نقدینگی تهاجمی با مارمالاد تورم!
- شناسه خبر: 1207
- تاریخ و زمان ارسال: 23 شهریور 1401 ساعت 12:35
- بازدید :
وحید حاجسعیدی
در حال حاضر یکی از مشکلات اساسی و دانه درشت دولت، نقدینگی است. البته یکی از مشکلات اساسی و گریبانگیر خلقا… هم همان نقدینگی است. یعنی دولت از افزایش نقدینگی مینالد و ملت هم از کمبود نقدینگی!
ناگفته نماند این لابهلا عدهای به منظور کمک به دولت و کاهش نقدینگی در جامعه با دریافت حقوقهای آن چنانی و وامهای آنچنانیتر و مختصری اختلاس سعی در کاهش نقدینگی در سطح جامعه و کمک به دولت دارند و نیتشان خیر است.
اما نقدینگی چیست: به مجموعه پول (سپردههای دیداری بخش غیردولتی نزد بانکها و اسکناس و مسکوک در دست اشخاص) و شبه پول (سپردههای سرمایهگذاری مدتدار، سپردههای قرضالحسنه پسانداز و سپردههای متفرقه) نقدینگی گفته میشود. رشد بیرویه نقدینگی، باعث رشد سریع تقاضا برای کالاها و خدمات شده و چون در کوتاه مدت عرضه کالا و خدمات محدود است این امر منجر به ایجاد تورم در اقتصاد میشود که بیشترین تبعات منفی آن عاید اقشار آسیبپذیر جامعه میشود.
اما سوالی که برای ما پیش آمده این است که این نقدینگی که دوستان اقتصادی میزان آن را فیالمجلس چندین هزار میلیارد اعلام فرمودهاند الان دقیقاً کجاست؟ خلقا… که در خوشبینانهترین حالت، هشتشان گرو یازده یا دوازده است و برای خرید یک خودروی قسطی اول باید کمپین تشکیل بدهند؛ بعد هم در گرداب قرعهکشی و وامهای مختلف خودرویی را چند برابر قیمت جهانی خریداری کنند! در ثانی این روزها کسی جرات حمل یا نگهداری پول ندارد و کارشناسان اقتصادی رادیو هم بهترین سرمایهگذاری در مملکت را افتتاح حساب سپرده و دریافت سود و انتظار شنیدن خبر شادی بخش برنده شدن در قرعهکشی بانکها میدانند. از سویی بانکها هم از کمبود منابع مالی مینالند تا جایی که معتقدند توان پرداخت وام چند میلیونی ازدواج را ندارند و معتقدند باید بانکها یا شعب را در هم ادغام کرد! حالا بانکها با کدام پول دلالی، بنگاه داری، ساختوساز میکنند و املاک و مستغلات و کارخانه و زمین و سهام میخرند و به کارمندان خود وامهای یک درصد میدهند، اطلاع دقیقی در دست نیست و ما فقط توانستیم در اینترنت مفهوم نقدینگی و اثرات آن بر زندگی مردم عادی را پیدا کنیم و چیزی از اثرات آن بر زندگی بانکداران و مدیران ارشد بانکی در فضای مجازی پیدا نکردیم!
در ضمن نقدینگی مثل شیر دامداران نیست که در جوب ریخته شود یا مثل سیبزمینی و خرما دفن شود و یا مثل گوجهفرنگی تبدیل به رب و سس شود. ریال به ریالش حساب و کتاب دارد و باید به مافوق حساب پس داد. مثلاً میتوان با افزودن بند طلب قبلی در فیش حقوقی، معوقات با طعم ارزش افزوده ایجاد کرد و از ده سال قبل تاکنون برای مدیران ارشد پاداش تراشید. حالا کدام ارگان به جز آموزش و پرورش معوقات داشته و پرداخت نکرده وا… اعلم!
در خاتمه از مسئولین تقاضا داریم خواهشاً مراقب منابع مالی بانکها و صندوق امانات باشند و نشود دو روز دیگر ما مجبور شویم هر روز سری به بانک بزنیم و آن چندرغاز پولی را که در بانک سپرده گذاشتهایم شمارش کنیم و دوباره سر جایش بگذاریم. خیر از جوانیتان ببینید…