نیمه تاریک زندگی روشندلان
- شناسه خبر: 3037
- تاریخ و زمان ارسال: 27 مهر 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
ـ معابر عمومی برای تردد نابینایان و کمبینایان مناسب نیست
یک معلم نابینای قزوینی در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه مناسبسازی معابر عمومی از مهمترین دغدغههای روشندلان قزوین است، گفت: اگرچه شهرداران و فرمانداران به اندازه توان خود جهت بهبود اوضاع تلاش میکنند، اما انتظار داریم آن دسته از برنامههای اجرایی و عمرانی خود را که مانعی برای معلولان میشود، به سازمان بهزیستی اعلام کنند تا اطلاعرسانی لازم به جامعه هدف انجام شود.
پروانه کشاورز اضافه کرد: بارها این درخواست را از نهادهای مرتبط داشتیم، ولی هیچگاه جنبه عملیاتی به خود نگرفت و معلولان بهویژه نابینایان و کمبینایان همچنان با مزاحمتهایی چون کندهکاری و گودی، نصب داربست، سد معبر دستفروشان و مغازهداران در پیادهروها روبهرو هستند.
وی با یادآوری اینکه نمیخواهیم کاسبی کسی به هم بخورد، تصریح کرد: هدف ما این است به گونهای عمل شود که مانعی برای رفتوآمد جامعه نابینایان وجود نداشته باشد. پلههای بلند و طولانی ساختمان برخی ادارات از مشکلات دیگر نابینایان است و جانمایی نامناسب آسانسور در برخی ادارات هم اسباب زحمت نابینایان یا همراه آنها میشود.
ـ سهم نابینایان از استخدام؛ پذیرش در آزمون و رد در مصاحبه
یکی دیگر از همشهریان نابینای قزوینی هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت بحث اشتغال نابینایان را از چالش مهم این قشر دانست و گفت: مسئولان باید در جلسات اداری و برنامهریزی کاری خود به مشکل اشتغال نابینایان توجه کنند تا مبادا به این تصور که اشتغال روشندلان موجب افت کاری دستگاه مربوطه میشود، از استخدام آنها خودداری کنند. موضوعی که درست بر خلاف قانون جامع حمایت از معلولان است.
مهران توکلنیا افزود: اگر قانونگذار رسته شغلی در ادارات برای نابینایان و کم بینایان تدوین کند، بخشی از مشکلات اشتغال این قشر از جامعه حل میشود. فرد روشندلی که به سختی درس خوانده، آزمون داده و با نمره بالا پذیرفته شده، هنگام جذب در دستگاه مربوطه با نوعی بدرفتاری مواجه میشود و نابینا بودن را عامل جذب نکردن اعلام میکنند و میگویند شغلی برای نابینایان ندارند.
وی با انتقاد از برخی مسئولانی که به گفته او قول میدهند و عمل نمیکنند، ادامه داد: این دسته از مسئولان بدانند که ما به مقامشان و به قولشان اعتماد میکنیم تا باری از دوش نابینایان و کمبینایان در جامعه برداشته شود؛ اما با وجود پیگیریها همچنان به قولهایشان عمل نمیکنند.
این کارشناس ارشد حسابداری با ذکر اینکه طبق قانون دولت موظف است 3 درصد از ظرفیت استخدامی خود را به معلولان اختصاص دهد، اما همین سهمیه پایین هم رعایت نمیشود و معلولان در آزمونهای استخدامی به صراحت به خاطر معلولیتشان رد میشوند.
توکلنیا اضافه کرد: چندی پیش چند تن از نابینایان برای آزمون استخدامی نامنویسی، در آزمون با خط بریل که مخصوص آنها طراحی شده بود، شرکت کردند، حد نصاب آزمون را آوردند، برای مصاحبه دعوت شدند و روز مصاحبه آنها که پشت میزهایشان نشسته بود تا داوطلبان را احراز صلاحیت کنند، به آنها گفتند که ما کارمند نابینا نمیخواهیم و به آسانی این افراد معلول رد شدند.
وی ادامه داد: حرف ما این است که در دفترچه استخدامی نیامده بود که اداره مد نظر کارمند نابینا نمیخواهد. داوطلبان نابینا هزینه کردهاند، درس خواندهاند و وقت گذاشتهاند. اگر آنان را نمیخواستند چرا به خط بریل سئوال چاپ کردهاند؟ به طور قطع یک گریز از قانون اتفاق افتاده؛ و گرنه سوالات بریل نمیشد یا در دفترچه نمیآمد.
ـ بلاتکلیفی قانون جامع حمایت از حقوق معلولان
یک کارشناس توانبخشی هم با اشاره به بلاتکلیفی قانون جامع حمایت از حقوق معلولان گفت: اگر سازمان بهزیستی در سال اعتبار مناسب داشته باشد، به آسانی میتواند قانون جامع حمایت از حقوق معلولان را اجرا کند. به همین خاطر از نمایندگان مجلس میخواهیم که اجرای کامل این قانون را در اولویتهای خود قرار دهند و از دولت بخواهند که آییننامههای مربوط به این قانون را بهروزرسانی و قابل اجرا کند.
مجید محمدزاده ازدواج و مسکن را از مسائل مهم نابینایان برشمرد و افزود: متاسفانه برخی خانوادهها با یک نابینا ازدواج نمیکنند؛ در حالی که نابینایی مسری نیست. موردهای داشتیم که زن و شوهر هر دو نابینا بودند، اما فرزندانشان سالمند و در بهترین دانشگاههای ایران و حتی جهان تحصیل میکنند. بنابراین این موضوع باید با توضیحات علمی و متخصصان حوزه ژنتیک برای مردم تبیین شود، تا این تصور غلط از جامعه پاک شود.
ـ رشد علمی نابینایان و کمبینایان قزوینی
از سوی دیگر، رئیس هیات مدیره کانون نابینایان و کمبینایان استان قزوین با اشاره به ارتقای سطح آموزش در بین نابینایان استان در سالهای اخیر گفت: بالغ بر 150 دانشجوی فارغالتحصیل دکترا و کارشناسی ارشد در بین جامعه نابینایان استان وجود دارد و همچنین 25 حافظ قرآن کریم عضو این کانون هستند.
غلامعلی بخشی با بیان اینکه هیچگونه کمبودی در زمینه چاپ بریل و کتابهای صوتی در استان وجود ندارد، یادآور شد: قزوین سومین استانی است که دستگاه «بریلباس» را وارد کرده که در هر ساعت بالغ بر 900 صفحه به خط بریل چاپ میکند و در حال حاضر مکتوبات مورد نیاز دانشآموزان و دانشجویان در کمتر از 24 ساعت تهیه و به دست آنها میرسد.
وی اضافه کرد: همچنین یک کتابخانه ویژه نابینایان مستقر در پارک شهدا توسط مؤسسه احداث و مشغول فعالیت است که 8 هزار عنوان کتاب به صورت صوتی و بریل در آنجا موجود بوده و از امکانات کامل الکترونیکی جهت دسترسی به سامانههای اینترنتی و بازی کودک با تجهیزات فیزیکی برخوردار است.
ـ 3700 معلول بیکار داریم
رئیس کانون نابینایان و کمبینایان استان به وضعیت شغلی معلولان اشاره کرد و گفت: در سطح استان قزوین 3762 معلول بیکار وجود دارد. بنابراین صاحبان صنایع و اصناف باید، نگاهی ویژه به توانمندیهای این افراد داشته و از این جامعه غافل نباشند تا در جهت پایین آوردن نرخ بیکاری معلولان و محرومیتزدایی از این قشر گام بردارند.
بخشی افزود: نابینایان با مشکلات متعددی روبهرو هستند که در بحث حمایت تنها میتوانیم با انعکاس مشکلاتی همچون موراد مناسبسازی شهر به مسئولان گام برداریم تا شاهد همت آنها در اجرا طرح حمایت از حقوق معلولان باشیم. در ضمن فضای کانون و مؤسسه ما محدود است و چون تشکل غیردولتی هستیم، بودجه ثابت دولتی نداریم و امیدواریم با ایجاد این ظرفیت و در نظر گرفتن اعتبارات مالی ثابت بتوانیم بسیاری از مشکلات کانون را برطرف کنیم.
ـ 5 هزار نفر کمبینا و نابینا در استان قزوین داریم
مدیرکل بهزیستی استان قزوین هم با بیان اینکه در سطح استان قزوین بالغ بر 5 هزار نفر معلول کمبینا و نابینا شناسایی شدهاند، گفت: بیش از 3 هزار نفر از آنها آقا و نزدیک به 2 هزار نفر را خانمها تشکیل میدهند که 90 درصد از این آمار تحت پوشش سازمان بهزیستی بوده و بر اساس ابعاد خانواده از مستمری برخوردارند.
علی دهباشیپور بیشترین علت معلولیت را مشکلات و بیماریهای مادرزادی برشمرد و افزود: کمترین علت معلولیت بینایی مربوط به مسائل ژنتیک است که با برنامههای سازمان بهزیستی در قالب مشاورهها و آزمایشهای رایگان از شیوع این معلولیت پیشگیری شده است.
وی ادامه داد: غربالگری بینایی عاملی موثر در شناسایی اختلالات بینایی است. در حال حاضر بیشترین جمعیت نابینایان ما با حدود 2 هزار نفر مربوط به شهر قزوین بوده و کمترین جمعیت نابینایان ما با حدود 200 نفر در شهرستان آوج قرار دارند.
دهباشیپور یادآور شد: بیشترین نیاز معلولان تغییر باور مردم نسبت به توانمندیهای آنهاست تا علاوه بر معلولیت محرومیت هم بر این افراد تحمیل نشود. نابینایان اگر چه از نعمت بینایی محروم یا کمبرخوردار هستند، اما از لحاظ بهرهمندی از سایر حواس چندین گام جلوتر از جامعه حرکت میکنند که دستگاههای دولتی و صاحبان صنایع باید نگاه ویژهای برای به کارگیری این افراد و کمک به وضعیت اشتغال آنها داشته باشند.
ـ لزوم اجرای قانون استخدام نابینایان در دولت
نابینایان روشندلان توانمندی هستند که در مواردی استعدادها و تواناییهایی بیشتر از دیگر افراد جامعه دارند؛ اما با وجود بسیاری از موانع موجود بر سر راهشان امکان دستیابی به اهدافشان وجود ندارد که باید مسئولان اجرایی کشور در بحث مناسبسازی اماکن عمومی جهت دسترسی آسان آنها همانند دیگر آحاد جامعه و همچنین اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان اهتمام ورزند. اما به نظر میرسد در شرایط کنونی بزرگترین دغدغه نابینایان موضوع اشتغال است و باید قانون 3 درصدی جذب نابینایان در دولت از سوی دستگاههای اجرایی رعایت شود.