قهر ادامهدار صنعت قزوین با دانشگاه
- شناسه خبر: 6131
- تاریخ و زمان ارسال: 22 آذر 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
ـ تولید علم غیرنافع، آفت جامعه دانشگاهی است
یک استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه یکی از ارکان اساسی در استقلال اقتصادی هر کشور دانشگاهها هستند، عنوان کرد: اگر دانشگاهها با تولید علم نافع بتواند نیازهای عمده علمی کشور را در پزشکی، صنعت، کشاورزی، علوم انسانی و اقتصادی تأمین کنند، راه برای استقلال کشور باز میشود.
علی فرجی تولید علم غیرنافع را آفتی برای جامعه دانشگاهی دانست و تأکید کرد: این علم نافع پیششرطی دارد که باید این علم با صنعت و جامعه پیوند داشته باشد؛ به همین خاطر باید بین تولید علم و کاربرد آن رابطه دوطرفه برقرار شود و تا جایی که میتوانیم نیاز علمی صنعت در دانشگاه تولید شود.
وی با ذکر اینکه یکی از اساسیترین موارد در تحقق شعار سال باید پررنگتر و عملیتر شدن ارتباط جامعه و صنعت با دانشگاه باشد، اضافه کرد: با این اقدام از یک سو دانشگاه علم نافع را تولید کرده و در اختیار صنعت و اجرا قرار میدهد و دانشگاه هم در راستای نیازهای صنعت حرکت میکند.
ـ لزوم حل «مسئلهمحور» مشکلات استان قزوین در دانشگاهها
این استاد دانشگاهی با تأکید بر اینکه نخبگان و دانشگاهیان باید وارد میدان شده و ارتباط غیرشعاری، عینی و عملی با جامعه و صنعت داشته باشند، گفت: انتظار ما از این دانشگاهها و صنعت ارتباط عملی است. معتقدم اراده اساتید و اراده دانشجویان نیاز جدی در این مسیر است و وظیفه زمینهسازی و بسترسازی دولت پیشنیاز تولید دانشبنیان از سوی دانشگاه است.
فرجی تلاش برای حل «مسالهمحور» مشکلات استان قزوین را لازم و ضروری دانست و افزود: باید به صورت عملی به حل مسئلهمحور امورات استان بپردازیم؛ چراکه اکنون مقالات کم اثر در مجلات نامعتبر کمکی به رشد علمی استان نمیکند. انتشار مقاله در مجلات پولی چندان برای توسعه استان قزوین کشورمان مفید نیست و باید به سمت مقالات معتبر برویم و باری را از دوش صنعت برداریم و این رویه را به عنوان مطالبه درخواست کنیم.
وی با آسیبشناسی رابطه صنعت و دانشگاه تصریح کرد: در برخی موارد طرحهایی اولویت داده میشود که طرحهای مهمتری داریم که پیش از اینها باید در اولویت باشند. معتقدم در زمینه ارتباط دانشگاه با صنعت و اجرا در راستای تحقق تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین باید اولویتبندی و بودجهبندی درست داشته باشیم.
ـ بیاعتمادی مزمن صنایع به دانشگاهها و پژوهشگران قزوینی
از سوی دیگر، رئیس دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه هنوز سرمایهگذاران ما در حوزه صنعت برای حمایت از محصولات دانشپایه هراس دارند، گفت: یکی از دلایل این هراس مقطعی فکر کردن سرمایهگذار است و یا اینکه سرمایهگذار میخواهد درآمدهای حاصل از تولید خیلیسریع به چرخه تولید برگردد. چرا که نقدینگی و سرمایه در گردش شرکتهای تولیدی کم است و این باعث میشود نتوانیم در حوزه محصولات دانشبنیان سرمایهگذاری کنیم.
سیدعلی قاسمزاده تصریح کرد: باید در این بخش تجدیدنظر کنیم و شرکتهای تولیدی ما باید یک نگاه آیندهپژوهانه به تولید دانشبنیان داشته باشند و از نگاههای مقطعی خود عبور کنند و باید تلاش کنند با استفاده از ایدهها و خلاقیت شرکتهای دانشبنیان، آینده صنعت و فناوری را از آن خود کنند. در ضمن صندوق توسعه ملی هم باید سرمایه کافی برای حمایت از دانشبنیانها را در اختیار این شرکتها قرار دهد.
وی با بیان اینکه شاهد بیاعتمادی مزمن صنایع به دانشگاهها و پژوهشگران در استان قزوین هستیم، گفت: اجرای بسیاری از طرحهای پژوهشی و تحقیقاتی دانشگاههای قزوین متاسفانه به پژوهشگران خارج از استان ما محول شده، در صورتی که توانمندی پژوهشگران و فناوران ما در استان قزوین فوقالعاده است.
قاسمزاده اضافه کرد: صاحبان مراکز صنعتی استان قزوین بدانند که اگر با دانشگاههای فنی و مهندسی پایتخت برای اجرای طرحهای پژوهشی خود قرارداد میبندند، این دانشگاهها یک تیم دانشجویی را برای اجرای این پژوهشها انتخاب میکنند، در حالی که در دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) استادان و دانشجویان ما همزمان پای کار اجرای پروژه پژوهشی هستند.
ـ رشد 200 درصدی طرحهای ارتباط با صنعت در دانشگاه بینالمللی قزوین
رئیس دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) در ادامه درباره اقدامات این دانشگاه در حوزه تولید دانشبنیان و تحقق شعار سال بیان کرد: اجرای طرحهای ارتباط با صنعت در این دانشگاه در هشت ماه نخست امسال 200 درصد افزایش یافته است که میتواند یک جهش ویژه در این حوزه به شمار بیاید.
وی با ذکر اینکه بسیاری از گروههای علمی ما از جمله گروه مکانیک و الکترونیک میتوانند به ارتقا صنایع استان و کشور کمک کنند، گفت: بنابراین جاهایی که نیاز به ظرفیت و تواناییهای دانشگاه باشد، ورود پیدا خواهیم کرد و در ضمن طی تفاهمنامهای که با سازمان آموزش فنی و حرفهای امضا کردهایم، به دنبال ارتقا مهارت فارغالتحصیلان در رشتههای فنی و مهندسی هستیم.
قاسمزاده همچنین از آغاز همکاری این دانشگاه با پژوهشگاه نیرو در زمینه انرژیهای نو و تجدیدپذیر خبر داد و افزود: به تازگی طرحی برای ارتقا ظرفیت تولید نیروگاههای انرژی خورشیدی تعریف کردهایم و پیگیر کارهای مطالعاتی و اجرایی آن هستیم و بنا داریم به کمک پردیس فناوری این پژوهشگاه این طرح را در طالقان اجرا کنیم که دانشگاه بینالمللی امامخمینی به عنوان متولی علمی این پروژه فعالیت خواهد کرد.
رئیس دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) همچنین با اشاره به تعریف کارویژههای جدید برای حل مسائل اساسی استان قزوین ادامه داد: دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) به لحاظ جامعیتی که دارد، از ظرفیت بالایی برای پاسخگویی به مسائل و همچنین رفع نیازهای پژوهشی و فناورانه استان قزوین برخوردار است و مسئولان باید از ظرفیت این دانشگاه بهره بگیرند.
ـ دانشگاه میتواند کمکحال صنعت در شرایط تحریم باشد
استاد دانشگاه پیام نور قزوین هم مانند رئیس دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) از بیاعتمادی صنایع استان به محققان قزوینی گلهمند است. رضا رسولی شربیانی در گفتوگو با خبرنگار ولایت گفت: در حال حاضر صنایع استان قزوین با تشدید تحریمها دچار مشکلات فراوانی در عرصههای مختلف هستند که توان و ظرفیت فضای دانشگاهی استان قزوین توانایی پاسخگویی به بخش اعظمی از این نیازها را دارد.
وی تصریح کرد: این در حالی است که با وجود رایزنیهای مختلف ما هنوز نتوانستهایم ارتباطی مؤثر بین صنعت و دانشگاه ایجاد کنیم و با وجود تأسیس خانه صنعت و دانشگاه در دانشگاه پیام نور قزوین نتیجه دلخواه در این حوزه حاصل نشده است.
رئیس سابق دانشگاه پیام نور استان قزوین افزود: صنعت استان به توان پژوهشگران قزوینی اعتقاد ندارد و گاهی مشاهده میشود مشکلات پژوهشی خود را به محققان خارج از استان میسپارند که برای استان دانشگاهی قزوین زیبنده نیست.
رسولی شربیانی ادامه داد: در حال حاضر چند هزار دانشجو در مقاطع مختلف کارشناسی و کارشناسی ارشد در مراکز دانشگاهی پیام نور قزوین تحصیل میکنند که هر ساله تعداد قابل توجهی طرح پژوهشی، پایاننامه کاربردی و تحقیق توسط این دانشجویان تولید و در اختیار جامعه دانشگاهی کشور قرار میگیرد که باید در صنعت از آنها بهره گرفت.
ـ بسیج اساتید استان قزوین در پی تعمیق ارتباط دانشگاه و صنعت است
اما رئیس سازمان بسیج اساتید استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه استان قزوین یکنهم تولید ناخالص داخلی کشور را دارد، گفت: اگر بسیج اساتید بخواهد رسالت خود را انجام دهد، باید ارتباط تنگاتنگ با مسائل صنعت و کشاورزی داشته باشد و اینگونه میتوانیم مشکلات استان را حل کنیم. بنابراین تعمیق ارتباط بین دانشگاه و صنعت برنامه اصلی بسیج اساتید استان در دوره جدید است.
حسن ذوالفقارزاده با اشاره به وجود واحد ارتباط با صنعت در دانشگاههای استان اضافه کرد: با این حال درصد خیلیکمی از طرحهای صنعتی استان توسط دانشگاه پیش میرود و ارتباط ما با صنعت و کشاورزی به آن معنایی که باید انجام شود، اتفاق نیفتاده است و این ظرفیت در دانشگاههای قزوین به کار گرفته نشده است.
ـ اتکای صنعت به دانش خارجی، جلوی ایجاد نظام توسعه فناوری را گرفته است
دانشگاهها در عرضه دانش عمدتاً در آموزش و تا حدی در تحقیقات بنیادی متوقف بودند که البته محتوای این آموزش و پژوهش هم الزاماً بازتابی از نیازهای صنعت نبوده است. در تقاضای دانش هم صنعت متکی بر دانش فنی خارجی و بینیاز از دستاوردهای علمی دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی داخل سیاستهای خود را به پیش برده است. این چرخه معیوب روز به روز دانشگاهها را به حاشیه رانده و صنعت را هم از نوآوریهای فناورانه محروم ساخته است. نتیجه اینکه نظام توسعه فناوری در استان و کشور شکل نگرفته و مفاهیم کارآفرینی و نوآوری در نظام اقتصادی ما جایگاه در خور و شایستهای پیدا نکرده است.