هر کودک ۱۲ ساله؛ دو دندان پوسیده دائمی دارد
- شناسه خبر: 35236
- تاریخ و زمان ارسال: 26 اردیبهشت 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
مرضیه قنبری- امروزه ارتباط بین سلامت دهان و دندان با بیماریهای متعدد به اثبات رسیده است.
با توجه به ضرورت سلامت دهان و دندان برای حفظ سلامت بدن، نیاز است ضمن افزایش سطح آگاهی مردم در خصوص اهمیت سلامت این بخش از بدن، زمینه مناسب برای رفع بیماریهای دهان و دندان نیز در نظر گرفته شود.
متاسفانه بالا بودن هزینه دندانپزشکی یکی از دلایلی است که باعث شده تا عموم مردم نسبت به حفظ سلامت دندانهای خود، آنچنان که باید، توجه نداشته باشند.
طی روزهای اخیر برای اولین بار پویشی با عنوان «پویش ملی سلامت دهان و دندان» در کشور اجرا شد که شاید بتوان آن را گامی در راستای افزایش توجه مسئولان به ضرورت حفظ سلامت دهان و دندان و از سویی حساسسازی مردم به این مقوله دانست.
رئیس گروه سلامت دهان و دندان مرکز بهداشت استان قزوین در گفتوگو با ولایت با اشاره به شیوع بالای بیماریهای دهان و دندان، اجرای پویش را گامی مثبت در راستای حساسسازی مردم و همچنین مسئولان به حوزه سلامت دهان و دندان عنوان کرد.
دکتر سیفا… یوسفی گفت: امسال برای اولین بار؛ پویش ملی سلامت دهان و دندان با شعار «دهان شاد و سالم- بدن شاد و سالم» به مدت سه روز از ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشتماه برگزار شد.
وی هدف اصلی از برگزاری این پویش را ارتقای سواد سلامت دهان و دندان در بین مردم عنوان کرده و ادامه داد: در حالی که بیماریهای قلبی – عروقی به عنوان شایعترین بیماریهای غیرواگیر شناخته میشود؛ اما اعتقاد ما دندانپزشکان این است که شایعترین بیماری غیرواگیر، بیماریهای دهان و دندان است؛ به طوری که از یک کودک پنج ساله گرفته تا پیرمرد و پیرزن ۸۰ ساله با این بیماری درگیر هستند.
رئیس گروه سلامت دهان و دندان مرکز بهداشت استان برگزاری این پویش را اقدامی مثبت در حساس سازی جامعه و مسئولان نسبت به سلامت دهان و دندان عنوان کرده و افزود: برگزاری این پویش در سطح ملی، نشان میدهد که برای اولین بار بیماریهای دهان و دندان جدی گرفته شده است.
وی با اشاره به شیوع بالای بیماریهای دهان و دندان، یادآور شد: این در حالی است که یک فرد با وقت گذاشتن کوتاه مدت برای سلامت دهان و دندان، میتواند از بروز بیماریهای مربوطه پیشگیری کند.
یوسفی بر ضرورت ارتقای سطح آگاهی مردم از ساختار دهان و دندان و عوامل پیشگیری کننده از بروز بیماریها مربوط به دهان و دندان تاکید کرده و گفت: بیماریهای دهان و دندان در عین حال که شایع است، اما قابل پیشگیری میباشد.
رئیس گروه سلامت دهان و دندان مرکز بهداشت استان با بیان اینکه دهان دریچه بدن است؛ اذعان داشت: ما دندانپزشکان معتقد هستیم دهان آینه بدن است؛ یعنی اگر به دهان نگاه کنید، میتوانید به اتفاقات داخل بدن پی ببرید.
ارتباط بیماریهای دهان و دندان با برخی امراض
یوسفی در ادامه از اثبات ارتباط بیماریهایی مثل دیابت، زایمان زودرس، بیماریهای قلبی و عروقی و … با بیماریهای دهان و دندان گفته و یادآور شد: از این رو روز اول این پویش با عنوان، «دهان، دریچه سلامت» نامگذاری شده بود.
یوسفی در بخش دیگری از سخنانش افزود: روز دوم این پویش با عنوان «سلامت دهان و دندان و سلامت کودک» نامگذاری شده بود؛ افزود: ما شاخصی با عنوان دی DMFT داریم که مهمترین شاخص پوسیدگی دندان است.
وی تاکید کرد: این شاخص نشان میدهد که هر فرد ۱۲ ساله، ۱.۸ (یک و هشت دهم) دندان پوسیده دائمی دارد.
هر کودک پنج- شش ساله؛ پنج دندان پوسیده دائمی دارد
یوسفی از شاخص دیگری هم گفته و اذعان داشت: این شاخص نشان میدهد هر کودک پنج – شش ساله به طور متوسط پنج دندان شیری پوسیده دارد.
رئیس گروه سلامت دهان و دندان مرکز بهداشت استان قزوین با اشاره به همهگیری بیماری کرونا در چند سال گذشته و عدم مراجعه به دندانپزشک به دلیل ترس از ابتلا؛ افزود: این امر موجب شد تا میزان بیماریهای دهان و دندان شیوع بیشتری پیدا کند.
یوسفی با بیان اینکه سومین روز پویش سلامت دهان و دندان با عنوان «مشارکت مردمی و انجمنهای مردم نهاد» نامگذاری شده بود؛ گفت: برای به نتیجه رسیدن هر اتفاقی نیاز به مشارکت و حضور مردمی است، در این حوزه نیز ضمن ارتقای آگاهی مردم در خصوص سلامت دهان و دندان، میبایست نسبت به افزایش مشارکت و تشویق مردم برای پیگیری و رفع بیماریهای دهان و دندان تلاش کرد.
۵۴ مرکز جامع سلامت استان، دندانپزشک دارند
وی در ادامه سخنان خود از فعالیت ۹۲ مرکز جامع سلامت در استان گفته و یادآور شد: از این تعداد مراکز جامع سلامت، ۵۴ مرکز دندانپزشک دارد.
رئیس گروه سلامت دهان و دندان مرکز بهداشت استان اظهار داشت: در این مراکز، دندانپزشکان با تمام امکانات پیشگیرانه حضور داشته و خدمات پیشگیرانه و درمانی ارائه میدهند.
ارائه برخی خدمات دندانپزشکی برای گروههای هدف در مراکز جامع سلامت، رایگان است
یوسفی اذعان داشت: این خدمات برای گروه هدف یعنی برای کودکان زیر ۱۴ سال، خانمهای باردار و بانوان شیرده، رایگان بوده ولی برای سایر اقشار این خدمات با تعرفه دولتی ارائه میشود.
وی در تشریح خدمات ارائه شده دندانپزشکی در این مراکز اذعان داشت: آموزش، معاینه، وانیش تراپی، فیشورسیلانت، ترمیم، جرمگیری و کشیدن دندانهای غیرقابل نگهداری در مراکز ما در حال ارائه است.
یوسفی با اشاره به همکاریهای صورت گرفته برای اجرای هر چه بهتر پویش در مدت زمان اجرای آن، گفت: طی این مدت دندانپزشکان ما در برخی مراکز، سرای سالمندان و … حضور یافته و ضمن آموزش، وارنیشتراپی، معاینه، درصورت وجود بیماری خاص دهان و دندان افراد را به مراکز جامع سلامت ارجاع دادند.
وی معاینه خانمهای باردار به ویژه در حاشیه شهرها و مناطق کمبرخوردار و ارجاع آنها به مراکز جامع سلامت محل خود و درمان آنها را از اقدامات این پویش عنوان کرد.
ارائه آموزشهای بهداشت دهان و دندان به مراقبین سلامت در مدارس
رئیس گروه سلامت دهان و دندان مرکز بهداشت استان یادآور شد: در پی برگزاری این پویش تفاهمنامهای با آموزش و پرورش استان منعقد شد که بر اساس آن، دانشگاه علوم پزشکی نسبت به آموزش مراقبین سلامت در مدارس در حوزه سلامت و بهداشت دهان و دندان اقدام کند.
وی در بخش دیگری از سخنانش از فعال بودن مرکز سلامت دهان و دندان دانشآموزی قزوین گفته و در این خصوص گفت: این مرکز با برخورداری از چهار یونیت و پنج دندانپزشک بخش عمدهای از خدمات درمانی دندان را به مراجعین ارائه میکند.
رئیس گروه سلامت دهان و دندان مرکز بهداشت استان اذعان داشت: دانشآموزان در صورتی که برگه معرفی از مدیر مدرسه داشته باشند، میتوانند به این مرکز مراجعه کرده و نسبت به دریافت خدمت در سطح یک اقدام کنند.
یوسفی اذعان داشت: در صورتی که فرد نیاز به درمان سطح دو داشته باشد به دانشکده دندانپزشکی ارجاع میشود تا اقدامات درمانی سطح دو را در این مرکز دریافت کند.