قصه پرغصه بنّاهای بیکارت
- شناسه خبر: 17513
- تاریخ و زمان ارسال: 9 مرداد 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
8 هزار کارگر ساختمانی قزوین کارت مهارت ندارند
سرپرست اداره کل فنی و حرفهای استان در گفتوگو با خبرنگار ولایت درباره میزان کارگران ساختمانی دارای مهارت در استان گفت: در استان قزوین 12 هزار نفر کارگر ساختمانی داریم که 4 هزار نفر از کارگران ساختمانی استان گواهینامه فنیوحرفهای دارند و 8 هزار نفر آنها فاقد کارت مهارت هستند که دوسوم کارگران ساختمانی را شامل میشوند.
علی طاهرخانی از رایگان شدن هزینه دریافت گواهینامه مهارتی برای کارگران ساختمانی خبر داد و افزود: پیشتر کارگران ساختمانی برای دریافت این گواهینامه مهارتی یک تا 2 میلیون تومان پرداخت میکردند که با پیگیریهای صورتگرفته هزینه دریافت این گواهینامه برای کارگران ساختمانی استان تقریبا به صفر رسیده و رایگان شده است.
وی ادامه داد: پیشتر رانتهایی هم ایجاد شده بود که اتحادیه کارگران ساختمانی یا تعاونیها برای دادن یک معرفینامه به یک کارگر سنگکار یا کاشیکار ساختمانی که بتواند در آزمون فنی و حرفهای شرکت کرده و کارت مهارتی دریافت کند، مبالغ نامتعارفی از آنها میگرفتند؛ چرا که کارگران ساختمان با کارت یا گواهینامه مهارت فنی و حرفهای بیمه دولتی میشوند.
انتقاد از معرفی کارگران اخراجی به فنی و حرفهای
سرپرست ادارهکل فنی و حرفهای استان با انتقاد از معرفی اخراجشدگان واحدهای صنعتی و صنفی به فنی و حرفهای گفت: این کارگران به دلیل کمبود مهارت اخراج و برای دریافت بیمه بیکاری به ما معرفی میشوند، چرا که اگر ما به این افراد مدرک فنی و حرفهای ندهیم، مقرره بیمه بیکاری دریافت نمیکنند.
طاهرخانی با بیان اینکه این طرح، طرحی معکوس و مریض است، تصریح کرد: به جای اینکه فرد اخراج شود تا سراغ ما برای بیمه بیکاری بیاید، باید کارخانجات چنین کارگرانی را به معرفی کنند تا آنها را ماهر کنیم و برایشان شغل پایدار ایجاد کنیم. در حالی که اخراج کارگران غیرماهر یک فشار مالی به تامین اجتماعی میآورد و از طرفی هم کارگران اخراجی وقتی به کارگاههای فنی و حرفهای مراجعه میکنند، کمانگیزه هستند.
وی با بیان اینکه در کل 64 کارگاه و مرکز آموزش فنی و حرفهای دولتی در استان قزوین داریم، یادآور شد: اگر بخواهیم بخشی از فضای این کارگاهها را هم با کارگران اخراجی داوطلب دریافت بیمه بیکاری اشغال کنیم، به هیچوجه مطلوب نیست و باید این طرح را با کمک ادارهکل کار و کاریابیها اصلاح کنیم تا فضای مهارتی در کارخانه ایجاد و اشتغال پایدار به وجود آید.
63 درصد کارگران ساختمانی هیچ دوره مهارتی طی نکردهاند
اما نگاهی به آمارهای ارائهشده از سوی مدیرکل سابق فنی و حرفهای استان تا حدودی بیانگر تناقض در آمار کارگران ساختمانی احصا شده از سوی این نهاد است.
حجتالاسلام سیدمحمود عرب در گفتوگو با خبرنگار ولایت اظهار داشت: طبق آخرین آماری که احصا کردیم، در استان 50 هزار نفر کارگر ساختمانی ثبتشده داریم که 63 درصد از این جمعیت هنوز هیچ دوره مهارتآموزی را طی نکرده و فاقد گواهینامههای مهارتی هستند.
وی اضافه کرد: بنابراین تا امروز فقط 18 هزار و 500 نفر از کارگران ما گواهینامههای فراگیری آموزشهای مهارتی را از سازمان آموزش فنی و حرفهای دریافت کردهاند و 31 هزار و 500 نفر از کارگران ساختمانی استان قزوین به دلیل عدم شرکت در دورههای مهارتآموزی فاقد مهارت یا کممهارت به حساب میآیند.
عرب با اشاره به پایین بودن آمار کارگران بهرهمند از بیمه مشاغل ساختمانی در استان، ادامه داد: یکی از علتهای پایین بودن این آمار همین شرکت نکردن عمده کارگران ساختمانی ما در دورههای مهارتآموزی است، چرا که یکی از مزیتهای مهم شرکت در این دورهها اعطای بیمه مشاغل به کارگران ساختمانی است.
افرادی که گواهی مهارتی گرفتند، کارگر نیستند
مدیرکل سابق فنی و حرفهای استان همچنین به وجود خلأ نظارتی در برپایی دورههای مهارتآموزی ویژه کارگران ساختمانی اشاره و تصریح کرد: متاسفانه در سالهای اخیر بخش زیادی از افرادی که گواهی مهارت شغلی ویژه کارگران ساختمانی را دریافت کردهاند، اصلا کارگر ساختمانی نبودهاند و به همین خاطر نظارتها در حوزه اعطای مدرک مهارتی به کارگران ساختمانی با همکاری ادارهکل کار تشدید میشود.
عرب افزود: با توجه به اینکه اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان حکم کارفرما و ناظر را در بیشتر پروژههای ساختمانی دارند، باید کارگران شاغل در این پروژهها را برای طی کردن دورههای مهارتی به سازمان آموزش فنی و حرفهای معرفی کنند و در بهکارگیری کارگران ساختمانی و همچنین افزایش دستمزد اولویت را به کارگران صاحب مهارت بدهند.
وی ساماندهی آموزشی کارگران ساختمانی را جزو برنامههای راهبردی سازمان فنی و حرفهای برشمرد و ادامه داد: بدون شک اگر کارگران ماهری داشته باشیم، سرعت، دقت و کیفیت ساخت و سازها هم ارتقا پیدا خواهد کرد و بخشی از مشکلات ما در حوزه ایمنی و کیفیت ساخت و ساز برطرف خواهد شد.
فقدان مکان استقرار مناسب برای کارگران ساختمانی
اما از سوی دیگر، سرپرست فرمانداری قزوین هم درباره بیمه کارگران ساختمانی گفت: با وجود اینکه در گذشته کارگران ساختمان بدون مشکل بیمه میشدند، اما چند سالی است که جلوی بیمه شدن این کارگران به خاطر برخی معضلات قانونی گرفته شده، و کارگران ساختمانی جدید نمیتوانند بیمه شوند.
غلامحسن اسلامیصدر اضافه کرد: همه مسئولان به صورت جدی حل مشکلات بیمه کارگران ساختمان را پیگیری میکنند و هم در سطح استان و هم در سطح کشور راهکارهایی از سوی دولت برای حل این مسئله ارائه شده که امیدواریم به قانون مبدل شده و مشکل بیمه کارگران رفع شود.
وی با اشاره به اینکه کارگران فصلی در قزوین مکانی برای استقرار ندارند، افزود: اینکه کارگران برای پیدا کردن کار در سر میدانها و مناطق خاصی میایستند و در سرما و گرما عذاب میکشند، در شأن این قشر مولد نیست و باید مشکل مکان استقرار کارگران فصلی در جایجای شهرستان قزوین حل شده و اماکن مشخصی برای حضور کارگران فصلی پیشبینی شود.
افزایش جمعیت کارگران اتباع یک تهدید است
سرپرست فرمانداری قزوین افزایش جمعیت کارگران اتباع بیگانه را تهدیدی برای موجودیت کارگران ایرانی در استان قزوین دانست و ادامه داد: باید با حمایت تشکلهای کارگری و تعامل با کانون کارفرمایان جلوی بهکارگیری بیش از حد کارگران اتباع بیگانه را بگیریم.
وی یادآور شد: در ضمن باید برای ساماندهی کارگران ساختمانی بانک اطلاعاتی از کارگران ساختمانی تشکیل شود و با ثبت مشخصات آنها بتوانیم تسهیلاتی از دولت و سایر دستگاهها برای این کارگران جذب کنیم و در ضمن بر مبنای این بانک اطلاعاتی میتواند کارگران ساختمانی را برای اجرای طرحهای ساختمانی و عمرانی تقسیم کنیم.
وعده استقرار کارگران ساختمانی بعد از 9 سال محقق نشد
اما اسفندماه سال 1393 یعنی 9 سال قبل بود که علی صادقینیارکی سخنگوی شورای شهر چهارم که در حال حاضر سکاندار دفتر فاطمه محمدبیگی عضو فراکسیون کارگری مجلس است، درباره مشکل نبود فضایی برای استقرار کارگران ساختمانی در قزوین اظهار داشت: کارگران ساختمانی و فصلی قزوین به دلیل نبود جایگاهی مناسب برای تجمع به صورت پراکنده در سطح شهر پخش شدهاند که برای جلوگیری از این روند اقداماتی صورت گرفته است.
وی با بیان این موضوع که تجمع کارگران ساختمانی و فصلی موجب بروز ناهمگونیهایی در سطح شهر شده است، اظهار کرد: پراکندگی کارگران ساختمانی و فصلی شهر موجب بروز ناهمگونیهایی در سطح شده است و به همین منظور، ساختمان انجمن صنفی کارگران قزوین احداث میشود.
با وجود اینکه مشخص نشد که ساختمان انجمن صنفی کارگران با چه کیفیتی احداث شده، اما بعد از گذشت حدود 9 سال از سخنان صادقینیارکی سخنگوی وقت شورای چهارم شهر قزوین با این حال همچنان خبری از فضای خاصی برای استقرار کارگران ساختمانی و فصلی نیست و این روزها گرمای 40 درجه هم مزید علت شده تا کارگران ساختمانی و فصلی قزوین بیش از گذشته برای کسب روزی حلال رنج بکشند.