مورفین، از حنجره معلم تا خزانه دولت
- شناسه خبر: 1423
- تاریخ و زمان ارسال: 27 شهریور 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
اشاره
«مورفین» نام مستندی است که چالشها و مشکلات رتبهبندی فرهنگیان را به تصویر می کشد. رتبه بندی معلمان یکی از مشکلات چند سال اخیر کشور است که سبب رنجش جامعه فرهنگیان شده و حتی در یک سال اخیر بارها و بارها این قشر را وادار به اعتراض و تجمعات گسترده کرده است. «مورفین» همچنان که از نامش برمیآید به این مساله مهم پرداخته است که چرا در طول این سالها دولتهای مختلف به جای درمان بیماری، فقط و فقط به تزریق «مورفین» اکتفا کرده اند تا این درد همچنان در پیکره قشر فرهنگیان باقی بماند و هر روز درمان آن دشوارتر شود.
مدتی پیش فیلم مستند «مورفین» به کارگردانی امیرکمالی الموتی و محمدرضا افتخاری و تهیهکنندگی محمدرضا امامقلی با حضور فرهنگیان و عوامل این مستند در سالن حافظ حوزه هنری اکران شد. به نظر میرسید فرهنگیان از ساخت این مستند و همچنین دغدغهمندی عوامل آن رضایت داشتند. در مجموع پرداختن حوزه هنری قزوین به موضوعی که این روزها سبب رنجش جامعه فرهنگیان شده بود حائز اهمیت است و همچنین اعتماد به دو کارگردان جوان که البته موفق شدند با کار میدانی و پژوهشی به خوبی به این مشکل بپردازند. تصاویر آرشیوی تاریخی که مربوط به دهههای گذشته است و همچنین گفتوگو با مسئولین متعدد درحوزه آموزش و پرورش و بیباکی عوامل و همچنین روحیه ماجراجویی سبب شده است که مخاطب بتواند به «مورفین» اعتماد کند. جهت اطلاع از چند و چون ساخت «مورفین» امیر کمالی کارگردان این مستند را به گپ و گفتی کوتاه دعوت کردیم که شرح آن در ادامه تقدیم شما فرهیختگان میشود.
¢ در ابتدا بگویید ایده ساخت مستند از کجا آمد؟
ما بررسی کردیم و متوجه شدیم که در مورد رتبهبندی فرهنگیان شنیدههای پراکندهای به گوش میرسد. اکثر این شنیدهها در یک فضای مهآلود قرار داشت. رسانههای متعدد حرفهای مختلفی میزدند که غالبا حرفهای فرهنگیان نبود و فرهنگیان نسبت به این موضوع انتقاد داشتند. همان طور که گفتم پس از بررسی به این نتیجه رسیدیم به این موضوع ورود کنیم تا بتوانیم مساله را ریشهیابی کرده و عمیقتر به آن بپردازیم.
¢ چه هدفی داشتید؟
هدف ما این بود تا بتوانیم پرداخت درستی به این مساله داشته باشیم و با دید مناسب رتبهبندی فرهنگیان را مورد کنکاش قرار بدهیم اگر این طور باشد طبیعتا راه حل مناسب هم پیدا خواهد شد.
¢ از چه زمانی شروع به کار کردید؟
تقریبا دی ماه سال 1400 بود که کار شروع شد و تا الان هم ادامه دارد. مراحل تولید، پیش تولید و پس تولید انجام شد.
¢ در کدام مرحله از کار با دشواری بیشتری مواجه شدید؟
به عنوان اولین کار بلندی که تولید کردیم قطعا سختیهای زیادی را در تمام مراحل متحمل شدیم که البته این خیلی بدیهی و طبیعی است. به نظرم کار اول به همان اندازه که سختی دارد تجربهاندوزی هم دارد. اما سختترین بخش مستند، متقاعد کردن افرادی بود که تمایلی به حضور در جلوی دوربین ما را نداشتند و تعدادشان هم کم نبود. در مجموع تعدادی را متقاعد کردیم ولی چند نفر را هم موفق نشدیم که متقاعد کنیم در مستند حضور داشته باشند تا با آن ها صحبت کنیم و این موضوع خیلی برای ما ناراحت کنند بود. اگر افرادی که در سنوات گذشته و یا حتی امروز مسئولیت داشتند و قبول می کردند که جلوی دوربین حضور یابند قطعا خیلی به ما کمک می کرد و نتیجه بهتری حاصل می شد.
¢ در مسیر ساخت مستند با ممیزی روبه رو نشدید؟
نه مشکل خاصی نبود.
¢ به عنوان سازنده مستند، مشکل عدم رتبهبندی صحیح فرهنگیان را در چه چیزی میبینید؟
رتبهبندی فرهنگیان در سال گذشته به صورت قانون درآمد و امسال هم آییننامهاش تدوین شد و در حال پیگیری است و مبلغی هم به حساب فرهنگیان واریز شد. مساله اصلی این است که کیفیت اجرای رتبهبندی خوب بوده یا نه؟ اصلیترین مساله و دغدغه رتبهبندی که دو هدف مهم دارد این است که نظام معیشت معلمان و ارتقای کیفیت آموزشی ارتقا یابد. رتبهبندی آیا به این دو هدف میرسد و با این هزینه بالایی که از لحاظ مالی و معنوی برای معلمان و دولت داشته توانسته به این دو شاخصه مهم دست یابد؟ اساسا نگاه این مستند طوری است که هم به مساله میپردازد و هم راهحل ارائه میدهد. راهحل را در جای دیگهای میبیند که دقیقا مشکل همان جا است. درواقع راهحل، ما را سوق میدهد به یک حکمرانی عدالت محور در نظام پرداخت. «مرفین» تلاش میکند مشکل را ریشهیابی کند. همه تلاش ما این بود که سعی کنیم نور را به آن قسمتی بتابانیم که شاید بخش تاریکتر ماجرا بود. به همین دلیل از همه فرهنگیان و به ویژه افرادی که دغدغه عدالت به خصوص در عدالت در نظام پرداخت فرهنگیان را دارند دعوت میکنیم که مستند «مرفین» را تماشا کنند.
¢ مشکل رتبهبندی فرهنگیان به چه زمانی بازمیگردد؟
تاریخچه رتبهبندی فرهنگیان به اوایل دولت دهم بازمیگردد که در واقع سعی کرد از فصل هفتم سند تحول آموزش و پرورش راهکار 2 و 10 را تحت عنوان رتبهبندی معلمان استخراج کنند و با همان هدف ارتقای نظام معیشت معلمان و ارتقای کیفیت آموزشی پیش ببرد. در واقع این طرح از همان موقع شروع شد و سیر 10 و 11 ساله دارد. دولت بعدی که سر کار آمد مبلغی را به عنوان فوقالعاده به فرهنگیان پرداخت کرد ولی گلایهها همچنان ادامه داشت چون رتبهبندی به صورت ناقص انجام شده بود. با توجه به اعتراضاتی که فرهنگیان داشتند مساله به دولت سیزدهم منتقل شد. دولت سیزدهم هم سعی کرد در حد توان خودش این مشکل را حل کند که حالا رسید به امروز. البته این سیر در مستند به صورت دقیق بیان میشود.
¢ برخی از افرادی که با آنها گفتوگو کردید در سنوات گذشته در نظام آموزش و پرورش مسئولیت داشتند آیا پاسخ دادند که چرا در آن زمان کوتاهی کردند؟
در خصوص رتبهبندی کسی که در گذشته مسئولیت داشت دکتر بحطایی بود و اتفاقا دلیل جدایی خودشان از کابینه را عدم اجرای رتبهبندی میدانند و دلیل استعفا و خارج شدنشان از دولت را همین عدم اجرای رتبهبندی میدانند.
¢ به نظر میرسد «مرفین» در اولین تجربه اکرانش نظر مخاطبان را جلب کرد چه برنامهای برای اکران عمومی دارد؟
انشاا… «مرفین» را در تهران اجرا خواهیم کرد. بعد از آن هم در شهرهای دیگر و به ویژه در قزوین اکران عمومی داریم. اطلاعرسانی اکران عمومی حتما از طریق کانالهای ارتباطی حوزه هنری قزوین و همچنین کانال ارتباطی «مرفین» اطلاعرسانی میشود. مجددا از همه اصحاب رسانه و دوستانی که در تصمیمگیری و حکمرانی نقش دارند همه افرادی که دغدغه عدالت به ویژه در نظام پرداخت را دارند و همین طور فرهنگیان و همهی افرادی که وارد حرفه مقدس معلمی میشوند و حتی فرهنگیان عزیز بازنشسته دعوت میکنم که مستند «مرفین» را تماشا کنند.
¢ و حرف پایانی:
کار ما یک قدم رو به جلو برای پیشرفت در حکمرانی عدالت محور و پیشرفت در اجرای عدالت و تحقق آرمانهای گام دوم است و خوشحال میشویم که همه دوستان حضور داشته باشند مستند را ببیند تا ما از نظراتشان استفاده کنیم.