هدف انجمن تاریخ، ترویج و تقویت هویت ملی و شهری است
- شناسه خبر: 27979
- تاریخ و زمان ارسال: 19 دی 1402 ساعت 07:30
- بازدید :
محمدرضا مقدم
انجمن ایرانی تاریخ شعبه قزوین در مدت زمان کوتاهی که از تاسیس آن میگذرد فعالیتهای تاثیرگذاری را انجام داده است. این انجمن در جدیدترین فعالیت خود روز چهارشنبه نشست پژوهشیای را با عنوان «شب عمارت کلاهفرنگی» برگزار میکند. یکی از ویژگیهای برگزاری این نشستها آشنایی هرچه بیشتر مخاطبان با هویت شهری و پیشینه قزوین است. امید است حالا که جمعی از تحصیلکردگان و دغدغهمندان بدون هیچ چشمداشت مالی پای کار آمدهاند تا اشاعهگر تاریخ و هویت قزوین باشند؛ مسئولین ذیربط نیز حمایتهای لازم را از آنها داشته باشند تا ضمن استمرار این قبیل برنامههای پژوهشی، شاهد اثرگذاری آن در آینده باشیم.
نشست «قزویننامه» با چه هدفی برگزار میشود؟
نشست «قزویننامه» که نشست اول آن به شب عمارت کلاهفرهنگی اختصاص دارد، با هدف ترویج و تقویت هویت ملی و شهری در بین عموم مردم و جوانان علاقهمند و همچنین تکریم از پژوهشگران و مفاخر استان که در موضوعات مرتبط سالهای متمادی کار و تحقیق کردهاند برگزار میشود.
این نشستها قرار است که به صورت مستمر برگزار شود؟
بله. این نشستها در قالب قزوینپژوهی قرار میگیرد و قرار است ماهی یک بار در ابعاد مختلف علمی، فرهنگی، تاریخی، هنری، معماری و… مورد بررسی قرار گیرد. اما آنچه در اجرای این برنامهها از همه چیز مهمتر میباشد، حمایت مادی و معنوی است که امیدوارم دستگاههای ذیربط و نیز خیرین استان و مفاخر شهر، ما را در این راه یاری کنند. در غیر این صورت و در این شرایط سخت بدون همدلی و همراهی انجام کارهایی از این قبیل میسر نخواهد بود.
انتخاب عمارت کلاهفرنگی به عنوان موضوع نخستین برنامه دلیل خاصی دارد؟
عمارت کلاهفرنگی به عنوان یکی از سازههای پابرجا از دوران شکوهمند پایتختی قزوین در عهد صفویان بسیار حائز اهمیت است. با توجه به تخریبها و دخل و تصرفها در سایر پلانهای دولتخانه صفوی، عمارت کلاهفرنگی تنها سازهای است که کمترین گزند را در این مسیر دیده و نکته مهم این موضوع است که اختلاف نظرهایی در جانمایی کاخ چهلستون بین صاحبنظران وجود دارد که برخی این بنا و برخی بنای دیگری را که در محوطه دولتخانه صفوی است کاخ چهلستون مینامند که پیشتر تخریب شده. بنای چهلستون براساس آنچه در منابع تاریخی آمده در دوران امپراتوری صفوی مکان تشریفات دیپلماسی و بارعامها و تاجگذاریهای شاهان صفوی از شاه طهماسب اول تا شاه عباس اول بوده است؛ از اینرو این بنا برای نشست اول انتخاب شد. این نشست میتواند با در کنار هم قرار دادن کارشناسان و پژوهشگران این بنای ارزشمند، ما را به یک نتیجهی نهایی و مستدل در مطالعات تاریخی و معماری و هنری این بنا برساند.
فکر میکنید برگزاری برنامههایی از این قبیل میتواند مردم را بیشتر به هویت شهری و تاریخ علاقهمند کند؟
قطعا چنین خواهد بود. مردمان ایران زمین به دلیل داشتن پیشینه تاریخی، همواره بر خود بالیدهاند و همواره به تاریخ و هویت فرهنگی خود علاقهمند بودهاند، کهن سرزمین قزوین نیز در صفحات تاریخ ایران، اتفاقات مهمی را از سرگذرانده که در برخی از آنها سرنوشت کشور رقم خورده است؛ از اینرو مردمان سرزمین قزوین نیز، همواره جزو علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ و هنر دیرین این شهر بودهاند و هر کجا که چنین برنامههایی باشد قطعا حضور خواهند یافت و حتی مشارکت خواهند کرد.
جامعه مخاطب خاصی را مدنظر دارید یا سطح برنامه به صورتی است که عموم مخاطبان میتوانند در آن شرکت کنند؟
در این نشستها سعی کردیم بیشتر هدف ما عموم مردم، خصوصا جوانان و نوجوانان این شهر باشند. قطعا آنچه در این مباحث مطرح خواهد شد برای پژوهشگران و کنشگران فرهنگی و هنری بیشتر قابل توجه خواهد بود؛ اما تمام سعی ما پیوندی بین تمام اقشار جامعه است.
ضمن تشکر از همراهی شما اگر مطلب خاصی هست بفرمایید:
جا دارد از اعضای هیات علمی گروه تاریخ دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) تشکر ویژه داشته باشم که در برگزاری و پیوند دانشگاه با شهر از هیچ تلاشی دریغ نکردهاند؛ خصوصا جناب دکتر امیرحسین حاتمی که به عنوان دبیر علمی نشستها حضور دارند و تشکر ویژه از سازمان میراثفرهنگی استان که بستر مناسبی را برای برگزاری نشست و نشستهای آتی فراهم کردند و همچنین انجمن ایرانی تاریخ شعبه قزوین که در واقع اجرای این مراسم از جانب این انجمن صورت میگیرد. در انتها از همه عزیزان و علاقهمندان خواهشمندم که با حضور خود مایه دلگرمی ما برای ادامه مسیر باشند و نیز در این راه از کمکهای خود ما را دریغ نکنند. انشاا… تلاش میکنیم در این مسیر بیشتر تمرکز ما بر جوانگرایی باشد و خصوصا فعالان و پژوهشگران جوان استان که سرمایههای شهر و آینده حیات فرهنگی شهر خواهند بود.