فرهنگ استفاده از وکیل باید در جامعه نهادینه شود
- شناسه خبر: 29015
- تاریخ و زمان ارسال: 3 بهمن 1402 ساعت 07:30
- بازدید :
به گزارش ولایت، حسن عبدلیانپور، رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه کشور در سفر یک روزه خود به استان قزوین پس از دیدار با نماینده ولی فقیه و حضور در همایش «ابعاد حقوقی جنایت رژیم صهیونیستی در غزه» در جمع خبرنگاران حضور یافت و به سوالات آنها پاسخ داد.
وی در نشست خبری با اصحاب رسانه استان درباره موازی بودن فعالیتهای کانون وکلا با مرکز وکلای دادگستری و حاکمیتی بودن این مرکز که میتواند به استقلال وکلا آسیب وارد کند؛ اظهارکرد: نظارت قوه قضائیه بر نهاد وکالت تکلیف قانونی این قوه است و در آن موضوع حاکمیتی مطرح نیست. در تمام دنیا قوه قضائیه یا دادگستری نظارت عالی بر نهاد وکالت دارند.
این مسئول تصریح کرد: در سفر وزیر دادگستری روسیه به ایران که دو ماه گذشته به همراه دوازده نفر از معاونان وی صورت گرفت ایشان در نشستی اذعان کردند؛ نهاد وکالت این کشور به طور مستقیم زیر نظر وزیر دادگستری آنها فعالیت دارد.
عبدلیانپور ادامه داد: این نشان میدهد نظارتی که قوهقضائیه یا دادگستری بر نهاد وکالت یا کارشناسان دادگستری دارند به حکم قانون، دخالت در امر وکالت یا عدم استقلال وکلا نیست؛ چرا که هر نهادی نیازمند نظارت است؛ از همینرو خرسند هستیم که قوه قضائیه بر عملکرد کانونهای وکلا و مراکز وکلای قوه قضائیه نظارت دارد.
وی درباره موازی بودن کانون وکلا و مرکز وکلای قوهقضائیه اذعان کرد: این دو با یکدیگر موازیکاری ندارند و هرکدام در اجرای رسالتهای خود ایفای نقش میکنند و هر دو نهاد با کانون کارشناسان رسمی دادگستری کشور تعامل چشمگیری دارند.
رئیس مرکز وکلا قوه قضائیه کشور با اشاره به راهاندازی سامانه ارجاع کارشناسی مطرح کرد: این سامانه با همکاری کانون کارشناسان رسمی دادگستری کشور به صورت پایلوت در 5 استان راهاندازی شده است و امیدواریم با ایجاد این سامانه از این پس در بخش نظارت و اجرایی قوهقضائیه با هماهنگی مرکز وکلا و کانون کارشناسان، خدمات بهتری به شهروندان ارایه شود.
عبدلیانپور درباره قانون تسهیل کسب و کار که انتقادهایی چون کاهش کیفیت خدمات وکالت به آن وارد شده است؛ عنوان کرد: این موضوع یک تکلیف قانونی است که قانونگذار تعیین کرده است و ما موظف به اجرای آن هستیم؛ البته اجرای بهتر و موفق این قانون نیازمند راهکارها و تدابیری است که امیدواریم مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه کرد: چنانچه فرهنگ بهرهوری از وکیل در جامعه ما نهادینه شود و طرح وکیل خانواده عملیاتی شود در این صورت خدمات حوزه وکالت افزایش میباید؛ برای مثال بررسیهای ما نشان داده است 90 درصد از پروندههای موجود در محاکم قضایی فاقد وکیل هستند و این درحالی است که از این تعداد 70 درصد آنها توانایی بهرهگیری از وکیل را دارند و 30 درصد توانایی استفاده از وکیل ندارند؛ از اینرو به قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی پیشنهاد دادیم که در برخی موارد وکالت الزامی شود تا پروندههایی که فاقد وکیل هستند ملزم به استفاده از وکیل شوند.
این مسئول گفت: از ابتدای سالجاری تاکنون 200 هزار وکیل معاضدتی به مردم خدمات ارایه دادهاند و چنانچه استفاده از وکیل در سایر پروندهها الزامی شود علاوه برآنکه حرفه وکالت از اهمیت بیشتری برخوردار میشود خدمات معاضدتی وکلای دادگستری نیز افزایش مییابد.
عبدلیانپور با بیان اینکه حجم ورودی پروندهها به قوهقضائیه و اطاله دادرسی امروزه به چالش بزرگی در جامعه ما تبدیل شده است؛ افزود: این موضوع برای مردم چالشهایی ایجاد کرده است و که با الزامی کردن وکالت میتوان حجم این پروندهها را کاهش داد.
این مسئول از آمادگی مرکز وکلای دادگستری استان با تشکلهای مطبوعاتی در حمایت حقوقی از روزنامهنگاران در سراسر کشور خبرداد و گفت: خبرنگاران در موارد زیادی مورد بیمهری قرار میگیرند و ما آمادگی داریم در زمینههای حقوقی، کارشناسی و ارایه مشاورههای حقوقی خدمات ویژهای به آنها ارایه دهیم.
عبدلیانپور درباره حق استفاده افراد سیاسی در محاکم قضایی از وکیل توضیح داد: اینها بهانهگیریهایی است که از سوی برخی افراد مطرح میشود؛ چرا که همه این افراد به وکیل دسترسی دارند و قانون تکلیف کرده است که این افراد باید دارای وکیل باشند. دادگاهی که بدون وکیل برگزار شود قانونی نیست. ما شاهد بودیم که وکیلان متهمان سیاسی بارها در رسانهها درباره موکلان خود مواردی را مطرح کردهاند؛ بنابراین نمیتوان گفت که متهمان سیاسی حق دسترسی به وکیل ندارند. /ی