لزوم گفتمانسازی برای تحول مدیریت در حوزه کشاورزی
- شناسه خبر: 5893
- تاریخ و زمان ارسال: 19 آذر 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
گزارش خبری پروین شهسواری
به مناسبت هفته پژوهش، همایش ملی شرکتهای دانش بنیان کشاورزی در محورهای اختراعات دانشبنیانسازی بخش کشاورزی، افزایش بهرهوری محصولات کشاورزی، استفاده از فناوریهای نوین در کشاورزی، چالشهای شرکتهای دانشبنیان کشاورزی، کشاورزی کم آببر، تولید و اشتغال پایدار و حفاظت از باغستانهای سنتی در دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) برگزار شد.
به گزارش ولایت، سید علی قاسمزاده رئیس دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) در این همایش گفت: باید گفتمانسازی در عرصه اهمیت کشاورزی، آب و محیط زیست از طریق نشستهای علمی در جامعه نهادینه شود و امیدواریم دانشگاه به جریان و گفتمانسازی در سطح کشور کمک کند.
قاسمزاده تأکید کرد: با برگزاری چنین همایشهایی اهمیت کشاورزی پایدار و علمی بیش از گذشته برای مدیران و مسئولان ملموس خواهد شد.
رئیس دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) خاطرنشان کرد: با توجه تحریمهای ظالمانه غرب بیش از گذشته به اهمیت کشاورزی پی میبریم و دانشگاهها در این عرصه پیشگام خواهند شد تا مشکلات و بحرانهای تهدیدکننده را رفع کنند.
ـ ضرورت ارتقاء سهم بخش کشاورزی در حوزه اقتصاد دانشبنیان کشور
جعفر احمدی رئیس پارک علم و فناوری قزوین نیز با اشاره به سهم اندک کشاورزی در حوزه اقتصاد دانشبنیان کشور گفت: در خوشبینانه حالت 6 درصد شرکتهای دانش بنیان کشور در حوزه کشاورزی فعالیت دارند که این رقم با تولید ناخالص داخلی و سهم اشتغال 20 درصدی بخش کشاورزی همخوانی ندارد، در کنار افزایش تعداد شرکتهای دانش بنیان، شرکتهای دانشبنیان های ویژه بخش کشاورزی کم است.
رئیس پارک و علم فناوری استان قزوین تأکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی به عنوان یک سازمان اثربخش بایستی بستر لازم را ایجاد کند و اجازه ورود دانشبنیانها را به بخش کشاورزی دهد.
جعفر احمدی، با اعلام اینکه بیش از 50 شرکت دانش بنیان از سراسر کشور در این همایش حضور پیدا کردند، اظهار کرد: در استانها ستادی به نام ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان تشکیل شده و رصد لازم را انجام میدهد تا اقتصاد استانها به سمت دانش بنیان شدن هدایت شود. قزوین استانی صنعتی است و با دارا بودن یک درصد از خاک کشور بیش از 4 درصد غذای کشور را تولید میکند که این میزان قابل افزایش است
رئیس پارک و علم فناوری استان قزوین خاطرنشان کرد: نیاز اساسی کشور این است که کشاورزی را به سمت کشاورزی دانش بنیان هدایت کنیم و راهی غیر از آن وجود ندارد، هدف این همایش استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان و عبور از کشاورزی سنتی به کشاورزی دانشبنیان است.
احمدی بیان کرد: در استان قزوین از لحاظ تعداد شرکتهای دانش بنیان وضعیت مطلوبی نداریم 5/1 درصد شرکتهای دانش بنیانهای کشور در قزوین مستقر هستند با توجه به جایگاه صنعتی و کشاورزی استان این عدد قابل قبول نیست.
وی مطرح کرد: پردیس فناوری نوآوری در 10 استان کشور دایر میشود و قزوین جزو استانهایی است که مجوز لازم را از وزارت علوم و جهاد کشاورزی دریافت کرده است و به زودی پردیس فناوری و نوآوری کشاورزی قزوین در مرکز تحقیقات کشاورزی استان دایر خواهد شد، راهاندازی این پردیس گامی خواهد بود تا کمبود شرکتهای دانش بنیان را حل کنیم.
ـ برای دانش بنیان شدن باید از حداکثر ظرفیت دانشگاهها استفاده کرد
بابک قرالی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین نیز در این همایش اظهار کرد: برای دانش بنیان شدن باید از حداکثر ظرفیت اعضای هیأت علمی دانشگاهها استفاده کنیم چرا که با از دست دادن این عزیزان نمیتوانیم خلأ علمی موجود را جبران کنیم.
وی با اعلام فعالیت تنها 2 شرکت دانش بنیان کشاورزی در قزوین گفت: دلیل اصلی پایین بودن درصد شرکتهای دانشبنیان بخش کشاورزی توان پایین شرکتها و واحدهای فناور کشاورزی و منابع طبیعی در رقابت با شرکتها و واحدهای فناور سایر بخشهای اقتصادی کشور است.
بابک قرالی، بیان داشت: فناوری و نوآوری را باید در بخش کشاورزی ایجاد کنیم برای همین امر باید تمام اجزای این زیست بوم را شناسایی کرد.
وی عنوان کرد: با توجه به نقش اثبات شده شرکتهای کوچک و متوسط در اقتصاد، توجه بیش از پیش به شکلگیری شرکتهای مذکور، متشکل از فارغالتحصیلان بخش کشاورزی و توسعه فناوریهای نوین و ورود آنها به مزرعه توسط شرکتهای دانش بنیان ضروری است.
قرالی ادامه داد: از دیگر دلایل کمبود شرکتهای دانش بنیان در حوزه کشاورزی میتوان به نیاز بخش کشاورزی و منابع طبیعی به فناوریهای سطح متوسط، بالاتر بودن درصد ریسک شرکتها و واحدهای فناور کشاورزی و منابع طبیعی، پایین بودن سطح آگاهی و سواد بهرهبرداران بخش کشاورزی و منابع طبیعی، پررنگ بودن نقش زنجیره تولید در بخش کشاورزی و منابع طبیعی نسبت به سایر بخشهای اقتصادی کشور و ارزشافزوده پایین بخش کشاورزی نسبت به بخشهای دیگر اقتصادی اشاره کرد.
وی گفت: تغییر کاربری اراضی کشاورزی یکی از مشکلاتی است که در سالهای اخیر با آن مواجه هستیم، بر اساس گزارشات مردمی خانههای غیرمجاز تخریب میشود بهدلیل عدم وجود سیستم برای رصد اراضی کشاورزی از تغییر کاربریها مطلع نمیشویم لذا از شرکتهای دانش بنیان میخواهیم سیستمی را طراحی کنند تا به صورت برخط تغییرات را مشاهده کنیم و مانع از تبعات اجتماعی تخریب تاسیسات کشاورزی شویم.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین یادآور شد: علیرغم افزایش سهم و اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد کشور، این بخش از منابع سرمایهای کمتری بهرهمند بوده است و بر خلاف ظرفیت بالای کشاورزی برای جذب سرمایه، تمایل به سرمایهگذاری در این بخش کاهش یافته است. ورود فناوریهای نوین به بخش کشاورزی میتواند نسبت تشکیلات سرمایه ناخالص به ارزش افزوده در این بخش را بهبود بخشد.
گفتنی است دراین همایش، مسعود مستشاری محصص با موضوع ارائه راهکارهای ارتقای بهرهوری در مرغداریها با کیفیت نامناسب آب به بیان پژوهشی در این راستا پرداخت.
بر اساس این پژوهش کیفیت آب 30 درصد روی رشد طیور تاثیر دارد؛ همچنینطبق این بررسی بهعلت کیفیت آب میزان دان مصرفی نیز افزایش مییابد و همین امر ضرر 225 میلیاردی را طق دوره 2 ماهه موجب میشود.
در ادامه محمدرضا لبافی حسین آبادی یکی از پژوهشگران گیاهان دارویی به معرفی سایتی پرداخت که در آن اطلاعات 7400 گیاه دستهبندی شده بود. مراجعهکنندگان به این سایت میتوانند گیاهان مورد نظر خود را بر اساس ویژگی گیاه، گیاهان خزان کننده، گیاهان مقاوم به شوری و سرما، گیاهان مقاوم به وزش باد و یافتن گیاهان دارویی با وارد کردن نام بیماری بیابند.
در پایان این همایش ملی از شرکتهای سپیدکاران مرنجاب، تولید بذر شاهینفر، فرانمای بلند آسمان، بذر پخش قهرمان، یاشیل اینجی آذربایجان، هسته لیف گیاهی لونا، کشت و صنعت هزار جلفا، وحدت آوران پوینده، دانشآوران آریا، کشت و صنعت رویان بذر، تنپرداز سپهر آسیا و الماس فناوران گیتی پارسیان به عنوان شرکتهای برتر تقدیر شد.