لذت تماشاگران از المپیکی دیجیتال
- شناسه خبر: 40522
- تاریخ و زمان ارسال: 17 مرداد 1403 ساعت 07:30
- بازدید :
گردآوری و تنظیم: محمد بهرامی
بازیهای المپیک پاریس از تاریخ 5 مرداد آغاز شده و تا 21 مرداد ماه ادامه خواهد داشت. در این دوره از رویدادهای المپیک ۱۰۵۰۰ ورزشکار از ۲۰۶ کشور در ۳۲ رشته ورزشی برای دریافت ۳۰۰ مدال طلا، نقره و برنز تلاش میکنند. مسابقات پارا المپیک نیز از 7 تا 18 شهریور ماه برگزار میشود تا رسما پرونده این دروه از بازیهای تابستانی نیز بسته شود.
مراسم افتتاحیه المپیک پاریس، ۲۶ جولای (۵ مرداد) برگزار شد؛ گرچه زنگ بازیهای فوتبال و راگبی دو روز زودتر از مراسم افتتاحیه، یعنی ۲۴ جولای (۳ مرداد) به صدا در آمد. پس از برگزاری ۳۲۹ مسابقه در ۱۶ روز، رقابتها ۱۱ آگوست (۳۱ مرداد) به پایان میرسد.
در این دوره از مسابقات سه ورزشکار و دو مربی از استان قزوین نیز حضور دارند که آن را برای ما نیز جذاب میکند اما این دوره از رقابتها جذابیتهای دیگری نیز دارد که به لطف پیشرفت علم و فناوری رقم خورده است .
المپیک سبز
اما مهمترین عاملی که المپیک پاریس را از دورههای قبل متمایز میکند، بهرهگیری از پتانسیلهای فناوریهای مدرن در دنیای ورزش است. در این دوره از مسابقات که «دیجیتالیترین» و «سبزترین» المپیک تاریخ لقب گرفته، شاهد بودیم که چگونه تکنولوژیهای مدرن هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و واقعیت مجازی، کیفیت مسابقات را ارتقا دادند و تاریخی جذاب برای ورزشکاران و تماشاگران خلق کردند.
هیجان پیرامون المپیک پاریس به ورزشکاران و فناوریهایی که آنها استفاده میکنند محدود نمیشود. میلیونها نفر در سراسر جهان مشتاقانه منتظر شروع بازیها و تشویق تیمها و ورزشکاران مورد علاقه خود بودند. بازیهای المپیک توانایی منحصربهفردی برای گرد هم آوردن مردم، فراتر رفتن از مرزها و متحد کردن انسانها در عشق مشترکشان به ورزش دارد.
لغو محدودیت شنا در رود خانه سن
در مسابقات المپیک ۲۰۲۴، ممنوعیت صد ساله شنا در رودخانه سن لغو شد و بخشهایی از این رود برای شنا در آبهای آزاد و مسابقات سهگانه مورد استفاده قرار گرفت.
جریان ممنوعیت شنا در آبراه اصلی پاریس به سال ۱۹۲۳ برمیگردد. در آن زمان سطح آلودگی آب بهخاطر بارندگیهای شدید و نشت سیستم پیچیدهی فاضلاب به شدت بالا رفته بود. به مناسبت رویداد المپیک، مقامات فرانسه با طرح پاکسازی ۱٫۴ میلیارد یورویی تلاش کردند خطر ایمنی شنا را با کاهش باکتریهای خطرناک کاهش دهند.
مرحله اول این فرایند جمعآوری فاضلاب ۲۰ هزار خانه و ۱۷۰ قایقی بود که تا سال گذشته همچنان وارد رودخانه میشد. سپس سیستمهای نظارتی مدرنی راهاندازی شدند که به مقامات پاریس اجازه میدهند سطح آلودگی آب را بادقت بیسابقهای اندازهگیری کنند.
سیستم پاکسازی رود سن
شرکت فناوری فرانسوی فلویدیون (Fluidion) نیز شبکهای از دستگاهها و سنسورهای اینترنت اشیا را در فواصل مشخص رودخانهی سن نصبکرده که اطلاعات کیفیت آب و دادههای میکروبیولوژی و شیمیایی را در هر لحظه به لابراتوارهای کمیتهی المپیک ارسال میکند.
مجموعه سنسورها، سیستم Fluidion ALERT را تشکیل میدهند که نهتنها خودکار و همیشه روشن است؛ بلکه بسیار مقرون به صرفهتر از شیوههای سنتی تجزیه و تحلیل عناصر آب عمل میکند.
تجربیات تعاملی در محل
تجربه تماشاگران در پاریس ۲۰۲۴ با بازیهای تعاملی مبتنیبر هوش مصنوعی تغییر کرد. یکی از نوآوریهای قابلتوجه، فعالسازی تجربه کاربر مبتنی بر هوش مصنوعی است که توسط اینتل توسعه پیدا کرد و به تماشاگران اجازه داد تا در یک سفر مجازی برای تبدیل شدن به یک ورزشکار المپیک شرکت کنند. این تجربه از هوش مصنوعی و بینایی رایانهای برای تجزیه و تحلیل تواناییهای ورزشی شرکتکنندگان و تطبیق آنها با یک ورزش المپیکی خاص استفاده میکند.
پخش فراگیر
هوش مصنوعی نحوه پخش بازیهای المپیک را متحول کرده است. خدمات پخش المپیک (OBS)، با همکاری اینتل و علی بابا، از هوش مصنوعی برای تقویت سیستمهای پخش چند دوربینی، ایجاد مدلهای سهبعدی و ارائه ردیابی حرکت استفاده میکند. این پیشرفتها به بینندگان درک غنیتر و دقیقتری از رویدادها ارائه میدهد.
به عنوان مثال، در ورزشهایی همچون غواصی، هوش مصنوعی گرافیکی، دادههای پیشرفتهای تولید میکند که عملکرد ورزشکار را در هوا و پس از ورود به آب تجزیه میکند، این فناوری به مفسران و بینندگان کمک میکند تا بینش عمیقتری در مورد بیومکانیک حرکات ورزشکاران به دست آورند.
دوقلوی دیجیتال
در پشت صحنه، هوش مصنوعی نقش مهمی در بهینهسازی مدیریت رویداد از طریق مفهوم دوقلوی دیجیتال ایفا میکند. این فناوری شامل ایجاد کپیهای دیجیتالی از مکانهای المپیک است که به سازماندهندگان کمک میکند تا رویدادها را بهطور موثرتری برنامهریزی و مدیریت کنند. با شبیهسازی سناریوهای مختلف، سازماندهندگان میتوانند مسائل بالقوه همچون نیاز برق، محل قرارگیری دوربین و نگرانیهای دسترسی را بدون نیاز به حضور فیزیکی در مکانها شناسایی کنند.
این رویکرد نه تنها در زمان و منابع صرفهجویی میکند، بلکه کارایی عملیاتی کلی بازیها را نیز افزایش میدهد، دادههای جمعآوری شده از این شبیهسازیها برای رویدادهای المپیک آینده بسیار ارزشمند خواهد بود و استانداردهای جدیدی را برای برنامهریزی و اجرا تعیین میکند.
مدیریت انرژی
هوش مصنوعی برای نظارت و مدیریت مصرف انرژی در المپیک ۲۰۲۴ پاریس به صورت بیدرنگ مورد استفاده قرار گرفته است. هدف چنین ابتکاری تضمین این است که بازیها نهتنها از نظر فناوری پیشرفته هستند، بلکه از حیث زیستمحیطی نیز پایدار هستند. با تجزیه و تحلیل الگوهای مصرف انرژی، هوش مصنوعی میتواند به بهینهسازی مصرف و کاهش ردپای کربن در رویداد کمک کند.
هوش مصنوعی و دسترسی
اطمینان از دسترسی برای همه تماشاگران، از جمله افراد دارای معلولیت، تمرکز اصلی برای المپیک ۲۰۲۴ پاریس است. راهحلهای مبتنیبر هوش مصنوعی، همچون مدلهای سهبعدی و سیستمهای هدایت صوتی، پشتیبانی بهتری را برای شرکتکنندگان دارای اختلال بینایی فراهم میکنند. این فناوریها هدایت یکپارچه در فضای داخلی را از طریق برنامههای تلفن هوشمند امکانپذیر میکنند و رویداد را فراگیرتر و در دسترس همه میسازند.
استفاده از 350 تن تجهیزات زمانسنجی
تکنولوژیهای جدید المپیک 2024 با فناوریهای نوین به اوج رسید. شرکت اُمگا 350 تن تجهیزات پیشرفته زمانسنجی به بازیهای پاریس آورد که شامل مجموعهای از حسگرها و دوربینهای بینایی کامپیوتری است. سازندگان ساعت سوئیسی اُمگا، زمانسنج رسمی بازیهای المپیک از سال 1932، با فناوریهای پیشرفته از جمله دوربینهای بینایی کامپیوتری مبتنی بر هوش مصنوعی، بازیهای این المپیک پاریس را متحول کردند.
اُمگا برای ردیابی زمانها در طول این رویداد، تجهیزات بیشماری به پاریس آورد. حدود 550 زمانسنج رسمی و حرفهای در محل در 32 ورزش فعالیت دارند و از حمایت 900 داوطلب آموزشدیده برخوردار خواهند بود. اُمگا تجهیزات زمانسنجی خود را به مجموعهای از حسگرها مجهز کرده است. بلوکهای شروع طراحیشده ویژه دوندهها دارای حسگرهای داخلی هستند که نیروی ورزشکاران بر روی تکیهگاه پا را 4000 بار در ثانیه اندازهگیری میکنند.
حسگرهای یکپارچه، دادهها را به یک کامپیوتر در محل ارسال میکنند و داوران مسابقه را از شروعهای نادرست تا یکدهم ثانیه مطلع میسازند. بازیهای المپیک پاریس شامل افزایش یکپارچگی فناوریهای بینایی کامپیوتری خواهد بود. با استفاده از ترکیبی از هوش مصنوعی و دوربینهای هوشمند، اُمگا اطلاعات دقیقی درباره حرکات و عملکرد ورزشکاران مستقیماً به داوران ارائه خواهد کرد.
بهبود تجربهی تماشاگران با پلتفرمهای رایانش ابری
شرکت چینی علیبابا یکی دیگر از شرکا و اسپانسرهای المپیک پاریس، در مسیر ارتقای رقابتها متناسب با عصر دیجیتال فعالیت میکند. این شرکت از فناوری خود، بهویژه پلتفرمهای رایانش ابری و تجارت الکترونیک برای بهبود تجربهی تماشاگران و افزایش کارایی کمیتههای سازماندهی المپیک استفاده کرد.
بهلطف فناوریهای گروه تجاری علیبابا، سیستمهای فیلمبرداری سهبعدی با هزاران دوربین در ورزشگاهها مستقر شدهاند و نمای کاملا متفاوت و هیجانانگیزی را از رقابتهای پیش رو در اختیار مخاطبان میگذارند.
شراکت علیبابا در رویدادهای المپیک از سال ۲۰۲۰ شروع شده و تا سال ۲۰۲۸ ادامه خواهد داشت. ماجرای لزوم پاسخگویی شرکتهای چینی به حکومت این کشور، در این دوره مسابقات نیز نگرانی فعالین شبکه و اینترنت را بهدنبال داشته، زیرا تمام برنامههای کاربردی بازیهای المپیک پاریس توسط سیستمهای ابری علیبابا میزبانی میشوند.
نگرانی اصلی مقامات فرانسوی درمورد دادههای سرویسهای امنیتی فرانسه (پلیس، کارکنان وزارت کشور و سایر کارمندان مرتبط با دولت) است. اگر بین علیبابا و دولت چین روابط محرمانهای وجود داشته باشد، دسترسی و پردازش موفقیتآمیز این دادهها اطلاعات ارزشمندی را در اختیار دولت چین قرار میدهد که مسلما مطلوب نظر کشور فرانسه نیست.
فناوریهای پوشیدنی ورزشکاران
ورزشکاران این المپیک مدرن، فقط عزم و مهارتهایشان را با خود حمل نمیکنند. آنها از انواع فناوریهای پوشیدنی استفاده خواهند کرد که دادههای بیومتریک را ردیابی میکند، سلامت آنها را در هر لحظه نظارت میکند و اطلاعات عملی و مفیدی برای بهترشدن عملکرد ورزشکاران ارائه میدهد.
از لباسهای هوشمندی که فرم شناگران را تحلیل میکنند تا حسگرهای تشخیص حرکت که روتینهای ژیمناستها را اصلاح میکنند، پوشیدنیها به مربیهای بیصدا در گوش ورزشکاران تبدیل شدهاند. ادغام فناوری و فیزیولوژی به ورزشکاران این امکان را میدهد که محدودیتهای خود را پشت سر بگذارند و درعینحال با ظرافتهای بدن خود هماهنگ باشند.
به علاوه ورزشکاران در طول تمرینات خود با استفاده از فناوریهای واقعیت مجازی، درک دقیقی از عملکرد فردی خود و رقیبان بهدست میآورند. البته استفاده از عینکهای VR منحصر به ورزشکاران نیست و شرکتهای فناوری (مانند اپل با ویژن پرو و متا با کوئست) تلاش میکنند تجربهای فوقالعادهای برای تماشاگران فراهم کنند.
لباسهای شنا با استفاده از فناوری ناسا
برخی از شناگرانی که در بازیهای المپیک پاریس حضور دارند، روی محصولات نوآورانهی برند اسپیدو سرمایهگذاری کردهاند. جدیدترین نسخهی لباس شنای این برند با نام Fastskin LZR Racer نه تنها ضد آب است، بلکه به ورزشکاران احساس بیوزنی میدهد.
تاکنون شناگران استرالیایی، آمریکایی و بریتانیایی در رقابتها از این لباس جدید استفاده کرده اند. این لباس شنا هیچ درزی ندارد و عمدتا با پلی اوراتان ساخته شده و ناسا در طراحی آن همکاری کرده است تا از شناوری و پشتیبانی کافی عضلات اطمینان حاصل شود. بدین ترتیب شناگران سریعتر و به مدت طولانیتر شنا خواهند کرد.
اینها تنها گوشهای از هزاران مورد استفاده از فناوریهای استفاده شده در المپیک پاریس است فراموش نکنیم که هدف بازیهای المپیک پاریس ۲۰۲۴، بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته به منظور «ارائهی تجربهای فراموشنشدنی برای ورزشکاران، تماشاگران و سازماندهندگان» و در عین حال ارتقای پایداری و نوآوری است.
فناوری، روزهایی پرهیجانتر از همیشه را برای مردم جهان رقم خواهد زد.