مجازات حبس، اهداف اصلاحی خود را از دست داده است
- شناسه خبر: 19705
- تاریخ و زمان ارسال: 11 شهریور 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
به گزارش ولایت به نقل از روابط عمومی دادگستری کل استان، علی فولیان معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان در جلسه بازاجتماعی شدن زندانیان و خانوادههای آنان که با هدف کاهش تراکم جمعیت کیفری و استقرار نظامهای جدید تربیتی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در زندانها و در راستای اجرای سیاستهای قرارگاه اجتماعی زندان برگزار شد گفت: بازاجتماعی شدن زندانیان و خانوادههای آنان کارکرد پیشگیرانه دارد و یکی از راهبردهای کاهش جمعیت کیفری و ارتقاء امنیت عمومی محسوب میشود.
علی فولیان در این نشست که با حضور مدیر کل زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی استان، مدیران و مسئولان سایر دستگاههای متولیامر و انجمن حمایت از زندانیان، کانون وکلا، نهادهای مردمی و خیرین و… تشکیل شد؛ با اشاره به مساله بازاجتماعی کردن زندانیان و حمایت از خانواده آنان عنوان کرد: متاسفانه شواهد حاکی از آن است که مجازات حبس، زندان و زندانی کردن در حصول اهداف اصلاحی خویش شکست خورده است و با توجه به اشکال نوین جرائم و مجازاتها به مرور قدرت بازدارندگی آن تضعیف شده است.
وی ادامه داد: زندانی کردن نه تنها منتهی به اصلاح مجرمین نمیشود، بلکه در عمل باعث تشدید بسیاری از چالشها و مشکلات برای افرادی میشود که در تعارض با قانون قرار دارند.
این مقام قضائی فقدان شغل، فقر، تضعیف بنیان خانواده، عدم حمایتهای اجتماعی و فقدان مهارت، اعتیاد به مواد مخدر، فقدان خدمات بهداشتی و درمانی و … را از جمله مشکلات زندانیان عنوان کرد که ضرورت اقدامات حمایتی در راستای بازاجتماعی شدن آنان و خانوادههایشان را دو چندان میکند.
وی ادامه داد: متاسفانه درصد قابل توجهی از زندانیان به جهت مشکلات فردی، خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دوباره به چرخه ارتکاب جرم برگشته و موجبات ناامنی در جامعه را فراهم میکنند.
فولیان با اشاره به اینکه همه در مقابل ارتقاء امنیت عمومی در جامعه مسئول هستیم اظهار کرد: حاکمیت و دولت وظیفه دارد با نظارت و مراقبت لازم مقدمات تامین نیازهای اولیه محکومان به حبس و خانواده آنان را تا بعد از تحمل حبس و آزادی فراهم آورده و تدابیری را بیاندیشند تا زندانی پس از آزادی از امکانات و مساعدتهای کافی برخوردار شود و به زندگی عادی و عاری از جرم و جنایت برگردد.
وی در ادامه افزود: بازاجتماعی شدن زندانیان و خانوادههای آنان کارکرد پیشگیرانه دارد و فرآیند آن از زمان تعقیب قضائی فرد تا پایان دوره حبس و حتی آزادی وی ادامه دارد و یکی از راهبردهای کاهش جمعیت کیفری و ارتقاء امنیت عمومی محسوب میشود.
وی با طرح ارتباط بین کیفیت برنامههای اصلاحی و درمانی در زندان و بیرون از آن با کاهش نرخ تکرار جرائم، اضافه کرد: باز اجتماعی شدن یعنی اینکه کمک شود به اعاده حیثیت اجتماعی زندانی و اینکه جامعه به او انگ و برچسب مجرمانه نزند و او را بپذیرد تا او بتواند خود را با قوانین همنوا کند و به نوعی بازگشت به اجتماع و یک زندگی شرافتمندانه داشته باشد.
وی با تبیین اینکه توسعه اشتغال زندانیان، حمایت از خانواده زندانیان و استفاده از سامانههای الکترونیکی به ویژه پابندهای الکترونیک نتایج خوبی در اصلاح مجرمان و بازگشت زندانیان به جامعه را به همراه خواهد داشت؛ اضافه کرد: بر همین اساس با بکارگیری تمام ظرفیتها، به دنبال توسعه اشتغال در محیط زندانها و خارج از آن در استان هستیم.
این مقام قضائی عنوان کرد: قوه قضائیه جهت ایجاد اشتغال مولد و پایدار برای زندانیان، در مسیر تحول و تعالی و اجرای سند تحول قضائی به صورت کاملا عملیاتی گام برداشته و یکی از برنامههای اولویتدار در این چارچوب، توسعه حرفهآموزی و اشتغال زندانیان و توجه به خانواده آنان است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان قزوین آموزشهای فنی و حرفهای و مهارت آموزی، کمک به اشتغال پایدار، تحصیل و افزایش آگاهی زندانیان، تامین بیمه سلامت و خدمات بهداشتی درمانی، برنامههای درمانی برای زندانیان معتاد و توجه به نیازهای اساسی خانوادههای زندانیان و توانمندسازی آنان را از جمله برنامههای اصلاحی و اقدامات اولویتدار در بازاجتماعی کردن این قشر آسیبپذیر عنوان کرد.
این مقام قضایی گفت: به صرف گفتار و نوشتار و دستورالعمل نمیتوان بر مصائب فائق آمد و تحقق این امر نیازمند برنامهریزی و تقسیم کار شفاف و عملکرد مطلوب همه دستگاهها و نهادهای مسئول در این حوزه است.
وی افزود: مسئولیت اجرای برنامههای توانبخشی و حمایتی از زندانیان و خانوادههای آنان و بازگشت مجدد زندانی به اجتماع بر عهده دولت است و از جمله وظایف تمام وزارتخانههاست که به عموم مردم ارائه میشود.
فولیان ادامه داد: زندانها، ستاد دیه، انجمن حمایت از زندانیان، نهادهای مردمی و خیرین به تنهایی نمیتوانند در بازاجتماعی کردن زندانیان و حمایت از خانوادههای آنان موفق شوند و برای پیشگیری در این حوزه باید از تمام ظرفیتهای اجتماعی استفاده کرد.
وی تصریح کرد: به منظور بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی برای اصلاح و بازاجتماعی شدن زندانیان؛ بازدید مسئولان دولتی و خیّر از زندانها و ندامتگاهها، جهت آشنایی نزدیک با مشکلات و چالشهای زندانیان و خانوادههای آنها بسیار تاثیرگذار است.
این مقام قضائی ادامه داد: میبایست با تدوین شیوهنامهای جامع طی یک برنامهریزی مدون و هدفگذاری و تقسیم کار؛ تکالیف دستگاههای مسئول در حوزه آگاهسازی، معاضدت، اشتغال زندانیان و خانوادههای آنان، رفع مشکلات معیشتی، تحصیل، مهارتآموزی و سایر اقدامات حمایتی را در راستای بازاجتماعی کردن آنان مشخص کرده و نتایج اقدامات را تحت نظارت قرار دهیم.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان قزوین ضمن تاکید بر ضرورت اطلاعرسانی در خصوص ارائه مشاوره حقوقی در دفتر انجمن حمایت از زندانیان یادآور شد: تحقق اهداف قرارگاه اجتماعی زندانیان در زمینه بازاجتماعی کردن این قشر آسیبپذیر نیازمند اقدامات حمایتی تمامی دستگاههای مسئول اعم از آموزش و پرورش، کانون وکلا، دانشگاه علوم پزشکی، بهزیستی و … چه در داخل زندان و چه خارج از آن مطابق دستورالعملهای اجرایی است و امید است با همراهی و مساعدت این نهادها اقدامات تحولی خوبی در جهت بازگشت به زندگی اجتماعی عادی این قشر آسیبپذیر و حفظ سرمایههای اجتماعی در استان؛ مطابق با سند تحول قضائی صورت پذیرد.