قصه پرغصه نان در مینودر ادامه دارد
- شناسه خبر: 15688
- تاریخ و زمان ارسال: 12 تیر 1402 ساعت 08:00
- بازدید :

سهمیه آرد استان قزوین باید به آذرماه 1401 برگردد
با وجود افزایش روزانه 700 تنی سهمیه آرد استان اما مدیرکل غله استان همچنان معتقد است که باید این سهمیه 700 تن دیگر اضافه شود و به شرایط آذرماه گذشته برگردد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه سهمیه آرد استان قزوین در خردادماه 10 هزار و 944 تن بود که نسبت به اردیبهشتماه که 10 هزار و 432 تن سهمیه داشتیم، گفت: بنابراین به اندازه 700 تن سهمیه آرد استان قزوین احیا شد و به سهمیه آبانماه سال قبل رسید.
عباس رحمانی تصریح کرد: باید سهمیه آرد آذرماه که 11 هزار و 672 تن بود را برگرداندیم و در این صورت دیگر مشکلی در تولید و تامین نان نداریم. در حال حاضر سهمیه آرد استان حدود 700 تن از استاندارد لازم کمتر است.
وی درباره علت کمبود نان و کاهش سهمیه آرد در بویینزهرا و تاکستان هم بیان کرد: با توجه به اینکه سامانه نانینو بر اساس میزان پاداش و جریمه، آرد تخصیص میدهد و از آنجایی که بوئینزهرا و تاکستان بیشترین جریمه را داشتند؛ بنابراین بیشترین کسری سهمیه آرد در این 2 شهرستان است. برای جبران این مشکل فقط میتوان سهیمه فوقالعاده گرفت.
کمبود خمیرمایه در نانواییهای قزوین
نایب رئیس اتحادیه نانوایان استان هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت اوضاع نانواییها را آرام توصیف کرده و اعتقاد دارد، بعضی نانواییها با کمبود مشتری روبهرو هستند. علیرضا سبزعلیپور در اینباره گفت: اگر قرار است نانواییهای آزادپز در سطح استان گسترش پیدا کنند، دوباره با مشکل تبدیل نانواییهای آزادپز به نانواییهای یارانه نوع 2 درگیر میشویم.
سبزعلیپور اضافه کرد: بعد باید دوباره به اینها آرد سهمیهای یارانهای بدهیم و این ماجرا دوباره تکرار میشود. به نظر من راهاندازی 50 واحد آزادپز با قیمت تمامشده هر نان سنگک 12 هزار تومان، منطقی نیست و بازار کشش ندارد.
وی ادامه داد: در حال حاضر نانواییها با بحران کمبود خمیرمایه و چندبرابر شدن قیمت آن دستوپنجه نرم میکنند و در این حوزه نیازمند دولت و سازمان جهاد کشاورزی هستیم تا با توزیع خمیرمایه موجب افزایش تولید و کیفیت نان شده و بازار سیاه خمیرمایه را ساماندهی کنند.
توزیع 2.8 تن خمیرمایه بین نانوایان قزوینی
اما سرپرست مدیریت بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین از نظارت بر توزیع ۲ تن و ۸۰۰ کیلوگرم خمیرمایه بین واحدهای نانوایی این استان خبر داد.
جمشید خدایاری در گفتوگو با خبرنگار ولایت گفت: ۲ تن و ۸۰۰ کیلوگرم خمیرمایه بین واحدهای نانوایی استان قزوین توزیع میشود تا مشکل کمبود این ماده برای تهیه نان برطرف شود. در ضمن این میزان خمیر در واحدهای ۱۰ کیلوگرمی به نانوایان استان قزوین تحویل میشود.
وی با بیان اینکه حدود ۳۰۰ نانوایی در شهر قزوین خمیر مایه گرفتهاند، اضافه کرد: هدف از این نظارت جلوگیری از عرضه خارج شبکه، توزیع عادلانه بین نانوایان و افزایش کیفیت نان است. توزیع خمیر مایه دولتی از بروز تخلفات فروش این محصول به صورت آزاد در بازار جلوگیری میکند که این مهم همواره تحت رصد کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی است.
به گفته این مسئول، یک هزار و ۶۲۸ واحد نانوایی در استان قزوین فعالیت دارند که این خمیرمایهها بر اساس نیاز هر شهرستان توزیع و در اختیار نانوایان قرار میگیرد.
خدایاری یادآور شد: شهروندان استان قزوین میتوانند در راستای نظارت همگانی بر واحدهای نانوایی در صورت مشاهده هرگونه تخلف، موضوع را به سامانه ۱۲۴ گزارش دهند.
سرانه نانوایی در استان قزوین بیشتر از کشور است
اما مدیرکل دفتر اقتصادی استانداری قزوین هم از بالا بودن تعداد نانواییها و لزوم افزایش نانواییهای خصوصی سخن میگوید و ورود آزادپزها را در اصلاح بازار نان اثرگذار میداند. سعید زینآبادی در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه بعد از اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان اختیارات استانها در بحث نحوه توزیع آرد سلب شد، گفت: نباید از این موضوع غافل باشیم که وضعیت آرد ما به یک مقطع زمانی یعنی آبانماه برگشته که کارگر فصلی در آن مقطع معنی ندارد.
زینآبادی اضافه کرد: در سنوات گذشته در این مقطع زمانی 1500 تن آرد به لحاظ شرایط اشتغال کارگران فصلی و یا مهاجرت کارگران و اتباع خارجی به استان، تزریق میکردیم و از آنجایی که ابتکار عمل از استان سلب شده، ناگزیریم این سهمیه را با رایزنی از تهران بگیریم. اگر بتوانیم سهمیه 1500 تن را در استان قزوین داشته باشیم، دغدغه مردم و نانوایان رفع میشود.
وی کمبود نانوایی در استان را رد کرد و ادامه داد: سرانه نانواییها در استان قزوین خیلی بالاست و به ازای هر 730 نفر در استان یک باب نانوایی داریم، در حالیکه این رقم در استان به ازای هر 1000 هزار نفر است. اتفاقا یکی از نقاط منفی فعالیت کسبوکار نانوایان این است که به لحاظ نبود پخت کافی به عرضه خارج از شبکه روی میآورند.
زینآبادی یادآور شد: باید آزادپزیها را به چرخه تولید نان بیاوریم تا نان کسانی که توان خرید نان تازهخوری با قیمت واقعی را دارند، توسط آزادپزها تامین شده و از فشار موجود کاسته شود.
ابطال جواز کسب 5 درصد نانواییهای استان قزوین
اما معاون اقتصادی استاندار قزوین هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت، با اشاره به تخلفات نانواییها و کمبود نان گفت: از نانوایان متخلف برای تامین نان مردم تعهد محضری میگیریم و سهمیه قبلی آرد را با همین ضمانت به آنها برمیگردانیم.
علی رحمانی اضافه کرد: در صورتیکه تخلف دوباره در سامانه نانینو احراز شد، نسبت به قطع سهمیه آرد این نانواییها و ایجاد نانواییهای جدید اقدام میکنیم.
معاون اقتصادی استاندار قزوین با بیان اینکه در قزوین و تاکستان مجوزهای زیادی برای راهاندازی واحدهای نانوایی داده شده، تصریح کرد: با توجه به اینکه در بویینزهرا تعداد نانواییها خیلی بالا نیست، سهمیه آرد برخی نانوایان 2 برابر شد، ولی در بویینزهرا در مجموع کمبود آرد داریم.
رحمانی با بیان اینکه 5 درصد نانوایان استان قزوین متخلف هستند و تخلفات آنها تکراری است، تصریح کرد: این تعداد نانواییها همیشه در بازرسیها متخلف شناخته میشوند، بنابراین مجوز 5 درصد از این نانواییها را باطل میکنیم.
اعطای آرد خام به روستاییان تجربه خوبی نبود
معاون استاندار قزوین همچنین درباره پیشنهاد اختصاص آرد خام به روستاییها گفت: تحویل آرد خام تجربه مناسبی نیست. ما به روستاییان آرد خام میدهیم و بعد دوباره در صف نان میایستند و باید دوباره سهمیه آرد خام را به نانواییها تحویل دهیم و در این حوزه پیگیریها باید از اداره غله شروع شود.
رحمانی همچنین از راهاندازی 50 واحد نانوایی آزادپز در استان قزوین خبر داد و گفت: البته 30 واحد از این نانواییها در شهر قزوین و 20 باب هم در سایر شهرهای استان قزوین راهاندازی میشود که البته از 30 واحد شهر قزوین 10 واحد در حال حاضر وجود دارند که فقط آرد یارانهای نوع 2 آنها را به آرد آزاد تبدیل میکنیم.
لزوم تولید چندبرابری آرد برای کاهش قیمت عرضه نان
با این همه به نظر میرسد تا زمانی که تولید نان با قیمت اندک و رقابتی برای بخش خصوصی مهیا نشود، امکان ارائه نان باکیفیت و با قیمت مناسب به مردم مهیا نمیشود. در این حوزه یا باید به دهه 70 برگشت و نان را به صورت 100 درصد دولتی تهیه و عرضه کرد و یا باید با تولید چندبرابری آرد و کاهش قیمت تمامشده نان در کنار نظارتهای سختگیرانه دولتی بازار نان در کشور و استان را به سامان رساند.