منطقه ویژه اقتصادی میتواند موجب تحول صادرات استان شود
- شناسه خبر: 7485
- تاریخ و زمان ارسال: 20 دی 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
به گزارش خبرنگار ولایت، کارگروه توسعه صادرات استان با چهار دستور کار شامل: گزارش تجارت خارجی استان، ارائه گزارش اقدامات انجام شده اتاق بازرگانی در زمینه توسعه تجارت خارجی، گزارش اتحادیه صادرکنندگان استان از موانع و مشکلات صادرکنندگان استان، گزارش اقدامات شرکت نمایشگاههای بینالمللی استان درباره برگزاری نمایشگاههای تخصصی و طرح توسعه فضای نمایشگاهی به ریاست محمدمهدی اعلایی استاندار قزوین در سالن شهید سلیمانی استانداری قزوین برگزار شد.
محمدمهدی اعلایی در این نشست با اشاره به وجود مشکلات و ناپایداریها در حوزههای مختلف اقتصادی همچون نرخ ارز اظهار کرد: با وجود تمامی چالشها خوشبختانه شاهد هستیم استان در میزان صادرات به لحاظ ارزشی و وزنی افزایش داشته است که این نشان میدهد اقتصاد استان از پویایی لازم برخوردار است.
او با تاکید بر اینکه حوزه صادرات استان جای تلاش و کار بیشتری دارد؛ تصریح کرد: به منظور توسعه و رونق صادرات قزوین باید بخش دولتی و بخش خصوصی باید برای انجام اقدامات و دستیابی به دستاوردهای بهتر در این زمینه تلاش بیشتری داشته باشند.
استاندار قزوین با بیان اینکه صادرات پیشران توسعه است و به شکل محسوسی میتواند در توسعه اقتصادی اثرگذار باشد؛ عنوان کرد: ما باید علاوه بر ارزش صادرات به تنوع کالاهای صادراتی، مزیتها، ایجاد ارزش افزوده این حوزه توجه داشته باشیم. در این راستا باید کالاهایی که از استان صادر میشوند نیز دارای کیفیت مطلوب باشند تا به مزیتهای اقتصادی و صنعتی استان را به خوبی نشان دهند.
اعلایی تاکید کرد: برای آنکه بتوانیم در حوزه صادرات به دستاوردهای بهتری برسیم باید میان اتاق بازرگانی، اتحادیه صادرکنندگان و سازمان صمت همگرایی وجود داشته باشد؛ همچنین فضای تجارت بینالمللی استان قزوین در حوزه صادرات و واردات باید بتواند ارتباط با سرمایهگذاران خارجی را تسهیل کند و به دنبال آن باشیم شرکای اقتصادی تولیدکنندگان و بازرگانان استان در خارج از کشور برای سرمایهگذاری در استان جذب شوند.
او با بیان اینکه در حال حاضر استان قزوین در حوزه سرمایهگذاری خارجی جزو استانهای برتر کشور است؛ یادآور شد: میزان این سرمایهگذاریها در استان قابل توجه نیست و باید برای رشد آن تلاشهای جدیتری صورت گیرد.
مقام ارشد دولت در استان اضافه کرد: تسهیلگری در حوزه گمرک نیز باید افزایش یابد؛ چراکه این موضوع میتواند کمک کند تا آمارهای واقعی صادرات استان توسعه پیدا کند.
اعلایی در ادامه سخنانش با تاکید براینکه ظرفیت مغفول منطقه ویژه اقتصادی قزوین در کنار استقرار گمرک و نمایشگاههای بینالمللی میتواند به میزان قابل توجهی در استان و کشور تبدیل شود؛ توضیح داد: باید گمرک را در استان جدی بگیریم چراکه این ظرفیت در کنار منطقه ویژه اقتصادی فرصت مناسبی برای توسعه صادرات رونق اقتصادی استان خوهد بود .
او یادآور شد: در یک سال گذشته اقدامات موثری در استان رخ داده است که میتواند به تقویت اقتصاد منطقه کمک کند که راهاندازی دفتر پلیس بینالملل، ایجاد پلیس امنیت اقتصادی و فعال شدن دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در قزوین ازجمله این اقدامات است.
این مسئول با تاکید بر اینکه سایر نهادهای لازم برای توسعه تجارت باید در استان فعال شوند؛ ابراز کرد: در حال حاضر صندوق ضمانت صادرات نیز در استان راهاندازی شده که همه این کارها زیرساخت و بستر توسعه اقتصادی است و میتواند به توسعه منجر شود.
اعلایی تشریح کرد: در دفتر نمایندگی وزارت خارجه در قزوین نیز شرایط بهتری مهیا شده است که پیشنهاد میکنیم در این مجموعه همواره کارهای نرم دیپلماسی انجام دهند به صورت گستردهتر و هدفمند فعالیت کند. از ریاست جدید آن نیز درخواست داریم دعوت از سفرای مختلف را جدی تلقی کند، اولویت این دعوتها نیز توجه به کشورهای هدف صادراتی و وارداتی استان باشد تا زمینه معرفی توانمندیهای قزوین تقویت شود.
او خاطرنشان کرد: دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه در استان قزوین در گذشته با نگاههای رایج و سنتی همراه بوده و ما علاقهمند به این نوع فعالیت نبودیم و لازم بود تحولاتی را در آن ایجاد کنیم که این امر محقق شد و امیدواریم اقدامات خوبی در استان داشته باشد.
ـ صادرات 778 هزار تن کالا از استان
معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صمت استان نیز در این نشست با ارائه گزارشی از عملکرد سازمان در حوزه تجارت خارجی استان اظهار کرد: در 9 ماه نخست امسال بیش از 778 هزار تن کالا به ارزش 494 میلیون دلار از استان به خارج از کشور صادر شده است.
مجید برزگر تصریح کرد: در این مدت بیشترین محصولات صادراتی استان شامل: میلگرد آجدار، مفتول مسی، روغن پایه معدنی، شمش روی، شیشه دارویی، موم پارافین، رزین، پودر شوینده، مفتول فولادی، شیرخشک، هیدروکربن و سایر مقاطع طویل فولادی بوده است.
او ابراز کرد: کشورهای هدف صادراتی استان نیز بیشتر شامل: عراق، ترکیه، افغانستان، امارات، پاکستان، ترکمنستان، ارمنستان، روسیه، هند، ازبکستان، روسیه، آذربایجان، گرجستان، تاجیکستان، بلغارستان، اسپانیا، عمان، میانمار، قزاقستان و ایتالیا بوده است.
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بین المللی استان نیز دیگر سخنران این نشست بود که در سخنانی اظهارکرد: امسال با برگزاری 37 عنوان نمایشگاه در استان رکورد برپایی نمایشگاههای بینالمللی در این استان شکسته شد؛ البته در انتخاب نمایشگاهها به تنوع فعالیتها و نیازهای بازار و مردم توجه جدی شد تا گروههای مختلفی به نمایشگاه جذب شوند.
احمدخورگامی با بیان اینکه رونق فعالیتهای نمایشگاهی و تعدد برگزاری آن میتواند علاوه بر ایجاد فرصتهای شغلی و جذب گردشگر به اقتصاد و معیشت گروههای مختلفی مانند فروشندگان، رانندگان، کانونهای تبلیغاتی کمک کند؛ اضافه کرد: تقویم نمایشگاهی برای سال آینده 44 عنوان نمایشگاه برنامهریزی شده است؛ همچنین از آنجایی که کوچکترین سایت نمایشگاهی کشور در قزوین است طرح توسعه نمایشگاه بینالمللی استان تهیه شده است که در صورت موافقت و همکاری مسئولان استانی برای اجرای آن آمادگی داریم.
ـ مخالفت استاندار با پیشنهاد توسعه کوتاهمدت فضای نمایشگاههای بینالمللی قزوین
البته، استاندار با پیشنهاد توسعه کوتاه مدت فضای نمایشگاههای بینالمللی قزوین مخالفت و در این باره بیان کرد: موقعیت مکانی و فضای نمایشگاه بینالمللی قزوین شایسته مردم قزوین نیست و توسعه در مکان فعلی هیچ توجیه منطقی ندارد و باید یک مکان بزرگ و مناسب مانند نمایشگاههای بینالمللی زنجان و مشهد برای استان احداث شود.
ـ ضرورت راهاندازی شرکت «رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان»
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان نیز دیگر سخنران این نشست بود که درسخنانی خواستار راهاندازی شرکت «رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان» شد و در این باره اظهار کرد: این شرکت در چند استان همچون اصفهان راهاندازی شده است و به عنوان یک حلقه واسط میان واردکننده و صادرکننده و تامین ارز آنها فعالیتهای موثری داشته است که با راهاندازی آن در استان نیز میتوان بخشی از مشکلات فعالان اقتصادی را از این طریق حل کرد.
مهدی عبدیان با تاکید بر اینکه صادرکنندگان از دولت انتظار حمایت دارند؛ تصریح کرد: بیشتر مشکلات صادرکنندگان کالای غیرنفتی در زمینه تعهدات ارزی است که امیدواریم برای رفع این مشکل تدابیری صورت گیرد.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان با بیان اینکه گاهی اوقات سیاستها و رویکردهای مسئولان به جای تشویق صادرکننده موجب بروز مشکلات بیشتر میشود و این تشویق به تنبیه تبدیل میشود، بیان کرد: در حال حاضر نرخ بازار متشکل حدود 36 هزار تومان و بازار آزاد بیش از 40 هزار تومان است و این مابهالتفاوت برای صادرکننده زیان است و باید برای آن تدابیری صورت گیرد.
عبدیان عدم پرداخت تسهیلات از سوی بانکها را از دیگر مشکلات فعالان اقتصادی برشمرد و توضیح داد: وقتی بانکها برای سپردهها سودهای 24 درصدی پرداخت میکنند بدون تردید پرداخت تسهیلات با سود 18 درصد برای آنها جذابیت ندارد؛ از این رو رغبتی برای پرداخت تسهیلات بانکی به تولیدکنندگان و صادرکنندگان نداریم که انتظار داریم این مشکل در استان برطرف شود.
البته استاندار قزوین درباره حل مشکلات صادرکنندگان استان نیز دستور داد به منظور حل مشکلات صادرکنندگان هرچه سریعتر با هماهنگی معاون اقتصادی سایر دغدغههای آنها با معاون اول رئیس جمهور مکاتبه شود تا مشکلات آنها به صورت اساسی برطرف شود./ی