مشکل اقتصادی و چالش های معیشتی مردم، عامل دلسردی برای مشارکت در انتخابات
- شناسه خبر: 26554
- تاریخ و زمان ارسال: 28 آذر 1402 ساعت 07:30
- بازدید :
یک اصلاح طلب: جریان اصلاحات میتواند مشارکت مردم را در انتخابات تقویت کند
یک اصولگرا: مشکلات اقتصادی مردم، فضای انتخابات را سرد کرده است
مقدمه:
با توجه به اینکه در آستانه برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری قرار داریم و از آنجایی که صلاحیت برخی از نامزدهای انتخابات مجلس در هیأت اجرایی تایید نشد و شوری نسبت به مشارکتهای سیاسی مردم در تعیین سرنوشت خود در جامعه دیده نمیشود، از اینرو در روزنامه ولایت در گفتوگو با دو چهره سیاسی «منیره سادات قوامی» بانوی اصلاحطلب قزوینی و «علی حسینی» دبیر جبهه ایران اسلامی به بررسی ابعاد این موضوع با محوریت مشارکت مردم در انتخابات پرداختیم.
منیره سادات قوامی معتقد است: این جریان اصلاحات میتواند در جامعه و برای مشارکت مردم در انتخابات ایجاد انگیزه کند؛ اما مردم امروز دیگر این صدا را نمیشنوند و این موجب شده است مردم دیگر به یاد انتخابات نباشند.
علی حسینی نیز اذعان میدارد: فضایی که امروز در جامعه نسبت به انتخابات وجود دارد سرد است و ریشه آن نیز در اقتصاد کشور و چالشهای معیشتی است که مردم با آن مواجه هستند. در ادامه، دیدگاه این دو فعال سیاسی درباره تاثیر ردصلاحیتها و مشکلات اقتصادی کشور بر مشارکت مردم در انتخابات امسال آمده که با هم آن را میخوانیم …
مریم بهبهانیفر
اصلاحطلبان میتوانند بر مشارکت مردم در انتخابات نقش اثرگذاری داشته باشند
منیره السادات قوامی از چهرههای اصلاحطلب استان در گفتوگو با ولایت درباره نقش مردم در مشارکتهای سیاسی بهویژه انتخابات اظهار میکند: مشارکتهای سیاسی و اجتماعی باید برای مردم دستاوردی به همراه داشته باشد تا آنها نسبت به مشارکت انگیزه پیدا کنند. ما مردمان هوشیار و آگاهی داریم؛ آنها هر چهار سال پس از هر انتخاباتی و روی کار آمدن نمایندگان، نتایج را بررسی و ارزیابی میکنند که آیا رای آنها تاثیری در شرایط جامعه داشته و در رفاه اجتماعی اثربخشی ایجاد کرده است؟ وقتی تغییر چندانی ایجاد نشود و همان روال همیشگی ادامه پیدا کند این چنین برداشت میشود که مشارکت آنها تاثیری نداشته است؛ از اینرو در میان مردم ناامیدی رقم میخورد.
او با اشاره به ناامیدی مردم برای مشارکت در انتخابات امسال مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری تصریح میکند: برای این انتخابات با وجود آنکه از سوی رهبران جریان اصلاحات از بسیاری از اصلاحطلبان برای مشارکت و ثبتنام تقاضا صورت گرفت؛ اما اغلب آنها برای ثبتنام اقدام نکردند. خود من هم جزو این دسته از اصلاحطلبان بودم. درحالیکه اصلاحطلبان با مشارکت گسترده میتوانستند بر مشارکت آحاد جامعه و تصمیمگیری مردم برای مشارکت اثرگذار باشند.
عضو سابق شورای اسلامی شهر قزوین درباره عدم تایید برخی نامزدهای انتخاباتی در هیاتهای اجرایی عنوان میکند: حضور این افراد در عرصه انتخابات و تایید صلاحیت آنها به طور حتم موجب مشارکت بیشتر مردم در انتخابات میشد.
قوامی با اشاره به رد صلاحیتهای اصلاحطلبان در چند انتخابات گذشته، توضیح داد: پس از مجلس ششم، همواره شاهد رد صلاحیت نخبگان اصلاحطلبان بودیم از همینرو افرادی روی کار آمدند که از کارآمدی لازم برای مدیریت کشور برخوردار نبودند؛ این افراد گاهی هم از تفکر اصلاحطلبی سخن گفتند؛ جریان اصلاحات هم اغلب از آنها حمایت کرد و وارد مجلس، شوراهای شهر یا مسئولیتهای دیگر شدند؛ اما شاهد بودیم پس از کسب آراء، اغلب یا نخواستند کاری انجام دهند یا از آنجایی که اهرم اجرایی و حمایتی نداشتند نتوانستند گامی بردارند که دستاورد آن بیاعتمادی مردم به سایر جریانهای سیاسی شد.
او تاکید میکند: نمایندگان مجلس وقتی در فراکسیونها با یکدیگر همرای و هماندیشه باشند و بتوانند نمایندگان دیگر را با خود همراه کنند میتوانند بر روی قوانین تاثیر بگذارند و اهداف را پیش ببرند؛ متاسفانه اکنون شاهد هستیم صلاحیت اغلب افراد متخصص و دارای سابقه مدیریتی و اجرایی که میتوانند برای کشور اثربخش باشند تایید نمیشود .
این کنشگر سیاسی تشریح میکند: پس از مجلس ششم، برخی از سران جریان اصلاحات تمایل داشتند که لیستی به شورای نگهبان ارایه دهند و از این شورا بخواهند لیست را تایید کند و تصمیمگیری را برعهده مردم بگذارد؛ اگر آنها تمایل داشتند رای بدهند اگر هم تمایل نداشتند باز هم فرصت داده شود که تصمیم گیرندهنهایی مردم باشند. در این میان همکاری شورای نگهبان هم نیاز بود که دستکم نیمی از لیست اصلاح طلبان را تایید کند؛ چرا که شیوه این کمک میکرد امید مردم، ناامید نشود؛ اما شورای نگهبان به این مطالبه توجهی نکرد.
قوامی با اشاره به بروز ناامیدی نسبت به ایجاد تغییر در جامعه میافزاید: وقتی تمامی افراد صاحبنظر و رهبران یک جریان سیاسی خاص در چند انتخابات گذشته ردصلاحیت شدند آنها به ناچار از اعتماد اجتماعی خود استفاده کردند تا افراد دیگری را رهسپار مجلس کنند با این امید که تحولی صورت گیرد؛ اما تغییری حاصل نشد. در چنین شرایطی چرا باید چرخه بدون نتیجه دایم تکرار شود؟!
جریان اصلاحات در جامعه ایجاد انگیزه میکرد
او رد صلاحیت نامزدهای انتخاباتی را موجب سرد شدن تنور انتخابات میداند و اظهار میکند: وقتی برخی از سران حکومت، یک جریان سیاسی را کاملا ساکت و خاموش میکنند؛ مردم دیگر صدایی از آن نمیشنوند که برای آنها در مشارکتهای سیاسی، اجتماعی و یا عرصههای دیگر ایجاد انگیزه کند. جریان اصلاحات صدایی بود که در جامعه ایجاد انگیزه میکرد و مردم امروز دیگر این صدا را نمیشنوند که این موجب شده است مردم دیگر به یاد انتخابات نباشند و نتیجه هم آن خواهد شد که بخش زیادی از مردم در انتخابات حضور پیدا نکنند.
این چهره سیاسی اصلاحطلب مهمترین دلیل بیتوجهی مردم به انتخابات را ردصلاحیت نامزدها عنوان و مطرح میکند: اگر همواره در برگزاری هر انتخاباتی، تایید یا ردصلاحیتها منطقی انجام میشد و نگاه سیاسی و جناحی در تایید صلاحیتها کنار گذاشته میشد؛ امروز شاهد سردی تنور انتخابات به این صورت نبودیم.
این بانوی سیاسی یادآور میشود: از ابتدای انقلاب، مردم در سایر عرصهها مشارکت داشتند و پای نظام و انقلاب ایستاده بودند؛ مشارکتهای سیاسی و اجتماعی و بیتفاوتی آنها در تعیین سرنوشت خود در سالهای اخیر کمرنگ شده است؛ چرا که افراد داوطلب در چند انتخابات اخیر از فیلترهای سختی عبور داده شدند و این سختگیریها موجب شد رهبران اصلی یک جریان سیاسی خاص که میتوانستند در جامعه تغییری ایجاد کنند؛ حذف شوند و وابستههای ردههای پایینتر این جریان در مسئولیتها قرار گیرند. از آنجایی که با وجود مشارکتهای مردم تغییری در حوزههای مختلف کشور دیده نشد از اینرو سایه ناامیدی بر جامعه ما رخت افکند.
قوامی با تاکید بر اینکه امیدوارم مردم در انتخابات پیشرو مشارکت کنند و در میان کاندیداهای موجود افراد اصلح را انتخاب کنند و اجازه ندهند افراد ناکارآمد وارد مجلس شوند؛ بیان میکند: اکنون فضای انتخابات سرد و مردم نسبت به مشارکت در آن دلسرد هستند؛ متاسفانه آسیبهای وارد شده و ناشی از ردصلاحیتهایی که در چند انتخابات گذشته صورت گرفته، بسیار مشهود است و تا آنجایی است که افراد غیرسیاسی هم آن را لمس میکنند. اینها موجبات بیتفاوتی مردم را ایجاد کرده است.
او با اشاره به مشکلات کشور در عرصههای دیپلماسی بینالمللی و تحریمها علیه کشور بیان کرد: ما اکنون در حوزه اقتصاد و مراودات بینالمللی با بسیاری از کشورها دچار چالش شدهایم بهوضوح هم قابل رویت است و همه آن را احساس میکنند؛ چرا که سختیهای ناشی از آن گریبانگیر سفرههای مردم میشود.
این فعال سیاسی تاکید میکند: سیاستمداران باید دلسوزانه پای کار بیایند و تدابیری داشته باشند تا جامعه از این سردی و بیتفاوتی عبور کند زیرا ادامه این روند ناامیدی را بیشتر میکند و امیدها را از سایه به تاریکی سوق میدهد.
در جامعه ما هیچگاه مطالبات مردم شنیده نشده است
او درباره مسایل سال گذشته و تاثیر آن در انتخابات امسال ابراز میکند: به طور معمول در هر جامعهای وقتی مردم برای اعتراض به کف خیابان میآیند بیانگر آن است که نسبت به موضوعی اعتراض دارند؛ اما در جامعه ما هیچگاه مطالبات مردم شنیده نشده است؛ سال گذشته که مردم اعتراضاتی داشتند نمایندگان مردم در خانه ملت نیامدند صحبتهای آنها را بشنوند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب اظهار میکند: شرایط امروز این سئوال را ایجاد میکند که آیا مردم ما نمایندگان و احزاب فعالی دارند که با نمایندگان حاکمیت روی یک میز بنشینند و گفتوگو کنند؟ مردم وقتی میبینند نمایندگان مجلس که با رای مردم به این پارلمان راه پیدا کردهاند پیگیر مطالبات آنها نیستند، از اینرو نسبت به مشارکت دوباره در انتخابات بیانگیزه میشوند.
قوامی یادآور میشود: سال گذشته عدهای در کشور کشته، اعدام و زندانی شدند؛ نمایندگان مردم در خانه ملت میتوانستند در میان مردم حضور پیدا کنند و حرفهای آنها را بشنوند و آنها را قانع کنند یا بر روی برخی موضوعات با مردم توافق کنند. وقتی همدلی با ملت وجود ندارد افراد نیز نسبت به مشارکتهای اجتماعی و انتخابات بیتفاوت میشوند.
او درباره عدم اجماع در میان جریانهای سیاسی و اثربخشی آن در تقویت سبد رای آنها میگوید: در گذشته اغلب اجماع تا حدودی صورت میگرفت؛ نمونه آن را در شورای شهر پنجم قزوین داشتیم؛ اما در مجلس یازدهم اینگونه نشد. وقتی عدهای ناشناخته که سابقه و رزومه پربار ندارند و مردم و چهرههای سیاسی هم شناختی نسبت به آنها ندارند تایید میشوند، شاید خود را وابسته به یک جریان معرفی کنند که باز هم اعتماد کمتری به آنها صورت میگیرد.
نامزد انتخاباتی باید کارآمد باشد
این چهره سیاسی تاکید میکند: نامزد انتخاباتی باید توانمندی و کارآمدی داشته و از کارنامه خوبی برخوردار باشد؛ متاسفانه رد صلاحیتها منجر شده است چهره شناختهشدهای باقی نماند. در چند انتخابات گذشته نامزدهایی پای کار میآمدند و وابستگی خود را به جریان اصلاحطلب اعلام کردند؛ اما از آنجایی که شناخته نشده بودند بر روی این افراد اجماع نمیشد و یا اجماع به سختی صورت میگرفت.
قوامی درباره نارضایتیهای مردم نسبت به وضعیت اقتصادی و معیشتی و تاثیر آن در مشارکت مردم در انتخابات توضیح میدهد: متاسفانه مجلس فعلی و دولت دوازدهم وعده رفع مشکلات معیشتی دادند در صورتی که این امر محقق نشد و شاهد هستیم هر روزه فقر بیشتری جامعه را فرا میگیرد و سطح اقتصادی دهکهای مختلف جامعه پایینتر میآید؛ تا آنجایی که مردم در سرازیری سقوط مشکلات اقتصادی قرار گرفتهاند.
او ادامه میدهد: مردم وقتی میبینند نمایندگان و دولتهایی که روی کار میآیند هر آنچه را وعده میدهند بر عکس آن را عملیاتی میکنند دیگر به رویکردها اهمیت نمیدهند؛ متاسفانه در چند دوره گذشته، کاندیداهای انتخاباتی برنامه شفافی نداشتند و اغلب به موضوعات تکراری و برنامههای غیرکارشناسی میپرداختند که اینها بیاعتمادی ایجاد کرده است.
این چهره سیاسی درباره ضرورت تقویت اعتمادسازی در میان مردم نسبت به حاکمیت عنوان میکند: تا وقتی جریان حاکم صدای مردم را نشنیده بگیرد، این اعتماد حاصل نمیشود؛ برای اعتمادسازی میبایست صدای مردم توسط حاکمیت به خوبی شنیده شود و این کار باید زودتر در جامعه ما انجام شود.
قوامی ادامه میدهد: برای شنیدن صدای مردم، هم احزاب باید پای کار بیایند و هم آنها تقویت شوند. حاکمیت نباید از شکلگیری و تقویت احزاب واهمه داشته باشد؛ چرا که احزاب حلقه اتصال مردم و حاکمیت هستند و با حضور آنها گفتمان اجتماعی باز میشود و این گفتمانها هستند که به اعتمادسازی مردم در جهت اهداف حاکمیت کمک میکند.
او با تاکید بر اینکه اعضای احزاب از اقشار مختلف و از جنس مردم هستند پس میتوانند در میان گروههای همصنف خود حضور پیدا کنند؛ اضافه میکند: حزب خانوادهای بزرگ است؛ وقتی احزاب شکل بگیرند میتوانند با مردم ارتباط برقرار و در جامعه اعتمادسازی ایجاد کنند. تا زمانی که این ارتباط قطع است و حلقه اتصالی وجود نداشته باشد حاکمیت نمیتواند با مردم ارتباط داشته باشد. اعتمادسازی هم رقم نمیخورد از اینرو مردم در کف خیابانها فریاد سر میدهند و دست به رفتارهای هنجارآمیز چون سوزاندن مخزن زباله یا تخریب اموال عمومی میزنند.
این چهره سیاسی ادامه میدهد: وقتی مردم و احزاب دیده نمیشوند دیگر اعتماد از بین میرود؛ با تقویت احزاب، نترسیدن اعضای آنها و اینکه حاکمیت احساس کند احزاب کمک آنها است و اهرمهایی هستند که کمک میکنند با مردم ارتباط برقرار کنند بسیاری از مشکلات توسط همین مردم برطرف میشود.
این بانوی سیاسی درباره تقویت مشارکت بانوان در انتخابات میگوید: لازمه تحقق این نگرش توجه حاکمیت به مطالبه زنان و پاسخگوی به آنها است؛ اگر هم حاکمیت مواردی را نمیتواند پیادهسازی کند باید دلایل آن را به مردم توضیح دهد؛ گرچه در چنین مواری هم احزاب و تشکلهای مردمی میتوانند کمک حال حاکمیت باشند. در حکومت گذشته تا زمانی که روحانیت به حاکمیت کمک میکردند آنها حلقه اتصال حاکمیت و مردم بودند وقتی که حاکمیت این حلقه را قطع کرد دیگر نتوانست با مردم ارتباط داشته باشد و همین موجب سقوط چندهزار ساله یک نظام شد.
قوامی همچنین درباره نقش احراب در انتخابات تاکید میکند: اکنون احزاب میتوانند حلقه ارتباط مردم و حاکمیت را تقویت کنند؛ اما با این وجود به احزاب توجهی نمیشود. اگر آنها تقویت شوند و به صورت اصولی فعالیت کنند و ارتباط تنگاتنگی با مردم داشته باشند میتوانند به خوبی نیز به حاکمیت کمک کنند.
مشکلات اقتصادی بر مشارکت مردم در انتخابات نقش موثری دارند
«علی حسینی»، دبیرجبهه ایران اسلامی نیز در گفتوگو با خبرنگار ولایت درباره اهمیت مشارکت مردم در انتخابات اظهار میکند: امسال انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری است که هر دو مهم هستند از اینرو نیاز هست تا مردم حضور پرشوری در انتخابات داشته باشند.
او با اشاره به بیتفاوتی مردم نسبت به انتخابات امسال تصریح میکند: اگر واقعبینانه به وضعیت امروز جامعه نگاه کنیم؛ متوجه میشویم فضایی که امروز در جامعه نسبت به انتخابات وجود دارد، سرد است و ریشه آن نیز در اقتصاد کشور و چالشهای معیشتی است که مردم با آن مواجه هستند.
این فعال سیاسی عنوان میکند: امروز مردم در شرایط سختی زندگی خود را میگذرانند و تنها کاری که از دست آنها برمیآید مقاومت در مقابل چنین شرایطی است. در روایتهای اسلامی بارها درباره مبارزه با فقر و رسیدگی به امور اقتصادی و معیشتی مردم تأکید شده است. بدون تردید اگر راهحلی برای چالشهای اقتصادی اندیشده نشود بر فضای انتخابات تأثیرگذار خواهد بود. بنابراین باید تلاش شود تا مشکلات معیشتی مردم کاهش پیدا کند. آن هم به گونهای که مردم مطمئن باشند آینده خوبی دارند و میتوانند برای آینده برنامهریزی کنند. در چنین شرایطی است که میتوان نسبت به مشارکت بالای مردم در انتخابات امیدوار بود.
نمیتوان چشمانداز مناسبی برای حضور مردم در انتخابات پیشبینی کرد
حسینی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری بارها درباره موضوع اقتصاد و ضرورت رسیدگی بیشتر به این وضعیت تذکراتی دادهاند؛ تاکید میکند: انتخابات مسأله سرنوشتسازی است و آینده کشور را تعیین میکند. به همین دلیل نباید شرایط به شکلی رقم بخورد که مشکلات معیشتی بر فضای انتخابات تأثیر منفی بگذارد. همچنین از آنجایی که در اسفند ماه علاوه بر انتخابات مجلس شورای اسلامی، انتخابات مجلس خبرگان نیز برگزار میشود که آن هم از اهمیت زیادی برخوردار است اما با توجه به اینکه فضای انتخاباتی سردی بر کشور حاکم است نمیتوان چشمانداز مناسبی برای حضور مردم در انتخابات در نظر گرفت.
او با تاکید براینکه لازم است در ماههای باقی مانده شرایط به شکلی رقم بخورد که بستر برای حضور مردم در انتخابات فراهم شود و این مهم هم تنها با حل مشکلات معیشتی مردم و یا کاهش آن حاصل نمیشود؛ اضافه میکند: اگر میزان مشارکت مردم در حد انتظار نباشد نمیتوان به شکلگیری یک مجلس توانمند که بتواند مشکلات مردم را کاهش بدهد امیدوار بود. بنده با اقشار مختلف مردم در ارتباط هستم و اغلب کسانی که در این زمینه صحبت میکنند رغبت و علاقه زیادی برای حضور در انتخابات ندارند و این خوب نیست که باید برای آن چارهاندیشی شود.
دبیر جبهه حامیان انقلاب اسلامی درباره چگونگی افزایش مشارکت مردم در انتخابات و نقش نهادهای نظارتی در این زمینه بیان میکند: برای این موضوع ابتدا، سعهصدر نهادهای نظارتی در موضوع ردصلاحیتها مهم هست که این روزها نیز با واکنشهایی همراه بوده است. در این زمینه شورای نگهبان وظیفه سنگینی دارد. این شورا باید مصلحت و آینده کشور را در نظر بگیرد و اجازه بدهد افراد صالح و متعهد که از توانایی خدمت به مردم برخوردار هستند و میتوانند در کاهش مشکلات مردم نقش موثری داشته باشد در انتخابات حضور پیدا کنند. در واقع شورای نگهبان باید سعهصدر بیشتری در موضوع تأیید صلاحیتها داشته باشد و شرایطی را به وجود بیاورد که بهترین و شایستهترین افراد در انتخابات حضور داشته باشند.
نباید جریانهای فکری به دلیل اختلاف سلیقه از انتخابات حذف شوند
حسینی با بیان اینکه نباید شرایط به سمتی حرکت کند که مبانی حضور افراد در انتخابات همراهی و همکاری با یک جریان خاص باشد و دیگر جریانها و نحلههای فکری به دلیل اختلاف سلیقه در انتخابات حضور نداشته باشند؛ بیان کرد: اگر شورای نگهبان به این نتیجه رسید که فردی صلاحیت حضور در انتخابات را دارد و باید در جبهه مقابل نیز حضور داشته باشد پس شرایط حضور وی را در انتخابات فراهم کند. در مقابل اگر فردی صلاحیت حضور در انتخابات را ندارد؛ اما در جریان همراه قرار دارد، نباید در انتخابات حضور داشته باشد.
او اضافه میکند: عملکرد شورای نگهبان در برخی مقاطع بهگونهای بوده که با سوالاتی همراه بوده است. نمونه بارز آن در انتخابات ریاست جمهوری گذشته بود که چهرههای شناخته شده و انقلابی که سابقه درخشانی در مسئولیتهای اجرایی داشتند به دلایل نامشخص توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شدند. این وضعیت درباره انتخابات مجلس خبرگان نیز وجود دارد. ملاک تأیید صلاحیت افراد این بود که سه نفر از اساتید بزرگ حوزه صلاحیت فرد را تأیید کنند. این در حالی است که در دوره گذشته که قرار بود انتخابات مجلس خبرگان برگزار شود؛ شورای نگهبان در برنامهای جدید عنوان کرد افراد باید آزمون بدهند و در صورتی که نمره قبولی از این آزمون دریافت کنند میتوانند در انتخابات حضور داشته باشند. واقعیت این است که تحت این عنوان، افرادی را ردصلاحیت کردند.
این فعال سیاسی درباره چشمانداز انتخابات امسال یادآور میشود: ما باید تلاش کنیم انتخاباتی پرشور و با مشارکت بالا برگزار کنیم و این نیز وظیفه همگان است. با وجود مشکلات اقتصادی که دامنگیر جامعه ما شده و از آنجایی که اغلب اقشار جامعه در وضعیت نامناسب اقتصادی بهسر میبرند و تنها عده محدودی در رفاه هستند و عده زیادی از مردم در معرض آسیبهای جدی اقتصادی قرار گرفتهاند و زندگی آنها با مخاطراتی همراه شده است شاید نتوان چندان به مشارکت مردم در انتخابات امیدوار بود.
حسینی توضیح میدهد: امروز جوانانی در جامعه ما وجود دارند که به دلیل بیکاری و مشکلات زندگی موفق نشدهاند ازدواج کنند و سن آنها از حد معمول بالاتر رفته است. نرخ مسکن در کشور به اندازهای در حال رشد است که دستیابی به مسکن برای بسیاری از جوانان به یک آرزو تبدیل شده است. اگر در گذشته خرید مسکن برای جوانان سخت و دشوار بود امروز اجاره منزل نیز برای جوانان دشوار شده است. از سویی دیگر نیز مدیریت اجرایی برنامهریزی دقیقی برای مقابله با تحریمها نکرده است. شاید اگر برنامهریزی دقیقتری در این زمینه انجام میشد و پیشبینیهای لازم صورت میگرفت تحریمها تا به این اندازه در زندگی مردم تاثیر نمیگذاشت.
او تاکید میکند: اگر ما به دنبال این هستیم که میزان مشارکت مردم در انتخابات افزایش پیدا کند در ابتدا باید مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم را برطرف کنیم. از سویی دیگر باید اجازه دهیم افراد متعهد و صالح از جریانهای مختلف فکری و سیاسی در جامعه حضور داشته باشند تا انگیزه مردم برای حضور در انتخابات افزایش پیدا کند.
این چهره سیاسی ادامه میدهد: اگر ملاک این باشد که انتقاد به دولت، ملاک ردصلاحیت باشد کمااینکه برخی از ردصلاحیت شدهها اذعان میکنند به دلیل انتقاد به دولت ردصلاحیت شدند و به دلیل اینکه منتقد دولت بودند؛ بند ۲ ماده ۳۱ به آنها نسبت داده شده است. اکنون برای اینکه چنین موضوعی روشن شود و چنین موردی را به دولت منتسب نکنند پاسخگویی و شفافسازی، خوب و اثرگذار است.
علی حسینی درباره اینکه آیا میتوان این مطالبه را از شورای نگهبان داشت که در مورد احراز صلاحیتها به هیأتهای اجرایی تذکر دهد یا مسیری که دنبال شده را اصلاح کند؟ تشریح میکند: چارچوب شورای نگهبان فرق میکند. شورای نگهبان در چارچوب خود کار میکند و هیأت اجرایی هم چارچوب خود را دارد؛ بنابراین نه هیأت اجرایی میتواند در کار شورای نگهبان دخالت کند و نه شورای نگهبان میتواند در عملکرد هیأت اجرایی دخالت کند. بهترین روش دخالت دولت است به این ترتیب که تیمی برای بررسی این مسائل در نظر بگیرد. وقتی که هیأت اجرایی بخش اعتراض را باز گذاشته، دولت میتواند ورود پیدا کند تا از این طریق بخشی از ردصلاحیتشدگان به دولت منتسب نشود.
او با بیان اینکه در استان قزوین و در شهرستان تاکستان رجب رحمانی نمونه بارز ردصلاحیتهای غیرمنطقی است؛ میگوید: ایشان ۸ دوره نماینده مجلس شورای اسلامی بوده است؛ چرا باید هیأت نظارت استان به دلیل احراز صلاحیت ایشان موجبات کاهش برخی مشارکتها را رقم بزند. اینگونه رفتارها با نامزدهای انتخاباتی به طور حتم نتایج خوبی ندارد. افرادی دیگری هم هستند که صلاحیت آنها احراز نشد. امیدواریم که هیأت نظارت تصمیمات خوبی در این مورد لحاظ کند تا مردم با انگیزه خوبی در انتخابات اسفندماه در صحنه حضور پیدا کنند.
این چهره سیاسی توضیح میدهد: فراموش نکنیم متاسفانه به دلیل مسائلی که در جریان انتخابات مجلس یازدهم در اسفند ماه 98 رقم خورد فاصلههایی میان مردم و حاکمیت در کشور ایجاد شده است و در ادامه مسیر نیز روندی که بر دوره فعلی مجلس شورای اسلامی حاکم است طبیعتا بر کلیت مناسبات سیاسی در کشور از جمله بحث کلان انتخابات از انتخابات ریاستجمهوری و دیگر انتخابات و به طور اخص، بر انتخابات شوراها اثر میگذارد.
علی حسینی ادامه میدهد: همزمان نکته دیگری که باید مورد توجه باشد؛ آن است که دورنمای فضای سیاسی کشور، دستکم در حال حاضر چندان روشن نیست و همین باعث شده است که در این شرایط مشوق ویژه و اثرگذاری برای مشارکت سیاسی شهروندان و تشویق آنان به حضور و شرکت در مباحث انتخاباتی وجود نداشته باشد.
او یادآور میشود: بر این اساس، در توصیف فضای سیاسی حاکم بر کشور، باید اذعان کرد متاسفانه در حال حاضر، همان فضای سردی که در جریان انتخابات مجلس یازدهم در اسفند ماه 98 حاکم بود و در نتیجه آن انتخاباتی با کمترین میزان مشارکت برگزار شد؛ اکنون نیز به نحوی تکرار شده و به همان نسبت فضای سرد بر مناسبات دو انتخابات پیشرو حاکم است. روند و شرایطی که اگر تغییر نکند و تجدیدنظر جدی نسبت به فرآیندها و نحوه مواجهه با این وضعیت و دیگر مشکلات صورت نگیرد بعید به نظر میرسد که مشارکت انتخاباتی شهروندان به طور مطلوب محقق شود.
این چهره سیاسی با تاکید براینکه لازمه تحقق مشارکت پرشور و پررنگ شهروندان که ازجمله مؤلفههای برگزاری هر انتخاباتی است هنوز در جامعه ایجاد نشده و لازم است که تلاش بیشتری در این راستا صورت گیرد؛ عنوان میکند: هر چه پشتوانه مردمی یک حکومت تضعیف شود این مجموعه حاکمیت است که تحتالشعاع قرار گرفته و به نحوی تضعیف میشود. بنابراین اگر به فکر کشورداری، رفع مشکلات و از بین بردن فاصله ناموجه کنونی میان ملت و حکومت هستیم، لازم است نسبت به تغییر و دگرگونی در روندهای کنونی اقدام کنیم.
حسینی درباره نقش احزاب در انتخابات و مشارکت مردم در آن بیان میکند: اینکه احزاب نقش مهمی در گسترش رقابتها و افزایش مشارکت مردمی در انتخابات دارند باید بگویم؛ احزاب برای اینکه بازار انتخابات را داغ و مردم را تشویق به حضور در پای صندوقهای رأی کنند باید از اکنون نشستها و جلسات انتخاباتی را برگزار کنند و در این جلسات درباره چرایی حضور پای صندوقهای رأی، برنامهها، اهداف حزب و چگونگی هدایت مجلس دوازدهم برای مردم سخن بگویند.
او تاکید میکند: اگر میخواهیم حضور پرشور مردم را شاهد باشیم باید احزاب برنامه ارائه دهند؛ امید را در جامعه ترویج کنند و ارتباط خود را با مردم تقویت کنند؛ بهطورکلی احزاب نقش مهمی دارند و از آن نباید غفلت کرد بهویژه آنهایی که صاحب تریبون هستند.
این چهره سیاسی توضیح میدهد: نباید نادیده گرفته شود که مردم از نمایندگان خود انتظاراتی دارند که به حق است بنابراین نمایندگان باید با تلاش و کوشش و دلسوزی برای حل مشکلات مردم گام بردارند و با شجاعت و استقلال در مواقع حساس تصمیم درست بگیرد.
دبیر جبهه ایران اسلامی استان خاطرنشان کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید در مقابل زورگویی و بعضاً خواستههای نامعقول عدهای بایستند تا بتوانند نسبت به گرهگشایی از مشکلات کشور گام بردارند.
علی حسینی همچنین اضافه میکند: باید برای تشکیل مجلسی انقلابی و تأثیرگذار در کشور با نگاهی امیدوارانه در انتخابات مجلس شرکت کرد تا بتوانیم در تصمیمسازیهای کشور اثرگذاری داشته باشیم.