لزوم استفاده از نخبگان دانشگاهها در حل مشکلات شهری
- شناسه خبر: 6252
- تاریخ و زمان ارسال: 26 آذر 1401 ساعت 08:00
- بازدید : 105

گزارش خبری: پروین شهسواری
به مناسبت هفته پژوهش نشست مشترک رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر و شهردار قزوین با روسای دانشگاهها و مراکز پژوهشی با هدف افزایش همکاریهای مشترک و استفاده از ظرفیتهای علمی، آکادمیک، پژوهشی و فضاهای کارگاهی و تخصصی دانشگاهها در جهت بهرهمندی شورا و مدیریت شهری قزوین برگزار شد.
در این نشست که به همت شورای اسلامی شهر قزوین برگزار شد؛ روسای دانشگاههای بینالمللی امام خمینی(ره)، علوم پزشکی قزوین، آزاد اسلامی، فنی و حرفهای، رجا، علمی و کاربردی، پیام نور موسسه آموزش عالی علامه رفیعی، مرکز جهاد دانشگاهی، پارک علم و فناوری استان و مرکز علمی و کاربردی شهرداری قزوین حضور داشتند.
ـ دبیرخانه همکاریهای مشترک دانشگاهها و مدیریت شهری راهاندازی میشود
علی فرمانی رئیس شورای اسلامی شهر قزوین در این نشست، اظهار کرد: همراهی دانشگاهیان و دانشجویان در اداره شهر با تفکر علمی و بر پایه علوم دانش بنیان و نوآور و انعقاد تفاهم نامه همکاریهای پژوهشی به تناسب ظرفیتهای مشترک قابل بهرهبرداری طرفین میتواند تاثیر بسزایی در برون رفت از چالشها و مشکلات شهری داشته باشد.
وی افزود: استفاده از ظرفیت نخبگان در عرصههای تصمیمسازی و مدیریت شهری به تخصصی شدن کارها و حل مسایل کمک فراوانی خواهد کرد.
فرمانی با بیان اینکه جلسات هماندیشی باعث ایجاد فضای گفتمانسازی خواهد شد تصریح کرد: بایستی بتوانیم با برگزاری اینگونه جلسات از تمامی ظرفیتهای موجود در عرصه دانشگاهها و مراکز پژوهشی در راستای حل مشکلات شهری و خدماترسانی بهینه به شهروندان بهرهبرداری نماییم .
به گفته وی، اگر بتوانیم تعاملات موثر با نهادهای علمی و پژوهشی را در بخشهای تصمیمسازی داشته باشیم ضریب خطا در عملکردها به حداقل خواهد رسید.
رئیس شورای اسلامی شهر قزوین در بخش دیگری از سخنانش به فعال شدن مرکز پژوهشهای شورا و شهرداری قزوین و افتتاح این مرکز در آینده نزدیک اشاره کرد و گفت: در این مرکز از تفکرات علمی و تخصصی در مدیریت شهری استفاده خواهد شد.
وی همچنین تصریح کرد: برنامهریزی خواهد شد تا هر سه ماه یکبار نشست روسای دانشگاهها و مراکز پژوهشی استان با اعضای شورا و مدیریت شهری قزوین برگزار شود تا بتوانیم با راهاندازی دبیرخانه این موضوع در شهرداری قزوین، موضوعات فیمابین را برای اجرایی شدن پیگیری نماییم.
ـ لزوم بهرهگیری از نظرات و ایدههای متخصصان در مدیریت شهری
مهدی صباغی شهردار قزوین نیز در این نشست اظهار کرد: استان قزوین ظرفیتهای بسیار خوبی در سطح دانشگاهها و مراکز علمی، پژوهشی دارد و لذا بایستی از این ظرفیتها در جهت حل مشکلات و خدماترسانی بهینه به شهروندان استفاده نماییم.
وی ضمن تقدیر از تلاشهای انجام شده در سطح دانشگاهها و مراکز پژوهشی استان در اعتلای شهر قزوین، تاکید کرد: باید بتوانیم در تعاملاتی دوسویه همکاریهای خود را در جهت استفاده از ظرفیتها تقویت نماییم و در بخشهای مختلف مثمرثمر باشیم .
صباغی تأکید کرد: نگاه ما به قزوین و توسعه آن در سه رویکرد کشاورزی و صنعتی، علمی و دانشگاهی، تاریخی و فرهنگی خلاصه میشود و شایسته است برنامهریزی برای به حداکثر رساندن ظرفیتهای استان مدنظر باشد.
به گفته شهردار قزوین، همراهی دانشگاهیان و دانشجویان در راستای اداره شهر با تفکر علمی و بر پایه علوم دانش بنیان و نوآور، راهگشای بسیاری از مشکلات خواهد بود. لذا در این جهت از ایدهها و پیشنهادات تخصصی در راستای حل مشکلات و چالشهای مدیریت شهری استقبال خواهیم کرد.
ـ ضرورت استفاده از نخبگان دانشگاهها در حل مشکلات شهری
مهدی مهدیخانی دبیر و رئیس کمیسیون عمران، ترافیک و امور زیربنایی شورای اسلامی شهر قزوین در نشست هماندیشی با روسای دانشگاهها و مراکز پژوهشی استان قزوین، اظهار کرد: جای پای دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی استان در عرصههای مدیریت شهری خالی است و لذا ضرورت دارد تا در تعاملات بیشتر این همکاریها توسعه یابد.
وی ادامه داد: انعقاد تفاهمنامه همکاری مشترک میان شهرداری قزوین و مراکز دانشگاهی و پارک علم و فناوری میتواند شهرداری را در تصمیمات درست و حل مشکلات شهری یاری نماید.
مهدیخانی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه بسیاری از مشکلات شهری با کمک نخبگان و مجموعه دانشگاهها رفع خواهد شد، خاطرنشان کرد: لیست مشکلات شهری در عرصههای مختلف باید احصا شود و با همکاری دانشگاهها و متناسب با نوع فعالیت خود درصدد رفع آنها برآییم.
دبیر پارلمان محلی قزوین به راهاندازی مرکز مطالعات و پژوهشهای شورا و شهرداری قزوین اشاره نمود و گفت: حضور اساتید انقلابی و نخبگان در این مرکز ظرفیت خوبی است و بر این اساس میتوانیم در شورای سازمانها و معاونتهای شهرداری نیز امکان حضور اساتید را فراهم نماییم؛ لذا در این حوزه نیازمند همراهی و همکاری دانشگاهها هستیم.
وی همچنین خاطرنشان کرد: در راستای تعاملات دوسویه میان مدیریت شهری و دانشگاهها میتوان فضاهای شهری از قبیل بیلبوردها برای مراسمات و اطلاعرسانی در اختیار دانشگاهها قرار گیرد و از خدمات برخی سازمانها از قبیل سازمان فرهنگی ورزشی نیز استفاده شود .
در ادامه این جلسه روسای دانشگاهها و مراکز پژوهشی استان به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.
ـ از ظرفیت دانشجویان خارجی برای پویایی و رونق اقتصاد شهری استفاده شود
قاسمزاده، رئیس دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) گفت: نگاه علمی و آینده پژوهانه شورا و شهرداری قزوین در مدیریت شهری مورد تقدیر و ستایش است.
وی ادامه داد: شهر قزوین دارای یک سابقه فرهنگی و تاریخی درخشان است و در برنامهریزیهای مدیریتی باید این پیشینه مورد توجه قرار گیرد، همچنین به بنیانهای تاریخی و فرهنگی شهر اهمیت داده شود.
وی با بیان اینکه باید از ظرفیت دانشگاهها در راستای اقتصاد و منافع شهر استفاده نمود افزود: دانشگاهها و مراکز آموزشی استان اعتبار این شهر هستند اما آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفتهاند؛ دانشگاه یک نهاد مستقل و ملی است و باید دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) که به فرموده مقام معظم رهبری” آبروی نظام است “برجستهتر و به عنوان یک هویت در شهر مورد توجه قرار گیرد.
به گفته قاسمزاده، از ظرفیت دانشجویان خارجی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) برای توسعه صنعت توریسم و گردشگری و پویایی اقتصاد شهری باید استفاده شود چرا که این دانشجویان سفیران فرهنگی هستند.
وی خاطرنشان کرد: شهرداری قزوین میتواند از ظرفیت آزمایشگاه شبیهسازی ترافیک این دانشگاه، پژوهشگران و اساتید در راستای رفع مشکلات شهری استفاده نماید؛ که متاسفانه این موضوع مغفول مانده است.
قاسمزاده تصریح کرد: میتوان با انعقاد تفاهمنامههای مشترک گامهای موثری در راستای استفاده از ظرفیت دانشگاههای استان به ویژه دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) در جهت حل مشکلات و چالشهای مدیریت شهری بهره برد. همچنین پیشنهاد میشود مجموعه سنگهای خاص معدنی را که در اختیار شهرداری است به این دانشگاه سپرده شود و علاوه بر برگزاری نمایشگاه و حفاظت از سنگها، اقدامات پژوهشی و تحقیقاتی نیز روی آنها صورت گیرد.
ـ حل مسایل روز جامعه از اولویتهای دانشگاه است
زینالی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی قزوین نیز در ادامه با تاکید بر این مطلب گفت: یکی از ماموریتها و اولویتهای اجتماعی دانشگاه، حل مسائل روز جامعه است و در این راستا میتوانیم با مدیریت شهری قزوین همکاریهای مشترکی داشته باشیم.
وی ادامه داد: مرکز تحقیقات معماری شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین نیز یکی از مراکز مهم این دانشگاه است که با هدف ارتقای کیفیت محیط زندگی، تربیت و به کارگیری نیروی انسانی متخصص، استفاده از توانمندی استادان، برقراری ارتباط و همکاری با سازمانهای علمی و آموزشی، برقراری ارتباط و همکاری با سازمانهای دولتی و ارگانهای اجرایی و افزایش فعالیتهای بین رشتهای راهاندازی شده و استفاده از ظرفیت پژوهشگران این مرکز میتواند اثربخشی خوبی در اجرای طرحهای شهری و برطرف نمودن خلاها و مشکلات داشته باشد.
ـ لزوم تهیه پیوست سلامت در پروژههای شهری
دیدبان رئیس دانشگاه علوم پزشکی قزوین نیز تاکید کرد: شهرداری قزوین در همه طرحها و پروژههای شهری، تهیه و ارایه پیوستهای سلامت را در کنار پیوستهای فرهنگی در دستور کار قرار دهد.
وی تصریح کرد: دانشگاه علوم پزشکی قزوین همکاری و تعاملات خوبی با مجموعه شورا و مدیریت شهری قزوین دارد و در ادامه این مسیر نیز این همکاریها مستدام خواهد بود.
به گفته دیدبان، شهرداری قزوین و سایر نهادها باید در حوزه جوانی جمعیت و فرهنگسازی برای افزایش جمعیت با دانشگاه علوم پزشکی قزوین همکاری داشته باشند تا بتوانیم دستور مقام معظم رهبری را در این حوزه عملیاتی نماییم.
ـ استفاده از ظرفیت دانشگاهها در حوزه فرهنگسازی و آموزشهای شهروندی
حاجی کریمی، رئیس دانشگاه رجا قزوین در نشست با اعضای شورا و شهردار خواستار استفاده از ظرفیت دانشگاهها در حوزه فرهنگسازی و آموزشهای شهروندی شد.
وی تاکید کرد: شهرداری برای اداره تخصصی شهر نیازمند پرسنل و کارکنان تخصصی است لذا میتوان از ظرفیت دانشگاهها و مراکز آموزشی برای توانمندسازی و آموزشهای پرسنل استفاده نمود.
به گفته وی، هوشمندسازی شهر قزوین و استفاده از فناوریهای نوین در فرآیندهای مدیریت شهری باعث کاهش هزینهها و افزایش رضایتمندی شهروندان خواهد شد.
حاجی کریمی خاطرنشان کرد: شناسایی، رصد مشکلات و اولویتبندی آنها با توجه به محدودیتهای منابع مالی میتواند در برون رفت مشکلات و حل چالشهای پیش روی مدیریت شهری راهگشا باشد. همچنین به نظر میرسد، موضوع فرهنگسازی در حوزههای مختلف برای شهروندان مغفول مانده است. بر این اساس میتوان در راستای اعتمادسازی شهروندان از ظرفیت دانشگاهها در این زمینه استفاده نمود.
ـ راهاندازی میز خدمت الکترونیک در شهرداری
جلیلی، مدیرگروه مدیریت موسسه آموزش عالی علامه رفیعی نیز خواستار ایجاد میز خدمت الکترونیک در شهرداریها شد و ادامه داد: راهاندازی دبیرخانه همکاریهای مشترک میان دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی میتواند به شناسایی و حل مشکلات شهری کمک نماید.
وی تاکید کرد: تحقیقات و پژوهشها باید به سمت کاربردی شدن برود و در این زمینه باید برای حلقههای مفقوده از جمله ارتباط بیشتر صنعت و دانشگاهها ساختار مشخص تعریف شود.
به گفته وی میتوان برای موضوعات پایاننامههای دانشجویان، چالشها و مشکلات مدیریت شهری را در نظر گرفت تا دانشجویان و پژوهشگران به سوی حل مسایل و مشکلات اجتماعی سوق داده شوند.
ـ امکان ایجاد رشتههای جدید و میان رشتهای کاربردی در دانشگاه فنی و حرفهای وجود دارد
فرهنگ میزانی، رئیس دانشگاه فنی و حرفهای استان قزوین در نشست با اعضای شورا و شهردار با بیان این مطلب گفت: در دانشگاه و آموزشکدههای فنی وحرفهای رشتههای کاربردی متناسب با نیاز روز جامعه آموزش داده میشود و لذا اکثر فارغالتحصیلان این مراکز بازار اشتغال دارند.
وی افزود: برای اینکه دستاوردهای پژوهشی به مرحله اجرا و عملیاتی برسد، نیازمند تکنسینها و افراد ماهری هستیم که بتوانند متناسب با فناوری، پژوهشها را عملیاتی نمایند.
به گفته میزانی، 70 درصد آموزشها در این دانشگاه واحدهای کارگاهی و مهارتی است و در استان قزوین نزدیک به 3800 دانشجو در دو آموزشکده دختران و پسران مشغول تحصیل میباشند.
وی تاکید کرد: رشتههای تربیت کودک، تعمیر پله برقی و آسانسور و کارگاه دوخت، مکانیک خودرو و عکاسی به عنوان رشتههای کاربردی در این مراکز آموزش داده میشود که میتواند نیاز استان و شهر را برای نیروی کار برطرف کند.
ـ لزوم توجه به ارکان نوآوری، فناوری و علم در حل مشکلات شهری
پیلهچی، رئیس جهاد دانشگاهی قزوین در این نشست با بیان این مطلب اظهارکرد:
باید با احصای علمی و منطقی مشکلات شهری و توجه به ارکان علم وفناوری و نوآوری برای حل مشکلات و چالشها اقدام نماییم.
وی تصریح کرد: فعالیتهای شهرداریها در جلب رضایت مردم بسیار اهمیت دارد و ضرورت دارد تا با استفاده از ظرفیت نخبگان و مراکز علمی تصمیمات مدیریتی خوبی برای خدمترسانی بیشتر اتخاذ شود.
به گفته پیلهچی تمرکز بر ایجاد درآمدهای پایدار، شفافسازی عملکرد و درآمد و توجه به آموزش و توانمندسازی پرسنل از جمله موضوعاتی است که در مدیریت شهری باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
ـ نگاه تخصصی در مدیریت شهری نوید بخش آینده روشن قزوین است
اکبرزاده، رئیس دانشگاه پیام نور استان قزوین نیز تاکید کرد: نگاه تخصصی به امور و استفاده از ظرفیت نخبگان در اداره شهر توسط اعضای شورای شهر نوید بخش آینده روشن شهر قزوین است.
وی ادامه داد: بهترین تبلور عینی ارتباط جامعه و صنعت با دانشگاه مباحث شهری است و پیشنهاد میشود تا لیستی از مشکلات مدیریت شهری به این دانشگاه ارائه شود تا متناسب با ظرفیتهای موجود بتوانیم راهگشای مشکلات شهری باشیم.
به گفته رئیس دانشگاه پیام نور استان طبق یک تفاهمنامه سراسری و کشوری برای آموزش ضمن خدمت پرسنل شهرداریها از جمله شهرداری قزوین، تمام قد آماده ارائه خدمت میباشیم.
ـ تدوین دروس جدید در دانشگاه برای حل مشکلات شهری
در ادامه دوسرانیان مقدم، رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان قزوین با اشاره به ظرفیتهای این دانشگاه گفت: دانشگاه جامع علمی کاربردی ظرفیت بالایی در مهارتآموزی دانشجویان و اشتغال آنان دارد و میتوان دروس جدیدی را در برنامههای آموزشی این دانشگاه در راستای حل مشکلات شهری نیز تدوین نمود.
وی افزود: در این دانشگاه رشتههای کاربردی مانند تعمیرات آسانسور با هدف ایجاد اشتغال برای دانشجویان و موضوع ایمنی ساختمانها دایر است.
به گفته دوسرانیان در کمیسیون برنامهریزی این دانشگاه برای ایجاد رشتههای جدید و ورود دروس جدید در جهت رفع مشکلات شهری میتوانیم برنامهریزی نماییم.
وی پیشنهاد داد مدیریت شهری قزوین برخی از فضاهای تبلیغاتی مانند بیلبوردهای سطح شهر را برای تبلیغات رشتههای کاربردی این دانشگاه که اشتغالزا هستند در اختیار این دانشگاه قرار دهد.
ـ مرکز نوآوری شهری در شهرداری قزوین راهاندازی شود
احمدی، رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین نیز در سخنانی با بیان این مطلب اظهارکرد: مرکز نوآوری شهری در شهرداری قزوین میتواند محلی برای تبادل آخرین ایدهها و گفتمانها در ارتقای مدیریت شهری باشد؛ لذا در جهت تحقق این موضوع پارک علم و فناوری استان همکاریهای لازم را انجام میدهد.
وی ادامه داد: اجرای هوشمند شدن شهر قزوین در همه حوزهها و استفاده از نخبگان و فناوریهای نوین در مدیریت شهری، راهگشای برون رفت از مشکلات است.
به گفته احمدی از شورای اسلامی شهر قزوین شهر که بازو و پشتوانه فکری و علمی مدیریت شهری است انتظار میرود تا نفوذ فناوری را در مدیریت شهری ارتقا دهد؛ البته در این راستا نیازمند همدلی و همکاری با دانشگاهای استان نیز میباشد.