک، تونس و پاناما حضور داشتند، بهعنوان تیم دوم به دور حذفی صعود کرد و پس از عبور از کلمبیا و سوئد به جمع 4 تیم نهایی راه یافت. این تیم اما از کرواسی شکست خورد تا راهی دیدار رده بندی شود؛ جایی که سه شیرها از بلژیک شکست خورده و چهارم شدند.
انگلیس با 8 برد، 2 مساوی و بدون باخت به عنوان صدرنشین گروه I به جام جهانی قطر صعود کرد.
نسل فعلی انگلیس به رهبری هری کین و حضور چهرههایی چون جردن پیکفورد، الکساندر آرنولد، جردن هندرسون، جک گریلیش، فیل فودن، دکلان رایس، رحیم استرلینگ و میسون مانت یکی از پرستارهترین تیمهای حاضر در جام جهانی است.
ـ آمریکا:
رتبه در رنکینگ فیفا: 15
حضور در جام جهانی: 11 بار
افتخارات: یک سومی
کشوری که فوتبال برای مردمش تعریف دیگری با کل دنیا دارد و این فوتبالی که ما میشناسیم را ساکر خطاب میکنند، برای یازدهمین بار در جام جهانی حضور پیدا میکند. تنها افتخار آمریکاییها در این مسابقات (با فاکتور گرفتن از 3 صعود از گروه و یک حضور در یک چهارم نهایی) رتبه سومی اولین دوره مسابقات (1930) است.
تنها افتخار آمریکا در تاریخ جام جهانی را این تیم کسب کرده است؛ تیمی که در سال 1930 (اولین دوره) با شکست 6 ـ 1 مقابل آرژانتین از صعود به فینال بازماند و سوم شد.
یکی از سه میزبان جام جهانی بعدی (2026) بعد از 7 صعود متوالی به جام جهانی، در دو دوره اخیر حضور نداشت اما به لطف درخشش چند ستاره شاغل در اروپا، در انتخابی این دوره بعد از کانادا و مکزیک در رده سوم قرار گرفته و بهصورت مستقیم بلیت حضور در قطر را گرفت.
آمریکا بعد از کانادا و مکزیک در رده سوم دور انتخابی جام جهانی در کونکاکاف قرار گرفته و جواز حضور در قطر را کسب کرد.
گرگ برهالتر سرمربی موفق آمریکا که حسابی در بین مردم کشورش محبوب شده خوب میداند که ادامه همکاری با فدراسیون فوتبال آمریکا تا جام جهانی بعدی در گروه موفقیت در جام جهانی پیش روست؛ جایی که شاگردانش با حضور انگلیس، ایران و ولز کار سختی خواهند داشت.
او به درخشش چهرههایی که در فوتبال اروپا شاغل هستند دل بسته است؛ چهرههایی چون زک استفن (گلر دوم سیتی)، سرجینیو دست (بارسلونا)، رابینسون (فولام)، جان بروکس (وولفسبورگ)، یونس موسی (والنسیا)، تیلور آدامز (لایپزیگ)، کریستین پولشیچ (چلسی)، جیووانی رینا (دورتموند) جزو نفرات شاخص تیم ملی کشور خود به حساب میآیند.
ـ ولز:
رتبه در رنکینگ فیفا: 18
حضور در جام جهانی: 2 بار
تیم ملی ولز بهعنوان آخرین همگروه ایران، با غلبه بر اوکراین، جواز صعود به جام جهانی را پیدا کرد تا به طلسم 64 ساله پایان دهد.
ولز با تک ستارههای خود در دهههای اخیر نتوانسته در فوتبال اروپا خودی نشان دهد و جالب اینجاست که برای اولین بار در سال 2016، حضور در جام ملتهای اروپا را تجربه کرد و به مقام سوم رسید تا نشان دهد اگر وارد یک تورنمنت شود، میتواند تیم خطرناکی باشد. این تیم در دوره قبل یورو به دور حذفی صعود کرد ولی در همان مرحله نخست حذف شد.
اولین و آخرین حضور ولز در جام جهانی، پیش از دوره فعلی به 6 دهه پیش برمیگردد؛ جایی که این تیم با این گل پله که آن زمان 17 سال داشت، مغلوب برزیل شد تا از راهیابی به نیمه نهایی جام 1958 بازبماند.
ولز در گروه دوم انتخابی جام جهانی در اروپا، بعد از بلژیک دوم شد تا برای صعود به جام جهانی در پلی آف حاضر شود. این تیم ابتدا اتریش را برد و سپس با عبور از اوکراین به عنوان آخرین تیم به گروه دوم اضافه شد.
ولز با بهرهگیری از ستارههایی که اکثر آنها در لیگ جزیره توپ میزنند به دنبال حضوری آبرومندانه در قطر است و از گرت بیل، آرون رمزی، کانر رابرتس و وین هنسی میتوان بهعنوان چهرههای شاخص این تیم نام برد.
با این اوصاف و با شناختی که از تیم ملی ایران و ستارههای آن دارید، به نظر شما آیا آنها میتوانند در تقابل با سه حریف فوق، نتایجی کسب کنند که به صعود از این گروه بیانجامد یا خیر؟