مشارکت حداکثری مردم از انتخاب افراد مهمتر است!!
- شناسه خبر: 28380
- تاریخ و زمان ارسال: 25 دی 1402 ساعت 07:30
- بازدید :
یک چهره اصلاح طلب: حاکمیت باوجود شعارها، میل به مشارکت حداکثری ندارد
یک چهره مطالبهگر: گاهی تایید صلاحیت برخی افراد موجب یاس و ناامیدی مردم میشود
مقدمه:
امسال در حالی به برگزاری دوازدهمین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی و همینطور مجلس خبرگان رهبری نزدیک میشویم که کشور با پدیدههایی سیاسی همچون: مسایل سال گذشته، حادثه کرمان، هواپیمای مسافربری اوکراین روبرو است و مردم درکنار این رویدادها نسبت به تنگناهای اقتصادی، معیشتی و یکدستسازی مجلس از یک جریان سیاسی گلایههای زیادی دارند. این پدیدهها همه درکنار هم موجب شده است تا در شرایطی که کمتر از دو ماه تا برگزاری این رویداد سیاسی باقی مانده است در جامعه شور و نشاط سیاسی دیده نشود و اغلب مردم نسبت به این ماراتن سرنوشتساز بی تفاوت باشند.
برای آسیبشناسی این موضوع با دو تن از چهرههای سیاسی استان «رحیم سرکار عضو شورای مرکزی اصلاحطلبان و جواد غلامیان دبیر مجمع مطالبهگران» به گفتوگو پرداختیم؛ آنچه در ادامه آمده است دیدگاه این دو چهره سیاسی استان از دو جریان متفاوت درباره مشارکت مردم در انتخابات است.
به نظر میرسد امسال کمترین میزان مشارکت را در انتخابات داشته باشیم.
مریم بهبهانیفر
البته، رحیم سرکار علاوه بر اینکه بیش از سی سال است در حوزههای مطبوعاتی و سیاسی فعالیت دارد و سی و یک سال سابقه تدریس در مدارس و دانشگاهها را در کارنامه اجتماعی خود دارد؛ عضو شورای مرکزی اصلاحطلبان استان نیز میباشد.
او درباره مشارکت مردم به ویژه اقشار روشنفکر در انتخابات امسال با اشاره به عملکرد شعاری دولت که به نابودی اقتصادی طبقات مختلف به ویژه طبقه متوسط جامعه منجر شده است؛ در گفتوگو با ولایت اظهار میکند: تصور میکنم به دلیل ناتوانی در مهار تورم، افزایش افسارگسیخته قیمت کالاها و خدمات، وجود سیستماتیک اختلاس و غارت ثروت ملی و مسلط شدن پخمگان به جای نخبگان در مراتب تصمیمگیری و تصمیمسازی که با عملکرد نامتجانس و غیرعلمی موجبات ناهنجاریهای زیادی در جامعه شده است؛ همچنین به دلیل سیاستهای غلط در روابط با جهان و هزاران دلیل که قاطبه مردم به ویژه نخبگان اجتماعی را موجب یاس و ناامیدی از اصلاح کرده است و نیز بهخاطر نبود رقابت عادلانه، منصفانه و مهندسی انتخابات از سوی نهادهای حاکمیتی بهخصوص شورای نگهبان، انتظار میرود این دوره کمترین میزان مشارکت را در انتخابات پیشرو داشته باشیم.
این روزنامهنگار پیشکسوت درباره چگونگی افزایش مشارکت مردم در انتخابات تصریح میکند: اکنون زمان ارایه راه حل گذشته است. تصور میشد که هیاتهای اجرایی، نظارت و شورای نگهبان با درس گرفتن از دورههای گذشته انتخابات، حداقل فضای موجود و روزنههای مشارکت را برای شرکت عامه مردم، بدنه اجتماعی اصلاحطلبان و اصولگرایان طرفدار سیاستهای کلی خود باز کنند؛ اما چون به دلایلی که خوانا با عقل و منطق نبود این هیاتها و شورای نگهبان هیچ روزنهای برای مشارکتها دستکم مشارکتهای قومی و قبیلهای باقی نگذاشتند؛ در حال حاضر هم زمان برای تقویت افزایش مشارکت مردم گذشته است. افزون بر آن به نظر میرسد حاکمیت تمایلی به افزایش مشارکت ندارد و تشکیل یک مجلس بله قربانگو را از یک مجلس پرسشگر و حسابکش بیشتر میپسندد.
این کنشگر سیاسی با بیان اینکه «تمام آمارهای رسمی و غیررسمی، مشارکت مردم را حداقلی نشان میدهد و فضای جامعه به دلیل همان سیاستهای گفته شده به سویی رفته است که دیگر از دست هیچ فردی کاری ساخته نیست؛ مطرح میکند: اکنون رسانه ملی، رسانههای چاپی، فضاهای مجازی دولتی و حاکمیتی هم علاقهای به فضاسازی برای مشارکت بیشتر مردم از خود نشان نمیدهند و همین گواهی است که حاکمیت احساس میکند هر چقدر مشارکت بالا باشد، ممکن است به تضعیف بنیانهای او منجر شود. شاید این خواسته نهادهای بالادستی نباشد؛ اما قطعا خواسته دولتمردان و سیاستگذاران پشت صحنه است.
سرکار درباره شرایط معیشتی و تنگناهای اقتصادی موجود در جامعه و تاثیر آن بر مشارکت مردم در انتخابات توضیح میدهد: بیتردید مردمی که هشتشان گرفتار نُهشان است و صبح تا شب میدوند تا حداقل ممکن را برای یک زیست آبرومند فراهم کنند و از عهده کرایه خانه و مایحتاج اولیه بر آیند اصلا برایشان مهم نیست چه کسی کاندیدا میشود یا رای میآورد چون مردم بارها آزمودهاند، مجلس نه در قانونگذاری و نه در نگهبانی از قوانین و نه در همدردی با مردم و نه در قول و وعدههای خود موفق نبوده و بالتبع این دوره نیز موفق نخواهد بود؛ پس حضور در پای صندوقهای آرا چه دردی از دردهای بیدرمان آنها را درمان خواهد کرد؟ برای همین ترجیح میدهند نظارهگر باشند تا با عدهای همراهی کنند که رای میآورند؛ اما ناتوان از حل مشکل آنها هستند.
بر مسندنشستگان، دانش لازم را برای تحلیلهای اجتماعی ندارند
او درباره مسایل سال گذشته کشور و تاثیر آن بر مشارکت مردم در انتخابات میگوید: چرا تاثیرگذار نباشد وقتی میبینند یک
وارد کننده چای به اندازه 35 سال بودجه کشور را میدزدد؛ اما خبری از دستگیری عاملان و آمران آن نیست و هیچ مسئولی بازخواست نمیشود؟ چگونه میتوان هزاران خانواده یک شهر مثلا تاکستان و همین قزوین خودمان را به پای صندوق آورد که 8 ماه است برای یک پرونده اقتصادی فقط وعده میشنوند و ریالی دریافت نکردهاند؟ مردم چگونه ببینند اختلاسکنندگانی مانند طبری را آزاد کنند و یک زن را برای چهار تا تار مو به شلاق بگیرند؟ مردمی که قبض و بسطهای فراقانونی را هر روز لمس میکنند آیا میتوانند بیتامل از کنار آنها بگذرند و مانند گذشته به پای صندوق آراء بیایند؟ همه اینها نشان میدهد بر مسندنشستگان، دانش لازم را برای تحلیلهای اجتماعی ندارند و دل به بافتههای خود خوش کردهاند.
احزاب در کشور ما به معنی مطلق کلمه حزب نیستند
این مدرس دانشگاه درباره نقش احزاب در انتخابات عنوان میکند: متاسفانه احزاب در کشور ما به معنی مطلق کلمه حزب نیستند و تجربه تاریخی نشان داده است آنها حالا از روی ترس یا چندگانگی به صورت فردی یا گاهی جمعی در انتخابات پنهان شرکت میکنند. اما بیایید اندکی فکر کنیم این دوره با دورههای گذشته تفاوت زیادی دارد. به نظر نمیرسد به جز احزاب فولکس واگنی، یا نزدیک به حاکمیت، احزاب دیگری به خاطر از دست دادن همان اندک هواداران خود نیز بخواهند به مشارکت دامن بزنند. این فعال سیاسی استان ادامه میدهد: وقتی احزاب کاندیدایی ندارند و فرصت هم برای انتخابی میان بد و بدتر وجود ندارد؛ به نظر میرسد اکثر آنها در انتخابات غایب باشند. تنها موتلفهایها، جمناها و احزابی دستساز حاکمیت هستند که به پای صندوقهای آراء خواهند رفت تا در فیلمهای تلویزیون چهرههایشان دیده شود، جایگاه و پایگاه اقتصادی و اجتماعی خود را حفظ کنند؛ البته میتوان دوزیستها را نیز بر این افزود.
رد صلاحیتها همیشه دستوری بوده است
سرکار درباره ردصلاحیتهای صورت گرفته و تاثیر آن بر سرد بودن فضای انتخابات بیان میکند:
ردصلاحیتها، نه تنها در این دوره و در دورههای گذشته نیز دستوری بوده و هر فردی که کوچکترین اعتراضی به وضع موجود کرده، ردصلاحیت شده است؛ نمونه بارز آن ردصلاحیت بیش از شصت نماینده مجلس است؛ بهخصوص آنها که افشاگر رانتها بودهاند. دیگر اینکه بسیاری از نخبگان و فعالان سیاسی اصلا کاندیدا نشدند تا با مهندسی انتخابات آبرویشان برود؛ افرادی مانند دکتر بهشتی که تمام عمر خود را برای تحقیق در مورد نهضت رهبر انقلاب گذاشته بود، حاضر نشد آبروی خود را به دست این افراد بسپارد و با تحقیق چند بچه مدرسهای صلاحیتاش احراز نشود.
او با تاکید بر اینکه یک نخبه اجتماعی وقتی میبیند مجلس در راس امور نیست؛ چرا باید کاندیدا بشود تا به دلایل واهی ردصلاحیت شود؛ میگوید: هیاتهای اجرایی، نظارت و شورای نگهبان به بسیاری از خودیها هم رحم نکرد و پا را فراتر از این گذاشتند که طبق قانون صلاحیت افراد را رد یا تایید کنند و اعلام کردند، احراز نشده است؛ جالب اینکه درباره یک سوم کاندیداها تحقیق نکردند و استعلام نگرفتند و گفتند نرسیدیم؛ با این اوصاف شما فکر میکنید که عملکرد شورای نگهبان قانونی باشد؟
این روزنامهنگار پیشکسوت با بیان اینکه وقتی هیاتهای اجرایی و نظارت تنها از نزدیکان یک نحله فکری انتخاب میشوند قطعا آنها هم کاندیداهای خود را از یک نحله فکری انتخاب خواهند کرد؛ مطرح میکند: این دوره در هیات اجرایی، بسیار عجیب بود. آقایان برای یک عضو که ممکن بود نظر او در مورد مثلا یک یا چند کاندیدا مثبت باشد بلیت سفر گرفتند که او برود و راحتتر انتخاب کنند. البته وضع بدتر از این بود؛ معاون سیاسی و رئیس ستاد انتخابات استان رسما اعلام کردند استعلام هر چهار نماینده استان از مراجع قانونی منفی بود؛ اما میبینیم در همان مرحله اول، تنها صلاحیت یکی از آنها رد میشود و جالب اینکه صلاحیت هر سه نفر باقیمانده در همه مراحل تایید میشود.
سرکار با تاکید براینکه موضوع وقتی کمدی درام میشود که فرد ردصلاحیت شده هفت دوره نماینده مجلس بوده است! ابراز میکند: آیا دلیلی بهتر از اینکه سلایق فکری افراد هیاتها و یا فشارهای جانبی، چنین شرایطی را بر استان تحمیل کرد؟ حالا این را بگذارید کنار؛ نماینده تاییده شدهای که حداقل در یک مورد از رانت ماشینهای شاستیبلند واگذار شده به نمایندگان رانتخوار استفاده کرده است؛ بقیه فسادها بماند برای روزی که تشت رسواییشان بر زمین افتد.
او درباره اجماع جریانهای سیاسی اذعان میکند: اختلاف در جبهه اصولگرایان بسیار بیشتر از اصلاحطلبان است چون این جریان قدرت را در دست دارد؛ قدرت هم اختلاف ایجاد میکند. حالا خواهید دید یک روزنامهنگار، کاندیدایی که با اختلاف10 رای از یک نماینده حاضر جلو است چگونه در مراحل بعدی سر بریده خواهد شد تا غذای عروسی پیروزی آن نماینده پلو خورشخوران شود.
عضو شورای مرکزی اصلاحطلبان استان در ارزیابی عملکرد نمایندگان فعلی مجلس یازدهم تشریح میکند: میگویند این دوره ضعیفترین دوره مجلس بوده است ولی معتقد هستم هر دوره روال همینطور بوده است. اگر از هایوهوهای برخی نمایندهها بگذریم باید بگویم متاسفانه از حرف تا عمل فاصله زیاد بود و این هم دو دلیل داشت برخی با بیرون مجلس حشر و نشر داشتند؛ برخی واقعا فکر میکردند آنها حرفی که میزنند از سر اعتقاد است؛ اما اعتقادی نبود و پوششی برای پنهان کردن یک رانت بزرگتر بود .
حاکمیت، مشارکت حداکثری را به زیان خود میبیند
سرکار در تحلیل آنکه چرا فضای انتخاب سرد است و مردم نسبت به مشارکت در آن دلسرد هستند؛ تشریح میکند: دلیل سردی ایام انتخابات بسیار متفاوت است زیرا هم حاکمیت باوجود شعارها، میل به مشارکت حداکثری مردم ندارد، چون آن را به زیان خود میبیند و نگران تفرقه آرا و عدم پیروزی طیف دلخواه خود است. هم کاندیدایی وجود ندارد که بتواند حداقل امید را به او بست. علاوه بر اینها، شرایط بد اجتماعی و اقتصادی، انتشار مداوم رانتهای بزرگ و میلیاردی موجب شد که مردم متوجه شوند در کشور چه خبر است؛ این هم به کمک فضای مجازی صورت گرفت که ارزخوران دبش و روغن و آقا زادههای فیلتر فروش را عریان کرد.
برخیها از بیان افکار مخالف خود ترس دارند
این کنشگر سیاسی اصلاحطلب درباره پایین بودن مشارکت مردم در انتخابات و آثار سوء بینالمللی آن برای کشور نیز یادآور میشود: هر چه مشارکت مردم پایین باشد دشمن بیشتر دندان خود را تیز خواهد کرد و قدرت چانهزنی ایران را در دیپلماسی بینالمللی پایین خواهد آورد. این را هر دانشگاه رفته علم اقتصاد و سیاست خوانده میداند. اگر چه … دکترای افتخاری بگیر ندانند.
سرکار همچنین معتقد است: اگر چه در تهران شرایط بهگونهای پیش میرود که منتقدان هم در کانالهای تلویزیونی به راحتی حرف خود را بیان میکنند؛ در شهرستانها به ویژه در قزوین منتقدان را بایکوت میکنند؛ این یعنی شیفتگان قدرت و تشنگان ثروت از بیان افکار مخالف خود ترس دارند وگرنه هر آنکه حساب پاک است از محاکمه چه باک است.
مشارکت حداکثری مردم در انتخابات امسال از انتخاب افراد مهمتر است
درباره برگزاری انتخابات و اهمیت مشارکت در این رویداد سیاسی با جواد غلامیان کارشناس مهندسی عمران و کارشناس ارشد مدیریت استراتژیک MBA که چند صباحی به عنوان یکی از اهالی فرهنگ استان در فضای مطبوعات استان فعالیت داشته و 20 سال است که در یکی از کارخانههای شهر صنعتی البرز اشتغال دارد و در حال حاضر با اعتماد مجمع مطالبهگران به عنوان دبیر مجمع مطالبهگران در خدمت مطالبهگران استان انتخاب شده است؛ به گفتوگو پرداختیم.
او به عنوان یک چهره آگاه به مسائل سیاسی و اجتماعی درباره فضای مشارکت مردم به ویژه جوانان در انتخابات امسال درگفتوگو با ولایت، اظهار میکند: عدهای از مردم که همیشه در انتخابات و عرصههای سیاسی حضور و مشارکت فعال دارند قطعا باز هم حضور خواهند داشت؛ ولی برای جذب و دعوت رای اولیها و برخی دیگر که در جمهوری اسلامی دارای شبهاتی هستند و به اصطلاح قشر منتقد جامعه محسوب میشوند؛ رهبر انقلاب حرف آخر را بیان کرد؛ مبنی بر اینکه «فضای انتخاباتی را به سمت رقابت سالم ببرید». رقابت یعنی جناحهای سیاسی و گرایشهای گوناگون سیاسی و اقتصادی برای شرکت در انتخابات با هم مسابقه بگذارند و میدان برای مسابقه باز باشد؛ مردم حق دارند شاهد چنین رقابتی باشند.
او با بیان اینکه حضور پرشور مردم به ویژه جوانان، دانشجویان و آحاد مردم از نظر من بسیار مهمتر از این است که چه فردی انتخاب میشود؛ تصریح میکند: لازمه حضور جوانان و دانشجویان شور انتخاباتی هست. من در حال حاضر آن شور و هیجانی که باید برای دعوت قشر جوان، دانشجو و مشارکت حداکثری باشد را در فضای استان نمیبینم. اکنون در کدام نقطه شهر، تریبونهای آزاد دانشجویی را میبینید؛ آیا مسئولان ما طاقت دارند مردم و دانشجویان در تریبونهای آزاد سطح شهر از آنها عریان انتقاد کنند؟
دبیر مجمع مطالبهگران عنوان میکند: اگر مسئولان تنها برای یک هفته آخر برنامهریزی کردهاند قطعا در اشتباه هستند؛ امیدوارم در مدت زمان باقی مانده مسئولان، افراد تاثیرگذار و صاحب تریبون تدابیری داشته باشند و کمک کنند با ایجاد فضاهای باز سیاسی و تریبونهای آزاد و رقابتی سالم، زمینه مشارکت حداکثری فراهم شود.
این چهره سیاسی درباره اینکه با چه راهکارهایی میتوان مشارکت مردم را افزایش داد؛ مطرح میکند: اوایل دی ماه، مقام معظم رهبری در دیدار مردم استانهای خوزستان و کرمان، درخصوص انتخابات 11 اسفند مطالبهای از مردم و مسئولین داشتند؛ ایشان خطاب به مردم فرمودند: «ملت، خود را برای برگزاری انتخابات به بهترین شکل یعنی همراه با چهار خصوصیت شامل: مشارکت قوی و پرشور، رقابت واقعی جناحها و دیدگاههای مختلف، سلامت حقیقی و امنیت کامل آماده کنند» تحقق خواستههای رهبر و ایجاد فضای پرشور مشارکتی الزاماتی دارد که از عهده مردم خارج است و وظیفه دستاندرکاران در دولت و مجلس و شورای نگهبان و تصمیمگیران در نظام است.
غلامیان ادامه میدهد: فارغ از الزامات حکومتی در مورد مساله حضور مردم به صورت عام در انتخابات مجلس، راهکارهای مختلفی به ذهن میرسد و فکر میکنم کلانترین راهکاری که وجود دارد و کمک میکند به اینکه مردم ما پای صندوقها بیایند، افزایش نشاط سیاسی پیش از انتخابات است. البته راهکارهای متفاوت دیگری هم وجود دارد. شاید مهمترین راهکار این است که مردم به طور ملموس احساس کنند که شفافیت در همه امور وجود دارد و این امر با برگزاری تریبونهای آزاد و باز شدن فضای نقد از مسئولان گذشته و حال بسیار میتواند در افزایش مشارکتهای مردم موثر باشد.
مردم باید آگاه شوند شرکت آنها در انتخابات مجلس یا هر انتخابات دیگری نمایشی نیست
او با بیان اینکه به طور خاص در استان ما، گزارش برخورد قوه قضائیه در موضوع شرکتهای خودرویی با مسئولانی که با ترک فعل، ناکارآمدی و اقدامات غلط خود، باعث بدبینی مردم به حاکمیت شدند موجب ایجاد امید در مردم و مشارکت حداکثری میشود؛ توضیح میدهد: اگر یک مسئول از رانت استفاده کرده است و یا در حکمرانی دولت از ابزار خود استفاده کند یا اگر مسئولی از قدرت خود سوءاستفاده کرده و درخواستهای فراقانونی داشته، با او برخورد شود و او را به مردم معرفی کنند این برخوردها، در افزایش مشارکت مردم در انتخابات بسیار موثر خواهد بود. نکته مهم و اساسی دیگر این است که مردم آگاه شوند شرکت آنها در انتخابات مجلس یا هر انتخابات دیگری صرفا نمایشی نیست و رای آنها تاثیر بسزایی در آینده اقتصادی، معیشتی و ایضاً سیاسی و اجتماعی دارد. یعنی هر چقدر از طرف مجموعه حاکمیت، دستاندرکاران و صاحبان تریبون موضوع تاثیر انتخاب اصلح بر آینده مردم تبیین شود؛ باز هم کم است.
این فعال سیاسی ادامه میدهد: صدا و سیما، آموزش و پرورش و معاونت اجتماعی استانداری، اداره ارشاد، معاونت جوانان استان و سایر دستگاههای مسئول در افزایش مشارکت مردم در انتخابات به جای استفاده از سیاسیون تکراری، برنامههای دستوری و مصاحبههای کلیشهای باید گروههایی از جنس خود مردم در رشتههای مختلف هنری، ورزشی، دانشجویی، مذهبی، هیاتی، سیاسی و رسانهای تشکیل دهند و به جای دعوت از گروهای مختلف به سازمانها و نهادهای دولتی این گروهها، سراغ مردم و جوانان و هم رشتههای خود در مکانهای مختلف از هیاتها، بازار، سالنهای ورزشی و پارکها بروند با مردم صحبت کنند؛ سخنان آنها را بشنوند و فارغ از هرگونه جانبداری از کاندیداها با احترام به همه سلایق انتخاباتی با زبان خود مردم تنها درباره تاثیر مشارکت در انتخابات و انتخاب درست رودررو به آنها توضیح دهند.
غلامیان میگوید: اگر مردم اهمیت رای خود را بدانند و با مردم صحبت شود و حرفهای آنها شنیده شود حتما در انتخابات شرکت میکنند. باید با مردم صحبت کنیم و بگوییم اگر شما رای ندهید ممکن است یک نفر با رای حداقلی وارد مجلس شود و 4 سال همه استان تبعات رای ندادن و عدم مشارکت را تحمل کنند؛ اگر ما تبیین نکنیم قطعا رسانههای معاند سمپاشی خواهند کرد.
آموزش و پرورش یکی از مصادیق مهم مشارکت مردم در انتخابات و حکمرانی خوب است
او با اذعان به اینکه من از شما به عنوان یک خبرنگار و متخصص رسانه سوال دارم آیا قبول دارید یکی از مصادیق مهم مشارکت مردم در انتخابات و حکمرانی خوب، به نظام آموزش و پرورش بازمیگردد؛ مطرح میکند: آموزش و پرورش ما با وجود همهی محاسنی که دارد انتقاداتی نیز به آن وارد است؛ برای مثال، آموزش سیاسی در مدارس ما رخ نمیدهد. دانشآموز دبیرستانی که رای اولی است باید نسبت به مسائل کشور نگاه سیاسی داشته باشد و بتواند موضوعات را تشخیص بدهد. آیا در عمل اینگونه است. این تشخیص و آموزش سیاسی با درس اجتماعی اتفاق نمیافتد. حال که ما میدان را خالی کردهایم فضای مجازی جای ما را پر خواهد کرد و به سمت و سویی که خودش میخواهد، میبرد درحالیکه آموزش و پرورش ما باید برنامه جامعی برای آموزش سیاسی دانشآموزان از مقطع ابتدایی تا روزی که بخواهد وارد دانشگاه شود، داشته باشد.
این مطالبهگر مردمی عنوان میکند: فردی که وارد دانشگاه میشود تقریباً شخصیت او شکل گرفته است و برای همین، شما دیگر در دانشگاه نمیتوانید به او آموزش سیاسی دهید. اگر این دانشجو فرضا فردی باشد که نسبت به مسائل سیاسی کشور، حس و حالی ندارد دیگر شما نمیتوانید در دانشگاه این حس و حال را ایجاد کنید و او را پای صندوق رای بیاورید؛ چون این شخصیت در وی شکل گرفته است؛ پس باید تریبونهای سیاسی را به درون مدارس برد و برای دانشآموزان روشنگری انجام داد.
مردم از مسئولان حل مشکل میخواهند
غلامیان درباره شرایط معیشتی و تنگناهای اقتصادی جامعه و تاثیر آن بر مشارکت مردم در انتخابات عنوان میکند: صدرصد مسائل معیشتی و اقتصادی مردم از عمده عوامل موثر در مشارکت است؛ ولی آنچه که بیشتر از مسائل معیشتی و اقتصادی بر مشارکت مردم اثر میگذارد میزان عمل مسئولان به وعدههایشان است؛ مردم از مسئولان همراهی نمیخواهند حل مشکل میخواهند. اگر مردم ببینند کارگزاران با آنها صادق هستند و برای تحقق وعدههای خود تلاش میکنند؛ قطعا سختیها را تحمل میکنند و آنها را همراهی میکنند.
او درباره مسائلی که در سال گذشته کشور با آن روبرو بود و تاثیر آن بر مشارکت مردم در انتخابات ابراز میکند: به نظر من بسیاری از انتقادات مردم در حوزههای اقتصادی و بعضا اجتماعی و سیاسی درست است. باید صاحبنظران بنشینند و علل وقوع اتفاقات سال گذشته را ریزبینانه و موشکافانه بررسی کنند؛ اما معتقد هستم شیوه ابراز آن اشتباه بود؛ اغتشاش با اعتراض تفاوت زیادی دارد. برخی معاندین بر خواستههای مردم موجسواری کردند و اعتراض را به سمت اغتشاش و مخالفت با نظام پیش بردند از اول هم میدانستیم دشمن نتیجه نخواهد گرفت؛ ولی اتاق عملیات و کارفرما بیرون از ایران بود.
راهحل نارساییهای اقتصادی و معیشتی کف خیابان نیست
این فعال سیاسی تشریح میکند: نمیتوان منکر شد که نارساییهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در جامعه وجود دارد؛ اما به شدت معتقد هستم راهکار آن کف خیابان نیست؛ کما اینکه بسیاری از همانهایی که سالیان سال راهکار اعتراضات مدنی خود را کف خیابان میدیدند هم پس از اتفاقات سال گذشته به این نتیجه رسیدند که قطعا راهکار اصلاح جمهوری اسلامی از کف خیابان نمیگذرد. راهکار برونرفت از همه این مشکلات و تغییر در وضع موجود براساس نظر رهبری و تمام اندیشمندان و صاحبنظران حضور در انتخابات و اعمال تغییرات از طریق صندوق رای است. قهر کردن با صندوق رای تغییری ایجاد نمیکند جز اینکه فضا را برای عدهای تسهیل کند. در نتیجه نباید با صندوقها قهر کرد و باید پای صندوقها حضور یافت و فضا را مناسب کنیم تا تغییری که موجب پیشرفت و آبادی کشور ما میشود با حضور پای صندوق رای محقق شود. غلامیان درباره نقش احزاب و تشکلها در انتخابات بیان میکند: امروزه بسیاری از متفکران و سیاسیون داخلی و خارجی لازمه تبدیل مشارکت تودهای به مشارکت فعال و سازمان یافته را در تأسیس احزاب به معنای واقعی کلمه میدانند و آن را مرحله تکمیلی از مراحل انقلاب اسلامی بهشمار میآورند که چنین امری برای تضمین تداوم و تعادل نظام ضروری است. شاخصه اصلی توسعه سیاسی، مشارکت سیاسی است. مشارکتی که خود از ابزارهای کارآمد و سازمانهای نهادمند باشد.
او ادامه میدهد: نگاهی اجمالی به نظام سیاسی کشورمان و هر دو گروه چپ و راست بیانگر این نکته میباشد که گاها دورههایی بوده است که احزاب تشکیل شدهاند؛ ولی احزاب به معنای حقیقی کلمه که در مواقع لزوم پاسخگو باشند؛ شکل نگرفتهاند بلکه گروههای سیاسی بنام حزب در ایام انتخابات موقتاً فعالیت کرده و پس از آن هیچ رابطه دقیق و تعریف شدهای میان نمایندگان حزبی و خود حزب وجود ندارد. بنابراین اگر آسیبها و موانع تحزب برطرف شود و حزب به معنی صحیح کلمه شکل بگیرد تأثیر بسزایی در کاهش خطاهای انتخاباتی دارد و مسیر توسعه سیاسی را هموار خواهد کرد.
دبیرمجمع مطالبهگران استان درباره ردصلاحیتهای صورت گرفته و تاثیر آن بر سرد بودن فضای انتخابات میگوید: براساس اعلام رئیس ستاد انتخابات استان بیش از 75 درصد از داوطلبانی که صلاحیت آنها بررسی شده، تأیید شدهاند. این تعداد نزدیک به دو برابر تعداد داوطلبانی است که در دورههای گذشته صلاحیت آنها تأیید شده است. از نگاه من فضا برای رقابتی شدن حداقل در استان ما باز شده؛ هنوز هم بررسی صلاحیتها تمام نشده است و گمان میکنم به این لیست تائید صلاحیتها، حداقل یک یا دو نفر اضافه شوند؛ اما رقابتی شدن صرفا نباید شعاری باشد ابزار و ملزوماتی را میخواهد که باید فراهم شود.
غلامیان یادآور میشود: من معتقد هستم گاهی تایید صلاحیت برخی افراد موجب یاس و ناامیدی مردم میشود؛ برای مثال براساس اعلام معاون سیاسی و امنیتی استانداری قزوین، استعلام هر 4 نماینده استان به دلیل دخالت در انتصابات رد شد؛ ولی در عمل شاهد هستیم که 3 نفر از این 4 نفر مورد تائید قرار میگیرند و تنها یک نفر رد میشود. به نظر من این موضوع بسیار مهم است و باید هیات نظارت مرکزی درباره این موضوع شفافسازی انجام دهد؛ چرا که برمبنای قانون، یکی از شرایط اصلی بررسی صلاحیتها، استعلام از مراجع چهارگانه است. این موضوع به نظر من کار سادهای نیست که بشود از کنار آن به سادگی گذشت و امیدوارم در وقت مقتضی هیات نظارت مرکزی پاسخ روشنی به این سوال ایجاد شده در اذهان مردم بدهد.
او در ارزیابی از عملکرد نمایندگان فعلی استان مطرح میکند: من به عنوان یک شهروند واقعا اقدام ویژهای از نمایندگان فعلی در بعد ملی و استانی ندیدهام و راضی هم نیستم؛ ولی از منظر دبیر مجمع مطالبهگران علاوه بر منتقد بودن به شدت با برخی از دوستان هم درگیر هستم. مردم مطالبه خاصی از نمایندگان فعلی استان نخواستند و حرف خاصی هم نزدند. سوال این است؛ مگر قول نداده بودند که قانون شفافیت را اجرا میکنند پس کجا رفت؛ مگر نماینده مردم نیستند؛ ما خواستار شفافیت در همه امور آنها از دفترهایشان گرفته تا نحوه هزینهکرد بودجه در اختیار نمایندگان هستیم و میخواهیم آرایی که در مسائل مختلف دادهاند را شفافسازی کنند. من از این مطالبه هیچوقت هم پاسخی نگرفتم و حاضر هستم با هر کدام نمایندگان استان که مدعی هستند برای استان کار و یا در بعد ملی اثرگذار بودند در حضور دانشجویان عزیز استان بنشینم و درباره اقدامات آنها مناظره کنم.
این جوان سیاسی اضافه میکند: البته من این انتقاد را از دوستان شورای ائتلاف دارم برای آنها هم مطرح کردهام؛ ولی از آنها هم جوابی نشنیدیم. دوستان شورای ائتلاف گفته بودند که ما پس از ورود به مجلس هم نظارت خودمان را ترک نمیکنیم بنابراین انتظار داریم از تذکراتی که به نمایندگان فعلی دادند و نتایجی که گرفتهاند مواردی را بیان بفرمایند. غلامیان معتقد است: در آستانه انتخابات باید فضای سیاسی و امنیتی استان به سمت فضای باز سیاسی برود و مسئولان سعهصدر بیشتری داشته باشند؛ من به واسطه مجمع مطالبهگران کشور با دوستان زیادی در ارتباط هستم و در کمتر شهری فضای سیاسی و نقادی تا این حد بسته است. باید اجازه دهند منتقدین هم حرف خود را بزنند و با کوچکترین موردی، تذکر و تشر نزنند. مطالبهگران بزرگترین قشر حاضر در فضای مجازی هستند؛ ولی در شورای فضای مجازی که معاونت پیشگیری دادگستری تشکیل داده است؛ دعوت نشدهاند و حضور ندارند. او همچنین اضافه میکند: نهادهای نظارتی سازوکار خود را دارند و تذکر میدهند اگر لازم باشد پرونده هم تشکیل میدهند؛ ولی جای مطالبهگران در این شورا برای صحبت و دفاع از مطالبهگران خالی است. ما از جنس هم هستیم و بهتر میتوانیم با هم صحبت کنیم. کاری که با صحبت حل میشود گاهی با پرونده هم حل نمیشود و تنها فضا را خراب میکند.