قزوین در ریل رشد اقتصاد صنعتی
- شناسه خبر: 15042
- تاریخ و زمان ارسال: 3 تیر 1402 ساعت 08:00
- بازدید : 132

آرش صالحی ـ استان قزوین همواره یکی از پیشقراولان اقتصاد صنعتی در کشور بوده و راهاندازی نخستین شهر صنعتی کشور یعنی شهر صنعتی البرز قزوین را همواره به عنوان یک قطب مسلم در تولید محصولات صنعتی در کشور مطرح کرده است. با این حال استان قزوین در پی پسلرزههای ناشی از خصوصیسازی و اجرای ضعیف سیاستهای کلی اصل 44 در دهه 90 آسیبهای فراوانی را متحمل شد که منجر به ایجاد بحرانهای کارگری در استان و کشور شد که خیلی از مردم این بحرانهای کارگری را با کدهایی مانند «کنتورسازی» و «تولیپرس» میشناسند. در هر حال روایت تولید و توسعه صنعتی استان قزوین همواره یکی از بخشهای جذاب کار رسانهای در استان قزوین بوده و در راستای جهاد تبیین باید این رشدها بیان شود؛ هر چند همواره در جای خود ضعفها و کمبودها هم بیان شده و مورد نقد قرار گرفته و خواهد گرفت. با توجه به روی کار آمدن دولت سیزدهم که در استان قزوین حدود 20 ماه از عمر این دولت میگذرد، باید شاخصههای اقتصادی تحول در این دولت حداقل از دریچه آمار پیش روی مردم قرار گیرد.
اقتصاد قزوین صنعتمحور است
معاون اقتصادی و توسعه منطقهای استاندار قزوین در گفتوگو با خبرنگار ولایت عنوان کرد: استان قزوین با یک درصد مساحت و 2/1 درصد جمعیت کشور 5/5 درصد اشتغال صنعتی کشور را دارد.
علی رحمانی با بیان اینکه ساختار تولید در استان قزوین با کل کشور متفاوت است، گفت: در استان قزوین 42 درصد تولید مربوط به بخش خدمات است، در صورتی که در کشور 50 درصد تولید مربوط به این بخش است. بنابراین اقتصاد استان قزوین تولیدمحور و صنعتمحور است و بیشترین اقتصاد ما در بخش صنعت و کشاورزی است. بنابراین یکی از بخشهایی که داریم به آن توجه میکنیم، بخش خدمات است که ظرفیت توسعه دارد.
صدور 1266 جواز تأسیس واحد صنعتی در 5/1 سال
رحمانی اضافه کرد: در 5/1 سال گذشته 1266 جواز تأسیس واحد صنعتی صادر کردیم که منجر به اشتغال 37 هزار نفر شده است. در ضمن 4 هزار واحد فعال صنعتی داریم که 3 هزار و 700 واحد آن فعال هستند، همچنین 629 پروانه بهرهبرداری صادر کردیم که 14 هزار شغل ایجاد کردند.
وی ادامه داد: در نرخ بیکاری جزو 2 استانی هستیم که کمترین نرخ بیکاری را داریم. در حال حاضر هر یک روز در میان روی میز ما نامههایی از شرکتها است که مشکل نیروی کار دارند و در مجموع نیاز به نیروی کار در حوزه صنعت، کشاورزی و گردشگری وجود دارد.
سرمایهگذاری 14 همتی در واحدهای تولیدی جدید
معاون توسعه منطقهای استاندار قزوین از سرمایهگذاری 14 هزار میلیارد تومانی در پروانههای بهرهبرداری واحدهای تولیدی جدید خبر داد و گفت: برای به بهرهبرداری رساندن کل 1266 جواز صادر شده، به 55 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری نیاز داریم که 14 هزار میلیارد تومان آن محقق شده است.
رحمانی با اشاره به رتبه نخست استان قزوین در حوزه سرمایهگذاری خارجی افزود: در حوزه سرمایهگذاری خارجی یک عدد رسمی و یک عدد غیررسمی داریم که به خاطر ممانعت از تحریم اعلام نمیشود. در حوزه رسمی اول هستیم و در حوزه غیررسمی عدد سرمایهگذاری خیلیبیشتر است.
پرداخت 932 میلیارد تومان وام اشتغال و تولید
معاون اقتصادی استاندار به وضعیت پرداخت تسهیلات اشتغال و تولید اشاره کرد و ادامه داد: در حوزه تسهیلات تبصره 18 ما 701 طرح را در این دوره مصوب کردیم که 932 میلیارد تومان از این تسهیلات پرداخت کردیم که بیش از 100 درصد جذب منابع داشتیم. در وام قرضالحسنه ازدواج 23 هزار فقره وام پرداخت کردیم.
رحمانی یادآور شد: سهم مالیات استان قزوین با مقاومت ما از 15 هزار میلیارد به 10 هزار میلیارد تومان کاهش یافت و به این ترتیب فشار بر روی واحدهای تولیدی و فعال اقتصادی کاهش یافت.
تحقق 120 درصدی پرداخت تسهیلات تبصره 18
اما مدیرکل اقتصاد و دارایی استان قزوین آمار بهروزتری از حوزه تسهیلات تبصره 18 در اختیار دارد. امیر خلیلیخواه درباره میزان تحقق تسهیلات تبصره 18 در استان بیان کرد: در قالب اجرای تبصره 18 قانون بودجه طی یکسال اخیر حدود 936 میلیارد تومان تسهیلات به طرحهای تولیدی در استان قزوین پرداخت شده است.
وی از پرداخت تسهیلات بند الف تبصره 18 به 703 طرح تولیدی و اشتغالزا خبر داد و اضافه کرد: با توجه به اینکه اعتبار ابلاغی استان قزوین در حوزه تسهیلات تبصره 18 حدود 780 میلیارد تومان بوده، بنابراین با پرداخت 936 میلیارد تومان در واقع میزان تحقق پرداخت تسهیلات یادشده در استان قزوین 120 درصد بوده است.
خلیلیخواه مانده اعتبارات تبصره 18 سال گذشته در استان قزوین را بیش از 26 میلیارد تومان دانست و گفت: از 703 فقره تسهیلاتی که به طرحهای تولیدی یادشده پرداخت شده، 21 فقره از تسهیلات به صورت شناور توسط بانکهای عامل پرداخت شده که جمع این تسهیلات شناور بیش از 75 میلیارد تومان بوده است.
پرداخت 1100 میلیارد تومان تسهیلات در بخش کشاورزی قزوین
مدیرکل اقتصاد و دارایی استان قزوین در بخش دیگری از سخنانش درباره عملکرد هر کدام از دستگاههای اجرایی و اقتصادی استان در حوزه پرداخت تسهیلات تبصره 18 گفت: سازمانهای جهاد کشاورزی و صمت به دلیل وسعت سازمانی و حیطه کاری خود بیشترین میزان پرداخت تسهیلات تولید تبصره 18 در استان قزوین را داشتهاند.
خلیلیخواه افزود: جهاد کشاورزی با پرداخت بیش از 1100 میلیارد تومان و صنعت، معدن و تجارت با پرداخت 472 میلیارد تومان بیشترین میزان پرداخت تسهیلات تولید و اشتغال موضوع بند الف تبصره 18 را به خود اختصاص دادهاند. کمیته امداد، راه و شهرسازی و پارک علم و فناوری هم کمترین میزان پرداخت تسهیلات تبصره 18 را داشتهاند.
وی با بیان اینکه اعتبارات مربوط به تسهیلات تبصره 18 امسال در 28 اسفندماه واریز شده است، ادامه داد: کل سهم دولت از این اعتبارات 4 هزار و 825 میلیارد تومان است که به حساب دستگاههای اجرایی (ملی) واریز شده و این اعتبارات تاکنون به دستگاههای استانی تخصیص داده نشده است. سهم کل 31 استان از این اعتبار بر اساس قانون بودجه و دستورالعمل اجرایی بند الف تبصره 18 قانون بودجه یکسان و برابر است.
جذب 2 هزار میلیارد تومان اعتبارات سفر رئیسجمهور
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان قزوین هم در گفتوگو با خبرنگار ولایت با بیان اینکه این استان در سال 1401 حدود 7 هزار و 500 میلیارد تومان درآمد کسب کرد، گفت: سال گذشته 500 میلیارد تومان بودجه جاری داشتیم که امسال به 702 میلیارد تومان رسید که رشد 44 درصدی داشت و بعد از خراسان شمالی رتبه دوم را در کشور به دست آوردیم.
سعید وکیلی اضافه کرد: اعتبارات عمرانی استان قزوین در سال 1072 میلیارد تومان بود که 907 میلیارد تومان از آن تخصیص پیدا کرد و بنابراین اعتبارات عمرانی استان قزوین 85 درصد تخصیص یافت که با توجه به بررسیهای مقایسهای این آمار حداقل در 10 تا 20 سال گذشته بینظیر بوده است.
وی ادامه داد: در حوزه اعتبارات مصوب سفر رئیس جمهور قرار است در سالهای 1401 تا 1403 بیش از 10 هزار میلیارد تومان اعتبار به طرحهای عمرانی استان قزوین تزریق شود که از 197 مصوبه سفر رئیس جمهور 141 مصوبه جنس اعتباری و اجرایی دارند.
وکیلی یادآور شد: از اعتبارات مصوب سفر ریاست جمهوری در سال گذشته قرار بود 3 هزار و 300 میلیارد تومان اعتبار عمرانی در استان قزوین در سال 1401 اختصاص داده شود که حدود 2 هزار میلیارد تومان جذب شد که تخصیص آن حدود 58 درصد بود. به همین خاطر در حوزه طرحهای عمرانی نباید در سال اول و دوم بلکه در سال سوم باید نتیجه را ببینیم.
مسئول برنامه و بودجه استان قزوین در ادامه صحبتهایش توزیع عادلانه بودجه، توجه به مناطق محروم و تغییر جهت بودجه به سمت مسائل اساسی استان قزوین را 3 اولویت دولت سیزدهم دانست و گفت: از جمله مسائل اساسی استان میتوان به احیای دشت قزوین، بحران آب، حوادث جادهای، کشاورزی، بهداشت و درمان اشاره کرد.
لزوم پیوند بین صنعت، فناوری و کشاورزی در استان قزوین
با این همه به نظر میرسد که عدم توازن بین سرمایهگذاری در بخش صنعت و کشاورزی میتواند همچنان کشاورزی را فعالیت اقتصادی آببر و کمبازده در استان قزوین نشان دهد و به همین خاطر باید با پیوند بین صنعت، فناوری و کشاورزی در استان قزوین اساس ایجاد کشاورزی صنعتی در این کهندیار را پایهگذاری کرد که هم میتواند منجر به احیا و توسعه پایدار دشت قزوین شود و هم خوراک لازم برای راهاندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی را مهیا کرده و در نهایت منجر به رشد صادرات بخش کشاورزی در استان قزوین شود و نتیجهای جز ارتقای نرخ بهرهوری آب کشاورزی در استانی نخواهد داشت که طی نیمقرن اخیر همواره بزرگترین صورت مسئله آن عبور از بحران آب و خشکسالی بوده است.