مدارس غیرانتفاعی؛ مشکلات و خسارات
- شناسه خبر: 12696
- تاریخ و زمان ارسال: 23 اردیبهشت 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
واگذاری زمینهای آموزشی؛ بزرگترین مشکل موسسان مدارس غیردولتی
رئیس اداره مشارکتهای مردمی آموزش و پرورش استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه در حال حاضر واگذاری زمینهای آموزشی به بزرگترین مشکل مدیران و مؤسسان مدارس غیردولتی تبدیل شده است، گفت: علیرغم پیگیریهای صورتگرفته برای واگذاری زمینهای آموزشی به مدارس و مراکز آموزشی غیردولتی از ادارهکل راه و شهرسازی تاکنون متأسفانه نتیجهای حاصل نشده است.
قاسم ابراهیمزاده با تأکید بر اینکه ادارهکل راه و شهرسازی باید پاسخگوی مطالبات مدیران این مدارس باشد، اضافه کرد: انتظار از ادارهکل راه و شهرسازی این است که زمینهای با کاربری آموزشی را به سرعت در اختیار موسسان مدارس غیردولتی قرار دهد؛ چرا که مدارس غیردولتی خدمات مشابه و حتی باکیفیتتر از مدارس دولتی ارائه میدهند و حق برخورداری از زمین با کاربری آموزشی را دارند.
آببهای مدارس غیرانتفاعی با تعرفه تجاری حساب میشود
مدیر یکی از مدارس غیرانتفاعی استان قزوین هم در گفتوگو با خبر ولایت با ذکر اینکه هزینه حاملهای انرژی باید با تعرفه آموزشی برای مدارس غیردولتی به ویژه مدارس هیاتامنایی و غیرانتفاعی محاسبه شود، گفت: متأسفانه شرکت آب و فاضلاب آببهای برخی مدارس غیردولتی استان قزوین را با تعرفه تجاری محاسبه کرده که این رویه باید به صورت اصلاح شده و هزینه اضافی اخذشده به این مدارس برگردانده شود.
علی حسینی افزود: همه قوانین شرکت آب و فاضلاب و وزارت نیرو برای تخفیف هزینه مصرف آب باید شامل حال مدارس غیردولتی شود و نمیتوان با این استدلال که این مدارس درآمد دارند، آنها را از حقوق قانونی محروم کرد.
دولت فضاهای آموزشی مازاد را به مدارس غیرانتفاعی اجاره دهد
این مدیر مدرسه با انتقاد از طرح موضوع دوشیفته شدن مدارس غیردولتی گفت: دوشیفته شدن مدارس غیردولتی به ویژه مدارس غیرانتفاعی به هیچوجه به صلاح نظام آموزشی ما نیست. چرا که چنین کاری جلوی برگزاری آموزشهای فوق برنامه این مدارس را میگیرد و از کیفیت آموزشی آنها به شدت میکاهد.
حسینی ادامه داد: با توجه به افزایش چندبرابری اجارهبهای مدارس غیردولتی استیجاری دولت باید فکری به حال این نوع مدارس کند و فضاهای مازاد آموزشی خود را با اجارهبهای کمتر در اختیار مؤسسان این مدارس قرار دهد.
ورود بدون گزینش معلمان به مدارس غیرانتفاعی قزوین ممنوع شد
مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به شکایت برخی خانوادهها درباره کیفیت پایین مدارس غیرانتفاعی و آموزشکدههای زبان خارجی تصریح کرد: کارگروه نظارتی بر مدارس غیرانتفاعی، آموزشگاههای علمی آزاد و زبان خارجه تشکیل شده و هیچ فردی بدون انجام مراحل گزینش نمیتواند در مدارس غیرانتفاعی تدریس کند.
نقی سیاهکالیمرادی از تغییر شیوهنامه آزمون استخدامی معلمان خبر داد و افزود: شیوهنامه آزمون استخدامی به صورت 60 درصد مصاحبه و 40 درصد آزمون تغییر کرده و این یک اتفاق خوب است. برای این آزمون علاوه بر نیروهای شاغل از نیروهای توانمند بازنشسته مؤمن و متدین برای مصاحبه استفاده شود.
وی با بیان اینکه از نیروهای جوان انقلابی و باسواد باید به عنوان استادان دانشگاه فرهنگیان بهرهگیری شود، گفت: دانشگاه فرهنگیان باید به صورت شبانهروزی باشد و دانشجو کارهای فرهنگی بسیاری را تجربه کند و سپس وارد جریان تعلیم و تربیت شود.
استخدام معلمان مدارس غیردولتی ممکن نیست
از سوی دیگر، رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی کشور هم در جریان سفر به قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با یادآوری اینکه 2 نوع نگاه به مدارس غیردولتی وجود دارد، گفت: بعضی توسعه مدارس غیردولتی را موجب رشد عدالت آموزشی و برخی دیگر هم توسعه این مدارس را عامل طبقاتی شدن آموزش میدانند که باید نگاه دوم تعدیل شود، در غیر این صورت مدارس غیردولتی آسیب میبینند.
احمد محمودزاده همچنین استخدام معلمان مدارس غیردولتی در دولت را غیرممکن دانست و اضافه کرد: با این وجود دولت و وزارت آموزش و پرورش طرحی به مجلس ارائه دادهاند که اگر این طرح مصوب شود، معلمان مدارس غیردولتی میتوانند هفتهای 25 ساعت و با حقوق و بیمه کامل فعالیت داشته باشند.
راهاندازی شیفت بعدازظهر در غیرانتفاعیها ممنوع است
محمودزاده همچنین درباره امکان دونوبته شدن مدارس غیردولتی و راهاندازی نوبت بعدازظهر در این مدارس تصریح کرد: نوبت دوم مدارس غیردولتی ویژه فعالیتهای فوق برنامه در نظر گرفته شده و به همین خاطر راهاندازی شیفت بعدازظهر در این مدارس ممنوعیت دارد. در ضمن اگر مدارس غیردولتی دونوبته بوده و فعالیتهای فوق برنامه نداشته باشند، با مدارس دولتی فرقی ندارند.
وی ادامه داد: فرق مدارس غیردولتی با مدارس عادی این است که این مدارس اجازه فعالیتهای اقتصادی دارند و کارهایی انجام میدهند که جزو تکالیف و وظایف قانونی وزارت آموزش و پرورش نیست و تنها کاری که میتوانیم انجام دهیم، حمایت از این مدارس است و نمیتوان بودجه و اعتبارات خاصی را به این مدارس اختصاص داد.
معاون وزیر آموزش و پرورش در ادامه درباره ساماندهی آموزشی نیروها و معلمان مدارس غیردولتی هم گفت: در این زمینه توافقنامهای با دانشگاه فرهنگیان امضا کردیم تا در موضوعات آموزشی و تربیتی سطح سواد و مهارت معلمان مدارس غیردولتی را ارتقا دهیم و اجرای این توافقنامه موجب استانداردسازی سواد آموزشی معلمان مدارس غیردولتی میشود.
محمودزاده یادآور شد: مدارس غیردولتی فقط از نظر مدیریت اقتصادی آزادی عمل دارند و در حوزه آموزش باید تحت حکمرانی ادارات کل آموزش و پرورش استانها باشند و مسئولان هم باید در این حوزه نگاه یکسانی به مدارس دولتی و غیردولتی داشته باشند.
بیتفاوتی به مدارس غیرانتفاعی خسارتبار است
مشاور وزیر آموزش و پرورش هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به شرایط تاریخی کشور گفت: در شرایطی که دشمنیهای خارجی و قصورهای مدیریتی برای ما دردسرهایی درست کرده، باید آموزش و پرورش ما نسلی را پرورش دهد که در این شرایط خاص تاریخی از انقلاب، نظام، کشور و ملت دفاع کند. بنابراین در شرایط تاریخی نقش معلمان هم تاریخی شده و باید نسلی پرکار، فداکار، منضبط و باایمان پرورش دهند.
علی پارسانیا مدرسه را کانون اصلی پیشرفت و از سنگرهای اصلی انقلاب اسلامی توصیف کرد و افزود: با این حال در سالهای اخیر از مدرسهها و معلمان غافل شدیم و باید بدانیم که کل مردم و دستگاهها باید به داد مدرسه برسند، وگرنه انقلاب اسلامی دچار آسیب میشود.
وی با تأکید بر اینکه بدون مشارکت همه دستگاهها سند تحول بنیادین محقق نمیشود، ادامه داد: آموزشوپرورش جزیرهای جدا نیست و به همین خاطر مجلس و دولت به همراه یکدیگر باید به داد مدرسه برسند و مدیران مدارس باید از همکاری استانداران و فرمانداران برای اجرای سند تحول بنیادین بهره بگیرند.
پارسانیا بیتفاوتی به مدارس غیرانتفاعی و غیردولتی را خسارتبار دانست و یادآور شد: سند تحول بنیادین زمانی به بار مینشیند که همه نیروهای خدوم انقلاب و نظام در مدیریت مدارس غیرانتفاعی کشور مشارکت داشته باشند و همه تشکلهای مردمی واجد صلاحیت در این حوزه به تکلیف خود عمل کنند.
غیرانتفاعیها زیر تیغ نظارت بروند
در نهایت به نظر میرسد مدارس غیرانتفاعی استان قزوین با وجود دریافت هزینههای گزاف، خدمات چندان بالاتری در مقایسه با مدارس دولتی ارائه نمیکنند و اگر این مدارس زیر تیغ تیز نظارت نباشند، مدیریت کاسبکارانه بر آنها مستولی خواهد شد که نه تنها سطح کیفی آموزش در استان را پایین میآورد، بلکه در نهایت فلسفه وجودی این مدارس را هم زیر سوال خواهد برد.