هول خودرو و دیگ داغ پیشخرید
- شناسه خبر: 17358
- تاریخ و زمان ارسال: 7 مرداد 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
بیتوجهی به هشدار 3 سال پیش دادستانی
اتفاقی که ابتدا با ثبت یک شرکت در شهرستان تاکستان برای تحویل خودروی شرایطی رخ داد و وعدههایی که برای جذب مشتریان بیشتر در کمترین زمان ممکن تحقق یافت. همین خوشقولی و تحویل به موقع خودروها در ابتدای راه باعث شد تا مشتریان ثبتنام خودرو نه تنها از تاکستان که از شهرهای مجاور و استانهای دیگر از هول حلیم داخل دیگ بیفتند و هر چه دارند و ندارند را بفروشند و پول آن را دودستی در ازای سود هنگفت در اختیار این شرکت و مالک مشهور آن قرار دهند.
اما در 5 اردیبهشتماه سال گذشته بود که بعد از بالا گرفتن تب پیشخرید خودرو از شرکت یادشده، اینبار محمد قاسمی دادستان سابق قزوین در خبری که روی خروجی روابطعمومی دادگستری کل استان قرار گرفت، بیان کرد: شهروندان باید هوشیار باشند؛ امکان پیشفروش خودرو توسط شرکتهای خصوصی وجود ندارد و فریب تبلیغات واهی این شرکتها را نخورند.
دادستان وقت قزوین در ادامه هشدار خود گفته بود که هیچیک از این شرکتها مجوزات قانونی خود را ارائه نداده و بر اساس اعلام مدیران آنها، در مراحل اخذ مجوز قرار دارند که در این صورت فعالیت این شرکتها وجاهت قانونی ندارد. همچنین قاسمی اشاره کرده بود که «برخی از دستگاههای دولتی برای کارکنان خود به صورت گروهی اقدام به پیشخرید خودرو از این شرکتها میکردند.»
اما 17 مهرماه 1401 بود که محمد صمدی از دادسرای شهرستان بوئینزهرا به دادسرای تاکستان رفت و با انتقال او به تاکستان ورق برای شرکت رضایت خودروی طراوت نوین برگشت و روند مقابله با پیشفروش غیرقانونی خودرو و سایر شرکتهایی که به تبعیت از غفاری به دنبال گرفتن ماهیهای بزرگ از بازار ملتهب خودرو بودند، شروع شد.
با این حال قبل از ورود دادستان جدید تاکستان وضعیت تا حدودی تغییر کرده بود و آنطور که منابع آگاه میگویند کار شرکت یادشده از پیشفروش خودرو گذشته بود و مدیر این شرکت با استفاده از ترفندهای پانزی (عملیات سرمایهگذاری کلاهبردارانه) اقدام به ثبت نام خودرو کرده و پس از فرا رسیدن زمان تحویل، مشتری را تشویق به عضویت در یکی از طرحهای سرمایهگذاری سود ثابت میکرد.
سرمایه کلانی که بر اساس اظهارات شاهدان عینی صرف راهاندازی باشگاه ورزشی، تیم فوتبال، کارخانه و موسسه خیریه شده و البته بخشی هم به مسافرتهای خارج از کشور اختصاص یافته است. به طوریکه صمدی دادستان تاکستان گفت: متأسفانه بعضاً گزارشاتی واصل شده که مدیران برخی از این شرکتهای موهوم در گذشته با اموال مردم در کشورهای خارجی خوشگذرانی کردهاند یا برای موجه نشان دادن خودشان و جلب اعتماد عمومی از اموال مردم مبالغ هنگفتی را صرف امورات خیریه (ساخت مدرسه یا توزیع بسته معیشتی) کردهاند.
خودروهایی که تحویل داده نشد
علی ایزدی از مالباختگان پرونده شرکت رضایت خودروی طراوت نوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه در اسفندماه 1401 اقدام به پیشخرید خودرو از شرکت مزبور کردهایم، اظهار داشت: سال گذشته ماشین زیر پایم را فروختم و 370 میلیون تومان در اختیار شرکت رضایت خودروی طراوت نوین گذاشتم و قرار شد که این شرکت مردادماه جاری به من یک پژوی پارس تییو5 مدل 1402 بدهد.
وی اضافه کرد: علت اینکه به سمت پیشخرید خودرو از این شرکت رفتم، این بود که 15 بار برای خرید خودروی ویژه مادران در سامانه شرکتهای خودروسازی مانند ایرانخودرو ثبتنام کردم، اما در نهایت موفق به خرید خودرو نشدم.
ایزدی ادامه داد: با توجه به اینکه از مهرماه سال قبل با حکم دادستانی پیشخرید خودرو از این شرکت ممنوع شده بود، این شرکت، خودرویی به خریداران تحویل نداده و بعد مدیر این شرکت از اردیبهشتماه امسال که هلدینگ رضایت خودرو تعطیل شد، به من گفت که به جای خودرو پول شما را با ارزش روز سایت ایرانجیب تصفیه میکنیم. بعد ایشان دبه کرد (زیر قول و قرار زد) و گفت که اصل پول را به اضافه 2.5 درصد سود ماهانه پس میدهم که به این ترتیب 200 میلیون تومان ضرر میکنم. ما همهی حرفمان این بود که یا خود ماشین را تحویل بده یا پول آن را به قیمت روز به ما پرداخت کن.
ایزدی از مسئولانی که در افتتاح هلدینگ این شرکت حضور داشتند و موجب ایجاد حس اعتماد کاذب در خریداران خودرو نسبت به شرکت رضایت خودروی طراوت نوین شدند، انتقاد کرد.
وی افزود: همچنین شاهد این بودیم که برخی بانکها با توصیه مدیرعامل این شرکت به ما وام میدادند و میدیدیم که بانک، مالک شرکت را قبول دارد. این شرکت از سال 1392 پیشفروش خودرو را آغاز کرده بود و مضاربه و مشارکت را از چند سال بعد شروع کرد و طبق خبری که در روزهای پیش داشتیم، خودروهای تحویل دادهشده توسط این شرکت، به دلیل ورود اداره مالیات امکان پلاک شدن نداشتند.
دستگیری مدیرعامل شرکت و آغاز جدی روند بازپسگیری مطالبات مردم
اما همزمان با مفتوح بودن پرونده تخلفات سنگین غفاری در مراجع قضایی ۱۸ شرکت مرتبط به اتوگالری غفاری یا شرکت رضایت خودروی طراوت نوین در زمینه ثبت نام خودرو در تاکستان پلمب شد و از ادامه فعالیت آنها جلوگیری به عمل آمد. شرکتهایی که هیج کدام مجوز قانونی نداشتند و همگی همان راه را میرفتند.
در نهایت هم روز 2 مردادماه جاری در خبری از محمد صمدی دادستان تاکستان اعلام شد که این مدیر دستگیر شده است. در این خبر از قول دادستان تاکستان گفته شد که «پیرو فعالیتهای غیرقانونی شرکت رضایت خودروی طراوت نوین و سرمایهپذیری از 50 هزار شخص حقیقی، علیرغم اعطای فرصت جهت پرداخت مطالبات مردم مدیران شرکت تاکنون اقدام مثبتی در این زمینه نداشتند، به همین منظور با توجه به بیم فرار متهم به همراه عوامل اصلی با صدور دستور قضایی بازداشت شد.»
همچنین در اخبار آمده بود که دادستان تاکستان از پلمب 70 شرکت پیشفروش خودرو در تاکستان خبر داد و کل سرمایهگذاری در این شرکتها را 80 هزار میلیارد تومان بیان کرد.
لزوم اهتمام مدیریت استان برای بسته شدن پرونده غفاری
با این حال پرونده شرکت رضایت خودروی طراوت نوین یا همان غفاری با داشتن 50 هزار طلبکار و سرمایهپذیر یکی از بزرگترین پروندههای کثیرالشاکی در ادوار کار قوه قضائیه و دستگاه قضائی کشور است و به نظر میرسد همه ارکان اجرایی و حکومتی در استان قزوین باید نسبت به احیای حقوق مردم در این پرونده و جلوگیری از یک بحران اجتماعی محتمل، تمام تلاش خود را به کار بگیرند.
ناگفته پیداست که تنشهای تورمی سالهای 1396 به بعد که با تشدید تحریمها و افزایش سرسامآور تورم بیشتر شد و مدیریت ضعیف دولت قبل در کنترل بازار خودرو و جلوگیری از واردات خودرو منجر به تبدیل خودرو به یک کالای سرمایهای شد و از طرفی هم مردم برای حفظ سرمایه خود و کسب سود بیشتر فریب شرکت رضایت خودروی طراوت نوین را خوردند، تا هم خودرویی داشته باشند و هم سود کلان مضاربه را بچشند.
اما آنچه در عمل اتفاق افتاده بود و پیشتر هم از طریق خبرگزاریها هشدار داده شده بود، ناپایدار بودن فعالیت چنین شرکتی و بروز یک فساد مالی بزرگ بود که در نهایت منجر به متضرر شدن جمعیت زیادی از مردم تاکستان و سایر شهرهای استان قزوین و حتی سایر شهرهای کشور شد.