قزوین، اقلیمی مناسب برای انتقال کشت سبزی و صیفی به گلخانهها
- شناسه خبر: 2829
- تاریخ و زمان ارسال: 24 مهر 1401 ساعت 08:00
- بازدید :
گزارش خبری ـ پروین شهسواری
آئین شکرگزاری برداشت محصولات کشاورزی و شروع سال زراعی جدید در سازمان جهادکشاورزی استان قزوین با جمعی از مسئولین کشوری و استانی برگزار شد و از 10 نمونه ملی و 5 کشاورز برتر بخش کشاورزی استان قزوین تجلیل و قدردانی شد.
شاهپور اعلایی مقدم معاون وزیر و رئیس سازمان حفظ نباتات کشور دراین مراسم ضمن تاکید بر مصرف بهینه آب و فرهنگسازی آن اظهارکرد: در بخش کشاورزی بایستی بین تولیدکنندگان، مروجین، کشاورزان، عشایر و … فرهنگسازی کنیم که چه میزان بایستی آب مصرف تا بهترین محصولات کشاورزی تولید شود.
وی اظهار داشت: در شرایطی که کشور از نظر منابع آبی با مشکلاتی روبهروست کشاورزان سنگ تمام گذاشته و این آئین شکرگزاری که ایده بسیار خوب مهندس افلاطونی رئیس سازمان جهاد کشاورزی قزوین است بسیار بهجاست.
اعلایی مقدم افزود: امسال با شرایط کم آبی و اقلیم کشور 125 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی توسط 4 میلیون و 200 هزار بهرهبردار در کشور تولید شده است .
وی ادامه داد: طی 50 سال گذشته اقلیم ما دستخوش تغییرات مختلفی شده و بایستی بهرهبرداران، تولیدکنندگان، محققین و کارشناسان در برنامهریزی خود برای کشت برنامهریزی مناسبی داشته باشند.
اعلایی مقدم بر لزوم اهمیت اجرای طرح الگوی کشت تاکید کرد و گفت: الگوی کشت الزاماتی دارد و بایستی جذابیت، قابلیت و ایجاد انگیزه در بین کشاورزان داشته باشد همچنین کشاورزی قراردادی نیز در کنار الگوی کشت بایستی مدنظر قرار گیرد.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور تاکید کرد: بالا بردن بهرهوری اقتصاد کشاورزی از طریق الگوی کشت میسر میشود تا بتوان راندمان مصرف آب را بهبود بخشید.
وی با تاکید بر حمایت از کشاورزان بهصورت تسهیلات بانکی، سم، بذر، کود و…. همچنین تصمیمات شورای قیمتگذاری در بخش کشاورزی در سالجاری گفت: سال گذشته میزان خرید تضمینی گندم از کشاورزان 4 میلیون تن و میزان سن زدگی غلات 38 هزار تن بوده است که امسال 7 میلیون و 400 هزار تن گندم بهصورت تضمینی توسط دولت از کشاورزان خریداری شد.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: استان قزوین پتانسیل مستعد و اقلیم مناسبی برای انتقال کشتهای سبزی و صیفی به گلخانهها را دارد و در حال حاضر 80 هکتار گلخانه در استان فعال است که بنابراین بایستی افزایش سطح زیرکشت گلخانهها در استان برنامهریزی شود.
اعلایی مقدم خاطرنشان کرد: فعالیت صنایع تبدیلی، فرآوری، بستهبندی و صادرات در بخش صنایع تبدیلی در استان قزوین باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد تا در زمینه صادرات محصولات کشاورزی بتوان تحول خوبی در استان ایجاد کرد.
ـ رشد 60 درصدی خرید گندم نسبت به سال گذشته
در ادامه این مراسم سهراب سهرابی مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی نیز از خرید 7 میلیون و 400 هزار تن گندم از کشاورزان کشور خبرداد و گفت: امسال 7 میلیون و 400 هزار تن گندم از کشاورزان کشور به صورت تضمینی خریداری شد که نسبت به سال گذشته 60 درصد افزایش داشته است.
به گفته وی؛ 83 هزار میلیارد تومان وجه خرید تضمینی گندم در سالجاری از کشاورزان کشور بوده که این امر نشاندهنده حمایت وزارت متبوع از کشاورزان و بهرهبرداران است.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه همزمان با اجرای طرح الگوی کشت در حوزه گندم، کشت قراردادی در اراضی آبی و طرح جهش تولید در دیمزارهای کشور نیز اجرا و عملیاتی خواهد شد گفت: برای سالجاری کشت قراردادی گندم در سطح دو میلیون هکتار پیشبینی شده که سهم استان قزوین برای اجرای طرح کشاورزی قراردادی 50 هزار هکتار است .
وی همچنین اضافه کرد: سهم استان قزوین برای اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها 60 هزار هکتار است که شامل گندم، جو، دانههای روغنی و گیاهان دارویی و … میباشد.
وی بر حمایت از کشاورزان برای اجرای طرح الگوی کشت و کشاورزی قراردادی تاکید کرد و یادآور شد: از کشاورزانی که طرح الگوی کشت در مزارع کشاورزی را رعایت میکنند حمایت میشود و در قالب کشت قراردادی، یارانه بیمه، تسهیلات بانکی، نهادههای بذر، کود و سموم در اختیارشان قرار میدهیم و در انتهای تولید و تحویل محصول وجه آن را از کشاورزان دریافت میکنیم.
سهرابی با اشاره به اهمیت تولید محصول استراتژیک گندم و ظرفیت خوب استان قزوین در تولید این محصول خاطرنشان ساخت: برای استان قزوین در سال زراعی جاری خرید 330 هزار تن گندم در نظر گرفته شده که با برنامهریزی مناسب انشاءا… محقق شود.
ـ با اجرای طرح الگوی کشت کشاورزی اقتصادی میشود
رضا افلاطونی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین نیز در این مراسم با بیان اهمیت اجرای طرح الگوی کشت گفت: با اجرای طرح الگوی کشت در مزارع، کشاورزی صرفه و ارزش اقتصادی مییابد.
وی افزود: یکی از موارد مهم در اجرای طرح الگوی کشت در مزارع کشاورزی، کشت محصولات کم آب بر است یعنی محصولاتی که کم آب بر هستند و بتوانند ارزش اقتصادی داشته باشند مثل کینوا که ارزش خوراکی برای انسان و هم دام به عنوان علوفه دارد یا محصولاتی مانند گلرنگ، زیتون، انگور و …. که صرفهجویی خوبی در آب ایجاد میکنند.
وی اظهار داشت: الگوی کشت از زمان پدران ما و هزاران سال پیش در مزارع کشاورزی اجرا شده و محصولاتی مانند انگور، بادام و پسته که به عنوان محصولاتی کم آب بر، بوته، درختچه و درخت میباشند کشت شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در ادامه با بیان اینکه امسال با وجود بارندگیهای کم، کم آبی، اصلاحات اقتصادی و همه مشکلات اتفاقات بسیار خوبی در بخش کشاورزی استان رقم خورده است گفت: امسال 180 هزار تن گندم بهصورت تضمینی از کشاورزان استان خریداری شده که در سال گذشته 112 هزار تن بوده است که حدود 70 هزار تن مازاد بر نیاز استان، گندم تولید شده است.
افلاطونی افزود: همچنین امسال میزان تولید زیتون در باغات استان حدود 3 برابر سنوت گذشته بوده که دغدغه زیتونکاران استان ماندن زیتون در دستشان بود که از سازمان جهاد کشاورزی استان درخواست کردند که ممنوعیت واردات روغن زیتون انجام شود که با پیگیریهای انجام شده از طریق وزیر جهاد کشاورزی مقرر شد که تا زمانی که زیتون زیتونکاران و روغن زیتون تولید داخلی به فروش نرفته ممنوعیت واردات انجام گیرد.
وی به تولید دیگر محصولات کشاورزی در استان قزوین اشاره کرد و اضافه کرد: استان قزوین در تولید پسته امسال رکورد زده و همچنین در تولید مرغ از وضعیت بسیار خوبی برخوردار بود؛ به طوری که امسال تنها سالی بود که مشکل تامین مرغ در استان وجود نداشته و رکورد بیسابقه جوجهریزی با 3 میلیون و 600 هزار قطعه در ماه فروردین انجام شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در بخش دیگری از سخنان خود گفت: شکرگزاری در فرهنگ اسلام و فرهنگ ایرانیان به معنی شکر و سپاسگزاری است و علوم امروز و دانشمندان نیز موضوع شکرگزاری را به شدت مورد توجه قرار داده اند و این چیزی است که 1400 سال پیش در قرآن مطرح شده است.
افلاطونی به پتانسیل مستعد استان در تولید انواع محصولات کشاورزی و اینکه قزوین 4 فصل را دارد اظهار داشت: وجود 28 هزار هکتار جنگل و 852 هزار هکتار مرتع و وجود 77 هزار بهرهبردار بخش کشاورزی از مهمترین مزایای این استان به شمار میرود .
افلاطونی به اهمیت دشت قزوین اشاره کرد و یادآور شد: دشت قزوین بهعنوان منطقه ویژه تجاری از مجلس شورای اسلامی مصوبه گرفته و از وزیر جهاد کشاورزی نیز پیگیریهای لازم انجام شده که امیدواریم با پیگیریهای لازم از طریق نمایندگان مجلس بتوان این کار ارزشمند را در استان رقم زد.
وی بر لزوم اهمیت کشاورزی قراردادی و ساز و کار قانونی آن به عنوان نوعی جذب منابع مالی بخش کشاورزی تاکید کرد و گفت: نبایستی متکی بر اعتبارات دولت باشیم و باید با استفاده از سرمایه مردم در بخش کشاورزی بهصورت زنجیرههای مواد غذایی، تولید و کشاورزی قراردادی استفاده کرد تا بتوان کشاورزی را رونق بخشید.
افلاطونی گفت: توجه به طبیعت گردی و گردشکری کشاورزی نیز از دیگر طرحهای مهم این سازمان است که امسال برای اولین بار پروانه بهرهبرداری از گردشگری برای یکی از کشت و صنعتهای استان در محصول زیتون صادر شده و این سازمان این آمادگی را دارد که برای بقیه واحدهای کشاورزی که ظرفیت کشاورزی داشته باشند این کار را انجام دهد که این موضوع کمک میکند درآمد و معیشت کشاورز بهبود یابد.