قصه پر غصهی قوت غالب مردم
- شناسه خبر: 13927
- تاریخ و زمان ارسال: 10 خرداد 1402 ساعت 08:00
- بازدید : 71

نانوا رو به خانمی که نان زیاد میخواست کرد و گفت: این آقا خودش نانواست اما سه روز است که به خاطر نداشتن آرد، نانواییاش تعطیل است و تا نوبت بعدی سهمیه هم باید دو روز دیگر صبر کند. خودش آمده تا از اینجا نان بگیرد. پس باید طوری به مردم نان بدهیم که سهمیه آردمان تمام نشود.
حکایت این روزهای نانواییها، قصه هزار و یک شب شده و هر روز یک قصه جدید در آن میبینیم خصوصا که جدیدا نانواییها دو چندان شلوغ شدهاند و مردم هر روز دارند نان میخرند اما دلیل این شلوغی چیست؟
نانواییها تعطیل شدند
چند روز بعد از این ماجرا دوباره به نانوایی مراجعه میکنم و در کمال تعجب میبینم که ساعت 7 صبح قریب به 15 نفر در صف هستند و هر دقیقه نیز بر تعدادشان افزوده میشود. به بهانه شلوغی، سر کلام با چند نفر را باز میکنم یکی از آنها میگوید: حدودا 20 روز است که نانواییها شلوغ شده و کسی حوصله ندارد در صف بایستد، اما چارهای نداریم، چون برخی از نانواییها تعطیلند.
او ادامه میدهد: البته نمیدانم شاید در سایر ساعات روز نانوایی اینقدر شلوغ نباشد، ولی من که هر روز صبح از این نانوایی خرید میکنم، همین قدر و حتی بیشتر شلوغاند.
یکی دیگر از افرادی که در صف نان ایستاده است، میگوید: حدود یک ماه است که نانواییها خیلی شلوغ شده است، غیر از صفهای طولانی، تعداد نان را هم کم کردهاند و گاهی میبینم از یک خانواده چند نفر با هم آمدهاند در صف ایستادهاند تا تعداد نان بیشتری بگیرند!
افزایش مصرف نان عامل شلوغی است
به نانوایی دیگری میروم، تعداد کمتری نسبت به نانوایی قبلی در صف هستند، سراغ شاطر نانوایی میروم و درباره نحوه پخت نان و صف از آنها میپرسم، اینطور توضیح میدهد: الان نانوایی زیاد شلوغ نیست، باید موقع ظهر بیایید، تا ببینید، چند نفر در صف ایستادهاند و واقعا کارمان زیاد شده است.
وی ادامه میدهد: تقاضا برای نان زیاد شده؛ یک بخش از تقاضا به دلیل این است که مصرف نان مردم بیشتر است و نمیتوان آن را کتمان کرد، یک بخش هم متاسفانه تقاضای کاذب است که دامداران نان خشک تهیه میکنند.
یکی از مشتریان که در صف ایستاده با شنیدن حرفهای ما وارد بحث میشود و میگوید: یکی از دلایل شلوغی نانواییها، وجود این همه افغانی در شهر است، آنها نان زیادی میخرند؛ به نحوی که گاهی ما ایرانیها در آخر کار باید با دست خالی به خانه برویم ولی آنها دو یا سه نفر در صف روزی 120 تا 130عدد نان میخرند.
او ادامه میدهد: معلوم نیست چرا دولت به وجود و حضور این افراد سرو سامان نمیدهد؟ اینها هم مثل ما ایرانیها از همه چیز به صورت برابر استفاده میکنند حتی گاهی بیشتر از ما.
در این هنگام نانوا حرفهای مرد را قطع میکند و میگوید: متاسفانه دولت هر روز به یک بهانهای سهمیه مارا کم میکند و ما هم ماندهایم که باید چه کار کنیم. فقط در یک مرحله 50 کیسه از آرد ما کم شد مسئولین در نانوایی نیستند که ببینند چه خبر است فقط به بهانههای واهی، آرد ما را کم میکنند و مردم را به جان ما میاندازند.
کارتخوانها عامل شلوغی نانواییها!
اما رئیس اتحادیه نانوایان استان در اینباره به خبرنگار ولایت گفت: یکی از دلایل اصلی شلوغی نانواییها، وجود کارتخوانهای جدیدی است که به نانوایان دادند تا بتوانند هزینه نان را از طریق آن دریافت کنند.
مصیب بهرامی افزود: زمانی که کارتخوانها را دادند اعلام کردند که این دستگاهها میتوانند 16 نوع تخلف را ثبت کنند اما کسی در مورد چگونگی این تخلفات توضیحی نداد. اکنون که به اینجا رسیدهایم، هر روز با یک مشکل جدید در نانواییها مواجه میشویم.
وی تصریح کرد: تراکنش زیاد، تراکنش کم، دریافت پول نقد و غیره از جمله عواملی هستند که باعث کاهش سهمیه نانوایان شده و همه را به دردسر انداخته است. همچنین 220 تن از سهمیه آرد استان کاسته شده که خودش باعث شلوغی نانواییها شده است. این کاهش سهمیه هم درست زمانی اتفاق افتاده که فصل کار است و مردم مدام نان میخرند.
وی اظهار کرد: در حال حاضر هم اعلام شده که مثلا سهمیه 10 روز نانوایی باید راس روز دهم تمام شود و اگر حتی یک روز هم اضافه بماند از سهمیه کم میشود در حالی که ممکن است یک روز مشتری زیاد باشد و یک روز کمتر، یک روز نان بیشتر بخرند و یک روز کمتر.
وی ادامه داد: ما آمار شهرها و استانهای دیگر را هم داریم، نانوایان هر روز به خاطر مشکلاتشان تجمع و اعتراض دارند چون میزان مشکلات زیاد است.
بهرامی در مورد اینکه آیا افزایش قیمت نانی که به تازگی رخ داده پاسخگوی نیاز نانوایان هست یا خیر نیز گفت: این افزایش قیمت حتی مُسَکِن هم نبود. در حال حاضر 90 درصد قیمت نان، به تولید آن بر میگردد پس نانوا باید بقیه هزینهها را که 100یا 200 درصد رشد داشته از کجا تامین کند؟ مثلا کرایه مغازه را از کجا تامین کنند؟ افزایش قیمتی که رخ داد به هیچ عنوان پاسخگوی نیاز نانوایان نیست.
رئیس اتحادیه نانوایان استان همچنین پیرامون کیفیت آرد موجود در نانواییها گفت: کیفیت آرد قزوین اصلا مناسب نیست و باید با گندم خارجی اختلاط شود اما ظاهرا گندم خارجی هم نداریم. با این آردها هم فقط باید نانوا بتواند نان خوب تولید کند که کار بسیار سختی است.
وی در پایان اظهار کرد: قیمت دو کالای «بنزین و نان» مستقیما دست دولت است. پیشنهاد میکنیم مثل قیمت بنزین که در سراسر ایران 1500 تومان است، قیمت نان را هم یکدست کنند تا مردم نان را در همه جای کشور به یک قیمت بخرند. وجود قیمتهای متفاوت برای نان در کشور عادلانه نیست.