پوست موز «تورم» زیر پای مسکن ملی!
- شناسه خبر: 53672
- تاریخ و زمان ارسال: 30 بهمن 1403 ساعت 07:30
- بازدید :

نادیده گرفتن تورم و افزایش هزینههای ساخت
متقاضیان در نهضت ملی مسکن میتوانند به صورت گروههای چهارخانواری مراجعه و زمین دریافت کنند و مثلا چهار خواهر برادر با هم چهار واحد خانه بسازند و این نشان از سیال بودن طرح نهضت ملی مسکن داشت که این طرح حتی بافت فرسوده را هم لحاظ کرده است.
این طرح روی کاغذ بسیارعالی است و میتواند بسیاری از مشکلات مسکن را حل کند، اما به عقیده کارشناسان کمی خوشبینانه و با نادیده گرفتن واقعیتهایی مانند تورم، رکود تورمی و افزایش هزینههای ساخت نوشته و تدوین شده است و از آنجا که کشورمان مهد طرحهای عالی با اجرای بد است، نگرانیهایی از بابت اجرای طرح نهضت ملی مسکن از همان ابتدا پدید آمد.
نگرانیهای کارشناسان و صاحبنظران البته خیلی هم دور از واقعیت نبود، زیرا خیلی زود مشخص شد که دولت وقت، بسیاری از مشکلات را ساده انگاشته و حالا تورم و افزایش هزینههای ساخت گریبان طرح را گرفت تا جایی که قرار بود این طرح سالانه یک میلیون مسکن را تحویل دهد، اما در چهار سال اخیر اندازه یک سال تعهد هم نهضت ملی مسکن خانه تحویل مردم نشده است.
خوشبینی غیرواقعبینانه دولت سیزدهم در اجرای طرح
یک کارشناس مسکن در گفتگو با خبرنگار ولایت ضمن بیان اینکه بزرگترین مشکل نهضت ملی مسکن این بود که دولت اثر تورمی را محاسبه نکرد یا به خودش آنقدر اعتماد داشت که فکر میکرد تورم در دولت او افزایش پیدا نخواهد کرد، گفت: در صورتی که شاهد بودیم که دقیقا همین موضوع به پاشنه آشیل نهضت ملی مسکن بدل شد. نهضت ملی مسکن در صورتی که هزینههای ساخت خانه روزانه در کشور بالا نمیرفت و دولت واقعبینانه اثر تورمی را محاسبه میکرد، بهترین طرح بود.
محمدعلی باقرزاده با بیان اینکه دولت در ابتدا اعلام کرد که سالانه یک میلیون مسکن میسازد و مردم ۴۵ میلیون تومان آورده اولیه را بابت آمادهسازی زمین و نامنویسی بپردازند، سپس در همان زمان بین ۲۵۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان بسته به شهر بزرگ و کوچک و روستا وام دریافت کنند و خانه را بسازند، باقرزاده افزود: مشکل اینجا است که در ابتدای دولت سیزدهم با ۴۰۰ میلیون تومان فرد میتوانست ۸۰ متر مربع خانه بسازد، اما دولت فکرش را نکرد که سال بعد با همین میزان تسهیلات ۶۰ متر، سال بعدش ۴۰ متر و امسال ۱۰ متر مربع خانه، میتوان ساخت!
وی با بیان اینکه دولت سیزدهم خیلی خوشبینانه وارد ماجرا شده بود، در صورتی که تمام شاخصها نشان میداد که ما دچار رکود تورمی و تورم عجیب در بخش مسکن خواهیم بود، گفت: دولت دو راه پیش رو داشت. یکی اینکه میزان تسهیلات را بالا ببرد که این نیاز به منابع بانکی داشت و دوم اینکه تورم را پایین بیاورد که اصلا توان این موضوع نه در دولت سیزدهم بلکه در تمام دولتها طی سه دهه اخیر تا همین دولت چهاردهم وجود نداشته است.
این کارشناس مسکن و عمران با بیان اینکه دولت راهکار اول را اتخاذ کرد، یعنی تسهیلات بانکی را به ۳۰۰ و ۴۵۰ میلیون تومان و بعد هم به ۶۰۰ میلیون تومان افزایش داد تا بتواند آورده مردم را بیشتر کند، باقرزاده ادامه داد: مشکل اما اینجا است که وام مسکن بعد از چهار سال دو برابر شد، در صورتی که هزینه ساخت خانه طی چهار سال اخیر هر سال دو برابر شده است! یعنی بازهم همچنان فاصله معنیداری بین تسهیلات بانکی و توان ساخت خانه وجود دارد.
قیمت مسکن ملی از یک میلیارد فراتر رفته است
اما معاون مسکن ادارهکل راه و شهرسازی استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به قیمت واحدهای مسکن ملی آماده تحویل در شهرک مهرگان گفت: روزی که از متقاضیان مسکن ملی ثبت نام میشد، گفتهاند ۱۰ قسط ۴۰ میلیون تومانی پرداخت شود، اما تورم پیشبینی نشده و کارکرد پیمانکاران بر اساس کارشناسی سازمان برنامه است، ولی قیمت این پروژه با واحدهای ۹۴ متری، ۹۷ و ۱۰۳ متری به صورت علیالحساب متری ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.
محمدتقی زاجکانیها اضافه کرد: قیمت تمامشده هر واحد به طور میانگین با محاسبه متری ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان مصوب شورای تأمین مسکن استان قزوین از یک میلیارد و ۲۰۰ تا یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان است. تسهیلات واحدها ۵۵۰ میلیون تومان است که شاید تا ۶۵۰ میلیون تومان با تصویب شورای مسکن افزایش یابد.
افزایش هزینههای ساخت
از سوی دیگر، یک پیمانکار ساختمانی در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به افزایش تسهیلات ساخت از 550 به 650 میلیون تومان گفت: با ۶۵۰ میلیون تومان، در سال ابتدای دولت سیزدهم شاید مردم میتوانستند یک آپارتمان مناسب ۸۵ متری در نهضت ملی مسکن بسازند، اما حالا با این میزان تسهیلات نیمی از همان آپارتمان هم ساخته نمیشود، به ویژه بعد از افزایش عجیب قیمت سیمان و بتنریزی هزینههای ساخت خانه چندین برابر شده است.
مرتضی محمدی با بیان اینکه از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون مسکن در رکود بوده است، افزود: اما در همین رکود هم دو بار با اوجگیری قیمت ساخت روبهرو شده است که یکی در مقطع ۱۴۰۱ و دیگری در ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ با قطعی برق و گرانی سیمان و افزایش هزینههای ساختوساز بوده است.
وی ادامه داد: هزینه ساخت خانه تقریبا هر سال که میگذرد ۵۰ الی ۱۰۰ درصد بیشتر میشود، یعنی شما اگر امسال میتوانستید یک خانه را با ۸۰۰ میلیون تومان بسازید، سال دیگر همین موقع باید ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلیون تومان دیگر روی پولتان بگذارید.
این پیمانکار طرحهای عمرانی با بیان اینکه نهضت ملی مسکن طرحی بود که محاسبه درست و واقعبینانه اثر تورمی را در خود نداشت، گفت: با 650 میلیون تومان در بهترین حالت و با رعایت تمام موارد از جمله سفتکاری، سیمانکاری، اجرای نما، لولهکشی، سیمکشی و کابینت میتوان ۳۵ تا ۴۵ متر خانه ساخت، یعنی نیمی از متراژ خانهای که قرار است در طرح نهضت ملی مسکن ساخته شود.
محمدی با اشاره به اینکه امروز هزینه ساخت هر متر مربع خانه از صفر تا زمانی که صاحب خانه اسباب و وسایل خود را بیاورد بین ۱۲ تا ۱۹ میلیون تومان است و ما متوسط را ۱۴ تا ۱۵ میلیون تومان میگیریم، افزود: متقاضیان نهضت ملی مسکن با دریافت ۶۵۰ میلیون تومان وام باید ۶۵۰ میلیون تومان دیگر هم خودشان بگذارند تا بتوانند خانه را بسازند و این در حالی است که ۶۵۰ میلیون تومان تسهیلات باید پس هم داده شود و هدیهای از سوی دولت نیست!
***
لزوم افزایش تسهیلات ساخت مسکن ملی
با توجه به افزایش شدید قیمت ارز در ماههای اخیر و اثرات تورمی آن بر نرخ مصالح و دستمزدها، به نظر میرسد دولت باید برای افزایش سهم تسهیلات در نهضت ملی مسکن طرح دیگری را در دستور کار قرار دهد و به نظر میرسد این تسهیلات باید حداقل یک میلیارد تومان باشد، در غیر اینصورت کندی و توقف در اجرا گریبان نهضت ملی مسکن را در نقاط مختلف کشور و استان خواهد گرفت. در عین حال افزایش سرعت اجرا نیز میتواند بر کاهش اثرات تورمی اثرگذار باشد و البته اگر دولت بتواند روند رشد تورم را کند کرده یا متوقف کند، به همان اندازه اجرای طرح نهضت ملی مسکن سرعت خواهد گرفت.