مطالبه فعالان اقتصادی استان از رئیسجمهور آینده
- شناسه خبر: 37833
- تاریخ و زمان ارسال: 6 تیر 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
گزارش ـ مریم بهبهانیفر
مقدمه: فعالان بخش خصوصی استان که همواره در عرصههای مختلف کشور پای نظام بودهاند و در شرایط تحریم و روزهای سخت جنگ اقتصادی از هیچ کوششی برای حفظ استقلال و تحقق خودکفایی ملی دریغ نکردهاند تا آنجایی که اغلب مسئولان ملی و استانی از آنها به عنوان فرماندهان اقتصادی یاد نمودهاند؛ اکنون در آستانه برگزاری چهاردهمین دوره از انتخابات ریاست جمهور امیدوار به ایجاد تحول در کشور و رفع موانع تولید هستند.
آنها در گفتوگو با روزنامه ولایت مطالباتی مرتبط با شرایط فعلی کسب و کار مطرح کردند و خواستار توجه به رفع این چالشها از سوی دولت آینده و تیم اجرایی آن شدند.
تلاشگران عرصه صنعت و تولید استان، انتخاب فردی کارآمد و متخصص به مسائل اقتصادی و دیپلماسی برای رئیسجمهوری را برای اعتلای آینده کشور بسیار تاثیرگذار دانستند و هرگونه قصور در این باره را منجر به پیامدهای جبرانناپذیری دانستند. آنها از انتخابات به عنوان یک رویداد سیاسی مهم و فرصتی برای نقشآفرینی مردم در تعیین سرنوشت خود یاد کردند و مشارکت مردم را لازمه تغییر اساسی در وضعیت کشور و رفع مشکلات کنونی مطرح کردند.
آنچه در ادامه میآید مطالبات برخی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان استان از رئیسجمهور آینده است.
تیم اجرایی دولت آینده از متخصصان و کارشناسان با تجربه تشکیل شود
مجید سعیدیان، بازرس انجمن فولاد کشور در اینباره در گفتوگو با خبرنگار ولایت اظهار میکند: به عنوان صنعتگر و تولیدکننده از رئیسجمهور آینده کشورمان انتظار داریم که برای هر صنفی کارشناس واقعی انتخاب کنند و مطالبات تولیدکنندگان و فعالان عرصه صنعت را به صورت تخصصی و از طریق کارشناسان متخصص این حوزه پیگیری کند.
او تصریح میکند: در این مدت 44 سال که از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد 36 وزیر در کشور ما تغییر کرده است؛ این تاسفبرانگیز است. اکنون این سئوال ایجاد میشود؛ کدام وزیر توانسته است تمامی توان و تخصص خود را برای صنعت و تولید بگذارد.
در حوزه صنعت کار کارشناسی بسیار حائز اهمیت است
مدیرعامل واحد صنعتی فولاد خرمدشت با تاکید بر اینکه در حوزه صنعت کار کارشناسی بسیار حائز اهمیت است؛ مطرح میکند: ما انتظار نداریم رئیسجمهوری روی کار بیاید که خود تولیدکننده و صنعتگر باشد بلکه میخواهیم یک تیم صنعتی متخصص داشته باشد و برای رشتههای مختلف در حوزه صنعت و تولید دارای کارشناس باشد.
سعیدیان توضیح میدهد: پسندیده نیست؛ فردی که دارای تحصیلات مدیریت صنعتی است برای وزیر صمت انتخاب شود؛ چراکه چنین فردی از نفت، پتروشیمی، فولاد، لوازم خانگی اطلاع کافی ندارد هریک از این خوشههای صنعتی به تخصصهایی نیاز دارند. با توجه به شرایط اقتصادی کشورمان و وجود تنگناهای متعدد در حوزه تولید، نیاز هست رئیسجمهور آینده از انجمنهای صنعتی که در عرصههای مختلف تولید دارای تجربه و تخصص هستند استفاده کند تا بتواند با بهرهگیری از توان تخصصی آنها و اخذ تصمیمهای کارشناسانه به مشکلات فعلی صنعت پایان دهد و حوزه اقتصاد کشور را سامان بخشد.
حوزه صنعت دچار دگرگونی و آسیبهای جدی است
او با بیان اینکه در حال حاضرحوزه صنعت دچار دگرگونی و آسیبهای جدی است؛ عنوان می کند: برای مثال در حوزه صادرات فولاد، تصمیمهای اتخاذ شده موجب شد من که پنج سال متوالی صادرکننده برتر استان در صنایع فولاد بودم امسال نتوانم یک دلار صادرکنم.
این صادرکننده نمونه استانی اضافه میکند: سیاستهای غلط، ناهماهنگی میان وزارت صمت با بانک مرکزی و سازمان توسعه و تجارت موجب این مشکلات شده است؛ به ما گفته شده است در زنجیره فولاد برای صادرات باید ارز را به مبلغ چهل هزار تومان به ما بدهید و مواد اولیه را با دلار شصت هزار تومان بخرید که این سیاستگذاریها موجب آسیب به صنعت شده است تا آنجایی که اغلب نوردکاران یا واحدهای تولیدی خود را تعطیل کردهاند.
سعیدیان قطع دائم انرژی برق را از دیگر دغدغههای فعالان حوزه تولید برشمرد و یادآور میشود: متاسفانه با شروع فصل تابستان سه روز در هفته برق تولیدکنندگان فولاد را قطع میکنند که این روند برای ما آسیبهای جبران ناپذیری دارد و امیدواریم دولت جدید عزمی جدی برای رفع موانع تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی داشته باشد.
برنامههای زیرساختی استان قزوین در دولت جدید عملیاتی شوند
علی محمد زمانی، عضو خانه صنعت و معدن کشور و رئیس خانه صمت استان نیز در گفتوگو با خبرنگار ولایت درباره مطالبات فعالان اقتصادی از رئیسجمهور آینده و تیم اجرایی آن اظهار میکند: برای استان از دولت نهم برنامه زیرساختی تعریف شده است و تاکنون هم پیگیر آنها هستیم؛ اما در این سالها اجرایی نشده است.
او تصریح میکند: در دولت نهم با توجه به موقعیت جغرافیایی قزوین و از آنجایی که این استان در کریدور شمال و جنوب، شرق و غرب کشور قرار دارد برای تسهیلگری در حوزه تولید و رفاه حال شهروندان پنج طرح زیرساختی مطرح شد؛ یکی از این طرحها، «مترو یا سیستم ریلی سریع السیر برقی هشتگرد ـ قزوین» است. طرح دیگر «فرودگاه قزوین» بود که با توجه به حجم تولیدات استان به ویژه تولید بالای محصولات کشاورزی، رویکرد فرودگاه باری برای آن در نظر گرفته شد؛ البته حملونقل مسافر هم در این طرح گنجانده شده است.
این مدیر اقتصادی ادامه میدهد: سومین طرحی که در دولت نهم مطرح شده بود و در دولت دهم پیگیری شد؛ طرح «هاب لجستیک» است که با توجه به موقعیت قزوین پارک لجستیک یا دهکده باربری هم از آن یاد میشود. این طرح درواقع یک پایانه حمل و نقل است که سازمان دهی، تفکیک و توزیع حمل و نقل کالا از قزوین به همه کشور و بیرون کشور را عملیاتی میکند طرح چهارم نیز «بندر خشک» بود که پیشنهاد شد؛ این بندر از دریا فاصله دارد و پایانهای است که محمولههای منتقل شده توسط کشتی در اینجا قرار میگیرد و با راهآهن یا جاده به نقاط دیگر منتقل میشود.
زمانی یادآور میشود: مورد پنج هم «منطقه ویژه اقتصادی» شهرصنعتی البرز بود؛ این شهر با توجه به قوانین مناطق، نزدیکی به بزرگراه، گمرک و ریل راه آهن ظرفیت ایجاد این منطقه را دارا است. درواقع تحقق این طرحهای راکد مطالبه جدی ما فعالان اقتصادی از دولت آینده است و انتظار داریم از بایگانی شدن این طرحهای جامع و کلان در قفسههای کتابخانهها جلوگیری شود.
او توضیح میدهد: طرح مترو در دولت دهم به تصویب رسید و مصوبه هیات دولت دارد آن زمان اعتباری هم برای آن در نظر گرفته شد؛ در صورت اجرا طول سفر با مترو از قزوین به تهران 45 دقیقه خواهد شد و این پروژه برای یازده استان قابل بهرهبرداری است.
این فعال بخش خصوصی عنوان میکند: در صورت راهاندازی مترو قزوین ـ هشتگرد شهروندان تمامی استانهایی که با وسایل نقلیه شخصی یا عبوری از قزوین عبور میکنند میتوانند در قزوین متوقف شوند و برای سفر به تهران از مترو استفاده کنند؛ هشت استان هم میتوانند از این مزیت برخوردار شوند.
زمانی خاطرنشان میکند: این طرح در صورت تحقق در کاهش بار ترافیک اتوبان قزوین ـ تهران اثربخش است و 40 درصد صرفهجویی در سوخت خواهد داشت؛ رونق گردشگری، حفظ محیط زیست، جلوگیری از خسارتهای مالی و جانی، جلوگیری از سکونتگاههای ناخواسته، جذب سرمایهگذار خارجی، ایجاد رونق اقتصادی برای بسیاری از حوزههای تولید از دیگر مزیتهای این طرح است که از رئیسجمهورآینده انتظار داریم اجرای آنها را در اولویت برنامههای ملی قرار دهد.
او بیان میکند: اینها طرحهای ملی و کلان هستند و برای کشور اثربخش میباشند؛ متاسفانه شهروندان قزوینی هزینههای «کلانشهرها» را پرداخت میکنند، ولی از فرودگاه، هتل، دسترسی سریع به تهران و بسیاری از خدمات دیگر محروم هستند. امیدواریم رئیسجمهور آینده این مطالبات را در اولویت برنامهریزی و تامین اعتبار قرار دهد.
رئیس خانه صمت استان عنوان میکند: شهید رئیسی دور دوم سفرهای استانی خود را آغاز کرده بود، با توجه به اینکه قزوین در اولویت سفرهای ایشان بود انتظار داریم با استقرار دولت چهاردهم، قزوین جزو اولین استانهایی باشد که در برنامه سفرهای هیات دولت قرار میگیرد.
استان قزوین دارای سه چالش اساسی است
او با بیان اینکه در استان سه مشکل اساسی وجود دارد؛ تاکید میکند: یکی از این چالشها موضوع آب است؛ متاسفانه استان قزوین جزو استانهای پرتنش آبی است که از نظر بارش باران هم جزو استانهای کمبارش میباشد؛ از این رو در زمینه موضوع آب به شدت بحران دارد؛ انتظار میرود مدیران دولت جدید مساله تامین آب قزوین را با جدیت در دستور کار قرار دهند؛ در حال حاضر در برنامهریزیها، سهمیه آب قزوین کاهش مییابد و به تهران انتقال میشود که امیدواریم این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
این پیشکسوت بخش خصوصی استان توضیح میدهد: چالش دیگر استان قرار داشتن شرکت توزیع برق قزوین در زیرمجموعه برق منطقهای زنجان است؛ در این مدت 20 سالی که از استان شدن قزوین میگذرد برق زنجان نسبت به گذشته غنیتر شده است؛ در حالی که شرکت توزیع برق قزوین همچنان ضعیف است تا آنجایی که توان برقرسانی به کارخانههای جدید را ندارد.
استان قزوین در زمینه راهآهن دچار عقب ماندگی است
زمانی مطالبه دیگر صاحبان حوزه صنعت استان را از رئیسجمهور آینده، استقرار راه آهن مستقل در قزوین عنوان و مطرح میکند: قزوین جزو اولین استانهایی بوده که راهآهن در آن ایجاد شده است؛ متاسفانه همچنان اداره کل ندارد و تابع راهآهن انزلی و شمال میباشد و در این زمینه دچار عقبماندگیهایی هستیم.
او یادآور میشود: مطالبات حوزه اقتصادی استان موضوعات کلان هستند و باید در مرکز برای آنها تصمیمگیری شود بنابراین با توجه به اهمیت آنها از مسئولان کشوری درخواست میکنیم مطالبات مردم استان را در اولویت برنامهریزیهای دولت چهاردهم قرار دهند زیرا تحقق آنها برای استان قزوین حیاتی و الزامی هستند و امیدواریم اجرایی شوند.
فعالان اقتصادی مشارکت پرشوری در انتخابات داشته باشند
این مدیر اقتصادی با اشاره به اهمیت مردم در تعیین سرنوشت خود بیان میکند: میزان مشارکت مردم قزوین در انتخابات گذشته پایین بود و اینها بیتوجهی به طرحهای استانی و نارضایتی مردم را نشان میدهد؛ اکنون باتوجه به حساسیت انتخابات روز جمعه از آحاد مردم برای مشارکت پررنگ در انتخابات روز جمعه دعوت میکنیم و انتظار داریم فعالان اقتصادی مشارکت پرشوری داشته باشند؛ من اعتقاد دارم اگر دولت کارآمد میخواهیم باید مشارکت پررنگ باشد و رئیسجمهور از پشتوانه مردم برخوردار باشد.
زمانی با بیان اینکه امیدوارم بخش اقتصاد و تولید در اولویت برنامههای کشور قرار گیرد؛ یادآور می شود: متاسفانه در استان قزوین همواره با بروکراسی(کاغذبازی) پیچیده در نظام اداری استان روبرو هستیم که انتظار میرود رفع این مشکل در دولت آینده جدی تلقی شود؛ از سویی دیگر با توجه به شعار سال که رویکرد اقتصادی دارد باید ارزیابی مدیران بر اساس شاخص نام سال باشد که برای همگان شفاف شود آنها چه سهمی در تولید و حل مشکلات این حوزه داشتهاند.
دولت آینده قوانین سختگیرانه اقتصادی را کاهش دهد
جعفرزاده، عضو اتاق بازرگانی قزوین نیز در گفتوگو با خبرنگار ولایت اظهار میکند: قوانین سختگیرانهای که پیش پای تولیدکنندگان میگذارند موانع جدی برای فعالان این عرصه ایجاد میکرده است و امیدوارم دولت آینده عزم جدی برای رفع آنها داشته باشد.
او با بیان اینکه صنعت مبتلا به مشکلات است؛ تصریح میکند: در کشورهای درحال توسعه و یا پیشرفته یک تفکر و یک تیم اجرایی کارآمد روی کار میآید و مشکلات را برطرف میکند اگر در کشور ما هم تفکر درستی انتخاب شود میتوان به مشکلات پایان داد و شاهد رونق و شکوفایی بیشتر حوزه صنعت و تولید بود.
تسهیلگری صادراتی در اولویت برنامههای دولت چهاردهم باشد
محبوبه منفرد، تولیدکننده و رئیس انجمن صنایع دستی استان نیز در گفتوگو با خبرنگار ولایت اظهار کرد: امیدوارم چهاردهمین رئیسجمهور کشورمان شرایط حضور در بازار بینالمللی را برای تولیدکنندگان و فعالان بازرگانی مهیا کنند.
او میگوید: مشکلاتی چون تغییرات نرخ ارز که بر سر راه تولیدکنندگان و صادرکنندگان وجود دارد، موجب شده است از آنها انگیزه برای حضور در بازارهای بینالمللی گرفته شود و آنها نتوانند به صورت موفق در بازارهای رقابتی صادراتی حضور پیدا کنند.
این بانوی کارآفرین توضیح میدهد: تولیدکنندگان ایرانی به دلیل اینکه مواد اولیه را گران وارد کرده و محصولات را با نرخ بالا تولید میکنند از این رو در عرصه صادرات با مشکل روبرو میشوند و صادرات آنها کاهش مییابد؛ در زمینه انرژی نیز قطع مکرر گاز در زمستان و برق در فصل گرم سال، میزان تولید را کاهش داده است که امیدواریم رئیسجمهور آینده به این مشکلات پایان دهد.
منفرد همچنین تاکید میکند: با توجه به اینکه همه تصمیمات حکومتی در بسترسازی و توسعه صادرات تولید و اشتغالزایی کشور اثرگذار است از همین رو هرچه دولت کارآمدتر باشد بستر کار و فعالیت بیشتری در کشور برای فعالان حوزه کسب و کار مهیا میشود.
دولت چهاردهم حل موضوع تعهدات ارزی را برای صادرکنندگان جدی تلقی کند
محمد کشاور رضایی، مدیر عامل واحد صنعتی آفاق سوخت نیز در گفتوگو با خبرنگار ولایت حل کردن موضوع تعهدات ارزی برای صادرکنندگان را از مطالبه جدی فعالان این عرصه از رئیسجمهور آینده میداند و اظهار میکند: این موضوع، عدم رقابتپذیری در بازارهای کشورهای دیگر را موجب شده است. اکنون تولیدکنندگان در تامین مواد اولیه با مشکلات متعددی روبرو هستند و این موانع صادرات آنها را کاهش داده است که امیدوارم دولت چهاردهم برای حل این چالشها عزم جدی داشته باشد.
او همچنین میافزاید: با تک نرخی شدن نرخ ارز که در صلاحیت رئیسجمهور و تیم اقتصادی او است میتوان به مشکلات فعالان اقتصادی پایان داد؛ درحال حاضر نرخ ارز در بازار آزاد 59 هزار و 500 تومان است درحالی که نرخ آن در سامانه 42 هزار تومان است و این موجب شده است واردکننده با دلار 42 هزار تومانی واردات انجام دهد و فروش آن با 59 هزار تومان باشد و این چرخه معیوبی است که تنها واردکنندگان و واسطهها از منفعت آن برخوردار میشوند. اگر این مشکل برای صادرکنندگان برطرف شود که حل آن نیز تنها از سوی رئیس جمهور و تیم اقتصادی آن امکان پذیر است به طور حتم میزان صادرات، تولید ملی و فرصتهای اشتغال برای جوانان افزایش چشمگیری خواهد داشت./ی