نیمه خالی لیوان بودجه سلامت در سال 1402
- شناسه خبر: 8911
- تاریخ و زمان ارسال: 24 بهمن 1401 ساعت 08:00
- بازدید :

آرش صالحی
وزارت بهداشت و درمان به عنوان یک دستگاه خدمترسان تلقی میشود که منبع درآمدی مثل برخی از وزارتخانهها ندارد و آنچه که تحت عنوان درآمد اختصاصی وزارت بهداشت محاسبه میشود، در واقع درآمدهای بیمارستانهای تابعه وزارتخانه است که میزان آن هرگز با هزینهها همخوانی نداشته است. زیرا تعرفههایی که برای ارائه خدمت درمانی مصوب میشود، به هیچ عنوان با هزینهها تطابق ندارد و همین موضوع باعث میشود تا بیمارستانهای وزارت بهداشت همواره با کسری بودجه مواجه شوند. از همین رو سازمان برنامه و بودجه در هنگام تقسیمبندی بودجه کل کشور نگاه ویژهای به حوزه سلامت دارد، زیرا هزینههای وزارت بهداشت تنها مختص بخش درمان است و سایر بخشها و حوزههای وزارتخانه یعنی آموزش، پژوهش و بهداشت را نیز دربرمیگیرد. بودجه بخش بهداشت و درمان در لایحه بودجه سال آینده 273 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده که نسبت به سال گذشته 29 درصد افزایش پیدا کرده است. با این حال این روزها نمایندگان مجلس از وضعیت بودجه حوزه سلامت در حوزه درمان ابراز نگرانی کردهاند. به همین خاطر برای آگاهی از مشکلات لایحه بودجه 1402 در بخش سلامت با فاطمه محمدبیگی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفتوگو کردیم.
ـ138 هزار میلیارد تومان کمبود اعتبار برای طرح دارویار
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتوگو با خبرنگار ولایت از اختصاص 69 هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح دارویار در لایحه بودجه 1402 خبر داد و اظهار داشت: با این حال، بررسیهای صورتگرفته نشان میدهد که حداقل اعتبار لازم برای اجرای موفق طرح دارویار حداقل 207 هزار میلیارد تومان است و بنابراین با کسری بودجه 138 هزار میلیارد تومانی برای اجرای طرح دارویار روبهرو خواهیم شد.
محمدبیگی افزود: بنابراین با قاطعیت اعلام میکنم که سقف بودجه لحاظشده برای اجرای طرح دارویار در سال آینده هم با نیازهای ما همخوانی ندارد و اگر به همین شکل پیش برویم، اجرای طرح دارویار در سال آینده شکست خواهد خورد.
وی با یادآوری اینکه بودجه طرح دارویار باید از محل مابهالتفاوت قیمت ارز نیمایی و ارز ترجیحی تأمین میشود، تصریح کرد: با توجه به اینکه در حال حاضر درآمد حاصل از قیمت ارز نیمایی و ترجیحی توسط دولت کسب میشود، سوال ما این است که امروز این درآمد کجا هزینه میشود؟ سازمان برنامه و بودجه کاری کرده که سهم سلامت از منابع ارزی حذف شده است.
ـ حذف بودجه بیماران خاص و صعبالعلاج
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس با بیان اینکه در لایحه بودجه 1402 کل سهم 10 درصدی بخش درمان از اعتبارات هدفمندی یارانهها به طرح دارویار اختصاص یافته است، گفت: بنابراین سهم برخی بخشهای مهم درمانی از اعتبارات هدفمندی یارانهها در لایحه بودجه 1402 حذف شده که این کار بسیار خطرناک است.
وی با یادآوری اینکه 10 درصد درآمدهای هدفمندی یارانهها جزو بودجههای اختصاصی وزارت بهداشت است، اضافه کرد: در واقع دولت قرار بود 10درصد از درآمدهای حاصل از اجرای طرح هدفمندی یارانهها را برای کمک به هزینههای تحملناپذیر درمان، پوشش هزینههای بیماران خاص و صعبالعلاج و افزایش نرخ دسترسی عادلانه مردم به خدمات بهداشتی و درمانی اختصاص دهد که بودجه این بخشها حذف شده است.
محمدبیگی ادامه داد: همچنین با این وضعیت بودجه حوزههایی مانند تربیت، تامین و پایداری نیروی انسانی متخصص در وزارت بهداشت و همچنین بودجه تعریفشده برای تقلیل وابستگی واحدهای بهداشتی و درمانی هم حذف خواهد شد.
ـ بودجه 1402 نظام سلامت عادلانه را محقق نمیکند
عضو کمیسیون بهداشت مجلس تصریح کرد: با این حال دولت سهم همه این بخشها از هدفمندی یارانهها را حذف کرده و به صورت یکجا به طرح دارویار اختصاص داده است. بنابراین تدبیر جامعی برای تدوین بودجه سلامت در سازمان برنامه و بودجه انجام نشده و با رویکرد در نظر گرفته شده در لایحه بودجه 1402 و اختصاص بودجه تمام بخشهای یادشده به دارو، مدیریت ما در همه این بخشها دچار مشکل خواهد شد.
محمدبیگی افزود: اگر با این روش بخواهیم پیش برویم علاوه بر طرح دارویار در حوزه تأمین تجهیزات پزشکی برای بیماران هم زمین خواهیم خورد و انجام بسیاری از اعمال جراحی ویژه (مانند عمل جراحی ارتوپدی که پلاتین نیاز دارد) با مشکل روبهرو میشوند و از هدف راهبردی خود یعنی توسعه عدالت در نظام سلامت دور میشویم.
ـ لایحه بودجه 1402 کمکی به پیشرفت طرح پرونده الکترونیک سلامت نمیکند
رئیس کمیته سلامت الکترونیک مجلس با بیان اینکه دولت سیزدهم در اجرای طرح پرونده الکترونیک سلامت تکالیف 15 سال را ظرف 5/1 سال انجام داده است، گفت: با این حال باید بودجه لازم برای تکمیل اجرای طرح پرونده الکترونیک به شکل منطقی در تبصره 17 لایحه بودجه 1402 دیده میشد که متأسفانه بخشی از این بودجه هم حذف شده است.
محمدبیگی با انتقاد از سبک نوشته شدن بودجه این بخش در لایحه بودجه سال 1402 تصریح کرد: مشخص است آن کسی که تبصره 17 قانون بودجه را نوشته، سررشتهای از حوزه سلامت الکترونیک نداشته و ردیفهای اعتباری این بخش را به صورت ناقص در لایحه بودجه 1402 کپی کرده است. به طوری که این بخش از لایحه بودجه مبهم و غیرپیوسته است.
وی اضافه کرد: نگاه دولت به اجرای پرونده سلامت الکترونیک در لایحه بودجه جامع نیست و بدون شک اجرای طرح یادشده تکمیل نخواهد شد. ضمن اینکه در این بخش از لایحه اشارهای به سندهای بالادست سلامت الکترونیک نشده است.
محمدبیگی با ذکر اینکه در حال حاضر بیش از 60 درصد نسخ درمانی ما الکترونیکی صادر میشود که یک حرکت رو به جلو در نظام سلامت کشور است، گفت: با این حال در لایحه بودجه، به بودجه سلامت الکترونیک به صورت مجزا اشاره نشده و فقط در جداول اعتباراتی را به دانشگاههای علوم پزشکی اختصاص دادند که کفاف اجرای این طرح را نمیدهد.