حضور در جشنواره فجر سازنده بود
- شناسه خبر: 13049
- تاریخ و زمان ارسال: 30 اردیبهشت 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
پیش درآمد
هنرستان ملی ایران در تاریخ 1328 و به همت مرحوم روحا… خالقی تاسیس شد. در طول سالها فعالیت این واحد آموزشی هنرمندان صاحب نامی مدیریت آن را بر عهده داشتند که از جمله میتوان به استادان مهدی مفتاح، حسین دهلوی، مصطفی کمال پورتراب و علی رهبری اشاره کرد. اهمیت و جایگاه هنرستان موسیقی بر کسی پوشیده نیست و اگر تربیت و آموزش هنرمند را تنها رسالت آن بدانیم به خوبی میتوان به اهمیت جایگاه آن پی برد. با توجه به این شرح کوتاه متاسفانه باید گفت استان قزوین جزو معدود استانهایی بود که تا دو سال پیش از وجود هنرستان هنرهای زیبا محروم بود و در نهایت در سال 1400 برای نخستین بار هنرستان هنرهای زیبا در قزوین تاسیس و کار خود را آغاز کرد. این واحد آموزشی در همین مدت کوتاه با فراز و نشیبهای مختلفی مواجه بوده است؛ از حضور هنرجویان در جشنوارههای مختلف و به ویژه جشنواره فجر گرفته تا پخش اخباری مبنی بر تعطیلی رشته موسیقی که خوشبختانه از سوی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تکذیب شد از نکات مورد توجه هنرستان قزوین در این دو سال بوده است. خوشبختانه مسئولین ذیربط و به ویژه مدیر کل ارشاد استان بارها تاکید کرده است که نگاه ویژهای به هنرستان هنرهای زیبا دارند و در جهت تجهیز امکانات آن عزمی جدی را به کار گرفته اند. در همین راستا گپوگفت کوتاهی با مدیر، سرپرست هنرجویان موسیقی و همچنین تعدادی از هنرجویان داشتهایم که امید است مورد توجه شما علاقهمندان به هنر موسیقی قرار گیرد.
تحصیل 70 هنرجو در هنرستان
حمید برنافر
سمت: مدیریت هنرستان
حمید برنافر، مدیر هنرستان هنرهای زیبای پسران قزوین گفت: در ابتدا بابت فرصتی که به هنرستان هنرهای زیبا پسران قزوین داده شد تا در یک روزنامه محبوب استانی به معرفی توانمندیهای این واحد آموزشی بپردازد سپاسگزارم.
وی با اشاره به تاریخ تاسیس هنرستان افزود: این واحد آموزشی در سال ۱۴۰۰ با هدف تربیت هنرجوی رشتههای هنری افتتاح شد و در حال حاضر با ۷۰ هنرجو مشغول به فعالیت در چهار رشته نوازندگی ساز ایرانی، نمایش، پویانمایی و فتوگرافیک میباشد.
وی در ادامه به تشریح وضعیت و برنامههای هنرستان پرداخت و بیان کرد: اقدامات خوبی در یک سال و ۸ ماهه گذشته صورت گرفته و در حال انجام میباشد. برنامههای هنرستان برای آینده در سه بخش شامل: ۱. جذب هنرجوی ممتاز و مستعد ۲. جذب اساتید توانمند و متعهد به منظور بهبود کیفیت آموزش ۳. برطرف کردن کسری تجهیزات مورد نیاز رشتهها، میباشد.
برنافر در پاسخ به چالشهای پیشروی هنرستان هنرهای زیبا اذعان کرد: «کادر عوامل اجرائی شامل معاون، سرپرست بخش، انباردار، نیروی خدماتی، به منظور حفظ اموال و بهبود کیفیت آموزش» و «تجهیز نبودن هنرستان در رشته نوازندگی ساز ایرانی، پویا نمایی، سالن تمرین نمایش» از جمله چالشهای پیشروی ما هستند.
مدیر هنرستان هنرهای زیبای پسران قزوین خاطرنشان کرد: از لحاظ امکانات در بخش ساختمان شرایط خوبی داریم که با انجام یک مقدار کار عمرانی، شرایط بهتری نیز خواهیم داشت. در بخش تجهیزات نیاز به تکمیل کردن لوازم و وسایل مورد نیاز برای آموزش به هنرجویان هستیم. در این بخش از آن جایی که مدیر کل محترم اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین جناب آقای فائزی، در سال تحصیلی پیش رو با اقدامات و برنامهریزیهایی که داشتند نشان دادند نظر ویژه به امر آموزش در هنرستانها دارند و امیدواریم با جذب منابع مالی بخشی از امکانات مورد نیاز هنرجویان فراهم شود.
nnn
«ردیف» هویت موسیقی ایرانی است
نام: محمدرضا نوری
تاریخ تولد: 4/10/1384
نام ساز: تار
محمدرضا نوری که در هنرستان، ردیف داریوش طلایی و کتاب «تحلیل ردیف» بر اساس نتنگاری ردیف میرزا عبدا… را میآموزد معتقد است: اگر بخواهد نظرش را به عنوان یک نوجوان بیان کند امروز افراد بسیار کمی به موسیقی ایرانی و ردیف موسیقی ایرانی علاقهمند هستند.
وی به عنوان یک نوازنده نظرش را در مورد ردیف موسیقی ایرانی اینگونه بیان میکند: آموزش ردیف که به سه روش «سینه به سینه»، «نت نگاری شده» و «تلفیقی از هردو روش» که از قدیمالایام آموزش داده میشود و فراگیری آن برای هر نوازنده ساز ایرانی یکی اصل واجب محسوب میشود و هر نوازنده، در طی مدت آموزش خود حداقل باید یک ردیفسازی و یک ردیف آوازی را آموزش ببیند تا به شناخت و درک نسبتا کاملی از موسیقی ایرانی برسد.
این نوازنده جوان، ردیف را هویت موسیقی ایرانی میداند و خاطرنشان میکند: دستگاهها و آوازها و تکنیکهایشان زیر ذرهبین اساتید در ردیف تحلیل شدهاند، ولی از نظر بنده تعصب و اعتقاد سر سخت به ردیف مانع پیشرفت موسیقی سنتی ایرانی میشود.
nnn
خلاقیت لازمه حرکت رو به جلو است
نام: حمید شمسینی
تاریخ تولد: 20/2/1384
نام ساز: تمبک
حمید شمسینی به سبک و سیاق نوازندگان نسل قدیم علاقه دارد و میگوید: شخصا از سبک نوازندگی استادان امیرناصر افتتاح و بهمن رجبی لذت بردهام و همواره سعی بر پیروی و الگوبرداری از این بزرگان داشتهام. همچنین در این 9 سال از جزوات و کلاسهای استاد عزیزم آقای رشید کاکاوند بهره بردهام و در بین نوازندگان همعصر خود، به شیوهی نوازندگی (و آموزشی) ایشان و آقای پدرام خاورزمینی علاقه وافر دارم.
از این هنرمند جوان در مورد نقش تکنیک پرسیدم که گفت: بر اساس تجربه شخصی و آن چه تا کنون آموزش دیدهام، تکنیک را لازمهی نوازندگی می دانم. امروزه نیاز به شنیدن آثار خلاقانه در مخاطب آگاه موسیقی ایرانی کاملا احساس میشود.
شمسینی با اشاره به اهمیت خلاقیت در موسیقی تصریح کرد: هر سازی برای حرکت رو به جلو و پیشرفت، به تکنیکها، حرکات و ابداعات خلاقانه و نوآورانه نیاز دارد؛ اما به شرطی که تکنیکهای جدید در خدمت تنبکنوازی باشند، نه بالعکس آن. نوازنده خلاق با پایبندی به جمله پردازی اصولی و آگاهانه از تکنیکهای جدید استفاده میکند؛ در این صورت مخاطب آگاه از آن چه شنیده است لذت میبرد و به این ترتیب سطح تکنیکی ساز در سیر تاریخ رو به رشد و جایگاه هنر تنبکنوازی والاتر خواهد بود.
nnn
جشنواره فرصت خوبی برای محک نوازندگان است
نام: محمدمهدی مهدیآبادی
تاریخ تولد: 26/8/1383
نام ساز: کمانچه
محمد مهدیآبادی که سابقه کسب مقام در چهارمین دوره جشنواره جوان را دارد صحبتهایش را اینگونه آغاز میکند: بنده و بسیاری از دوستانم جهت تکمیل آموختههای خود، در کنار هنرستان از کلاسهای آموزش خصوصی نیز استفاده میکنیم.
وی حضور هنرمندان جوان در جشنوارهها را دارای اهمیت میداند و میگوید: جشنواره جوان یکی از مهمترین جشنوارههایی است که در ایران برگزار میشود مانند جشنواره فجر. متاسفانه از زمان کرونا به بعد، جشنواره جوان شور و شوق خود را نسبت به دورههای قبل از دست داده است.
این هنرمند جوان تاکید میکند: همه هنرجویان باید در این جشنوارهها شرکت کنند تا خودشان را محک زده و تجربه خوبی در موسیقی و هنر به دست بیاورند.
nnn
هنرجویان دید خلاقانهای به ردیف موسیقی دارند
نام: احمدرضا محمدپور
تاریخ تولد: 25/11/1383
رشته هنری: کمانچه
احمدرضا محمدپور در پاسخ به این پرسش که آینده هنری خودش را چگونه میبیند گفت: اکنون تمام سعی و تلاشم بر پیشرفت است و مطمئنم هرکس به اندازه تلاش خودش میتواند آیندهای بهتر برای خودش رقم بزند.
وی در مورد اهمیت ردیف موسیقی معتقد است: خوشبختانه هنرجویان موسیقی ایرانی روز به روز در حال افزایش میباشند و ردیف موسیقی ایرانی نیز به عنوان اصلیترین عنصر این روند آموزشی جایگاه خود را تثبیت کرده است؛ همین طور هنرجویان امروزه دید نوآورانه و آگاهانهای نسبت به ردیف موسیقی دستگاهی ایران پیدا کردهاند.
nnn
موسیقی ایرانی وابسته به آواز است
نام: ایلیا رشوند
تاریخ تولد: 5/7/1385
رشه هنری: آواز
ایلیا رشوند میگوید: همهی بخشهای آموزشی در هنرستان مهم و با بهترین استادهای موسیقی ایران تشکیل شده است؛ مهمترین بخش آموزش من در هنرستان سلفژ است که من به این درس بیشتر میپردازم و اهمیت بسیاری میدهم.
وی با اشاره به دلیل علاقهاش به هنر آواز توضیح داد: بنده آموزش آواز خواندن را در کودکی نزد پدر و برادرانم یاد گرفتم. از سن ۵ سالگی به هنر شبیهخوانی (تعزیه) مشغول شدم و در اوایل نوجوانی به دنیای بزرگ موسیقی چشم گشودم و تا به امروز هم در آواز خواندن و هم در نوازندگی فعالیت دارم .
رشوند معتقد است: آواز خواندن و نوازندگی در موسیقی ایرانی به وجود آدم عشق و آرامش میبخشد و از نظر من موسیقی ایران وابسته به آواز است .
nnn
هنرستان تمام نیازهای هنرجویان را برطرف نمیکند
نام: پارسا نیری
تاریخ تولد: 20/10/1384
رشته هنری: سنتور
پارسا نیری صحبتهایش را با اشاره به سبکهای مختلف در سنتور نوازی آغاز کرد و گفت: نوازندگی ساز سنتور سبکهای مختلفی دارد و سبکی که من از آن استفاده میکنم سبک و شیوه نواختن استاد پرویز مشکاتیان است. توجه استاد مشکاتیان بیشتر به تکنیک و صدادهی خاص از ساز بوده است.
وی در ادامه از علاقه اش به این استاد فقید توضیح میدهد: چهار مضرابهای ساخته استاد مشکاتیان سرشار از ملودیهای متنوع است؛ سرعت در نوازندگی و در عین حال دقت بالا به طوریکه نتها دقیق و شفاف و واضح دیده شوند. ملودیهای متنوع یکی از دلیلهای مهم برای جذب شدن من به سبک استاد مشکاتیان میباشد.
این هنرمند جوان با اشاره به وضعیت هنرستان خاطرنشان کرد: اموزش در هنرستان در سطح متوسط رو به بالا قرار دارد اما تمام نیازهای یک نوازنده را برطرف نمیکند.
nnn
فراگیری ساز کمانچه از دوران کودکی
نام: باربد زمانی
تاریخ تولد: 10/5/1385
رشته هنری: کمانچه
باربد زمانی در ابتدا خودش را اینگونه معرفی میکند: من از سنین کودکی یادگیری موسیقی را شروع کردم و چون پدرم نیز با نوازندگی آشنایی داشت و ساز مینواخت بنابراین از کودکی با موسیقی و ساز کمانچه آشنا شدم.
وی در مسیر آموزش هنریاش از مدرسین قزوینی بهره برده است. علاوه بر اجراهای استانی و کشوری، اجراهایی هم در خارج از کشور و در لهستان و رومانی داشته است که از جمله آنها میتوان به شرکت در فستیوال بریوکیدز اشاره داشت.
به گفته این هنرمند جوان، نوازندگی ساز کمانچه شباهت زیادی به ویولن داشته و البته تکنیکهای خاص خودش را دارد که او تلاش میکند تا در حد توان با تمام تکنیکها آشنا شود و در حال حاضر در هنرستان به یادگیری تکنیکهای این ساز و ردیف موسیقی مشغول است.
او در خاتمه صحبتهایش میگوید: میتوان گفت در حال حاضر استاد کیهان کلهر بهترین نوازنده و استاد این ساز در کشور میباشد. البته دسترسی به اساتید برجسته کشوری با دشواریهایی همراه است که از جمله این مشکلات میتوان بعد مسافت و هزینههای بالا را نام برد.
nnn
شیفته موسیقی هستم
نام: پویان بردیا
تاریخ تولد: 5/12/1383
رشته هنری: سهتار
پویان بردیا انتخاب فراگیری موسیقی ایرانی را یک انتخاب فوقالعاده میداند.
وی به ضعف امکانات به عنوان یکی از چالشهای پیش روی هنرآموزان هنرستان اشاره میکند.
وی میگوید: کمبود امکانات و تجهیزات بخصوص امکان استفاده از استادان درجه یک و ممتاز کشوری از جمله چالشهای ما است. ولی من تا جایی که توان داشته باشم موسیقی را ادامه میدهم. زیرا شیفته موسیقی هستم و به آن عشق میورزم.
nnn
شیفته محمدرضا لطفی
نام: طاها امینی
تاریخ تولد: 6/6/1386
رشته هنری: تار
طاها امینی به سبک محمدرضا لطفی علاقه خاصی دارد و میگوید: آثار استاد لطفی را مرور میکنم و اجراهای این استاد بزرگ را چه به صورت ویدئو و چه صوتی میبینم و میشنوم. در تار نوازی به ردیفهای آوازی علاقه خاصی دارم و تمام تلاشم را برای یادگیری این ردیفها انجام میدهم.
او در خاتمه اذعان میکند: در آینده دوست دارم در زمینه نوازندگی و آهنگسازی فعالیت جدی و حرفهای انجام دهم و به تولید آثار موسیقیایی فاخر بپردازم.
nnn
اداره ارشاد حمایت های خوبی از هنرستان دارد
نام: نوید وفانیا
نوع فعالیت: مدرس و سرپرست گروه
نوید وفانیا معتقد است هنرجویان هنرستان از سطح بالایی در نوازندگی برخوردار هستند و میگوید: بنده با توجه به اینکه در هر دو هنرستان پسران و دختران به تدریس واحدهای نظری و عملی میپردازم، شناخت کاملی از شرایط کیفی و کمی هنرستانهای هنرهای زیبا و مشخصا رشته موسیقی در سبکهای ایرانی، کلاسیک و جهانی دارم. هنرجویان بسیار مستعدی در این رشته به تحصیل مشغول میباشند و تعدادی از آنها با توجه به شرایط سنی، از مهارت و توانایی بالایی در حیطه نوازندگی و درک و دریافت مفاهیم و مطالب موسیقایی چه در حوزه نوازندگی و عملی و چه نظری برخوردار هستند. اگر بخواهم در مورد موضوع گزارش و مشخصا گروه اصلی موسیقی ایرانی هنرستان پسران که در جشنواره موسیقی فجر نیز شرکت کردند صحبت کنم باید عرض کنم که اعضای این گروه از مهارت بالایی در عرصه نوازندگی برخوردار هستند و نزد اساتید و مدرسین برجسته استانی و کشوری آموزش دیده و میبینند.
وی در پاسخ به علاقه نسل جدید به موسیقی ایرانی میگوید: در زمینه مانوس بودن و تعلق خاطر نسل جدید به موسیقی سنتی و اصیل ایرانی، معتقد هستم که این مقوله به تربیت و فرهنگسازی از سنین کودکی بستگی دارد. در درجه اول، پیشینه قومی و خانوادگی و فرهنگی که در خانواده جریان دارد نقش بسزایی در شناخت نسل جدید نسبت به موسیقی سنتی داشته و به صورت موازی عملکرد رسانهها، متولیان و کارگزاران، دستاندرکاران و سیاستگذاران کلان امر موسیقی در کشور نقش تاثیرگذاری در معرفی و ارائه و به تبع آن جذب مخاطبان نسلهای جدید به موسیقی فاخر سنتی ایفا مینماید. نسل جدید زمانی که مولفهها و پتانسیلهای موسیقی سنتی را بشناسد، در صورت تمایلات ذاتی و درونی، به یادگیری و ارائه آن میپردازد و این خروجی و اتفاق امروزه به شدت، مشاهده میگردد.
وفانیا حضور هنرجویان هنرستان در جشنواره موسیقی فجر را دارای اهمیت میداند و میگوید: به طور کل برگزاری رویدادهای مهم موسیقایی که مورد استقبال و پوشش خبری و بازتاب رسانهای قرار گرفته و کانون توجه متولیان کشوری قرار میگیرد، تاثیر مثبتی بر روند فعالیت هنرمندان و خصوصا هنرجویانی که در این رده سنی هستند داشته و انگیزه فراوانی برای انجام فعالیتهای موسیقیایی به آنها میدهد. حضور گروه ما در سی و هشتمین جشنواره موسیقی فجر، بسیار سازنده و مثبت بود. علیرغم اینکه اطلاعرسانی و فراخوان شرکت در این فستیوال با تاخیر و دیرکرد زیادی همراه بود و زمان کوتاهی برای آمادگی وجود داشت، اما بچهها، بر اساس تواناییهای فردی و گروهی بالایی که داشتند، به بهترین شکل و با کیفیت بسیار بالایی، اجراهای فاخری را ارائه دادند. درمورد گروه دختران هم به همین شکل بود به گونهای که با شگفتی و حیرت مسئولین برگزارکننده همراه بود و حتی خواستار اجرا در روزهای بعدی جشنواره بودند.
وی در خاتمه با اشاره به امکانات و شرایط هنرستان خاطرنشان کرد: هنرستانهای هنرهای زیبای قزوین به لحاظ امکانات و سختافزار و کلا مسائل مالی و بودجهای، دچار کمبودهای فراوانی هستند. البته این مشکل در تمام هنرستانهای موسیقی کشور، غیر از پایتخت وجود دارد. لازم به ذکر است که اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین، حمایتهای خوبی در زمینه کمک و همراهی هنرستانها داشته و همواره از فعالیتهای مثبت و مفید استقبال نموده که قابل تقدیر و تشکر است. شاهد این ادعا اینکه خوده بنده همواره به صورت مستقیم با مدیریت کل ارتباط داشته و درخواستها و کمبودها را مطرح نمودهام و انصافا موارد همیشه مورد توجه قرار گرفته است. اما با توجه به پیشینهی خوب قزوین در حوزه فرهنگ و هنر و وجود هنرمندان برجستهای که در این دیار وجود داشته و دارد، نزدیکی به پایتخت کشور و نقش شاهراهی قزوین و نیز ثروتی که به لحاظ وجود صنایع و ارگانهای مهم کشوری در این استان وجود دارد، انتظار میرود که مسئولین و متولیان مربوطه، نگاه ویژهتری به فرهنگ و هنر به ویژه در بخش زیرساختها و پرورش نسلهای جدید هنر فاخر داشته باشند. تزریق منابع مالی و حمایتهای بودجهای و مصوبات قانونی مفید میتواند، هنر این کهن دیار مینودری را به جایگاه شایسته و وارسته خود برساند.
در پایان از روزنامه محترم ولایت که همواره در رصد و بازتاب رویدادهای فرهنگی و هنری استان قزوین بیدریغ و منصفانه تلاش نموده و در معرفی هنرمندان جوان و نیز صیانت و پاسداشت پیشکسوتان عرصه فرهنگ و هنر فاخر نهایت همراهی و همدلی را انجام مینماید، کمال تشکر و قدردانی را دارم.