لزوم ایجاد بستر فعالیت برای کنشگران فرهنگی در دانشگاهها
- شناسه خبر: 19271
- تاریخ و زمان ارسال: 5 شهریور 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
به گزارش خبرنگار ولایت، عبدالحسین کلانتری در هشتاد و نهمین نشست گردهمایی معاونان فرهنگی مراکز جهاد دانشگاهی کشور که در دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) برگزار شد؛ گفت: سرعت، عمق و گستره تحولات در عصر جدید به دلیل رشد و توسعه فناوریهای نوین بسیار زیاد شده است.
وی با بیان اینکه در دوران کنونی میزان تولید اطلاعات در یک روز با ۳۸ سال گذشته برابری میکند؛ افزود: علاوه بر تاثیرات این فناوریها که در عرصههای نانو، بایو، شناختی، آی تی و کوانتوم شاهد هستیم، همگرایی و همافزایی این فناوریها نیز موجب شده تا شاهد تغییرات عمیق در عرصههای مختلف باشیم.
تغییرات فرهنگی شگرف در پی توسعه فناوریهای نوین ایجاد شده است
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: اما این تاثیر در حوزه فرهنگ بسیار زیاد و جدیتر بوده است.
وی در ادامه منسوخ شدن چرخه قدیمی تولید، نشر و ترویج آثار و محصولات فرهنگی، تغییر و تکثر تولیدکنندگان محتواهای فرهنگی، پر رنگتر شدن نقش موسسات غیردولتی، تکثر سلایق فرهنگی و سبک زندگیها و همچنین تکثر عرصههای قدرت را به عنوان تغییرات و تحولات فرهنگی در دوران کنونی یاد کرده و یادآور شد: در شرایط کنونی میلیونها نفر در عرصه تولید محتوا حضور یافته و مطالبی تولید میکنند که عموما نیز میزان بازدید از آنها بیشتر از مبادی و کانالهای رسمی است.
کلانتری از تاثیرات ایجاد شده در مولفههای نظام سرمایهداری گفته و اذعان داشت: نظام سرمایهداری و مدرنیته وارد مرحله جدیدی شده است؛ اگر تا دیروز نظام سرمایهداری بر اساس محصولات و صنایع رشد میکرد، امروز بر اساس داده و اطلاعات رشد و توسعه مییابد.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با تاکید بر اینکه امروز اقتصاد مبتنی بر داده در دنیا شکل گرفته است؛ گفت: این اقتصاد در دنیا تولید قدرت میکند.
وی یکی از تحولات ایجاد شده در پی رشد فناوریهای نوین را گسترش پلتفرمها عنوان کرده و تاکید کرد: این پلتفرمها در سبک زندگی مردم تغییرات زیادی ایجاد کردهاند و امروز شاهد آن هستیم که تمام دادهها بر روی پلتفرمها بارگزاری میشود.
کلانتری با بیان اشاره به برخی از پلتفرمهای استفاده شده در ایران، همچون اینستاگرام و تلگرام و فعالیت آنها بر اساس قوانین و پروتکلهای کشور آمریکا، گفت: این در حالی است که ما کمترین حکمرانی را بر این فضاها داریم.
با مدیریت کلاسیک نمیتوان اهداف فرهنگی را در دانشگاهها پیش برد
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با تاکید بر اینکه در بزنگاهها پلتفرمها میتوانند تاثیرات شگرفی بگذارند؛ افزود: حال اگر ما بخواهیم با برنامههای کلاسیک و نحوه مدیریت کلاسیک و گذشته اهداف خود را پیش ببریم، باید صادقانه گفت که قافله را باختهایم.
وی از لزوم ترسیم دقیق از زیست بوم فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها گفته و افزود: علاوه بر این باید میزان تاثیرگذاری نهادهای فعال فرهنگی دیگر که در دهههای گذشته نقشآفرین بودند را مشخص کرد.
وی ادامه داد: همینطور باید بازاریابی برای افزایش نقشآفرینی این نهادها تدوین و پیش رو قرار داد.
باید بستری برای فعالیت فرهنگی در فضای مجازی برای دانشجویان فراهم شود
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به فعالیت کنشگران فرهنگی در کف دانشگاهها، تصریح کرد: باید شرایطی فراهم شود تولیدات فاخر فرهنگی توسط کنشگران کف دانشگاه و دانشجویان تولید و در فضای مجازی منتشر شود.
کلانتری با تاکید بر لزوم ایجاد این فضا و بستر در دانشگاهها، از اعتماد به دانشجو گفته و اذعان داشت: باید به کنشگران کف دانشگاه و دانشجو اعتماد کرد و این فضا و بستر را تولید و در اختیار آنها گذاشت.
ایجاد سامانه یکپارچه فرنما: برای فعالیت کنشگران فرهنگی دانشگاهها
وی از ایجاد سامانه یکپارچه برای فعالیت کنشگران در حوزه فرهنگی دانشگاهها خبر داده و به تشریح مزایای آن پرداخته و افزود: نقش تنظیمگری دولتها و ارکان دولتی میتواند بسیار پررنگتر باشد.
کلانتری با اشاره به فعالیتهای جهاد دانشگاهی، خواستار ورود نهاد در این زمینه شد./ق