«مهدیه قزوین» میتواند اَبرفرهنگسرا باشد
- شناسه خبر: 34093
- تاریخ و زمان ارسال: 10 اردیبهشت 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
در آن روز، شهردار وقت قزوین از احداث پروژه مهدیه بر اساس مدل مشارکتی خبرداد و ساخت این پروژه در زمینی که به عنوان پارک پنج هکتاری در نظر گرفته شده بود با سطح اشغال 2 هزار و 400 مترمربع و زیربنای 10 هزار متر مربعی آغاز شد و مدت زمان اجرای آن 24 ماه برنامهریزی شده بود.
آنگونه که ایسنا در آن روز گزارش کرد؛ شهردار وقت، پروژه مهدیه را دارای پارکینگ و دسترسی لازم مطرح کرده بود که آورده شهرداری در این پروژه «زمین و پروانه» ساخت بوده و قرار شده بود اجرای آن پروژه توسط «آقای مهدی صباح» به عنوان بخش خصوصی به اجرا درآید که بررسیهای روزنامه ولایت نشان داد نام «مهدی صباغ» شهردار فعلی قزوین صحیح است.
استاندار وقت هم در زمان آغاز عملیات اجرایی پروژه مهدیه قزوین، آن را پروژه ارزشمندی عنوان کرده بود به این دلیل که استانهای دیگر از پایگاه مهدیه برخوردارند و خلأ این پایگاه در قزوین به طور جدی احساس میشد. به هنگام اجرای پروژه مهدیه برای آن کاربریهای زیادی تعریف شده بود که کانون قرآن و مجتمعهای فرهنگی از جمله این کاربریها بوده است.
در زمان آغاز عملیات اجرایی پروژه مهدیه قزوین، گفته شده بود این مجموعه در چهار طبقه احداث میشود و 100 میلیارد ریال اعتبار برای آن نیاز هست؛ برای این پروژه دو سالن اجتماعات نیز پیشبینی شده است.
هرچند قرار بوده است پروژه مهدیه ظرف مدت دو سال به سرانجام برسد؛ اکنون پس از گذشت 11 سال شاهد هستیم همچنان تکمیل نشده است؛ اعضای هیات امنای آن هم که از اعضای اسبق شورای شهر قزوین بودند نیز از پاسخگویی در این باره امتناع کردند؛ رئیس هیات امنای پروژه هم به تلفنهای ما پاسخ نداد!
پروژه مهدیه قزوین به صورت مشارکتی با شهرداری برنامهریزی شده است
اما؛ فرجا… فصیحی رامندی عضو شورای شهر قزوین در این باره در گفتوگو خبرنگار ولایت اظهار کرد: موضوع اجرای پروژه مهدیه قزوین از دوره سوم شورای شهر آغاز شد که در آن زمان موسسه منتظران مهدی برای احداث این مجموعه طی یک تفاهمنامه با شهرداری اقدام کرد.
او مطرح کرد: در زمان اجرای پروژه اعضای هیات امنای موسسه منتظران مهدی از افراد عالی رتبه شهرداری بودند؛ زمین را هم شهرداری در قالب تفاهمنامهای براساس مدل مشارکتی به موسسه واگذار کرد.
این عضو شورای شهر ادامه داد: در شورای چهارم اذعان شد که وجود برخی از اعضای شهرداری و شورای شهر با عضویت در هیات امنای پروژهای مشارکتی مغایر قانون است؛ از همین رو آنها از موسسه خارج شدند .
به گفته فصیحی رامندی، رئیس هیات امنا موسسه منتظران مهدی اکنون دارای جایگاه بالایی در شهرداری میباشد؛ هزینه ساخت آن را هم تاکنون از محل آورده شخصی، همکاری خیران و تاحدودی اعتبارات دولتی تامین کرده است و به نظر میرسد که بیش از یکصد میلیارد تومان برای آن هزینه شده باشد. هرچند مدیر این موسسه از زمانی که وارد شهرداری شددیگر برای آن اقدامی انجام نداده است.
او توضیح داد: در اجرای این پروژه، توافق شده بود پس از اینکه پروژه تکمیل شد، شهرداری از فضای آنجا برای برنامههای عمومی استفاده کند. اکنون در شرایطی قرار گرفتهایم که اعتبار زیادی برای تکمیل آن نیاز هست و تنها با مشارکت مردم و خیران امکان تکمیل آن نیست و همین نبود منابع مالی و عدم تامین منابع سبب شده است که سالها متوقف بماند.
عضو شورای شهر قزوین بیان کرد: پروژه مهدیه میتواند کاربری فرهنگی و مذهبی خوبی داشته باشد، پیشنهاد هم شده بود که به عنوان مصلی شهر مورد استفاده قرار گیرد؛ اما دفتر امام جمعه نسبت به این موضوع نظر مثبت نداشت و در حال حاضر تنها گاهی اوقات برنامههای مذهبی و فرهنگی در آنجا برگزار میشود.
فصیحی رامندی عنوان کرد: هرچند شهر به یک فرهنگسرای جامعه نیاز دارد؛ اما از آنجایی که پروژه مهدیه به موسسه خیریه تعلق دارد نمیتوانیم از منابع دولتی یا منابع شهرداری برای تکمیل و اجرای آن هزینه کنیم.
او توضیح داد: البته در این پروژه، مشارکت شهرداری تنها در قالب اعطاء زمین بوده است تا پس از تکمیل، از آن برای استفاده شهروندان بهرهبرداری صورت گیرد. درحال حاضر نیز اعتبار زیادی برای تکمیل نیاز هست و کمکهای مساعدتی شهرداری به مساجد پاسخگوی نیاز پروژه برای اجرای آن نیست.
این عضو شورای شهر قزوین همچنین اضافه کرد: در شورا پیشنهاداتی از سوی برخی از اعضا ارائه شده است لکن نیاز به رسیدگی حقوقی و اتخاذ تصمیم قانونی دارد؛ چنانچه ضرورت ایجاب نماید میبایست در قالب تفاهم نامه جدید اقدام شود.
پروژه مهدیه به عنوان اَبرفرهنگسرای متعلق به شهرداری تکمیل شود
رئیس کمیسیون بانوان شورای اسلامی شهر قزوین نیز در صحن شورا با تاکید براینکه پروژه مهدیه باید به عنوان یک «اَبرفرهنگسرای متعلق به شهرداری» تکمیل شود؛ خواستار ارایه گزارش و اطلاعات تمامی املاک، ساختمانها و زمینها به شورا شد که بدون هیچگونه قرارداد و تفاهم نامهای به صورت مشارکتی به نهادها و موسسات واگذار شده است.
فاطمه اشدری، رئیس کمیسیون بانوان و امورخانواده شورای اسلامی شهر قزوین در جلسه علنی شورا که با دستور کار بررسی لوایح شهرداری برگزار شد در طرح دیدگاه خود پیرامون لایحه تکمیل و تجهیز ساختمان مهد قرآن کریم؛ اظهار کرد: اموال شهرداری را نمیتوان هبه کرد؛ اما میتوانیم با مجموعه و موسسات به صورت مشارکتی اقدام کنیم. بنابراین اسناد مثبته دال بر مشارکت و همکاری شهرداری با مهد قرآن کریم استان به شورا ارایه شود تا بتوانیم در خصوص تامین اعتبار تجهیز این ساختمان تصمیمگیری کنیم.
او با تاکید بر لزوم برقراری مساوات در انعقاد قرارداد با شهرداری از سوی موسسات مردمی عنوان کرد: تجهیز و تکمیل ساختمان مهد قرآن قزوین هر چند امری پسندیده است؛ اما اگر قرار است با مشارکت شهرداری برای موسسه قرآنی تصمیمی گرفته شود باید برای دیگر مجموعههای قرآنی نیز تصمیماتی اتخاذ شود.
اشدری تاکیدکرد: لازم است هر قراردادی که با مشارکت شهرداری آغاز و وارد هر نوع فعالیت فرهنگی و اقتصادی شده است اسناد و قراردادهای مربوطه ارائه شود و در بخش مشارکت مردمی تعیین تکلیف شود.
او با اشاره به پروژه مهدیه مطرح کرد: به نظر میرسد امروزه دیگر این پروژه ازسوی موسسه آوردهای ندارد؛ حداقل اینکه این ادعا در جایی ثبت نشده است و تمامی پروژه از سمت شهرداری و با آورده آن هزینه شده است و میتوان گفت تمامی حقوق این پروژه متعلق به شهرداری یعنی متعلق به مردم و شهروندان عزیز است؛ چرا که یکی از پروژههای بودجه سال ۱۴۰۲ پروژه با موضوع مهدویت است و با لحاظ اینکه این پروژه نیمه تمام به عنوان «اَبر پروژه فرهنگی» به شمار میآید شایسته است با نظر مساعد همکاران، اعضای محترم شورا و با توجه به اینکه که عنوان مهدویت زیبنده این مکان است به نام «فرهنگسرای فرهنگی و مذهبی مهدویت» مزین شود .
رئیس کمیسیون بانوان شورای اسلامی قزوین خاطرنشان کرد: این پروژه میتواند یک اَبر فرهنگسرا باشد و باید به عنوان یکی از پروژههای شهرداری تکمیل و به بهرهبرداری برسد تا آیندگان ما را زیر سوال نبرند.
زمین پروژه مهدیه قزوین مشکل کاربری داشت
عبدالحمد زاهدی استاندار اسبق قزوین نیز که به اذعان خود در دوران مسئولیتش برای اجرای پروژه مهدیه پیگیریهای زیادی را انجام داده و در اینباره با مقامات ارشد وزارت راه و شهرسازی هم رایزنیهایی داشته است در گفتوگو با خبرنگار ولایت اظهار کرد: پروژه مهدیه قزوین خصوصی است و دولت نمیتواند برای آن برنامهای داشته باشد. البته رئیس موسس این پروژه تاکنون در قزوین مسجد و حسینههایی از محل خیریه احداث کرده است و با همین روحیه هم ساخت مهدیه قزوین را آغاز کرد.
او تصریح کرد: زمانی که در استان مسئولیت استانداری را عهدهدار شدم مرحله صفر کاری پروژه مهدیه به اتمام رسیده بود؛ البته در آن زمان با توجه به اینکه دفتر امام جمعه درخواست داشت که در پارک بانوان قزوین مصلی ساخته شود، رئیس موسسه سازنده مهدیه قزوین برای تبدیل آن به مصلی اعلام آمادگی کرد که موافقت نشد.
استاندار اسبق قزوین تشریح کرد: زمینی که به این پروژه اختصاص یافته کاربری دیگری داشته است که اکنون درباره اینکه به طور دقیق دارای چه کاربری بوده است حضور ذهن ندارم؛ اما تا زمانی که در قزوین بودم مشکل کاربری آن برطرف نشده بود.
زاهدی یادآورشد: زمانی که استاندار قزوین بودم در سفر وزیر وقت راه و شهرسازی به استان با جدیت موضوع تکمیل پروژه مهدیه را پیگیری کردیم؛ اما شورای عالی معماری و شهرسازی نپذیرفت. این نیز درحالی بود که ما موافق بودیم با توجه به اینکه پروژه آغاز شده و تا مراحلی هم ساخته شده بود کاربری پروژه تغییر کند تا با حل مشکلات شاهد تکمیل و بهرهبرداری از این پروژه باشیم.
او تاکید کرد: شاید اگر این مسایل حل میشد میتوانستیم از محل اعتبارات دولتی برای شتاب در اجرای پروژه اقداماتی داشته باشیم.
استاندار اسبق قزوین بیان کرد: متاسفانه موارد زیادی در بخشهای دولتی، خصوصی و خیریه کشور داریم که پروژهای، تعریف میشود؛ اعتبار اندکی هم برای آن در نظر میگیرند؛ عملیات اجرایی آن آغاز میشود تا سرانجام برای ادامه آن تصمیمگیری صورت گیرد. همین نگرشها منجر به تاخیر در اجرای پروژهها میشود این هم بدون توجه به این است که پروژههای نیمهتمام همواره موجب نارضایتی مردم هستند.
زاهدی با اشاره به اینکه تاخیر در اجرای پروژه موجب بالا رفتن قیمت تمام شده آن میشود و از لحاظ مالی به دولت آسیب میزند؛ عنوان کرد: متاسفانه این روند در بخش خصوصی هم هست؛ در پروژه مهدیه هم با این مشکل روبرو شدیم که پروژه خیریه بوده و قرار بوده است با مشارکت خیران ساخته شود و همین تاخیر در اجرا مشکلاتی برجای گذاشته است.
او همچنین خاطرنشان کرد: اگر مشکل کاربری آن حل شده باشد یا حل شود؛ این امکان وجود دارد که با توجه به نیازهای قزوین از محل اعتبارات دولتی برای آن اعتباراتی در نظر گرفته شود تا شتاب پیدا کند و تکمیل شود.
اجرای پروژههای مشارکتی همواره با تاخیر روبرو است
مهدیهالسادات میرناصری، مدرس دانشگاه به عنوان فرد مطلع از پروژه مهدیه نیز در گفتوگو با خبرنگار ولایت درباره عدم اجرای به موقع پروژههای عمرانی اظهارکرد: امروزه در پروژههای عمرانی به دلیل محدودیتهای اقتصادی، دو موضوع «ساختار شکست و پیشبینی بودجه پروژه» به درستی و به صورت واقعی صورت نمیپذیرد و این مساله در پروژههای مشارکتی در استان بیشتر است و اغلب مدت زمان زیادی به طول میانجامد تا به نتیجه برسند.
او تصریح کرد: در پروژههایمشارکتی به طور معمول در قراردادی که منعقد میشود یا سهمی که در ابتدا برای طرف مشارکت کننده دیده میشود موارد به راحتی پذیرفته میشود؛ اما اغلب، طرف مشارکت کننده در حین کار با مشکلات آن مواجه میشود.
این کارشناس حوزه معماری عنوان میکند: تجربه پروژههای مشارکتی در استان نشان داده است که مدل عقد قرارداد و شیوههای توافق طرفین در خلال کار با اختلاف مواجه میشود و به نظر میرسد در اجرای پروژههای مشارکتی، طرفین مشارکت کننده نگاه «برد، برد» بر پروژه ندارند و ادامه کار با تقابل و در نتیجه توقف کار مواجه میشود.
میرناصری با اشاره به اینکه اجرای پروژه مهدیه قزوین با کمبود منابع مالی مواجه شده است؛ مطرح کرد: تا وقتی که در اجرای پروژهها، پیشبینی منابع مالی با توجه به ضریب تورم به روز و واقعی نباشد با این گونه مشکلات مواجه میشویم.
او اضافه کرد: پروژه مهدیه عامالمنفعه است و وقتی منابع مالی وجود ندارد؛ ولی مالک، کار اجرایی را شروع میکند طبیعی است که اجرای آن آرامآرام ادامه پیدا کند.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: در اغلب بناهای موجود این موضوع از گذشته تاکنون مسبوق به سابقه بوده است؛ برای مثال «مسجد جامع عتیق قزوین و یا مسجد امام اصفهان» در زمان ساخت، عملیات اجرایی آنها مرحله به مرحله انجام شده است تا به سرانجام رسیدهاند و در طول ادوار تاریخی تکامل پیدا کردهاند و به آنها اضافه شده است.
میرناصری توضیح داد: متاسفانه در طراحی مگا پروژهها (پروژههای عظیم سرمایهگذاری شده) به آرزوهای خود رجوع میکنیم و منابع ریالی و واقعیتها را در نظر نمیگیریم به همین دلیل است که میبینیم اجرای پروژهای مانند مصلی بزرگ تهران این همه سال ادامه داشته است.
او تصریح کرد: تا وقتی در طراحی پروژهها واقعیتهایی همچون محدودیت منابع مالی، تغییر اولویتها همراه با جابجایی مدیران، عدم تزریق به موقع اعتبارات و نداشتن روحیه کار گروهی در نظر گرفته نشود نمیتوان به اجرای یک طرح امیدوار بود.
او همچنین تاکید کرد: در شرایط فعلی مدل مدیریتی و اقتصادی کشور ما، هرچه پروژهها بزرگتر تعریف شوند؛ محکوم به شکست خواهند شد زیرا دستگاههای اجرایی آزادی عمل برای تصمیمگیری ندارند از سویی دیگر نیز افراد به دلیل وجود مقررات دست و پاگیر به راحتی نمیتوانند با دستگاهها مشارکت کنند و نهادهایی که باید تسهیل کننده این امور باشند وارد موارد محل اختلاف نمیشوند. بنابراین تا وقتی بلندپروازانه فکر کنیم و بر اساس واقعیتها پروژه تعریف نکنیم روند تاخیر در اجرای پروژهها ادامه خواهد داشت.