قاتل اهلی زیر پوست شهر!
- شناسه خبر: 45434
- تاریخ و زمان ارسال: 30 مهر 1403 ساعت 07:30
- بازدید :

امید مافی
مه خوابیده بر سنگ قبر. کنار قبر مادری ضجه میزند و صدای شیونش پلکهای مردگان را نیمهباز میکند. چشم میچرخانیم و خواهری را میبینیم که از برادر در خاک خفتهاش، تمنا میکند از گور برخیزد تا مصیبت، خبردار نایستد، کنار سنگ قبر پسری ۲۲ ساله که همین دو روز پیش بر اثر مسمومیت الکل در بیمارستان جان داد. مسمومیت مرگبار ناشی از الکل صنعتی یا متانول سنگدلانه کارد را در استخوان جوانها فرو میکند و خانوادهها را در خاموشی و مدهوشی به سوگ مینشاند.
مه خوابیده بر سنگ قبر پسر برنایی پنج روز پیش به دلیل نوشیدن مشروب تقلبی در بیمارستان بستری و دیالیز شد، اما شدت و حدّت مسمومیت به قدری بود که در برابر مرگ تسلیم شد تا اینجا در بعدازظهر سوزناکِ بهشت صدر پدری خمیده بر عصا، به جای خالی لبهای دردانهاش لب بزند و مثل ماهی به قلاب افتادهای بالا و پایین بپرد.
آمارهای تایید نشده(!) از اتفاقی هولناک زیر پوست شهر خبر میدهند. داستان تکراری مسمومیت با الکل صنعتی که دوباره بر سر زبانها افتاده، مختص این اتمسفر نیست و در استانهای مختلف چراغهایِ کومههای بسیاری را خاموش کرده است.
براساس آمارها در روزها و هفتههای اخیر تنها در مازندران ۲۱ نفر جان خود را از دست دادهاند؛ در همدان نیز بر اساس آمار ۲۰ نفر دچار مسمومیت شده و ۹ نفر زندگی را باختهاند؛ در استان گیلان نیز ۳۲ نفر بر اثر خوردن متانول دچار مسمومیت الکلی شدند که ۹ نفر از آنان مرگ را در آغوش کشیدهاند.
آژیر خطر مدتهاست به صدا درآمده و جماعتی که شور و شادی و حواسپرتی خود را در خوشباشیهای لحظهای جستجو میکنند، خبر نابینا شدن و جان باختن همنسلان خویش را میشنوند و در سکوتی بهتآور فرو میروند.
روی پوست شهر اما یک پزشک عمومی در گفتوگو با ولایت به آناتومی مرگهای ناشی از الکل اشاره و عنوان میکند: آنچه ناکامی و مرگ را رقم میزند متانول موجود در مشروبات تقلبی است. متانول بر خلاف اتانول (الکل طبی) نه تنها جان میستاند که پیش از آن کور میکند. دکتر شهاب محمدی میگوید: به هیچ مشروب دستسازی نمیتوان اعتماد کرد، چرا که مشروبات دستساز از طریق تقطیر ساخته میشوند و هنگام تقطیر حتما مقداری متانول تولید میشود. این پزشک جوان تصریح میکند: فردی که مشروبات تقلبی نوشیده علائمی کاملا شبیه به مشروبات واقعی دارد. مستی و گیجی به همراه دلپیچه و حالت تهوع… هوشیاری در کمترین زمان تحلیل میرود و فرد دچار خوابآلودگی میشود. سرگیجه و سردرد و اختلالات تنفسی، تنگی نفس و کاهش بینایی نیز وقتی رخ میدهد که فرد در آستانه جان باختن قرار دارد. بر اساس مطالعات در صورت کاهش بینایی در هر یک ساعت ۱۰ درصد و در ۱۰ ساعت فرد کاملا نابینا میشود و این بسیار هولناک است. مرگ معمولا بر اثر نارسایی در کبد و کلیه به همراه تشنجهای ناگهانی و کما رخ میدهد. قسمت بیمناک ماجرا اما زمانی رخ عیان میکند که بروز این علائم تا ۲۴ ساعت و در مواردی تا ۷۲ ساعت طول میکشد و درمان را آنقدر به تاخیر میاندازد که دیگر کاری از دست پزشکان ساخته نیست. این پزشک تاکید میکند: در صورت نوشیدن مشروبات دستساز با دیدن هرکدام از این علائم در کمترین زمان به بیمارستان مراجعه شود؛ و هرگز تحت هیچ شرایطی مشروبات الکلی دستساز مصرف نگردد. این در حالی است که علم پزشکی، هر نوع مشروبی را برای بدن مضر قلمداد کرده و توصیه میکند که هرگز از مشروبات الکلی استفاده نشود. طُرفه آنکه برخلاف بسیاری کشورها کیتهای تشخیص متانول در دسترس نیست و مصرفکنندگان بیاطلاع از فرجام دورهمیهای الکی به مسلخ قدم میگذارند.
یک آسیبشناس اجتماعی در گفتوگو با ولایت گسترش مصرف مشروبات الکلی در جامعه را از پیامدها و عوارض توسعه فضای مجازی میداند و معتقد است هدف از تبلیغات فریبنده آن است که مصرف الکل را در کشور ترویج، عادیسازی و اپیدمی کنند. این در حالی است که متاسفانه مصرف مشروبات الکلی قاچاق یا دستساز، علاوه بر وارد آوردن آسیبهای روحی و روانی به فرد و جامعه، به مسمومیت، نابینایی و حتی مرگ بسیاری از شهروندان منجر شده است.
مجید ابهری با تاکید بر اینکه گرایش به سمت هر ماده آسیبساز در جامعه برای خانوادهها و مسئولان فرهنگی هشدار تلقی میگردد، عنوان میکند: متأسفانه امروزه مصرف الکل در برخی میهمانیها نشانه پیشرفت و امروزی بودن به حساب میآید و عدهای برای عقب نماندن از قافله امروزی شدن به مصرف الکل رو میآورند. این درحالیست که کمبود نشاط اجتماعی، گران بودن و کاستیهای وسایل رفاهی و تفریحی در جامعه موجب شده گرایش به الکل افزایش چشمگیری پیدا کند. تا آنجا که سن مصرف الکل در کشور به زیر ۱۷سال رسیده و مصرف آن افزایش چشمگیری داشته و زنگهای خطر را به صدا درآورده است.
وی با تاکید بر ضرورت پر کردن اوقات فراغت جوانان و نوجوانان به شکل سالم، میافزاید: دولت باید ابزار سالم اوقات فراغت را در اختیار جوانان بگذارد؛ اگر این اقدام را انجام ندهیم، فرزندان ما خود به دنبال پیدا کردن ابزار پرکردن اوقات فراغت میروند و آن وقت کالایی را پیدا میکنند که مصرف آن پایانی سیاه، شوم و ناخوشایند را رقم خواهد زد.
مه خوابیده بر سنگ قبر پسری در گورستان سرد شهر. جوانی که تا همین چند روز پیش لبخند میزد و برای فرداها نقشه میکشید. سیهبختی که فکر میکرد مصرف تفننی قاتل به نظر اهلی اما به غایت نااهل و ددمنش دردسرساز نخواهد بود اما… مرگ ناگهان در زد و جانش را گرفت تا خانوادهای در سکوت خون بگریند و تقدیر نامحتوم خویش را نفرین کنند.
باید فکری کرد. باید نسخهای پیچید تا پیش از آنکه اتفاقی بیفتد روزنامهها برای جماعتی مغبون پیام تسلیت نفرستند و حجلههای عزا در نهایت دلمردگی و دلآشوبی در چهارگوشه شهر برپا نگردد. باید تمهیداتی اندیشید که همین امروز دیر است!