مانع اصلی صادرات در کشور چندنرخی بودن ارز است
- شناسه خبر: 39119
- تاریخ و زمان ارسال: 24 تیر 1403 ساعت 07:30
- بازدید :

عبور از مشکلات اقتصادی با بهرهگیری افراد متخصص در این حوزه میسر میشود
گزارش خبری ـ مریم بهبهانیفر: به گفته رئیس اتاق بازرگانی استان، تک نرخی شدن ارز، رفع تعهدات ارزی و استفاده از افراد متخصص در تیم اجرایی دولت چهاردهم میتواند بهترین راهکار برای حل مشکلات تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی باشد.
به گزارش خبرنگار ولایت، مهدی عبدیان رئیس اتاق بازرگانی قزوین در چهارمین نشست مطبوعاتی با اصحاب رسانه، مهمترین دستاوردهای دور ششم هیات مدیره این پارلمان را در یکسال گذشته تشریح کرد و در ادامه به سوالات خبرنگاران در حوزههای مختلف اقتصادی استان پاسخ گفت.
90 درصد از تعهدات هیات مدیره ششم عملیاتی شدهاند
او در این نشست اظهار کرد: در اولین جلسه پس از انتخابات اتاق بازرگانی متعهد شدیم در راستای شفافسازی امور در هر فصل یک نشست خبری برگزار کنیم تا مردم و اعضای اتاق در جریان فعالیتهای انجام شده قرار گیرند؛ اکنون باید اذعان کنم 90 درصد از تعهدات هیات مدیره ششم عملیاتی شده است.
رئیس اتاق بازرگانی استان تصریح کرد: اگر چه اتاق را با تراز مالی منفی تحویل گرفتیم؛ خوشبختانه اکنون در مدت یکسال با پرداخت بدهیها توانستیم تراز مالی اتاق را به مثبت 10 میلیارد تومان برسانیم.
عبدیان عنوان کرد: در اداره اتاق بازرگانی میان اعضای خود تفاوتی قائل نشدیم و اکنون در شرایطی هستیم که تنها ۲ شرکت به اتاق بدهکار هستند و در حال رایزنی برای حل مشکلات این شرکتها هستیم. همچنین در این مدت، 50 میلیارد تومان برای تجهیز اتاق قزوین هزینه کردیم.
او با بیان اینکه طی یک سال گذشته تعداد کارتهای بازرگانی استان قزوین را از ۶۶۶ مورد به ۱۴37 کارت رساندیم؛ افزود: شفافسازی امور، پرداخت 14 میلیارد تومان بدهی طلبکاران، شناسایی بازارهای هدف و بسترسازی برای توسعه صادرات، ایجاد ژنراتور برق در اتاق از اقدامات انجام شده در این مدت است. اکنون آمادگی داریم اگر سوخت ژنراتور ایجاد شده تامین شود دیگر از برق استان استفاده نکنیم و برق تولیدی اتاق را در اختیار مصرفکنندگان قرار دهیم.
رئیس پارلمان بخش خصوصی استان اضافه کرد: تهیه بانک جامع اطلاعاتی از صنایع و مشکلات آنها، تشکیل کمیسیون و انجمنهای تخصصی، از مهمترین اقدامات انجام شده در یکسال گذشته بوده است؛ در حال حاضر نیز برگزاری نمایشگاه توانمندیهای صادراتی استان قزوین در اربیل عراق را در مردادماه امسال در دستور کار داریم که این نمایشگاه، اولین نمایشگاه تخصصی است که تنها فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان استان در آن حضور دارند.
عبدیان ادامه داد: تا پایان سال ۲ هیات تجاری از قزوین به هندوستان و پاکستان اعزام خواهند شد. برخی کشورها نیز برای اعزام هیات تجاری به استان قزوین با ما مکاتباتی داشتهاند که درحال بررسی و انتخاب آنها هستیم.
خارج از وظایف اتاق، یک ریال هزینه نکردهایم
او با بیان اینکه خارج از وظایف اتاق یک ریال هزینه نکردهایم؛ تشریح کرد: در هیات مدیره ششم در حوزه مسئولیتهای اجتماعی با کمک شخصی مدیران صنایع در زمینه نذر آب برای اربعین، برپایی موکب، تامین تجهیزات پزشکی برای تقویت سلامت جامعه، ساخت مدرسه و کمک به اعزام تیمهای ورزشی و آزادی زندانیان غیرعمد مشارکت داشتهایم به تازگی هم سه میلیارد تومان برای آزادی زندانیان کمک کردیم.
رئیس اتاق بازرگانی قزوین با اشاراه به تکمیل و اختصاص یک طبقه از ساختمان این مجموعه به باشگاه ورزشی ویژه استفاده اعضای اتاق و دارندگان کارت بازرگانی بیان کرد: این باشگاه ورزشی در فضایی به مساحت 480 مترمربع و با بیش از 10 میلیارد تومان هزینه ایجاد شده است و به امکانات بدنسازی، سونای خشک، سرگرمیهای شاد ورزشی مجهز میباشد.
عبدیان توضیح داد: در یکسال گذشته در بخش امور بینالملل با عقد قرارداد با شرکت نمایشگاههای بینالمللی اربیل عراق برای برپایی نمایشگاه تخصصی توانمندیهای صادراتی استان قزوین در اقلیم کردستان اقدام شد و توانستیم دفتر تجاری اختصاصی استان قزوین را در اقلیم کردستان عراق راهاندازی کنیم.
او تشریح کرد: در سال گذشته با حضور در 298 جلسه مختلف اتاق بیش از 250 مورد مشاوره به اعضا و فعالان اقتصادی ارائه شد و طی این مدت بیش از 96 نامه به منظور ارتباط و پیگیری مطالبات اعضا و تولیدکنندگان از طرف اتاق بازرگانی استان به نهادها ارسال شده است که رفع تعلیق کارتهای بازرگانی به دلیل تعهدات ارزی، مشکلات عدم تخصیص ارز، عدم ترخیص کالا، توقف وصول عوارض و مالیات علیالحساب روغنهای تصفیه از مهمترین این نامهها بوده است.
این مسئول یادآور شد: اختصاص مبلغ 31 میلیارد و 800 میلیون تومان برای تکمیل و تجهیز ساختمان اتاق قزوین، تجهیز سالن جلسات طبقات هشتم و ششم با بهترین فناوریهای به روز جهان برای استفاده فعالان اقتصادی و اعضای اتاق از کارهای انجام شده در این مدت است.
عبدیان ادامه داد: تکمیل نهایی 4 طبقه ساختمان اتاق بازرگانی برای استقرار شعب بانک تخصصی، اولین صرافی استان، ساماندهی لابی ورودی برای رویدادهای نمایشگاهی نیز از اقدامات انجام شده میباشد.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به رویکرد جدید اتاق در صدور کارتهای بازرگانی عنوان کرد: کاهش زمان صدور کارت تا 24 ساعت، تعیین کارشناس متخصص در زمینه بارگذاری مدارک متقاضیان در سامانه، راهاندازی کافه کتاب برای ارائه خدمات فرهنگی از دیگر اقدامات هیات مدیره ششم اتاق بازرگانی قزوین است.
عبدیان مطرح کرد: معرفی چهرههای جدید اقتصادی در شورای گفتوگو، استقرار تمامی واحدهای خدماترسان به اعضا در یکی از طبقات، فعالسازی نمایندگی صندوق ضمانت صادرات، راهاندازی دفترVIP ، تغییر جایگاه نیروهای اداری در راستای بهبود خدماترسانی به ذینفعان از دیگر دستاوردهای اتاق در یک سال گذشته است.
به گفته او، با وجود درآمد 1/5 میلیارد تومانی اتاق در سال 1401 از محل کلاسهای آموزشی با تصویب هیات رئیسه اتاق، تمامی هزینههای حضور در دورههای آموزشی برای اعضای اتاق و تشکلهای وابسته رایگان شد.
راهاندازی شش کمیسیون و سه کمیته تخصصی در اتاق
رئیس اتاق بازرگانی قزوین با اشاره به راهاندازی شش کمیسیون و دو کمیته تخصصی در این پارلمان تشریح کرد: در این دوره از مدیریت اتاق کمیسیونهای کشاورزی و صنایع تبدیلی، حقوقی و اقتصادی، صنعت و معدن، کسب و کارهای نوین و دانشبنیان، کمیسیون تجارت و گمرک، انرژی و مشتقات نفی و سه کمیته گردشگری و میراث فرهنگی، عمران و ساختمان و محیطزیست راهاندازی و فعال شدهاند.
قطعی برق در شهرکهای صنعتی زیانرسان است
بخش دیگر این نشست به سوالات خبرنگاران اختصاص داشت که عبدیان در پاسخ به سوالی درباره راهکارهای اتاق برای جلوگیری از فعالیت صنایع نیازمند انژی بیشتری مطرح کرد: به عنوان نماینده بخش خصوصی مخالف صدور مجوز جدید برای صنایع هستیم. وقتی با کمبود شدید انرژی در تابستان مواجه هستیم چرا همچنان مجوز صنعتی برای واحدهایی که انرژی و آب زیادی مصرف میکنند صادر میشود؟
او توضیح داد: سال گذشته یک روز در هفته برق واحدهای صنعتی قطع میشد؛ اما امسال در شرایطی هستیم که در شهرکهای صنعتی تا 48 ساعت قطعی برق داریم در حالی که در شهرک صنعتی کاسپین با استقرار 450 واحد و اشتغال 14 هزار نفر تنها 13 مگاوات کمبود داریم؛ اگر به واحدهای جدید برق فروخته نشود این مشکل به آسانی حل شدنی است.
این فعال بخش خصوصی گفت: قطع برق و کاهش تولید، موجب زیان به تولیدکننده، کاهش صادرات و قدرت رقابت آنها میشود. بنابراین اگر صدور مجوزهای جدید برای راهاندازی واحدهای صنعتی منوط به احداث نیروگاه پراکنده و یا خورشیدی شود میتوانیم بخشی از مشکلات را مدیریت کنیم.
قزوین برای دو میلیارد تومان صادرات، ظرفیت دارد
رئیس اتاق بازرگانی قزوین درباره افزایش صادرات استان ابرازکرد: وقتی در استان شعار صادرات یک میلیارد دلاری میدهیم باید بتوانیم زیرساختهای آن را مهیا و موانع را برطرف کنیم؛ در حال حاضر مهمترین چالش در این عرصه «تک نرخی شدن ارز» و رفع تعهدات ارزی است و تا این موضوع حل نشود قادر به عملی کردن شعارها نیستیم. اگر زیرساختها تامین و موانع برداشته شود؛ ارز هم تک نرخی شود میتوانیم به جای یک میلیارد دلار تا دو میلیارد دلار از استان صادرات داشته باشیم.
عبدیان تصریح کرد: در اتاق بازرگانی در یک سال گذشته بیش از 20 جلسه تخصصی و کارشناسی برگزار کردیم؛ اما در دولت گذشته هم این چالش برطرف نشد و تا زمانی که رئیس بانک مرکزی تصمیمگیری میکند و تا زمانی که وزیر صمت اقتدار نداشته باشد نمیتوانیم ارز را تک نرخی کنیم.
او اضافه کرد: چرا با وجود وزارتخانههای اقتصادی و صنعت و کشاورزی باید همه امور بازرگانی و صادراتی را به بانک مرکزی واگذار کنند که تنها برای تبادلارزی و فروش ارز مهم است و هیچ کاری به اشتغال و صادرات و تولید ندارد.
رئیس پارلمان بخش خصوصی استان با بیان اینکه مانع اصلی صادرات در کشور، چندنرخی بودن ارز است؛ خاطرنشان کرد: تا زمانی که ارز تک نرخی نشود، پروندههایی مثل چای دبش به وجود میآیند، وقتی قیمت ارز را پایینتر از بازار عرضه کنند، برای تولیدکننده جذابیت صادراتی از بین میرود.
این مسئول یادآور شد: برای مثال در سال ۹۶ که تحریمها نبود، تقاضا برای ارز ۵۰ میلیارد دلار بود؛ اما در شرایط کنونی که سه هزار و ۲۰۰ قلم کالا ممنوع شده است و مشکل ارزی داریم در سال گذشته ۶۵ میلیارد دلار تخصیص ارز داشتیم که جای سوال و تامل دارد.
عبدیان در پاسخ به سوال خبرنگار ولایت درباره انتظارات بخش خصوصی از تیم اجرایی دولت چهاردم در استان، بیان کرد: یکی از ایرادات ما این است وقتی دولت تغییر میکند تمامی نیروهای دستگاههای اجرایی در تمامی استانها تغییر میکنند؛ همین تغییرات منجر به از دست رفتن زمان برای انجام برنامهها میشود.
وزیران اقتصادی باید از میان متخصصان این عرصه انتخاب شوند
او با بیان اینکه وزیران اقتصادی باید از میان متخصصان این عرصه انتخاب شوند و از گماردن چهرههای سیاسی در امور زیربنایی و مهم پرهیز شود؛ اضافه کرد: وزیر هر دستگاه باید از همان حوزه انتخاب شود تا تسلط کارشناسی بر کار داشته باشد؛ اگر قرار باشد این بار هم افراد سیاسی در مسئولیتهای مهم اقتصادی قرار گیرند بدون تردید چالشهای صادرکنندگان و تولیدکنندگان بیشتر خواهد شد.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه راه عبور از چالشها استفاده از افراد متخصص در مسئولیتهای مهم است؛ افزود: امیدواریم در این دولت، انتخاب استانداران متناسب با ظرفیت استانها باشد؛ برای مثال لازم است در قزوین استاندار دارای تخصص در حوزه صنعت و اقتصاد باشد؛ به نظر من استفاده از افراد با نگاه سیاسی در استانداریها کار درستی نیست زیرا در حال حاضر مهمترین مشکلات کشور در حوزههای اقتصادی است و رفع این معضلات نیازمند افراد متخصص در این زمینه است.
مترو قزوین ـ هشتگرد غیرضروری و دارای هزینه برای استان است
رئیس اتاق بازرگانی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ولایت درباره راهاندازی مترو قزوین ـ هشتگرد، این طرح را اقدامی غیرضروری و دارای هزینه برای استان دانست و تصریح کرد: برای احداث متروی هشتگرد تا قزوین به چند «همت» اعتبار نیاز است؛ اگر این مبالغ به حوزه صنعت و کشاورزی وارد شود با ارزش افزوده بسیار، اشتغال و تولید روبرو میشویم.
او اضافه کرد: محاسبه کنید که روزانه چه تعداد مسافر با قطار به استان تهران میرود که حالا باید ۷۵ کیلومتر خط مترو راهاندازی کنیم تا نیاز این افراد را پاسخ دهیم که به طور قطع این طرح صرفه اقتصادی ندارد.
برای صادرات زغالاخته و گیلاس تاکنون مراجعهای نشده است
او در پاسخ به سوالی درباره کمک به صادارات محصولات باغی به ویژه گیلاس و زغال اخته عنوان کرد: برای افزایش صادرات باید بازار محصول وجود داشته باشد سپس برای صدور آن برنامهریزی کرد؛ برای نمونه مجموع تولیدات کشمش استان قزوین جوابگوی حدود 20 درصد نیازهای کشور هندوستان است و ما به راحتی میتوانیم تولیدات خود را به این کشور صادر کنیم که این کار به برنامهریزی و پیگیری نیاز دارد.
رئیس اتاق قزوین بیان کرد: در استان قزوین برای صادرات زغالاخته و گیلاس تاکنون هیچ مراجعهای نشده است در حالی که در محصولات زیتون و کشمش شاهد فعالیتهای خوبی هستیم تا آنجایی که بیشترین جلسات بخش کشاورزی ما به این محصولات اختصاص داشته است؛ هر چند فعالان این عرصه کمتر همراهی میکنند. برای مثال در بخش اجرای طرح آبیاری قطرهای با اعطای تسهیلات خوب استقبال برای بهرهبرداری از این روش کم بود و ما شاهد صرفهجویی در مصرف آب نبودیم.
عبدیان درباره حل مشکل شرکت خودرویی طراوت نوین نیز گفت: از سوی اتاق بازرگانی به تازگی بازدیدی از سردخانه این مجموعه انجام دادهایم و تصمیم داریم که کمک کنیم وارد فرابورس شود و بتواند بخشی از مشکلات طلبکاران را حل کند./ی