فوتبال ایران هیچ الگویی در رده پایه ندارد
- شناسه خبر: 10745
- تاریخ و زمان ارسال: 19 فروردین 1402 ساعت 08:00
- بازدید :
صادق افشار یکی از پرافتخارترین مربیان فوتبال پایه ایران که سابقه 20 سال کار با فوتبال پایه دارد در گفتوگو با خبرنگار روزنامه ولایت قزوین درباره علل ناکامی تیم ملی جوانان در رقابتهای قهرمانی آسیا که نتوانست راهی مرحله بعدی و مسابقات جهانی شود و همچنین مشکلاتی که در فوتبال پایه ایران وجود دارد، صحبت کرده است.
باید الگوی مشخصی داشته باشیم
صادق افشار با بیان اینکه باید در رده فوتبال پایه کشور الگوی مشخصی داشت گفت: قبل از مسابقات قهرمانی جوانان آسیا هم گفته بودم که ما باید در ردههای پایه الگو داشته باشیم. یا باید بگوییم ما خودمان بهترین هستیم و الگوی خودمان را ادامه بدهیم یا اینکه کشورهای موفق نظیر هلند و اسپانیا را که تفکرات فنی ما شبیه به آنهاست را الگو قرار دهیم. تا زمانی که این اتفاق رخ ندهد نمیتوانیم بگوییم که کشور ما در مسیر پیشرفت قرار گرفته است.
او ادامه داد: برخی میگویند فوتبال پایه مقر سازندگی است و ما میخواهیم فقط بازیکن تربیت کنیم تا بعدا بتوانند پشتوانه فوتبال باشند. این تفکر اصلا به دنبال نتیجه نیست. هلند مهد فوتبال پایه است و زمانی که اسم بازیکن ساختن میآید از آژاکس نام میبرند. در این جا باید این سوال را پرسید که هلند چندبار قهرمان فوتبال پایه در جهان شده است؟ کشورهای اروپایی به دنبال سازندگی هستند و میخواهند استرس کسب نتیجه را از بازیکنانش دور کنند. بازیکن 14 ساله در اروپا بیش از 100 بازی بینالمللی دارد. این بازیکنان زمانی که بزرگ میشوند به راحتی در هفته 3 بازی انجام میدهند. وقتی این تفکرات وجود دارد پیشرفت میکنند.
به دنبال زیرسوال بردن مربیان نباشیم
سرمربی امید شمس آذر قزوین با بیان اینکه گاهی فقط به دنبال زیرسوال بردن مربیان هستیم گفت: زمانی که تیمی نتیجه نمیگیرد ما دنبال این هستیم که ببینیم کدام مربی نتیجه نگرفته است تا کمیتهای تشکیل بدهیم و آن را زیر سوال ببریم. به نظر من صعود نکردن تیم ملی ربطی به سرمربی ندارد. همه مربیان زحمت کشیدهاند و مخلصانه کار میکنند. واقعا مربیان با عشق در تیمهای پایه کار میکنند. ما نباید به دنبال یک مقصر در ناکامی جوانان و نوجوانان باشیم.
او ادامه داد: تا زمانی که در فوتبال و در باشگاهها به دنبال نتیجهگرایی باشیم همین آش و همین کاسه است. اگر شانس بیاوریم یک سال نتیجه میگیریم و در غیراینصورت به موفقیت نمیرسیم. ما 43 سال است که به المپیک نرفتیم و تا زمانی هم که فقط به دنبال نتیجهگرایی باشیم و تیم بزرگسالان را تنها ویترینمان بدانیم این موضوعات تکرار میشود. ما نباید همه چیز را صرف بزرگسالان و لیگ برتر کنیم. در حال حاضر همه چیز برای تیم ملی بزرگسالان است و با این شرایط رشد نمیکنیم.
باشگاهها به جای شعار دادن باید عمل کنند!
کارشناس فوتبال درباره اهمیت کار باشگاهها در این زمینه نیز تصریح کرد: ژاپنیها در رده پایه کار میکنند و نتیجهاش به بزرگسالان میرسد. باشگاههای ما هم در این زمینه وظایفی دارند. آنها باید از پایه شروع کنند؛ نه اینکه فقط شعار بدهند. باشگاههای کشور در هر حال حاضر برای تیمداری در بزرگسالان بودجههای میلیاردی دارند و حداقل باید یک چهارم آنها را صرف تیمهای پایه و صرف فعالیت آکادمیهای خود بکنند.
وی در ادامه صحبت های خود خاطرنشان کرد: با وضعیت فعلی میتوان گفت مربیان پایه ما از گذشته تاکنون در راه رضای خدا کار میکنند و تیمهای کمی هستند که برای آنها ارزش قائل میشوند. تا روزی که این توجهها صورت نگیرد و بهترین وضعیت به بخش پایه اختصاص داده نشود، باشگاهها در رده پایه بازیکنان را به فستیوالهای خوب اروپایی نفرستند و… همین روند در فوتبال پایه ادامه دارد.
فقط به تیم بزرگسالان چسبیدهایم!
افشار درباره اینکه آیا باید کادر فنی تیم ملی جوانان تغییر کند یا خیر، به خبرنگار ولایت گفت: نباید کوتهفکری کنیم. آدمهای کوچکی هستند که در این شرایط به دنبال تضعیف مربی هستند. باید به دنبال راهکار باشیم تا تیمهایمان در هر بخشی موفق باشند. همانطور که در ابتدا گفتم ما الگوی مشخصی نداریم و فقط باید به فکر سازندگی باشیم. تیمهای پایه ما باید طوری کار کنند که ثمرهاش در تیم بزرگسالان دیده شود.
اگر بازیکنانی چون صادق محرمی، سردار آزمون، سعید عزت اللهی، علی قلیزاده و کاوه رضایی عملکرد خوبی دارند و در سن کم به باشگاههای اروپایی هم رفتهاند و برخی هم که مانند عالیشاه و بیرانوند کیفیت خوبی از خود به نمایش گذاشتند، به این خاطر است که در رده پایه در فستیوالهای خوبی شرکت کردند.
وی در ادامه تصریح کرد: اگر بازیکنان ما بتوانند از سن 10 سالگی در رویدادهای خوب شرکت کنند و همه چیز را از سن پایه یاد بگیرند، همه چیز تغییر میکند. با این تجربهها بازیکنان به موقع خوابیدن و تمام رفتارهای حرفهای را یاد میگیرند. این تجربیات حتی برای مربیان و سرپرست تیمها هم مثمرثمر است. متاسفانه ما فقط به تیم بزرگسالان و لیگ برتر چسبیدهایم اما تیمهای پایه ما حتی زمین ندارند و فقط خدا و امام زمان آنها را نگهداشته است.
نباید تیم جوانان را به حال خود رها کرد
وی با بیان اینکه برای تیم ملی جوانان زحمات زیادی کشیده شده است، خاطرنشان کرد: با این بازیکنان کار شده و ثمره سالها کار در نونهالان و توجوانان است. مربیان برای این تیم زحمت کشیدند و فدراسیون هم سرمایهگذاری زیادی برای این تیم کرده است. نمیتوان این تیم را رها کرد. تیم امید که حذف شد الان کجاست؟ آنها رها شدهاند و برای همین است که میگویم الگو نداریم. این تیم نباید به حال خود رها شود.
فقط به دنبال نتیجهگرایی نباشیم
وی در پایان گفت: اگر یک مربی ضعیف کار کرده، کمیتهای آن را انتخاب کرده است. اگر این انتخاب کارشناسی صورت گرفته باید از آن حمایت کنند و کاری کنند تا در رده جوانان به نتیجه ختم شود. یک بار هم که شده محض رضای خدا به دنبال نتیجهگرایی نباشیم. مدیران باشگاهها به دنبال نتیجهگرایی در ورزش پایه نباشند و سیاست کلی ورزش این را مهم بشمارد. باید به دنبال فوتبال زیبا و سازندگی باشیم تا رشد کنیم. جوانان حذف شد اما آسمان به زمین نیامده است. کار باید ریشهایتر باشد و ببینیم از تیمهای پایهمان چند بازیکن به بزرگسالان میرسد؟ زمانی که ثمره تیمهای ملی پایه ما به طور گسترده در فوتبال اروپا و در تیم بزرگسالان دیده شود، آن زمان میتوانیم بگوییم در فوتبال پیشرفت کردهایم.