مدیریت بحران در مواجهه با بیماریهای قلبی
- شناسه خبر: 24764
- تاریخ و زمان ارسال: 29 آبان 1402 ساعت 07:45
- بازدید : 55
محمدامین شکرالهی ـ دانشجوی پرستاری
شاید باور عمومی مردم این باشد که عادتهای رفتاری و تغذیهای که دارند خیلی مهم نیست و در نهایت در سن پیری، همه بیمار میشوند ولی خیلی از بیماریها قابل پیشگیری و بعضا به شرط وضعیت جسمی خوب قابل کنترل هستند.
چند هفتهی قبل واحدی را گذراندم به اسم آموزش به بیمار به این صورت که میرفتیم در بخشهایی مثل (قلب ـ سیسییو ـ پُست آنژیو ـ اعصاب) و به بیماران درباره پروسه درمان و مراقبتهای بعد از عمل آموزش میدادیم.
در این مدت من متوجه شدم که چقدر ناآگاهی وجود دارد و خیلی از اوقات همین عدم آموزش صحیح باعث تحمیل هزینههای مالی و جسمی زیادی میشود که ممکن است هرگز آن انسان مثل قبل نشود و تا آخر عمر محدود بماند.
بر همین اساس نیاز دانستم که تجربیات و آگاهی که در این زمینه دارم را به اشتراک بگذارم، چون مطمئنم در مواقع حساس به کارتان میآید و ممکن است جان یک انسان را نجات بدهید پس حتما ادامهی متن را با دقت بخوانید و سعی کنید به ذهن بسپارید.
«سکته قلبی» مطمئنا این حرف به گوشتان خورده که فلانی سکته کرد و مُرد، فلانی توی خواب سکته کرد و مرد. سوال این است آیا میشود کاری کرد که آن فرد زنده بماند؟ احتمالا بله.
شما با دانستن علائم ابتدایی هشدار دهندهی بدن میتوانید قبل از اینکه شرایط حاد و آسیب جبرانناپذیر وارد شود بیماریتان را مدیریت کنید.
«علت سکتهی قلبی» قلب مثل همهی اندامهای بدن نیاز به خونرسانی و دریافت اکسیژن دارد به رگهایی که وظیفهی خونرسانی به قلب را دارند، رگهای «کُرُنِرْ» میگویند با مسدود شدن تدریجی این رگها بر اثر عواملی مثل «سیگار ـ لختهی خون ـ چربی خون و…» خونرسانی به ماهیچهی قلب کم و کمتر میشود و با مسدودی کامل و شرایط حاد بیماری، مرگ را به دنبال دارد.
«علائم هشدار دهندهی بدن» اصلیترین نشانه این بیماری درد قفسه سینه است. علاوه بر آن علائم دیگری هم دارد مثلا: تنگی نفس که ممکن است بر اثر فعالیت باشد یا بدون فعالیت هم تنگی نفس داشته باشید یا حتی شب به علت تنگی نفس از خواب بپرید ـ انتشار درد به دست چپ و پشت بدن ـ تعریق سرد ـ تهوع و سرگیجه و…
حالا اگر دچار این علائم شدید، چه کاری باید انجام داد؟ اگر قبلا سابقه بستری به علت مشکلات قلبی را داشته باشید احتمالا قرص زیرزبانی دارید و استفاده از این قرص میتواند موقتا برایتان زمان بخرد تا خودتان را به بیمارستان برسانید ولی اگر تجربهاش را ندارید، ریسک نکنید و حتما خودتان را به بیمارستان برسانید تا از شما نوار قلب گرفته شود.
«نحوه استفاده از قرص زیرزبانی» همانطور که گفتم علت سکتهی قلب انسداد رگهای خونرسان به قلب است. قرص زیرزبانی (TNG) باعث گشاد شدن رگهای بدن میشود برای اینکه جلوی مسدودی گرفته شود؛ اما مصرف قرص زیرزبانی باید همراه آموزش باشد تا آسیب جانبی به بیمار وارد نشود. حتما توجه داشته باشید چون افزایش قطر رگ باعث افت ناگهانی فشار خون میشود پس حتما در حالت نشسته یا درازکش قرص را استفاده کنید و ممکن است باعث سوزش دهان شود که طبیعی است.
بعد از حس کردن درد قفسه سینه قرص را زیر زبان خود قرار دهید بعد از ۵ دقیقه اگه درد تسکین پیدا کرد لازم نیست کاری کنید اگر درد ادامه داشت بعد از ۵ دقیقه مجدد تکرار کنید، توجه داشته باشید در مدت ۱۵ دقیقه و حداکثر ۳ بار این قرص استفاده شود نه بیشتر لذا در صورت ادامهدار بودن علائم هشدار دهنده حتما به سرعت به بیمارستان مراجعه کنید.
مورد بعدی درباره نحوه نگهداری قرص است، حتما تاریخ مصرف قرص را چک کنید بعد از باز کردن پلمب قرص حداکثر ۴ ماه انقضای مصرف دارد و باید حتما از نور خورشید دور باشد مثلا میتوانید دور دستمال یا پارچهای بپیچید.
البته ناگفته نماند بعضی از استرسهای شدید و مشکلات روحی ناگهانی ممکن است علائمی مانند بیماری ایجاد کنند مثل همین سکته ولی بخاطر حفظ سلامتی خودتان حتما به مراکز درمانی جهت بررسی و معاینه مراجعه کنید.