مردم اسناد مکتوب تاریخی را به سازمان اسناد بسپارند
- شناسه خبر: 33944
- تاریخ و زمان ارسال: 8 اردیبهشت 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
به گزارش خبرنگار ولایت، معاونت پژوهش و منابع دیجیتال کتابخانه ملی در این بازدید از نزدیک در جریان شرایط و فعالیتهای مرکز اسناد استان قزوین قرار گرفت.
فاطمه صدر در گفتوگو با حجتالاسلام سید مصطفی مجیدی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان ضمن اشاره به در معرض آسیب قرار گرفتن منابع و اسناد قدیمی گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی، مجهزترین و غنیترین مرکز مرمت کاغذ در کشور محسوب میشود و حتی در کشورهای حوزهی منطقه، رتبهی نخست را از این جهت کسب کرده است.
دیجیتالسازی میراث مکتوب
صدر توضیح داد: یکی از اقدامات جدی سازمان جهت حفظ و نگهداری، دیجیتالسازی منابع و اسناد قدیمی است. مخازن اسناد ملی طبق استانداردهای بینالمللی روز ساخته شدهاند.
وی افزود: با توجه به همکاریهای ارزنده اوقاف در رابطه با اسناد امید میرود با همکاریهای بیشتر اوقاف و مرکز ملی اسناد، منابع ارزندهای که در منازل شهروندان قزوینی و یا اماکن متبرکه و امامزادهها نگهداری میشود به اوقاف تحویل داده شود تا از این جهت بتوانیم به دیجیتالسازی این اسناد تاریخی و مهم جهت حفظ و نگهداری آنها بپردازیم.
فاطمه صدر تاکید کرد: میراث مکتوب، از اهمیت و جایگاه ویژهای برای ما برخوردار است. در سازمان، تنها به نگهداری نسخههای کاغذی پرداخته نمیشود؛ بلکه اشیایی همچون مهرهای خاندانهای قدیمی و صفحههای گرامافون، فیلمهای قدیمی و… به عنوان میراث مکتوب در سازمان حفظ و تحت مراقبت قرار میگیرند.
سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ردهی جهانی رقابت میکند
فاطمه صدر تصریح کرد: با توجه به ارتباط سازمان اسناد با سازمانهای بینالمللی جهت استانداردسازی منابع، تلاش ما بر تنظیم اسناد طبق علم روز جهانی است.
معاونت پژوهش و دیجیتالسازی، ضمن اشاره به درخواستهای سایر کشورها از منابع موجود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی میگفت: سازمان مرکز اسناد و کتابخانه، سازمانی شناخته شده در عرصهی بینالمللی است که مخاطبهایی فراتر از مرزهای کشور دارد و افراد بسیاری این منابع را مورد استفاده قرار میدهند.
مردم اسناد مکتوب تاریخی را به سازمان اسناد بسپارند
فاطمه صدر ادامه میدهد: همکاری مدنظر سازمان اسناد با اوقاف به منظور فرهنگسازی است. بسیاری از مردم عملکرد و وجود سازمان اسناد اطلاعی ندارند. این اعتمادسازی باید در مردم رایج شود که با سپردن اسناد قدیمی خانوادگی به کتابخانه، این اسناد کمتر در معرض تخریب قرار میگیرد.
وی افزود: حتی اگر تمایلی به اهدای چنین اسنادی به کتابخانه ندارند؛ میتوانند یک نسخه را به صورت امانی به کتابخانه بسپارند. پس از دیجیتالسازی مجددا این سند به خانواده باز گردانده میشود.
در سازمان اوقاف، «وقفنامه» سند ارزشمندی است
حجتالاسلام سید مصطفی مجیدی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گفت: در حال حاضر یکی از قدیمیترین اسناد وقفی مربوط به خدیجه بنت بدیهاست که مربوط به ۱۰۰۴ سال پیش است.
در باب اسناد مکتوب در سازمان اوقاف، از دیدگاه ما سند ارزشمند، وقفنامه است.
وی توضیح داد: اصل وقفنامهها در اختیار سازمان اوقاف نیست. بلکه این اسناد به مخزن سازمانی تحویل داده میشود و در استانها نگهداری نمیگردد.
اسنادی که در اختیار سازمان اوقاف قرار گرفته است بیشتر اسناد اوقافی است که میتواند به سازمان اسناد و کتابخانه جهت مرمت و نگهداری تحویل داده شود و ما از این نظر همکاریهای لازم را انجام خواهیم داد.
حجتالاسلام مجیدی ادامه داد: با تلاشهای سازمان اسناد و کتابخانه استان قزوین، اسناد وقفی جدیدی کشف شده است.
حجتالاسلام مجیدی با اشاره به انبارهای قرآنهای قدیمی در بقاع متبرکه اضافه میکند: میتوان از ظرفیت این انبارها بهرهمند شد و آثار را به جهت ارزش قدمت مورد مطالعه و بررسی قرار داد.
بعضی از بقاع متبرکه دارای شجرهنامهی قدیمی هستند که در صورت ارزشمندی برای سازمان اسناد و کتابخانه استان میتوان این شجرهنامهها را جهت مرمت و رونوشت بهرهبرداری کرد.
اعلام آمادگی اداره اوقاف در راستای همکاری با سازمان اسناد و کتابخانه ملی
حجتالاسلام مجیدی با اشاره به همکاری در تبلیغ این حوزه و سپردن اسناد و مکتوبات قدیمی به مرکز اسناد و کتابخانه اضافه کرد: بحث واگذاری اسناد تاریخی را به امنای بقای متبرکه و مساجد ابلاغ خواهیم کرد تا چنانچه شخصی نسخ قدیمی را نگهداری میکند به صورت امانی به نماز جمعه و روحانیت بسپارد تا پس از آن تقدیم مرکز اسناد و کتابخانه استان شود. در این صورت، در حوزههای دینی نیز تبلیغ جامع و گستردهای را جهت مرمت و حفظ این اسناد مکتوب شاهد خواهیم بود.
وی از یک سند وقفی موجود در سازمان اسناد که جزو قدیمیترین اسناد مکتوب این سازمان محسوب میشود خبر داده و گفت: این سند متعلق به کاشان بوده و به اوایل نشر و گسترش تشیع در این شهر مربوط میشود که تنها در صورت بازدید مسئولان عالی رتبه کشور از آن رونمایی میشود.
مرکز اسناد قزوین باید مستقل شود
سرپرست معاونت پژوهش و منابع دیجیتال مرکز اسناد و کتابخانه یکی از مشکلات دفتر اسناد استان قزوین را ساختمان آن معرفی کرده و تصریح کرد: همچنان سازمان امور استخدامی تاییدیه نهایی ساختار قزوین را مستقل از استانهای همجوار نداشته و در گذشته نیز، منابع استان قزوین ذیل زنجان به همدان منتقل میشده است.
ریاست سازمان، در حال پیگیری ساختار مستحکم اداری برای استان قزوین هستند و مجوزهای لازم نیز اخذ خواهد شد.
وی در ادامه گفت: لازم است که با مدیران استانی همکاریهای لازم در جهت تسریع تصویب این ساختار و استقلال این مرکز همکاریهای لازم به عمل بیاید. در جهت برطرف شدن مشکلات مربوط به مکان ساختمان، اگر ادارهی اوقاف از لحاظ قانونی و شرعی، ساختمانی را در اختیار داشته باشد و از این جنبه بتواند به حمایت از مرکز اسناد استان بپردازد؛ بخش عمدهای از گرههای مربوط به این سازمان مرتفع خواهد شد.
حجتالاسلام مجیدی تصریح کرد: اوقاف مالک ۲۰ درصد اراضی استان قزوین است و با این حال یک ساختمان دولتی در قزوین ندارد. متاسفانه ساختمانهای اوقاف اکثرا کاربری مسکونی دارند. اما در صورت مساعد بودن شرایط، همکاریهای لازم را انجام خواهیم داد.