کاهش قیمت مرغ در قزوین
- شناسه خبر: 5389
- تاریخ و زمان ارسال: 9 آذر 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
ـ عامل نخست؛ تولید 22 هزار تن مرغ در استان قزوین
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به پایدار بودن وضعیت تولید مرغ در استان قزوین عنوان کرد: در 8 ماهه نخست سال جاری حدود 11 میلیون و 130 هزار قطعه مرغ تولید و موجب شده که امروز مرغ در استان کیلویی 10 هزار تومان ارزانتر از نرخ مصوب باشد.
یوسف جلوخانی اضافه کرد: در فروردینماه یک میلیون و 458 هزار قطعه، در اردیبهشتماه یک میلیون و 658 هزار قطعه، در خردادماه یک میلیون و 742 هزار قطعه، در تیرماه یک میلیون و 357 هزار قطعه، در مردادماه یک میلیون و 440 هزار قطعه، در شهریورماه یک میلیون و 278 هزار قطعه، در مهرماه یک میلیون و 143 هزار قطعه و در آبانماه هم یک میلیون و 154 هزار قطعه مرغ در استان قزوین تولید شده است.
جلوخانی وزن کل گوشت مرغ تولیدشده را در 8 ماه ابتدایی امسال 21 هزار و 941 تن بیان کرد و گفت: در فروردینماه 3 هزار و 944 تن، در اردیبهشت 3 هزار و 223 تن، در خرداد 2 هزار و 998 تن، در تیرماه 2 هزار و 507 تن، در مردادماه 2 هزار و 999 تن، در شهریور 2 هزار و 564 تن، در مهرماه 2344 تن و در آبان 2 هزار و 362 تن گوشت مرغ در استان قزوین تولید شد.
ـ عامل دوم؛ توزیع 88 درصد گوشت مرغ تولیدی در داخل استان قزوین
معاون جهاد کشاورزی استان ضمن رد توزیع بخش عمدهای از گوشت مرغ تولیدی استان قزوین در استانهای همسایه مانند تهران تصریح کرد: 5/88 درصد از کل گوشت مرغ تولیدی طی 8 ماهه نخست سال جاری داخل استان توزیع شده که مقدار آن 19 هزار و 405 تن بوده است که بیشتر میزان این توزیع هم در اردیبهشتماه صورت گرفته است.
جلوخانی با بیان اینکه حدود 5/11 درصد گوشت مرغ تولیدی استان به استانهای البرز و تهران رفته است، گفت: بنابراین امسال 985 تن گوشت مرغ تولیدشده در کشتارگاههای ما در این 2 استان توزیع شده است که رقم قابلتوجهی محسوب نمیشود.
وی افزود: در فروردینماه 92 تن، اردیبهشتماه 141 تن، خردادماه 81 تن، تیرماه 92 تن، مرداد 312 تن، شهریورماه 19 تن، مهرماه 53 تن و آبانماه هم 195 تن گوشت مرغ تولید شده در کشتارگاههای ما به استانهای البرز و تهران رفته است.
ـ عامل سوم؛ یکپارچهسازی اطلاعات زنجیرههای تولید و عرضه مرغ
معاون توسعه بازرگانی و صنایع سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین هم اعتقاد دارد یکپارچهسازی اطلاعات آماری بین زنجیرههای تولید و عرضه مرغ موجب بهبود روند تأمین و توزیع مرغ در استان قزوین شده است.
مجید رحمانی در گفتوگو با خبرنگار ولایت بیان کرد: در این یکپارچهسازی آمار و دادههای آماری معاونتهای بهبود تولیدات دامی و توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی، دامپزشکی، اتحادیه مرغداران گوشتی و کشتارگاهها با هم تجمیع و تطبیق داده میشود.
وی اضافه کرد: در نهایت آمار مصارف و تقاضای روزانه برای تامین گوشت مرغ در بازار برای روزهای آینده دریافت و اشتراکگذاری میشود تا در زمینه تامین و توزیع مرغ مورد نیاز مردم استان قزوین خللی به وجود نیاید. با این اقدام مشکلات احتمالی کمبود مرغ در مراکز عرضه که در گذشته شاهد آن بودیم، از بین میرود.
رحمانی رشد 10 تا 15 درصدی جوجهریزی را از دیگر عوامل کاهش قیمت مرغ برشمرد و ادامه داد: با توجه به هماهنگیهای صورتگرفته برای تنظیم جوجهریزی دغدغهای برای کمبود مرغ و گرانی آن در استان قزوین وجود ندارد.
ـ عامل چهارم؛ تولید مرغ سایز
همچنین یک تولیدکننده مرغ گوشتی اعتقاد دارد که اجرای طرح تولید مرغ سایز در استان قزوین که از انتهای تابستان به صورت آزمایشی آغاز شده، اثر محسوسی در کیفیت و قیمت مرغ داشته است.
امیرعلی محمودی در گفتوگو با ولایت با بیان اینکه تولید مرغ سایز هزینه کمتری نسبت به مرغهای معمولی دارد، گفت: دلیل کم بودن هزینه تولید مرغ سایز این است که این مرغ 45 روز بعد از جوجهریزی آماده کشتار است، اما مرغهای معمولی حداقل 2 ماه زمان برای رسیدن به وضعیت کشتار نیاز دارند.
وی اضافه کرد: بنابراین تولید مرغ سایز قابل برنامهریزی است و چون زودتر این مرغ وارد بازار میشود، بنابراین میتواند به سرعت کمبودهای بازار را مرتفع کرده و منجر به تنظیم قیمت مرغ شود. در ضمن این نوع مرغ از نظر بهداشتی و سلامتی شرایط بهتری نسبت به مرغهای عادی دارد.
محمودی با اشاره به وضعیت جوجهریزی در مرغداریهای استان ادامه داد: میزان جوجهریزی در واحدهای مرغداری این استان از ابتدای سال جاری تاکنون افزایش محسوسی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است ولی با این حال شاهد افزایش هزینه تولید جوجه یکروزه هستیم که تولید مرغ سایز استاندارد بخشی از این مشکل را برطرف میکند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تولیدکنندگان مرغ گوشتی مشکلاتی دارند، تصریح کرد: این تولیدکنندگان از افزایش هزینهها گلایهمند هستند و انتظار دارند که دولت نهادههای تولید طیور را با قیمت ارزانتری در اختیار آنها قرار دهد و یا قیمت مرغ را اصلاح کند.
ـ مرغداران با نرخ فعلی کیلویی 10 هزار تومان، ضرر میکنند
با این حال مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان قزوین اعتقاد دارد که قیمت پایین این روزهای مرغ میتواند منجر به کاهش جوجهریزی شده و دوباره موجی از گرانی مرغ را در استان قزوین ایجاد کند.
کیوان لشگری در گفتوگو با خبرنگار ولایت با اشاره به اینکه قیمت مرغ زنده در بازار استان قزوین پایین آمده است، عنوان کرد: در حال حاضر مرغ زنده کیلویی 38 هزار تومان از مرغداران استان قزوین خریداری میشود و اعتقاد داریم مرغدار با این قیمت کیلویی 10 هزار تومان برای تولید مرغ، زیان میکند.
وی اضافه کرد: برای تولید یک کیلوگرم مرغ باید 2 کیلو دان مصرف شود که اگر هر کیلو دان را 17 هزار و 500 تومان در نظر بگیریم، فقط برای غذای مرغ زنده 35 هزار تومان هزینه و تازه هزینههای جوجه، دارو و واکسن را هم داریم.
ـ خرید مرغ زنده با نرخ کیلویی 38 هزار تومان از مرغدار ذوق ندارد
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گفت: شاید امروز بگوییم که قیمت مرغ را در استان قزوین پایین آوردیم، ولی در 2 ماه آینده به دلیل خودداری مرغداران از جوجهریزی به مشکل خواهیم خورد.
لشگری ادامه داد: برای اینکه تولید مرغ استمرار داشته باشد، باید سودی حاصل شود و ما ایامی مانند عید نوروز و ماه مبارک رمضان را در پیشرو داریم. در ضمن از شرکت پشتیبانی دام استان قزوین انتظار داریم که مازاد مرغ تولیدی مرغداران ما را بخرند؛ چرا که هر زمانی که کمبود مرغ داریم، همین مرغداران حتی بیشتر از سهمیه استان یعنی 50 هزار قطعه مرغ هم به بازار استان تحویل میدهند.
وی تصریح کرد: اگر قرار است عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمت مرغ در بازار باشد، ما هیچ حرفی نداریم و دولت اجازه دهد که در طول سال عرضه و تقاضا بازار مرغ را تنظیم کند؛ اما اگر قیمت دستوری است، امروز دولت باید به مرغداران کمک کند.
ـ دولت جلوی ورود مرغ زنده و گرم از استانهای دیگر را بگیرد
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان قزوین با بیان اینکه به دنبال بالاتر بردن قیمت مرغ نیستیم، گفت: خواسته ما این است که دولت اجازه ندهد که از گیلان، مازندران و همدان مرغ زنده و گرم وارد استان قزوین شود. چرا که در گشتزنی شبانه دیدهایم که مرغ گرم همدان یا مرغ پرستوی مازندران با نرخ کیلویی 49 هزار تومان در استان توزیع شده است.
لشگری با ذکر اینکه در حال حاضر تعادل در حوزه جوجهریزی مرغ برقرار نیست، افزود: ظرفیت استاندارد جوجهریزی استان قزوین 2 میلیون و 400 هزار قطعه در ماه است که اگر هر 10 روز 800 هزار قطعه جوجهریزی شود، نه کمبود مرغ داریم و نه مازاد مرغ. اما در حال حاضر میزان جوجهریزی به خاطر نوسان قیمت مرغ دچار نوسان میشود.
ـ لزوم استفاده از تجارب کاهش قیمت مرغ برای سایر کالاهای اساسی
با وجود عواملی که برای مدیریت قیمت مرغ در این گزارش ذکر شد، اما نگاهی به قیمت مرغ در سایر استانها از جمله تهران و استانهای همسایه مشخص میشود که میزان کاهش قیمت مرغ در این استانها هم به اندازه استان قزوین بوده و به نظر میرسد شاخصههای اقتصادی کلان در کاهش قیمت مرغ در استان قزوین مؤثر بوده است. با این حال باید تجارب ارزندهای که در حوزه مدیریت قیمت مرغ بهکار گرفته شده، به سایر کالاهای اساسی مانند گوشت قرمز هم تسری پیدا کند تا مردم استان قزوین بعد از سالها بتوانند یک بازار آرام و ارزان را در ماههای پایانی سال تجربه کنند.