قزوین در قله تورم روستایی کشور
- شناسه خبر: 5449
- تاریخ و زمان ارسال: 12 آذر 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
نرخ تورم روستایی استان قزوین 5 درصد بیشتر از معدل کشوری است
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان در گفتوگو با ولایت به آمار تورم خانوارهای روستایی اشاره کرد و گفت: در مهرماه امسال شاخص کل تورم برای خانوارهای به 5/591 رسیده که نسبت به ماه قبل 2 درصد رشد داشته است. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه با 3/5 درصد مربوط به استان سیستان و بلوچستان و کمترین با 5/0 درصد متعلق به خوزستان است.
سعید وکیلی با بیان اینکه نرخ تورم نقطه به نقطه برای خانوارهای روستایی در کل کشور 2/53 درصد است، افزود: بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه با 9/65 درصد به استان سیستان و بلوچستان تعلق دارد و کمترین آن مربوط به استانهای یزد و خوزستان است و استان قزوین در این حوزه در میانه جدول میزان تورم نقطه به نقطه استانها قرار گرفته است.
وی ادامه داد: نرخ تورم 12 ماهه منتهی به مهرماه 1401 برای خانوارهای روستایی به عدد 2/46درصد رسیده که در این میان بیشترین نرخ تورم 12 ماهه منتهی به مهرماه امسال با 6/51درصد به استان قزوین تعلق دارد و کمترین آن با 9/39درصد مربوط به استان همدان است. بنابراین نرخ تورم 12 ماهه استان قزوین 5 درصد از معدل کشوری بیشتر است.
ـ تورم شهری قزوین 5 درصد از تورم روستایی آن کمتر است
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان قزوین همچنین درباره وضعیت تورم شهری در کشور و استان قزوین گفت: در مهرماه 1401 عدد شاخص کل تورم برای خانوارهای شهری به 532 رسید که نسبت به ماه قبل 2/3 درصد افزایش نشان میدهد.
وی اضافه کرد: در مهرماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای شهری با 3/4 درصد به استان قزوین اختصاص یافته و کمترین نرخ ماهانه مربوط به استان بوشهر با 1/2 درصد است.
وکیلی با یادآوری اینکه درصد تغییر شاخص کل تورم نسبت به ماه مشابه سال قبل یا همان تورم نقطه به نقطه برای خانوارهای شهری 7/47 درصد است، ادامه داد: همچنین نرخ تورم 12 ماهه منتهی به مهرماه 1401 برای خانوارهای شهری به عدد 3/42 درصد رسیده که در این میان استان قزوین با 2/45 درصد استان یازدهم کشور از نظر میزان تورم است و بیشترین و کمترین نرخ تورم 12 ماهه به ترتیب به استانهای مازندران و خوزستان مربوط است.
ـ تورم روستایی استان قزوین به خاطر قیمت اقلام خوراکی است
از سوی دیگر، مدیرکل اقتصاد و دارایی استان قزوین هم در گفتوگو با ولایت درباره علت بالا بودن تورم روستایی استان قزوین در یکسال اخیر گفت: پیشتر تحلیلی مطرح شد که تعدادی از روستاهای استان قزوین به دلیل همجواری با استان البرز و نزدیکی به تهران افزایش قیمت دارند که این موضوع طبیعی است. اما اگر این دلیل را میپذیرفتیم، باید تورم روستایی استان تهران از ما بالاتر میبود، در حالی که این اتفاق نیفتاده است.
امیر خلیلیخواه افزود: در استان قزوین شاخص تورم روستایی 609 است، در حالی که متوسط کشور در این حوزه 591 است. بنابراین سطح عمومی قیمت در روستاهای ما از معدل کشوری بالاتر است و هر چه به تورم روستایی استانهایی که سطح عمومی قیمتها در آنها کمتر است، نگاه کنیم میفهمیم که با افزایش کمی در تورم عمومی قیمتها روبهرو بودند.
وی ادامه داد: بنابراین دلیل بالا بودن تورم روستایی در استان قزوین پایین بودن شاخصهای تورمی لحاظ شده است و بنابراین با وجود ثبت بالاترین تورم روستایی 12 ماهه در استان قزوین سطح عمومی قیمتهای مناطق روستایی نزدیک به متوسط کشور است و البته این دلیل نمیشود که بخواهیم نسبت به این معضل کمتوجهی کنیم.
مدیرکل اقتصادی و دارایی استان با ذکر اینکه ضریب اهمیت یا سهم خوراکیها و آشامیدنیها در نرخ تورم استان 44 درصد است، گفت: در حالی که متوسط سهم ضریب اهمیت خوراکیها و آشامیدنیها در تورم کل کشور 6/39 درصد است و این نشان میدهد که سهم گروه خوراکی و آشامیدنی در نرخ استان قزوین حدود 5 درصد بیشتر از معدل کشوری است.
خلیلیخواه اضافه کرد: فقر در استان قزوین باعث شده که سهم و حجم استفاده از اقلام خوراکی در روستاهای استان قزوین کمتر از روستاهای سایر استانها باشد. از آن طرف هم تقاضا برای محصولات خوراکی در استان قزوین بسیار بالاست. بنابراین تقاضای بیش از حد برای اقلام خوراکی وجود دارد و باید این تقاضا را کنترل کنیم.
وی ادامه داد: بر همین اساس از فرمانداران خواهش کردیم که در سطح شهرستانها دقت لازم را برای نظارت بر کمیته تنظیم بازار داشته باشند تا بتوانیم کنترل کنیم.
ـ قیمت اقلام ضروری و پرمصرف روستاییان افزایش زیادی داشته است
اما سبقت نرخ تورم روستا از شهر در حالی اتفاق افتاده که معمولا هزینههای مسکن و حملونقل در سبد هزینه جمعیت روستانشینان کمتر است؛ این یعنی در هر صورت نرخ تورم شهری از روستایی باید بیشتر باشد.
یک کارشناس اقتصادی هم در گفتوگو با ولایت با اشاره به غیرطبیعی بودن پیشی گرفتن تورم روستایی از تورم شهری گفت: اینکه میزان تورم روستایی بیشتر از شهری اعلام شد، کمی تعجبآور است؛ زیرا در مناطق شهری بخشی از هزینهها صرف اجاره خانه و خرید مسکن میشود، اما در روستاها اینگونه نیست و معمولا بیشتر روستاییان صاحبخانه هستند.
مسعود کثیریفر افزود: این موضوع میتواند خطرناک باشد و نشان میدهد که قیمت اقلام ضروری و پرمصرف که بیشتر روستاییان از آن استفاده میکنند، خیلی بالا رفته است.
وی ادامه داد: در سبد مصرفی شهرنشینها هزینههای حمل و نقل، مسکن، خوراک و پوشاک، بهداشت و آموزش قرار دارد این در حالی است که در سبد مصرفی روستاییان مسکن و حملونقل نقش چندانی ندارد و آنها اغلب یا پیاده هستند یا از دوچرخه و چهارپایان استفاده میکنند؛ اما آنچه آمارها نشان میدهد این است که اثرگذاری قیمت کالاهای ضروری و پرمصرف در روستاها بیشتر بوده است.
ـ فشار تورمی ناشی از قیمت مواد غذایی
این اقتصاددان با بیان اینکه فشار هزینههای کالاهای مصرفی و ضروری در روستاها بیشتر بوده، تصریح کرد: این اتفاق نادر در حالی رخ داده که میزان تورم شهری همیشه بین 2 تا 5 درصد از تورم روستایی بالاتر بوده و در کلانشهرها همیشه موضوع مسکن جایگاه مهمی داشته است؛ ضمن آنکه قیمت مسکن در شهرها بیش از 100 درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته و اجاره مسکن هم به همین اندازه بالا رفته است.
کثیریفر اضافه کرد: هر چند حقوق و دستمزد در روستاها پایینتر است، اما معیشت آنها تحت تاثیر اقتصاد کشور قرار گرفته است. با توجه به مواد خوراکی در سبد مصرفی اقشار کمدرآمد جامعه وزن بالاتری دارد، از همینرو زمانی که تورم بیشتر از سمت افزایش بهای اقلام خوراکی باشد، فشار و تورمی بیشتری در اقشار ضعیف جامعه حس میشود.
ـ لزوم اقدام عاجل مسئولان برای کاهش فشار تورمی در روستاهای استان
با این همه به نظر میرسد آنچه که این روزها فشار تورمی جدی به مناطق روستایی در استان قزوین تحمیل کرده، آثار تورمی ناشی از حذف ارز ترجیحی در فرآیند تولید کالاهای اساسی و از طرفی افزایش تزریق نقدینگی در قالب یارانههای حمایتمعیشتی است که اقتصاد روستاهای کشور و به ویژه استان قزوین را متورمتر از گذشته کرده است. بنابراین مسئولان اقتصادی استان قزوین با توجه به شعارهای دولت سیزدهم باید فکری برای کاهش فشارهای تورمی در روستاها کنند؛ در غیر اینصورت این بار تورم در کنار سطح پایین زندگی میتواند عامل تشدید مهاجرت روستاییان به شهرها باشد.